Cara Mengedit Bunyi untuk Video TikTok

85

Tidak kira kepelbagaian kandungan luar biasa yang disediakan pengguna TikTok, muzik dan kesan bunyi lain berada di tengah-tengah hampir setiap siaran. Jika anda seorang pemula TikTok, anda mungkin tidak tahu cara menambah, mengedit dan secara amnya memanipulasi bunyi pada apl untuk menjadikan siaran anda benar-benar mewakili perkara yang anda cuba katakan.

Cara Mengedit Bunyi untuk Video TikTok

Jangan takut. Walaupun terdapat sedikit keluk pembelajaran yang terlibat, anda akan mempelajari semua keperluan penyuntingan bunyi untuk menambah atau mengedit muzik, kesan bunyi dan suara pada video TikTok anda. Mari kita mulakan!

Cara Menambah Muzik pada Video TikTok

Terdapat dua cara untuk menambahkan muzik pada video di TikTok. Anda boleh menggunakan salah satu lagu yang disediakan oleh platform atau mencipta muzik anda secara berasingan dan memuat naiknya ke video. Ramai orang hanya bergantung pada muzik platform yang tersedia, jadi mari kita tutup cara ia berfungsi terlebih dahulu.

 1. Buka apl TikTok pada anda iPhone atau Android peranti mudah alih.
 2. Klik pada ikon + di bahagian tengah bawah skrin.
 3. Rakam video baharu atau muat naik video sedia ada daripada pustaka peranti anda dan klik pada ikon Bunyi di sudut kiri bawah skrin.
 4. Sekarang, pilih lagu yang anda mahu daripada senarai. Pastikan anda mengetik Lagi untuk melihat menu penuh.
 5. Akhir sekali, ketik tanda semak merah, kemudian ketik Seterusnya.

Apabila selesai, anda akan melihat pratonton video sebelum menyiarkan. Jika anda tidak berpuas hati dengan bunyi itu, anda boleh mulakan semula pada bila-bila masa.

Cara Mengedit Panjang Muzik di TikTok

Kini setelah anda memahami asas mengedit lagu atau muzik pada video TikTok anda, anda boleh memikirkan satu ciri penting: mengedit panjang bunyi atau memangkas audio pada TikTok.

Video TikTok anda akan berada di mana-mana antara 15 saat hingga 3 minit, jadi secara semulajadi, anda tidak boleh memuatkan keseluruhan lagu dalam video. Walau bagaimanapun, bahagian koreografi yang anda amalkan mungkin berfungsi dengan hanya satu bahagian lagu, jadi anda perlu memangkasnya dengan sewajarnya.

tik tok

Rujuk nasihat yang digariskan di atas untuk merakam atau memuat naik video anda. Sebelum menyiarkannya secara langsung, cari ikon gunting pada skrin, dan kemudian ikuti langkah berikut:

 1. Ketik pada ikon gunting, dan anda akan melihat gelombang bunyi muncul di bahagian bawah skrin.
 2. Gunakan jari anda untuk bergerak ke bahagian muzik yang anda mahukan. Dari situ, anda boleh melihat setem masa lagu tersebut.
  .
 3. Anda juga boleh mengklik pada pilihan Kelantangan di bahagian bawah skrin untuk melaraskan seberapa kuat bunyi yang anda inginkan.
 4. Akhir sekali, pratonton video anda dan pastikan ia sedia untuk disiarkan.

Bagaimana Anda Mengubah Bunyi Selepas Menyiarkan di TikTok?

Anda mungkin mendapati diri anda tidak berpuas hati dengan video yang anda siarkan di TikTok dan ingin mengeditnya, atau anda mungkin mendapat idea yang lebih baik. Malangnya, anda tidak boleh menukar bunyi latar belakang, termasuk muzik, pada kandungan yang telah anda siarkan.

Anda digalakkan untuk melalui semua jenis pengeditan sebelum anda membuat siaran, tetapi setelah selesai, anda kehabisan pilihan, termasuk menukar muzik, kapsyen dan segala-galanya. Tindakan terbaik anda ialah memadamkan video dan mulakan semula. Sebelum berbuat demikian, anda boleh mengetik pada elipsis mendatar (tiga titik mendatar) pada video dan pilih Simpan Video supaya anda tidak kehilangannya selama-lamanya atau mengeluarkannya daripada TikTok.

Bunyi Tik Tok

Cara Menambah Kesan Bunyi pada Video TikTok Anda

Setakat ini, artikel itu membincangkan menambah dan mengedit lagu (seperti bunyi instrumental) dan muzik popular pada video TikTok anda. Lagipun, pengguna TikTok menyukai aplikasi ini kerana banyak cabaran tarian dan duet penyegerakan bibir.

