Cara Mengedit PDF dalam Chrome

111

Anda tidak perlu mencari Adobe Acrobat PDF Reader anda pada kali seterusnya anda perlu mengisi borang PDF. Apa yang anda perlu lakukan ialah memasang Google Chrome. Alat Pembaca PDF terbina dalam boleh digunakan untuk lebih daripada sekadar membaca fail PDF. Memang, ia tidak mempunyai beberapa kekuatan daripada beberapa aplikasi khusus. Tetapi ia sesuai sebagai penyelesaian sementara untuk sebarang tugas penyuntingan yang mungkin anda miliki.

Cara Mengedit PDF dalam Chrome

Dalam artikel ini, kami akan meneroka semua perkara yang boleh anda lakukan untuk mengedit PDF dalam Chrome.

Cara Mengedit PDF dalam Chrome

Menyemak dokumen daripada format PDF tradisional boleh memakan masa dan menyusahkan jika pengguna tidak tahu cara menggunakan perisian pejabat yang rumit.

Idea menggunakan antara muka yang mudah dan intuitif untuk melaksanakan tugas penyuntingan asas pada dokumen yang sering panjang dan terlibat boleh menjadi prospek yang menarik bagi ramai orang.

Perisian penyuntingan dalam talian TinyWow adalah semua yang anda perlukan untuk menyemak semula PDF. Dengan perkhidmatan ini, anda tidak perlu risau tentang memformat atau memangkas lagi — semua suntingan anda dilakukan dengan selamat dalam penyemak imbas anda tanpa menjejaskan fail asal. Dengan hanya beberapa klik, anda boleh menjadikan mana-mana PDF milik anda!

  1. Navigasi ke TinyWow Editor PDF.
  2. Kini anda boleh memilih cara anda boleh mengedit fail pdf anda dengan “Memuat naik dari PC atau Mudah Alih,” butang “Buat Baharu”, dan “Seret fail ke sini,” atau muat naik fail dari pemacu anda.

Mengedit Dokumen PDF dalam Chrome dengan Adobe Chrome Extension

Walaupun PDF mudah digunakan, pengeditan boleh menjadi mencabar. Selalunya anda perlu memuat turun dan memasang perisian khas untuk berbuat demikian. Memuat turun aplikasi hanya untuk menambah tandatangan atau mengisi beberapa maklumat kadangkala mungkin berasa mengecewakan. Nasib baik, anda boleh mengedit PDF anda terus daripada Chrome terima kasih kepada Sambungan Adobe Chrome.

Untuk berbuat demikian, ikut arahan ini:

  1. Muat turun sambungan Adobe Acrobat melalui ini pautan.
  2. Pilih “Tambah pada Chrome,” dan kemudian pilih “Tambah sambungan.”
  3. Kemudian, bergantung pada keperluan anda, klik pada “Tukar,” “Edit” atau “Tandatangan” daripada ikon sambungan.
  4. Apabila anda selesai, anda boleh memuat turun dokumen baharu.

Ambil perhatian bahawa walaupun kebanyakan pilihan adalah percuma, sesetengahnya hanya boleh diakses oleh mereka yang mempunyai langganan Adobe Acrobat Pro.

Putar Dokumen

Jika PDF anda memerlukan orientasinya diubah, terdapat cara mudah untuk melakukannya dengan Chrome. Anda boleh memilih antara dua pendekatan. Mengklik butang “Putar” di bahagian atas halaman ialah kaedah paling mudah. Kertas akan diputar pada selang 90 darjah. Sebagai alternatif, anda boleh klik kanan di tempat lain dalam dokumen. Anda boleh memilih untuk memutar sama ada mengikut arah jam atau lawan jam daripada menu konteks. Pilih pilihan yang diperlukan, kemudian gunakan “Cetak” dan “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan perubahan anda.

Satu mukasurat penuh

Apabila anda ingin membaca halaman sepenuhnya tetapi tidak dapat melihat keseluruhan halaman pada skrin anda, ia boleh menyebabkan masalah. Ia memecahkan aliran bacaan anda untuk sentiasa menatal ke atas dan ke bawah. Walaupun anda boleh melaraskan saiz dokumen menggunakan ciri zum, adalah lebih mudah untuk mengklik pilihan “Muat ke Halaman”. Ciri ini terletak di bahagian paling atas halaman. Faedah butang ini berbanding fungsi zum ialah ia akan mengubah saiz serta-merta agar sesuai dengan tetingkap anda, manakala butang zum tidak. Selain itu, ia tidak membazirkan sebarang ruang skrin dan menghapuskan keperluan untuk percubaan dan ralat yang datang dengan menggunakan zum.

