Cara mengecas bateri telefon Android anda dengan lebih pantas

123
AndroidPIT honor 9 lwn oneplus 5 1441
© NextPit

Kami semua telah melakukannya: anda sedang bersiap sedia untuk meninggalkan rumah dan anda sedar anda terlupa mengecas telefon anda. Paras baterinya sangat rendah, tetapi anda mempunyai 15 minit lagi, jadi anda pasangkannya ke dalam pengecasnya untuk meningkatkan bateri – dan ia memperoleh dua peratus yang sangat sedikit. Bagaimanakah anda mengelakkan perkara ini pada masa hadapan? Baca panduan kami tentang cara mengecas bateri Android anda dengan lebih pantas.

Hayat bateri ialah gabungan pelbagai faktor yang berbeza, jadi tiada penyelesaian tunggal untuk mengawal kesemuanya, tetapi jika anda menggunakan telefon pintar anda dengan bijak dan mempunyai peralatan yang betul, semua amalan baik ini boleh membantu anda menjimatkan banyak kekecewaan dengan bateri anda . Semak semua petua teratas kami di bawah.

Lompat ke:

Dapatkan palam dan pengecas yang betul

Walaupun pengecas Android mempunyai pemasangan universal, itu tidak bermakna ia adalah sama. Menyambungkan kabel pengecas anda ke komputer riba adalah idea yang tidak baik jika anda ingin mengecas telefon anda dengan cepat: port USB 2.0 mengeluarkan hanya 2.5 watt kuasa, manakala USB 3 menyampaikan 4.5 watt. Pengecas dinding anda akan menghantar lebih banyak lagi, jadi ini adalah pertaruhan terbaik jika anda mahukan pengecasan yang paling pantas.

  • Inilah sebabnya mengapa telefon pintar anda dicas dengan perlahan

Banyak telefon Android moden menyokong pengecasan pantas, yang memberikan 15-18 watt yang hebat dan oleh itu boleh mengecas telefon anda dengan lebih cepat. Anda akan menemui senarai yang bagus telefon yang mengecas pantas di laman web Qualcomm (anda tidak perlu mempunyai pemproses Qualcomm; hanya sistem kuasa Qualcomm).

Harap maklum bahawa hanya kerana telefon menyokong pengecasan pantas, ini tidak bermakna pengecas yang disertakan bersamanya ialah pengecas pantas atau pengecas paling berkesan yang mungkin untuk telefon itu. Anda mungkin perlu membeli sendiri. Sebagai contoh, LG G6 datang dengan pengecas stok yang menggunakan Quick Charge 2.0, sama seperti G5, walaupun kedua-dua telefon menyokong Quick Charge 3.0.

  • Bagaimana untuk membetulkan telefon yang tidak akan dicas
  • Pek bateri dan pengecas mudah alih terbaik untuk Android

Anda tidak semestinya perlu membeli pengecas pembuat telefon anda sendiri – pihak ketiga boleh menjimatkan banyak wang – tetapi berhati-hati dengan harga murah pasaran kelabu tanpa nama, yang mempunyai kecenderungan untuk membakar sesuatu.

androidpit samsung fast charger note 5

Telefon anda mungkin menyokong pengecasan pantas, tetapi mungkin tidak disertakan dengan pengecas pantas. / © NextPit

Kami juga tidak mengesyorkan menggunakan pengecasan wayarles jika anda tergesa-gesa. Pengecasan wayarles tidak dapat menyalurkan kuasa dengan baik atau sepantas kabel lama yang baik, jadi ia lebih baik digunakan apabila anda mempunyai lebih banyak masa. Pengecualian kepada peraturan ini ialah pengecasan pantas tanpa wayar. Ini akan menjadi lebih berkesan daripada pengecasan USB, tetapi kurang berkesan daripada pengecasan kabel dari soket dinding.

  • Apakah cara terbaik untuk mengecas telefon anda?
  • Pengecas wayarles terbaik untuk Android

Letakkannya ke dalam mod kapal terbang

Semakin kurang telefon anda cuba lakukan semasa mengecas, semakin cepat ia akan dicas semula. Mod pesawat menyekat mana-mana radio wayarles pada peranti anda, mengurangkan keupayaan telefon anda dan oleh itu menghalangnya daripada melakukan begitu banyak perkara.

