Cara Mengemas kini Perisian Tegar Android TV

13

Jika anda menghadapi isu keselamatan yang berterusan atau tidak dapat mengakses bahagian perisian TV atau ciri terbaharu, kemungkinan besar anda perlu mengemas kini perisian tegar TV anda. Mengemas kini peranti anda membolehkannya beroperasi secara optimum dalam banyak aspek, termasuk peningkatan bunyi, penambahbaikan gambar, pengoptimuman aplikasi dan keselamatan.

Cara Mengemas kini Perisian Tegar Android TV

Jika anda belum melakukannya sebelum ini atau sedang bergelut untuk mengemas kini TV anda, artikel ini akan membantu.

Cara Mengemas kini Perisian Tegar Android TV

Secara umum, melainkan anda melihat masalah dengan Android TV anda, kemas kini perisian tegar sebahagian besarnya adalah pilihan atau dilakukan di latar belakang jika kemas kini penting. Kemas kini yang tidak perlu, terutamanya jika dilakukan secara manual, boleh mendatangkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan jika anda menggunakan fail kemas kini yang salah.

Anda boleh menetapkan Android TV untuk ditetapkan untuk menerima kemas kini secara automatik atau manual. Untuk memasang perisian tegar secara automatik, anda mesti mendayakan tetapan ini pada TV anda. Sebaliknya, kemas kini manual dilakukan melalui internet atau pemacu kilat USB. Kesambungan rangkaian diperlukan untuk kedua-duanya, tetapi sambungan Wi-Fi yang kuat adalah penting untuk yang pertama.

Panduan Umum untuk Mengemas kini Perisian Tegar Android TV Secara Manual

Terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang perlu diambil perhatian semasa mengemas kini TV moden. Pertama, pastikan rangkaian anda boleh dipercayai dan tidak akan terganggu sepanjang proses untuk mengelakkan kerosakan TV anda. Selain itu, anda mesti memasang versi perisian tegar yang sesuai untuk model TV anda. Menggunakan versi yang berbeza boleh memusnahkan perkakasan peranti anda. Jika perkara di atas ada, anda boleh memasang perisian tersebut.

Walaupun terdapat jenama TV berbeza yang beroperasi pada Android, proses ini biasanya mengambil kaedah berikut apabila mengemas kini TV melalui Wi-Fi:

 1. Sambungkan TV anda ke Wi-Fi dan pergi ke Menu, Laman Utama, Bantuan atau Tetapan. Tetapan yang tepat akan
  bergantung pada pengeluar atau model peranti anda.
 2. Pilih Status & Diagnostik.
 3. Pilih Kemas Kini Perisian Sistem.
 4. Berikan kebenaran kepada sistem anda untuk mengemas kini perisian tegar dan tunggu sehingga selesai. Jangan tekan sebarang butang atau matikan TV semasa proses itu.

Dan inilah perkara yang perlu anda lakukan jika anda ingin menggunakan pemacu USB:

 1. Cari dan muat turun versi perisian tegar yang dikemas kini.
 2. Hantar fail perisian tegar ke peranti anda melalui USB atau cara storan lain.
 3. Masukkan pemacu ke dalam port USB TV anda dan semak manual TV anda untuk mendapatkan butiran tentang cara meletakkan TV anda dalam mod pemulihan.
 4. TV anda akan mengecam fail dalam pemacu dan meminta kebenaran untuk menggunakan kemas kini.
 5. Tunggu sehingga fail dipasang dan mulakan semula TV.

Walau bagaimanapun, ini hanyalah garis panduan umum untuk memasang kemas kini perisian tegar. Semak tapak web pengilang anda untuk langkah yang tepat kerana prosesnya mungkin tidak serupa.

Memandangkan Samsung dan Sony ialah dua daripada jenama TV paling popular yang menggunakan Android TV, artikel ini akan memberikan lebih sedikit butiran tentang model tersebut.

Kemas kini Samsung TV Melalui Internet

Proses mengemas kini perisian tegar pada TV Samsung agak mudah dan tidak begitu berbeza secara menyeluruh. Cari di bawah langkah untuk mengemas kini perisian tegar pada TV Samsung melalui Internet.

 1. Sambungkan TV anda ke Wi-Fi.
 2. Tekan butang Menu atau Tetapan dengan alat kawalan jauh anda.
 3. Cari Tetapan jika anda menekan Menu pada langkah pertama, dan pilih Bantuan.
 4. Pilih Kemas Kini Perisian.
 5. Tekan Kemas Kini Sekarang.
 6. Anda akan diminta untuk mengesahkan muat turun jika terdapat kemas kini yang tersedia. Semasa TV anda memuat turun dan memasang perisian tegar, jangan tekan sebarang butang atau matikan TV.
 7. Tunggu sehingga TV anda dimulakan semula dan gunakan kemas kini.

Kemas kini Sony TV Melalui Internet

Sony TV mempunyai model TV yang berbeza, tetapi idea umum adalah sama. Anda mendapat pemberitahuan apabila terdapat versi baharu dan memutuskan sama ada untuk mengemas kininya. Walau bagaimanapun, anda mesti bersetuju menerima Dasar Privasi Sony untuk menerima muat turun dalam beberapa model, seperti siri W800. Biasanya, kebanyakan orang bersetuju dengan Dasar semasa persediaan, tetapi jika anda belum berbuat demikian, berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Tekan butang Bantuan pada alat kawalan jauh.
 2. Pergi ke Tetapan Privasi.
 3. Setuju dengan Dasar Privasi dengan menekan pada pop timbul.