Paparkan atau Alih Keluar Anotasi

Jika sesiapa yang memberi anda PDF menganotasi dokumen itu, anda mungkin tidak dapat melihat kandungan asal. Untuk melihat fail dalam format asalnya, Chrome menyertakan ciri yang membolehkan anda mengalih keluar nota orang lain. Untuk menghidupkan atau mematikan nota, cuma pilih “Lagi” dan kemudian “Anotasi”.

Pilihan Tambahan

Berikut ialah beberapa perkara tambahan yang boleh anda lakukan dengan fail PDF anda pada Penyemak Imbas Chrome.

Halaman Asingkan

Klik kanan pada dokumen PDF dan pilih “Google Chrome” daripada menu “Buka dengan”.

  1. Pilih butang “Cetak” di penjuru kanan sebelah atas, atau gunakan pintasan papan kekunci Ctrl+P.
  2. Pilih “Simpan sebagai PDF” daripada pilihan “Destinasi”.
  3. Seterusnya, pilih “Tersuai” di bawah “Halaman” dan masukkan nombor halaman yang anda mahu belah.

Sebagai contoh, taip “21-29” untuk memilih set halaman tertentu, seperti halaman antara halaman 21 dan 29. Anda boleh memilih halaman tertentu dengan membelahnya dengan koma. Halaman yang dipilih akan dikemas kini dalam pratonton di sebelah kanan. Klik “Simpan” selepas memilih halaman yang anda ingin bahagikan, kemudian simpan PDF yang dibahagikan di mana-mana yang anda suka pada PC anda.

Isi dan Simpan Borang

Chrome PDF Viewer memudahkan anda melengkapkan borang PDF, yang kebanyakan dokumen rasmi perlu anda lakukan. Ia kelihatan lebih profesional dan menjimatkan masa. Chrome mengenali tempat kosong dan membolehkan anda memasukkan perkataan di sana. Malangnya, Chrome tidak akan mengenali semua bentuk. Tetapi ia akan berfungsi untuk sebahagian besar. Untuk menyimpan teks, anda mesti memilih pilihan “Cetak”, kemudian pilih “Simpan sebagai PDF” dalam “Destinasi.” Menggunakan teknik ini akan memastikan bahawa data yang anda serahkan disimpan dalam dokumen.

Tandatangani Dokumen PDF

Walaupun tiada kaedah terbina dalam untuk seseorang menambah tandatangan selamat mereka pada fail dalam pemapar PDF Chrome, anda masih boleh berbuat demikian dengan menggunakan alat pihak ketiga.

DocuSign ialah salah satu aplikasi paling popular untuk menandatangani PDF. Syarikat itu telah mencipta Chrome Addon yang membolehkan tandatangan dokumen satu klik. Antara muka DocuSign digunakan untuk proses tandatangan sebenar. Walaupun ia tidak sempurna, ia adalah pilihan paling bergaya yang ada.

Lihat Metadata PDF

Akhir sekali, terdapat situasi apabila anda ingin melihat metadata fail PDF anda. Anda boleh melihat maklumat itu dengan pergi ke “Lagi” dan kemudian “Sifat dokumen”, dan bukannya mencarinya di tempat lain pada PC anda. Data tersebut mengandungi nama dokumen, saiz, tajuk, penulis, topik, kata kunci, tarikh yang dihasilkan dan diubah, versi PDF, pengeluar PDF, nombor halaman dan saiz halaman.

Gunakan Apl PDF Asal untuk Lebih Banyak Pilihan Pengeditan

Pemapar PDF dalam Google Chrome mempunyai banyak ciri yang boleh digunakan untuk berinteraksi dengan dokumen. Tetapi ini tidak akan mencukupi sekali-sekala, dan anda memerlukan lebih banyak pilihan.

Pernahkah anda mengedit PDF dalam Chrome? Adakah anda menggunakan beberapa kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.