Cara Mengemas kini Safari pada iPad

43

Untuk bersaing dengan enjin carian popular yang lain, penyemak imbas Safari Apple sentiasa ditambah dengan ciri baharu dan tambahan keselamatan. Kemas kini bukan sahaja berfungsi untuk memastikan Safari bebas daripada pepijat dan perisian hasad tetapi juga menjadikan penggunaannya pada produk seperti iPad kelihatan lancar.

Cara Mengemas kini Safari pada iPad

Walaupun beberapa perubahan dilakukan secara automatik, dalam beberapa kes anda mungkin perlu mengawal proses kemas kini sendiri. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda cara mengemas kini penyemak imbas Safari pada iPad anda untuk pengalaman menyemak imbas yang terbaik.

Kemas kini Safari pada iPad

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Safari bukanlah apl kendiri tetapi terbina dalam iOS. Ini bermakna anda tidak boleh memuat turun atau mengemas kininya daripada App Store. Untuk mengemas kini Safari pada iPad anda, muat turun versi terkini iPadOS yang disokong oleh peranti anda. Anda akan melihat titik merah pada ikon Tetapan jika kemas kini perisian tersedia, namun, anda masih boleh menyemak secara manual. Sambungan internet yang stabil diperlukan untuk ini. Ikuti langkah di bawah:

 1. Pastikan iPad dicas sepenuhnya dan disambungkan ke rangkaian yang stabil.
 2. Navigasi ke menu “Tetapan”.
 3. Buka “Umum” dan navigasi ke “Kemas Kini Perisian.”
 4. Semak sama ada kemas kini baharu tersedia.
 5. Jika kemas kini tersedia, klik pilihan “Muat Turun dan Pasang”, kemudian pilih “Pasang.”
 6. Masukkan kod laluan anda apabila digesa. Ini mungkin diperlukan untuk memberikan kebenaran iPad anda untuk meneruskan pemasangan.
 7. Apabila pemasangan selesai, mulakan semula.

Dalam menu kemas kini perisian, maklumat lanjut tentang muat turun disediakan seperti saiz muat turun, dsb. Anda boleh mengetik “Ketahui lebih lanjut” untuk mengakses lebih banyak butiran perisian. Juga pada halaman kemas kini perisian, anda boleh memilih pilihan “Hidupkan Kemas Kini Automatik” untuk memasang kemas kini secara automatik apabila ia diterima.

Mengapa Safari Perlu Dikemas Kini

Kemas kini perisian adalah perkara biasa di Apple. Peningkatan ini boleh dipasang sebaik sahaja ia dilancarkan pada iPad. Apabila anda mengemas kini penyemak imbas Safari, anda menikmati responsif dan kelajuan yang lebih baik, serta keselamatan dan privasi yang dipertingkatkan.

Penggodam sentiasa mencari kelemahan dalam sistem pengendalian Apple yang dianggap baik. Jadi, untuk mengelakkan perisian hasad dan pepijat, penyemak imbas Safari menggunakan teknologi terkini dan dibekalkan dengan kemas kini biasa. Ini menangani isu yang diketahui dan menambah fungsi baharu. Tetapi satu-satunya cara untuk mengakses tambahan ialah mengemas kini Safari apabila versi baharu dilancarkan.

Membetulkan Isu Safari

Walaupun Safari menawarkan pengalaman pengguna keseluruhan yang baik, pengguna boleh menghadapi masalah semasa menggunakan penyemak imbas. Walau bagaimanapun, anda boleh membetulkan isu ini dengan mudah dalam kebanyakan kes. Jika anda menghadapi masalah dengan penyemak imbas anda, cuba yang berikut:

Mulakan semula iPad Anda

Ini harus sentiasa menjadi perkara pertama yang anda cuba semasa menyelesaikan masalah apl. Memulakan semula peranti boleh membetulkan banyak isu.

Kosongkan Cache

Cache ialah komponen penyemak imbas yang menyimpan maklumat tentang tapak web yang kerap anda lawati supaya ia dimuatkan dengan pantas setiap kali. Walau bagaimanapun, Safari mungkin gagal berfungsi kerana cache penuh, membawa kepada prestasi lembap. Membersihkan cache membantu.

 1. Pergi ke menu “Tetapan” dan bukanya.
 2. Pilih “Safari.”
 3. Pilih “Kosongkan Sejarah dan Data Tapak Web.”

Ini sepatutnya mengosongkan cache dengan jayanya dan menangani isu tersebut.

Dapatkan Kemas Kini jika Ada

Apl Safari yang lapuk menghadapi masalah dari semasa ke semasa. Anda memerlukan versi perisian iOS terkini untuk penyemak imbas berfungsi dengan betul. Semak kemas kini dalam menu Tetapan dan jika tersedia, muat turun dan pasangnya. Ini boleh membantu menyelesaikan masalah yang anda hadapi.

Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

Menetapkan semula tetapan rangkaian boleh membantu menyelesaikan isu Safari. Untuk menetapkan semula rangkaian:

 1. Buka menu “Tetapan” pada iPad anda.
 2. Pilih tetapan “Umum” dan pilih “Tetapkan Semula.”
 3. Pilih “Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.”

Ambil perhatian bahawa kaedah ini mengalih keluar kata laluan Wi-Fi juga. Oleh itu, simpan kata laluan menggunakan aplikasi khas atau sumber selamat yang lain untuk mengaksesnya dengan mudah kemudian.

Lumpuhkan Sebarang Penyekat Kandungan

Sesetengah pengguna mungkin telah memasang penyekat khas untuk menapis kandungan atau iklan web yang boleh dipersoalkan. Tetapi ini boleh menyebabkan masalah pelayar Safari. Oleh itu, penyekat kandungan yang dipasang pada iPad perlu dilumpuhkan. Melakukannya boleh menyelesaikan masalah dan memulihkan kefungsian Safari.

 1. Buka menu “Tetapan”.
 2. Pilih “Safari.”
 3. Pilih “Penyekat Kandungan.”
 4. Togol suis untuk melumpuhkan.

Soalan Lazim

Bolehkah Safari mengemas kini secara automatik pada iPad saya?

Kemas kini Safari hanya apabila anda menaik taraf perisian iPad anda. Ini bermakna anda hanya mengakses versi Safari terkini pada peranti anda sebaik sahaja anda mengemas kini perisian sistem pengendalian anda.

Bolehkah Safari dikemas kini pada iPad lama?

IPad boleh dikemas kini hanya apabila ia serasi dengan kemas kini yang lebih baharu. Banyak model iPad lama boleh mendapatkan kemas kini terkini. Walau bagaimanapun, untuk model yang lebih lama seperti iPad 2, iPad 3 dan iPad Mini, anda hanya boleh menaik taraf sehingga iOS 9.3.

Bagaimanakah saya boleh mengetahui sama ada versi Safari terkini dipasang pada peranti saya?

Ini hanya boleh dilakukan dengan menyemak kemas kini dalam menu Tetapan. Dengan menavigasi ke Umum dan kemudian Perihal, anda boleh menyemak versi OS yang dipasang pada peranti iPad anda. Ini sepatutnya versi yang sama seperti pelayar Safari. Dalam iPadOS 13, versi Safari hendaklah 13 juga.

Bagaimanakah pelayar iPad lama dikemas kini?

Anda perlu melalui menu Tetapan, buka Umum, kemudian muat turun dan pasang kemas kini perisian baharu. Langkahnya adalah sama pada iPad baharu.

Adakah saya perlu mengemas kini Safari?

Kemas kini perisian adalah penting. Nasib baik, anda tidak perlu membuat usaha khas untuk mengemas kini pelayar Safari itu sendiri. Sebaik sahaja anda mengemas kini iPadOS, penyemak imbas juga dikemas kini.

Bolehkah pelayar Safari yang sudah lapuk digunakan?

ya. Anda masih boleh menggunakan penyemak imbas Safari walaupun ia sudah lapuk. Walau bagaimanapun, ini boleh menjejaskan keseluruhan pengalaman pengguna anda. Tanpa penyemak imbas yang dikemas kini, anda mungkin disekat daripada melawati beberapa halaman web. Mendapatkan versi terakhir membolehkan anda mengakses ciri privasi, keselamatan dan penyulitan tambahan yang lebih baik.

Bolehkah saya memadam Safari daripada iPad saya?

Safari disepadukan ke dalam iPadOS dan oleh itu ia tidak boleh dialih keluar. Walau bagaimanapun, anda boleh berjaya mengeluarkannya daripada skrin utama jika anda tidak berhasrat untuk menggunakannya lagi. Ini tidak akan memadamkan apl atau data yang terkandung di dalamnya. Jika anda mahu, anda boleh mengosongkan sejarah anda.

Tingkatkan Pengalaman Penyemakan Imbas Dalam Talian Anda dengan Mengemas kini Safari pada iPad

Pemilik iPad mempunyai akses kepada pelayar Safari kerana ia adalah sebahagian daripada sistem pengendalian. Untuk mendapatkan pengalaman terbaik menggunakan penyemak imbas ini, anda memerlukan versi apl terkini yang menangani pepijat dan gangguan. Kemas kini yang lebih baharu bermakna peningkatan keselamatan, serta sokongan pentadbiran dan teknikal. Mengemas kini Safari agak mudah kerana ia melibatkan hanya mendapatkan kemas kini perisian iPad.

Versi iPad manakah yang anda gunakan? Pernahkah anda menghadapi sebarang masalah mengemas kini pelayar Safari? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.