Sebaik sahaja anda selesai dengan itu, anda boleh menunggu untuk menerima muat turun perisian apabila tersedia. Ia biasanya muncul di bahagian atas sebelah kanan skrin utama anda untuk sesetengah model, dan untuk model lain, anda mendapatnya apabila anda hendak mematikan atau menghidupkan TV anda. Anda mempunyai pilihan untuk “Kemas Kini Sekarang” atau “Kemas Kini Kemudian.” Anda akan dihantar peringatan secara berkala jika anda tidak mengemas kini dengan segera.

Jika anda mengemas kini, fail yang sesuai akan dimuat turun secara automatik sebelum ia dipasang. Semasa memuat turun, anda boleh terus menggunakan TV anda seperti biasa, tetapi anda tidak akan dapat menggunakan TV anda semasa pemasangan. Jangan matikan TV semasa ia mengemas kini.

Jika anda memilih untuk mengabaikan pemberitahuan kemas kini, anda boleh melakukan kemas kini manual. Ini caranya:

 1. Tekan Bantuan pada alat kawalan jauh anda.
 2. Pergi ke Kemas Kini Perisian Sistem dan pilih Kemas Kini Perisian.
 3. Tekan Kemas Kini Perisian TV atau Kemas Kini atau variasi serupa.

Ingat untuk menyambungkan TV anda ke rangkaian Wi-Fi sebelum mengemas kininya.

Untuk siri W800, prosesnya agak berbeza.

 1. Tekan Laman Utama pada alat kawalan jauh anda.
 2. Pilih Tetapan dan tekan Keutamaan Peranti.
 3. Pergi ke Perihal dan kemudian Kemas Kini Sistem.
 4. Ikut arahan pada skrin untuk menyelesaikan pemasangan.

Kemas kini Menggunakan Pemacu Denyar USB

Untuk kaedah ini, anda perlu memuat turun fail daripada tapak web pengeluar TV anda dan prosesnya berbeza sedikit dari jenama ke jenama.

Artikel ini akan menggunakan Samsung dan Sony sebagai contoh. Jadi, berikut ialah cara memasang perisian tegar menggunakan pemacu kilat USB:

Untuk Samsung TV:

 1. Buka Pusat Muat Turun Samsung pada pelayar anda.
 2. Pilih Masukkan Nombor Model untuk memasukkan nombor model TV anda, atau klik Jenis Produk dan kemudian TV untuk mencari TV khusus anda.
 3. Klik model TV daripada pilihan untuk membuka halaman sokongan TV anda.
 4. Navigasi ke bahagian Muat Turun dan klik Muat turun di sebelah versi terbaharu.
 5. Tunggu sehingga fail dimuat turun ke PC anda sebagai fail termampat. Kemudian, cari dan nyahzip fail yang dimampatkan.
 6. Sambungkan pemacu kilat USB anda ke komputer anda dan hantar fail ke pemacu.
 7. Putuskan sambungan USB daripada komputer anda apabila ia selesai menghantar dan masukkannya ke dalam input USB TV anda.
 8. Pergi ke Menu TV anda dengan alat kawalan jauh anda, klik Tetapan, dan kemudian Sokongan.
 9. Pilih Kemas Kini Perisian dan kemudian Kemas Kini.
 10. Pilih Ya untuk mengesahkan dan TV anda akan mencari fail melalui USB anda.

Tunggu proses selesai tanpa mematikan peranti anda atau menekan sebarang butang. Apabila perisian tegar dikemas kini, TV akan dimulakan semula secara automatik.

Ambil perhatian bahawa TV anda hanya akan mengesan fail apabila ia disimpan dalam direktori akar pemacu denyar dan bukan dalam mana-mana folder yang mungkin anda ada pada USB. Untuk memastikan tiada apa-apa yang menghalang TV anda daripada mencari fail, anda boleh mengosongkan pemacu semua fail sebelum menghantar fail ke USB.

Kemas kini secara automatik

Jika anda lebih suka tidak perlu mengemas kini TV anda secara manual setiap kali terdapat kemas kini baharu yang tersedia, anda boleh menghidupkan kemas kini automatik. Dengan cara ini, peranti anda mengemas kini secara automatik apabila TV anda dalam keadaan siap sedia dan disambungkan ke Wi-Fi. Ikuti langkah di bawah untuk mendayakan kemas kini automatik.

Proses ini berbeza sedikit antara binaan Android, tetapi anda biasanya perlu mencari bahagian Perihal, Bantuan atau Sokongan untuk mencari tetapan Kemas Kini Perisian.

Untuk TV Samsung, ikuti langkah berikut:

 1. Tekan butang Menu jauh anda dan pergi ke Tetapan.
 2. Klik Sokongan dan pilih Kemas Kini Perisian.
 3. Dayakan Kemas Kini Auto.

Pastikan Android TV Anda Kemas Kini

Mengemas kini perisian tegar Android TV anda adalah wajib jika anda mahu TV anda mendapat ciri terbaharu. Syukurlah, ini adalah proses yang mudah dan banyak model dikemas kini secara automatik jika anda memilih tetapan itu semasa persediaan.

Berapa kerap anda menyemak kemas kini TV secara manual? Adakah anda menggunakan USB, dongle atau Wi-Fi terbina dalam untuk mengemas kini TV anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.