Cara Mengawal Tetapan Lampu Latar Papan Kekunci dalam Windows 11

16

Anda tidak boleh memandang rendah kemudahan papan kekunci lampu latar apabila anda ingin menaip sangat pantas dalam cahaya malap atau meningkatkan estetika pelantar permainan anda. Tetapi bagaimana jika anda boleh mengawal tetapannya untuk meningkatkan pengalaman ke peringkat seterusnya? Di bawah ialah beberapa cara menarik untuk mengawal lampu latar papan kekunci anda dalam Windows 11 seperti seorang profesional.

Cara Mengawal Tetapan Lampu Latar Papan Kekunci dalam Windows 11

Cara Mengawal Tetapan Lampu Latar Papan Kekunci dalam Windows 11

Berdasarkan keperluan anda, anda boleh mengoptimumkan Windows 11 untuk permainan atau untuk kerja. Walaupun OS memuatkan banyak ciri dan pilihan penyesuaian, ia menawarkan pilihan yang agak sedikit untuk menyesuaikan lampu latar papan kekunci. Nasib baik, terdapat penyelesaian untuk mengawal tetapan lampu latar papan kekunci dan menyesuaikannya mengikut pilihan anda.

1. Gunakan Kunci Khusus

Langkah pertama untuk menyesuaikan lampu latar papan kekunci pada mesin Windows 11 anda ialah memastikan anda mempunyainya. Semak label pada pembungkusan peranti anda untuk ini. Setelah anda mengesahkan, beri perhatian pada label pada papan kekunci anda. Ciri Lampu Latar sering ditandakan dengan label mentol/lampu.

Butang lampu latar pada papan kekunci.

Tekan kekunci dengan label lampu/mentol untuk mengawal lampu latar papan kekunci anda. Jika ia tidak berfungsi, pasangkannya dengan kekunci Fn atau kekunci Fungsi di baris atas papan kekunci anda. Sesetengah papan kekunci luaran juga menawarkan kunci khusus untuk mengawal dan melaraskan pelbagai keamatan dan warna lampu latar.

2. Gunakan Perisian Pembuat Peranti

Papan kekunci popular dan pengeluar sistem sering mengeluarkan perisian untuk menyesuaikan dan mengawal lampu RGB pada produk mereka. Apl ini menawarkan pelbagai pratetap untuk merombak dan menyegarkan lampu latar papan kekunci dengan keselesaan satu klik.

Lenovo Vantage ialah salah satu aplikasi sedemikian yang membenarkan tema dan kesan lampu latar RGB tersuai pada komputer riba permainan mewah mereka.

Tetapan lampu latar dalam Lenovo Vantage

Begitu juga, pengeluar papan kekunci permainan terkenal seperti Corsair menyediakan fleksibiliti lengkap untuk menyesuaikan lampu RGB pada produk mereka melalui apl mereka. Jika anda tidak pasti pengeluar, lihat salinan pembelian anda untuk mengetahuinya. Kemudian, gunakan apl daripada pembuat komputer riba atau papan kekunci anda untuk mengawal lampu latarnya dalam Windows 11.

3. Cuba Pintasan Papan Kekunci Ini

Jika anda tidak menemui apl yang sesuai untuk mengawal lampu latar papan kekunci anda, cuba kombinasi kekunci yang dinyatakan di bawah untuk menukar warna atau keamatan cahaya lampu latar:

susun atur papan kekunci pada Windows 11
 • Tekan kekunci yang ditanda dengan label mentol lampu. Jika kekunci ialah Space Bar, tekan dengan kekunci Fn.
 • Pasangkan kekunci Windows dengan kekunci Fungsi (F1-F12), satu demi satu. Jika gabungan berfungsi, ulangi untuk menyesuaikan lampu latar papan kekunci.
 • Cuba kekunci Fn + Fungsi (F) pada papan kekunci anda secara berurutan.
 • Pada Buku Nota Asus: kekunci F7 atau kekunci Fn + F7.
 • Pada komputer riba HP: F9, F11 atau tindakan dwi Fn + F9/Fn + F11.
 • Untuk komputer riba Lenovo: Fn + Spacebar.
 • Untuk komputer riba Dell: F10 atau (Fn + F6)/(Fn + F5)/(Fn + Anak Panah Kanan).
 • Pada komputer riba Acer: kekunci Fn + F8 atau F9. Sesetengah model juga menggunakan kekunci F4 untuk mengawal lampu latar.

4. Gunakan Apl Pihak Ketiga

Akhir sekali, anda boleh mengambil bantuan pelbagai aplikasi pihak ketiga percuma seperti OpenRGB dan SignalRGB untuk mengawal lampu latar RGB papan kekunci anda pada Windows 11. Begini cara anda boleh memanfaatkannya sepenuhnya:

 1. Muat turun SignalRGB aplikasi dari laman web rasminya.
 2. Pasang apl dan lancarkannya dengan kebenaran pentadbiran dengan mengklik kanan apl dan memilih Kebenaran Pentadbiran.
 3. Klik Peranti di bawah MyRig untuk mengimbas dan menyesuaikan lampu latar pada peranti yang disambungkan.
  Senarai peranti dalam SignalRGB.
 4. Akhir sekali, pilih pratetap yang anda inginkan untuk menerapkannya. Anda juga boleh mengalihkan kelajuan pratetap sebelum menggunakannya.

Mengawal Lampu Latar Papan Kekunci

Menyesuaikan lampu latar pada papan kekunci anda boleh membantu anda memperibadikan persediaan anda dan memanfaatkannya sepenuhnya. Anda hanya memerlukan kombinasi kekunci yang betul atau apl untuk bermula.

Anda mungkin mahu memastikan lampu latar papan kekunci anda sentiasa menyala jika anda mendapati ia berguna semasa menaip.

Soalan Lazim

Bagaimanakah anda mengawal lampu LED pada papan kekunci anda?

Cari label LED/mentol pada papan kekunci anda untuk mengawalnya. Jika peranti anda menyokong lampu latar RGB, cuba apl pihak ketiga percuma seperti SignaRGB untuk memperibadikannya.

Apakah kekunci pintasan untuk lampu papan kekunci pada Windows 11?

Tiada kekunci pukulan pasti tunggal untuk mengaktifkan lampu papan kekunci pada Windows 11. Semak pengilang peranti anda dan gunakan kekunci pintas yang dijelaskan dalam artikel ini untuk menghidupkannya.