Ia tidak akan menerima panggilan atau mesej semasa berada dalam mod kapal terbang, tetapi ia berbaloi untuk mempunyai peranti yang akan kekal dihidupkan selama beberapa jam akan datang.

tangkapan skrin mod kapal terbang androidpit

Hidupkan mod kapal terbang untuk menjadikan telefon anda mengecas lebih cepat. / © NextPit

Tutupkan

Mematikan telefon anda sepenuhnya akan membolehkannya mengecas semula lebih cepat daripada meletakkannya dalam mod kapal terbang. Sekali lagi, anda mungkin terlepas menerima beberapa pemberitahuan semasa ia dimatikan, tetapi anda perlu meneruskannya jika anda mahu telefon anda bertahan sehingga anda pulang ke rumah semula.

Gunakan mod penjimatan bateri

Sejak Lollipop, peranti Android mempunyai mod penjimatan bateri dalam beberapa perihalan (biasanya Tetapan>Bateri>Penjimat Bateri), sama ada pilihan saham atau ciri khusus pengeluar seperti Motorola’s Doze. Hidupkan ini untuk menjimatkan kuasa semasa telefon anda dicas semula.

penjimat bateri moto g

Tidak kira apa telefon Android yang anda miliki, anda sentiasa boleh mencari beberapa penyelesaian penjimatan bateri. / © NextPit

Matikan ciri yang tidak diperlukan

Semak untuk melihat sama ada anda mempunyai sebarang ciri yang tidak perlu dihidupkan, seperti Bluetooth, GPS, Wi-Fi atau NFC, yang mungkin menggunakan kuasa bateri. Tutup semua apl anda dan hentikan telefon anda daripada membuat sandaran automatik atau mengemas kini apl daripada Gedung Google Play.

ikon tetapan androidpit sony

Matikan beberapa ciri sistem apabila anda tidak menggunakannya. / © NextPit

Jangan sentuh

Jika anda memerlukan telefon anda dihidupkan dan di luar mod kapal terbang semasa ia dicas, kerana anda menjangkakan panggilan penting, cuba jangan terus menggunakan telefon anda setiap 30 saat. kenapa? Kerana skrin adalah penyaring bateri terbesar daripada mereka semua.

Semakin anda membangunkan telefon anda, semakin cepat baterinya akan habis. Jadi cuba elakkan keinginan untuk menyemak setiap pemberitahuan yang datang, biarkan ia dicas dan ia akan mencapai tahap yang dikehendaki dengan lebih cepat.

  • Ketahui cara mengurus pemberitahuan dalam Android.

Pastikan ia sejuk

Suhu penting dalam hal teknologi, dan tidak baik membiarkan bateri menjadi terlalu panas. Sekarang, ini tidak bermakna anda perlu memasukkan telefon anda di dalam peti sejuk semasa ia mengecas, lebih baik mengelakkan haba daripada menyebabkan kesejukan yang melampau.

AndroidPIT Scott masih hidup 2

Tidak perlu melampau. / © NextPit

Sentiasa cas telefon anda di tempat yang sejuk atau suhu bilik. Jangan biarkan ia mengecas dalam cahaya matahari langsung atau dalam kereta panas. Jika anda menggunakan pengecas bateri mudah alih, jangan cas telefon anda di dalam poket anda.

Jika anda boleh mengelakkan bateri anda terlalu panas, ia akan memberi anda ganjaran dengan pengecasan yang lebih pantas sedikit.

Beli pengecas USB mudah alih

Ini sebenarnya tidak akan mengecas telefon anda dengan lebih pantas, tetapi ia akan menyelesaikan masalah kehabisan bateri dan tidak cukup masa untuk mengecasnya sepenuhnya. Pengecas USB mudah alih datang dalam pakej yang kecil dan ringan dan selalunya boleh diambil dengan harga kurang daripada $20.

Bawa salah satu daripada ini di dalam poket anda dan anda boleh mengecas telefon anda semasa dalam perjalanan – bermakna anda tidak perlu risau tentang pecut minit akhir itu untuk mengepam sedikit jus ke dalamnya. Lihatlah apa yang kita bincangkan Amazon.

andoridpit anker bateri mudah alih

Anker PowerCore+ mini bersaiz gincu boleh dibeli dengan hanya 15 dolar. / © Anker

  • Perlukan beberapa petua penjimatan bateri untuk jangka masa panjang? Lihat cara komprehensif kami untuk menjimatkan hayat bateri pada Android.

Adakah anda mencuba mana-mana cadangan ini? Apakah yang anda lakukan untuk membuat pengecasan telefon anda lebih cepat? Beritahu kami dalam ulasan.