Cara Mengedit Fail Hos pada macOS (Mac OS X)

96

Fail hos Mac anda ialah dokumen teks yang kecil tetapi penting yang mempunyai keupayaan untuk memetakan nama hos kepada alamat IP tertentu.

Cara Mengedit Fail Hos pada macOS (Mac OS X)

Walaupun Internet moden menggunakan pelbagai pelayan DNS awam dan peribadi untuk memetakan alamat IP, fail hos adalah cara yang berguna untuk mengatasi pelayan DNS tersebut, membolehkan anda mengarahkan alamat tapak web secara manual ke alamat IP yang dikehendaki, atau menyekat akses kepada tapak sama sekali dengan menunjuk ke alamat IP yang tidak digunakan atau dalaman.

Mari kita lihat dengan pantas cara mengedit fail hos Mac pada macOS.

Cara Mengedit Fail Hos Mac Anda dengan Edit Teks

Terdapat dua cara utama untuk mengedit fail hos dalam Mac OS X.

Yang pertama ialah dengan menggunakan TextEdit kerana fail hos ialah dokumen teks biasa. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh membuka fail secara langsung kerana ia berada dalam kawasan terlindung sistem fail. Sebaliknya, kita perlu menyalin fail ke lokasi yang tidak dilindungi, seperti Desktop, mengeditnya dan kemudian menyalinnya semula.

  1. Untuk mencari fail hos, buka Finder, yang boleh anda akses dengan mengklik pada desktop, pencari muka smiley di bahagian bawah sebelah kiri skrin anda atau dengan menekan cmd + Spacebar + Finder.
  2. Sekarang, pilih menu lungsur Pergi.

3. Kemudian, pilih Pergi ke Folder daripada menu.

4. Dalam kotak, masukkan “/private/etc/hosts” ke dalam kotak dan tekan Return.

5. Tetingkap Finder baharu akan dibuka dan fail hos Mac anda akan dipilih. Klik dan seretnya keluar dari tetingkap Finder dan lepaskannya pada desktop anda.

Untuk membukanya, hanya klik dua kali dan ia akan memaparkan kandungan fail dalam TextEdit (atau editor teks pilihan anda).

Sekat Alamat IP

Secara lalai, fail /etc/hosts agak mudah. Ia mengandungi beberapa baris teks deskriptif yang “diulas keluar” dengan tanda paun atau nombor (juga dipanggil paun atau hashtag) (#).

Mana-mana baris yang bermula dengan tanda # ialah ulasan dan tidak dibaca oleh fail /etc/hosts. Untuk setiap baris, sebarang teks selepas tanda paun diabaikan oleh komputer, menjadikannya cara yang baik untuk menambah nota dan penerangan pada fail anda. Ia juga mengandungi nilai IP lalai untuk localhost dan broadcasthost. Untuk mengedit fail, anda akan menambah baris anda sendiri selepas broadcasthost.

Selain menguji tapak web yang baru dibangunkan dan migrasi pengehosan web, sebab lain untuk mengedit fail hos adalah untuk menyekat akses kepada tapak web tertentu.

Dalam contoh kami, kami akan berpura-pura bahawa komputer yang kami gunakan ialah peranti yang kami mahu gunakan secara eksklusif untuk kerja, tidak membenarkan diri kami terganggu oleh Facebook pada mesin kerja kami.

Untuk melakukan ini, taip alamat IP yang ingin anda tetapkan, diikuti dengan dua tab dan nama hos. Dalam kes kami, kami ingin menyekat Facebook supaya kami akan memetakan www.facebook.com kepada 0.0.0.0 yang, sebagai alamat IP yang tidak sah, akan mengakibatkan ralat.

Kini, apabila kami cuba pergi ke www.facebook.com dari Mac kami, penyemak imbas Web akan gagal memuatkan halaman tersebut, semoga menggalakkan kami untuk kembali bekerja!

Halakan semula Alamat Web

Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan alamat IP tapak yang sah dan bukannya 0.0.0.0, yang akan menyebabkan pengguna cuba mengakses Facebook diarahkan ke tapak pilihan anda.

  1. Untuk menentukan alamat IP tapak web, anda boleh menggunakan perintah dig, yang disertakan standard dengan macOS. Untuk menggali tapak melalui Terminal, kami hanya membuka Terminal dan kemudian menjalankan perintah gali pada URL, yang kemudiannya akan mengembalikan alamat IP sebagai output.
  2. Sekarang, taip “$ dig www.techjunkie.com + short 104.25.27.105

Nota: Pilihan + pendek mengekalkan output hanya kepada maklumat yang kami perlukan, iaitu alamat IP.

3. Catatkan alamat IP yang dikembalikan dan gunakannya dalam pemetaan fail hos Mac anda. Sebagai contoh, laman web The New York Times mengembalikan alamat IP 170.149.172.130. Jika kami memetakannya ke Facebook dalam fail hos kami, bila-bila masa seseorang yang menggunakan Mac cuba pergi ke Facebook, mereka akan melihat The New York Times dimuatkan.

Nota: Banyak tapak web tidak membenarkan anda memetakan nama domain ke alamat IP yang kini dipetakan ke tapak, jadi anda akan mendapat ralat keselamatan apabila anda mencuba.

