Cara Mengedit Foto Anda Selepas Disiarkan ke Instagram

73

Foto yang baru anda kongsikan di Instagram kelihatan sempurna sebelum anda menyiarkannya. Tetapi sekarang apabila anda melihatnya, ia tidak lagi kelihatan begitu baik. Ia akan menjadi lebih baik jika anda hanya menggunakan penapis yang berbeza.

Cara Mengedit Foto Anda Selepas Disiarkan ke Instagram

Anda bukan orang pertama yang ingin mengedit foto selepas menyiarkannya di Instagram. Penyesalan poster tersebar luas, tetapi kini anda akan belajar cara menukar foto anda—sekurang-kurangnya perkara yang boleh anda ubah juga. Berikut ialah beberapa pengeditan yang boleh anda buat pada gambar yang telah anda siarkan di Instagram.

Menukar Penapis pada Kandungan Disiarkan

Ia sentiasa terbaik untuk memulakan dengan berita buruk. Dengan cara itu, ia hanya menjadi lebih baik pada masa hadapan. Jadi, berita buruknya, dalam kes ini, anda tidak boleh menukar penapis pada gambar yang telah anda siarkan di Instagram. Ia mungkin bukan apa yang anda mahu dengar, tetapi ia adalah kebenaran yang malang.

Bagi moderator Instagram, terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan dalam senario seperti ini. Sebarang pengeditan foto selepas ia disiarkan akan memberi kesan kepada semua orang yang berinteraksi dengan imej tersebut. Malah sesuatu yang kelihatan tidak penting, seperti penukaran penapis, boleh mengubah konteks foto dengan ketara. Fikirkan sahaja: jika anda menyukai atau mengulas pada syot kilat, ia tidak sesuai dengan anda jika kandungan foto itu berubah pada masa hadapan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perubahan yang boleh anda lakukan. Anda boleh menukar kapsyen foto dan mengedit lokasi. Anda juga boleh menukar orang yang anda tandai di dalamnya.

Menukar Kapsyen pada Kandungan Disiarkan

Anda boleh menukar kapsyen pada foto selepas anda menyiarkannya. Jika ini yang anda mahu edit, maka anda beruntung. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Buka siaran yang ingin anda edit dan ketik “elipsis menegak” (tiga titik menegak) di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih “Edit” daripada menu.
 3. Taipkan kapsyen yang anda mahu foto itu menggunakan “kotak teks” di bawah imej.
 4. Apabila berpuas hati dengan kapsyen anda, ketik tanda semak di penjuru kanan sebelah atas.

Proses di atas mungkin kelihatan tidak seberapa, tetapi ia boleh memberi kesan yang ketara jika anda kreatif.

Menukar Lokasi selepas Siaran

Menukar lokasi juga agak mudah. Anda kebanyakannya akan mengambil pendekatan yang sama seperti mengedit kapsyen.

 1. Buka siaran dan ketik pada “elipsis menegak” (tiga titik menegak) di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih “Edit.”
 3. Ketik sama ada “Tambah Lokasi” (atau lokasi yang anda telah tandakan) di atas imej dan di bawah gambar profil anda.

Adalah baik untuk diingat bahawa Instagram tidak akan memberi anda pilihan untuk menandakan foto sangat jauh dari tempat anda berada. Walau bagaimanapun, anda pasti boleh menandai semula imej anda semasa mengembara jika anda fikir perubahan itu akan memberi kesan kepada khalayak anda.

Menukar Siapa atau Apa yang Ditandakan dalam Imej yang Disiarkan

Pada ketika ini, anda sepatutnya biasa dengan menandakan orang di Instagram. Begini cara untuk menukar siapa yang ditag dalam imej yang disiarkan.

 1. Buka imej dan ketik “elipsis menegak” (tiga titik menegak).
 2. Pilih “Tag” di bahagian kiri bawah gambar.
 3. Pilih “Teg orang” atau “Teg produk” daripada pilihan yang dipaparkan.
 4. Anda akan digesa untuk mengetik mana-mana sahaja pada foto untuk mencari kenalan anda untuk menandakan orang, produk atau kedai.
 5. Pilih akaun yang ingin anda tandakan dalam foto, kemudian anda boleh menyeretnya ke sekeliling dan mengeditnya kemudian.