Walau apa pun, muzik bukan satu-satunya jenis bunyi yang boleh anda tambahkan pada video TikTok anda. Terdapat banyak kesan bunyi dan klip audio juga. Anda boleh menambah laungan “Selamat Hari Lahir”, klip pendek daripada filem terkenal, atau malah adegan rancangan TV. Sudah tentu, berbuat demikian atas risiko pelanggaran hak cipta anda sendiri.

Terdapat banyak pilihan, dan apabila anda mengetik pada ikon Bunyi, anda boleh menggunakan bar carian untuk meneroka semua kemungkinan.

Mencipta Bunyi TikTok Asal

Malah TikTok mempunyai batasannya dalam hal pilihan bunyi. Apabila membuat siaran unik, anda sering memerlukan bunyi asli untuk melengkapkannya.

Terdapat dua cara anda boleh melakukannya. Anda boleh sama ada menambah suara atau menggunakan aplikasi penyuntingan video untuk menambah bunyi anda.

Menambah Suara pada TikTok

Suara sangat popular di TikTok, dan ia sering digunakan untuk tujuan pendidikan atau untuk bercerita pendek. Jika anda ingin mencuba ciri ini, berikut adalah langkah yang perlu anda ambil.

 1. Rakam atau muat naik video daripada pustaka anda ke TikTok dan kemudian langkau ikon Bunyi dan ketik Seterusnya.
 2. Pada skrin seterusnya, klik pada ikon Voiceover di sebelah kanan skrin.
 3. Tekan butang Rakam merah dan mula merakam alih suara anda.
 4. Apabila selesai, ketik Simpan dan teruskan mengedit dan menyiarkan video anda.

Gunakan Apl Penyuntingan Video Lain untuk Menambah Bunyi Anda

Terdapat satu lagi pilihan untuk menambahkan bunyi yang diperibadikan pada video TikTok anda. Menggunakan apl pengeditan bunyi pihak ketiga, anda boleh menambah sebarang bunyi atau lagu yang anda mahukan.

Pilihan terbaik adalah menggunakan InShot pada iPhone atau InShot pada Android. Ia agak mudah untuk digunakan. Tambahkan apa sahaja yang anda mahukan pada video anda, simpan pada telefon anda dan muat naik ke TikTok.

Tik Tok Edit Bunyi

Cara Buat Video TikTok Bunyi Lucu

Jika anda meluangkan masa di TikTok, anda mungkin perasan bahawa banyak siaran mengandungi penapis bunyi lucu. Ini disepadukan ke dalam platform dan boleh digunakan untuk kesan komedi.

 1. Buka TikTok dan rakam video.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas skrin, klik pada Kesan Suara.
 3. Di bahagian bawah skrin pengeditan anda, pilih daripada beberapa penapis suara lucu seperti Baritone, Chipmunk, Vibrato, dsb.

Menggunakan langkah di atas, penapis suara komedi yang anda pilih harus menggantikan suara dalam rakaman audio asal anda dalam video TikTok anda.


Sebagai penutup, TikTok benar-benar menonjol dalam arena kandungan media sosial. Ia boleh menjadi bodoh, lucu, dan juga mendidik. Tetapi ia tidak akan mempunyai nilai yang banyak tanpa pilihan bunyi dan muzik yang boleh anda tambahkan.

Pengguna TikTok yang gemar adalah pakar dalam mengedit imej dan bunyi, tetapi itu tidak bermakna pemula tidak akan memahaminya dengan cepat. Mudah-mudahan, arahan yang disenaraikan di atas akan membantu anda mula membuat beberapa video yang bagus.

Soalan Lazim Bunyi TikTok Tambahan

Berapa lama Video TikTok saya boleh?

Pada mulanya, panjang maksimum untuk video TikTok ialah 1 minit. Selepas menguji lebih banyak ciri video lanjutan dengan pencipta terpilih, TikTok memutuskan untuk menaikkan had. Mulai Oktober 2021, anda boleh menyiarkan video sepanjang 3 minit. Jika anda tidak mempunyai pilihan, ia akan dilancarkan tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, had panjang video tertakluk kepada perubahan, terutamanya kerana ia masih dalam proses pelancaran.

Bolehkah saya memulakan muzik di lokasi lain pada video TikTok saya atau hanya permulaan?

ya. Anda boleh mengalihkan peluncur ke kedudukan yang anda mahu bunyi dimulakan apabila mengetik pada ikon gunting.

Pilihan lain ialah menggunakan apl pihak ketiga. CapCut dan InShot ialah beberapa contoh penyuntingan audio. Anda perlu mengedit video sebelum anda menyiarkannya ke TikTok. Oleh itu, anda harus membuat video anda pada platform terlebih dahulu, gunakan editor audio pihak ketiga, muat naik ke TikTok, dan buat sebarang suntingan “dalaman” tambahan di sana.