4. Anda boleh menambah seberapa banyak entri pada fail hos yang anda mahu dengan memasukkan pemetaan baharu pada setiap baris. Sebaik sahaja anda telah membuat perubahan yang anda inginkan pada fail hos, simpannya di lokasi semasanya pada Desktop.

5. Kemudian, seret dan lepaskan fail hos dari Desktop anda kembali ke lokasi asalnya di /private/etc. Jika anda telah menutup tetingkap Finder yang menghala ke direktori ini, hanya gunakan perintah Finder > Go > Go to Folder, yang dibincangkan di atas, untuk membukanya semula.

6. Apabila anda menjatuhkan fail hos kembali ke lokasi asalnya, macOS akan bertanya kepada anda apa yang perlu dilakukan mengenai fail hos yang tidak diubah suai yang sudah ada. Pilih Ganti dan kemudian masukkan kata laluan pengguna pentadbiran anda untuk mengesahkan pemindahan.

Dengan fail hos yang diubah suai kini tersedia, hidupkan penyemak imbas Web anda untuk menguji perubahan.

Siram Cache DNS Anda

Dalam kebanyakan kes, pemetaan baharu harus berfungsi serta-merta, tetapi jika anda tidak melihat tingkah laku yang betul, anda mungkin perlu mengepam cache DNS anda, memaksa penyemak imbas membaca daripada fail hos anda untuk menentukan pemetaan.

  1. Untuk mengepam cache DNS pada Mac anda, buka Terminal dan gunakan arahan berikut (sudo membolehkan anda menjalankan arahan ini sebagai pentadbir mesin anda):
  2. Sekarang, taip “sudo killall -HUP mDNSResponder” dan tekan Return. Nota: Anda perlu memasukkan kata laluan pentadbir anda untuk melaksanakan arahan ini.
  3. Untuk membolehkan Mac anda mengosongkan cache DNS anda, kemudian sahkan ia telah mengosongkan cache anda dengan menggemakan pengesahan, masukkan dua arahan ini yang dipisahkan oleh koma bertindih seperti yang ditunjukkan di sini: “sudo killall -HUP mDNSResponder;say DNS cache has been flushed

Mac anda kemudiannya akan datang melalui pembesar suara yang mengatakan “Cache DNS telah dipadamkan.”

Cara Mengedit Fail Hos Mac Anda Di Terminal Dengan Nano

Langkah-langkah dalam bahagian sebelumnya cukup mudah, tetapi jika anda ingin mengelak daripada menyalin fail hos, anda boleh mengeditnya terus dalam Terminal menggunakan Editor Teks Nano UNIX, yang dibina ke dalam macOS.

  1. Untuk bermula, lancarkan Terminal, taip arahan berikut dan tekan Return. Seperti semua arahan sudo, anda juga perlu memasukkan kata laluan pentadbir anda untuk melaksanakannya: "sudo nano /private/etc/hosts
Edit Nano Fail Hos

2. Anda kini akan melihat fail hos buka dalam editor Nano atau vim atau editor lain pilihan anda. Untuk menavigasi dan mengedit fail dalam Nano, gunakan kekunci anak panah pada papan kekunci anda.

3. Sama seperti yang kami lakukan dengan kaedah TextEdit di atas, kami boleh menambah, mengedit atau mengalih keluar pemetaan nama hos sesuka hati. Oleh kerana kami melancarkan Nano menggunakan sudo, sebarang perubahan akan disahkan dan disimpan terus ke fail hos asal, tanpa perlu menyalinnya di luar direktori utamanya.

4. Apabila anda selesai membuat perubahan, tekan Control-X untuk keluar dari editor, Y untuk menyimpan dan Kembali untuk menulis ganti fail hos sedia ada.

Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, pastikan anda mengepam cache DNS anda jika anda mendapati pemetaan baharu anda tidak berfungsi dengan betul.

Contoh kami menyebut menyekat dan mengubah hala tapak yang mengganggu dalam persekitaran kerja tetapi anda juga boleh menggunakan langkah ini untuk menyekat akses ke tapak web berniat jahat secara manual dan, sudah tentu, penggunaan lain juga.

Jika anda pernah membuat kesilapan dan anda tidak pasti cara membetulkannya, anda sentiasa boleh memulihkan kandungan fail hos lalai dengan menggunakan salah satu kaedah di atas untuk memasukkan maklumat lalai berikut:

##
# Host Database
#
# localhost is used to configure the loopback interface
# when the system is booting. Do not change this entry.
##
127.0.0.1 localhost
255.255.255.255 broadcasthost::1 localhost
fe80::1%lo0 localhost

Fikiran Akhir

Mengetahui cara mengedit fail hos pada macOS menawarkan cara yang mudah untuk mengatasi pelayan DNS dan mengarahkan alamat tapak web secara manual ke alamat IP baharu atau menyekat akses, dan dengan mengikuti langkah yang digariskan di atas, anda boleh menyelesaikan tugas ini dengan cepat.

Jika anda seorang pengguna Mac dan mendapati artikel ini berguna, anda mungkin ingin melihat tutorial TechJunkie yang lain, termasuk Cara Mencari Model CPU Tepat Mac Anda dan Cara Menyiram DNS dalam Mac Mojave.

Apakah sebab anda ingin mengedit fail hos Mac anda? Bagaimana ia berjaya? Sila beritahu kami mengenainya dalam ulasan di bawah!