Apabila Tidak Mengedit Imej yang Disiarkan di Instagram

OK, jadi diakui, terdapat sedikit yang boleh anda lakukan untuk mengubah foto setelah ia disiarkan. Jika tidak berpuas hati, satu-satunya pilihan ialah memadam gambar dan mulakan semula. Sebelum anda melakukannya, bagaimanapun, berikut adalah beberapa pertimbangan.

Jika foto anda tidak mendapat penglibatan yang anda inginkan, penapis yang berbeza mungkin tidak akan membuat perbezaan yang besar. Terima sahaja bahawa ia bukan pemenang.

Sebaliknya, jika foto anda mempunyai banyak penglibatan dan anda ingin memperbaikinya secara berperingkat, mungkin fikirkan semula itu. Jika anda telah mencapai tahap pendedahan yang baik, mungkin anda harus membiarkannya begitu sahaja dan menerima bahawa mungkin perubahan boleh memburukkan lagi keadaan. Anda mungkin memutuskan bahawa tidak menukar foto adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan.

Rancang dan Bersedia sebelum Anda Siarkan Imej ke Instagram

Bukan mudah untuk mencipta siaran Instagram yang sempurna. Terdapat banyak pertimbangan tentang perkara yang hendak dikatakan dan cara menarik perhatian khalayak anda. Malangnya, tidak banyak yang boleh anda lakukan selepas fakta itu, jadi anda harus teliti sebelum membuat keputusan untuk membuat siaran. Jika anda sangat tidak berpuas hati dengan foto anda, pada penghujung hari, anda boleh menyingkirkannya dan cuba lagi. Selain itu, anda boleh menukar kapsyen dan tag, tetapi tidak banyak perkara lain.

Soalan Lazim Mengedit Imej Instagram yang Disiarkan

Selepas menerbitkan, bolehkah saya menambah atau mengalih keluar gambar daripada siaran Instagram saya?

Malangnya tidak. Selepas menyerahkan siaran, anda tidak boleh menambah atau mengalih keluar imej atau video. Sebaliknya, anda perlu memadamkan keseluruhan siaran dan menyiarkannya semula. Jika anda tidak berpuas hati dengan siaran tetapi tidak lagi mempunyai imej, anda boleh menukar keterlihatan siaran itu dengan mengklik pada tiga titik mendatar dan memilih pilihan ‘Arkib’. Ini akan mengalihkan siaran anda dari Suapan Berita utama ke folder arkib dalam tetapan Instagram. Anda boleh menetapkan folder ini kepada peribadi, menyimpan foto ke telefon anda (supaya anda boleh menyiarkan semula) atau memadamkannya.

Bolehkah saya menambah atau memadam hashtags selepas menyiarkan?

Anda boleh menambah atau mengalih keluar hashtag dengan mengedit teks yang diterangkan di atas. Klik pada kotak teks dan taip atau padam seperti biasa.

Bolehkah saya mengedit Cerita Instagram selepas menyiarkan?

Walaupun anda tidak boleh mengedit Cerita di Instagram, anda boleh menyimpannya ke gulungan kamera anda dan memuat naiknya semula seperti yang anda mahukan. Klik pada Cerita dan ketik ‘Lagi’ di penjuru kanan sebelah bawah. Dari sana, ketik ‘Simpan.’ Muat naiknya semula daripada gulungan kamera anda seolah-olah ia adalah siaran baharu dan buat sebarang pengeditan yang diperlukan sebelum diterbitkan. Sorotan Cerita Instagram memberi anda sedikit lebih fleksibiliti dalam penyuntingan. Jika anda ingin menyimpan Cerita anda untuk tontonan orang selama lebih daripada 24 jam, anda boleh menukar Cerita anda kepada Sorotan dan mengedit kandungan dengan cara itu.

Adakah anda mendapati diri anda kerap memadamkan foto? Jika anda boleh memberi nasihat kepada orang yang baru mula menggunakan Instagram, apakah itu? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.