Cara Mengembalikan Berbilang Item Amazon

24

Amazon menjual berjuta-juta produk, jadi wajar jika anda mungkin mengalami kekecewaan dengan pembelian kadangkala. Oleh itu, anda mungkin mahu memulangkan beberapa produk jika ia tiba terlalu lewat, mempunyai kecacatan, atau tidak berfungsi dengan betul, atau jika anda tidak berpuas hati dengan item tersebut. Nasib baik, terdapat cara untuk memulangkan berbilang produk sekaligus dan bukannya memulangkan setiap item secara berasingan.

Cara Mengembalikan Berbilang Item Amazon

Artikel di bawah akan memberi anda panduan langkah demi langkah tentang cara memulangkan berbilang item yang dibeli daripada Amazon. Selain itu, anda akan belajar cara membuat pulangan ke Amazon Global Store dan mengetahui item yang tidak boleh dipulangkan.

Mengembalikan Berbilang Item di Amazon

Jika anda membeli beberapa item sekaligus dan tidak berpuas hati dengannya, anda boleh memulangkan kesemuanya pada masa yang sama melalui lokasi penghantaran Amazon.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke apl Amazon.
 2. Klik ikon orang (siluet) di bahagian bawah skrin anda.
 3. Ketik Pesanan Anda di bahagian atas skrin.
 4. Semua item pesanan anda baru-baru ini akan muncul. Tatal senarai dan pilih item untuk dikembalikan.
 5. Pilih Pulangan atau Gantikan Item.
 6. Pilih sebab untuk pemulangan.
 7. Ketik pada Tambah Lagi Item ke Pulangan Ini.
 8. Klik pada Lihat Lagi di mana anda akan dapat melihat pesanan terbaharu anda dan memilih lebih banyak item untuk dipulangkan.
 9. Ketik pada kotak di sebelah item yang ingin anda pulangkan.
 10. Pilih Selesai.
 11. Pilih sebab untuk memulangkan setiap item dan Klik Teruskan.
 12. Anda akan ditanya bagaimana anda mahukan bayaran balik, sama ada ditambahkan pada baki akaun Amazon anda atau dikembalikan kepada kaedah pembayaran asal anda. Pilih item yang sesuai untuk cara anda mahu setiap item dikembalikan.
 13. Anda kemudian akan ditanya bagaimana anda ingin memulangkan item anda, Anda boleh memisahkan item kepada dua penghantaran. Pilih lokasi yang sesuai untuk menghantar kedua-dua penghantaran.
 14. Di bahagian bawah skrin anda, anda akan melihat jumlah bayaran balik untuk kedua-dua penghantaran. Klik Sahkan Pemulangan Anda.
 15. Tetingkap lain akan dibuka memberitahu anda bahawa anda akan dihantar melalui e-mel kod QR untuk setiap penghantaran, bersama-sama dengan arahan. Klik pada kod (akan ada yang berasingan untuk setiap pakej).
 16. Bawa item yang berkaitan ke lokasi penghantaran Amazon.
 17. Imbas kod QR, kemudian berikan atendan pakej yang berkaitan. Sebagai contoh, imbas kod QR untuk pakej 1 dan berikan mereka item tersebut, dan kemudian imbas Kod QR untuk pakej 2 dan berikan mereka item tersebut.
 18. Anda akan menerima resit. Pastikan ia selamat sekiranya pemulangan anda hilang semasa transit kembali ke gudang Amazon.

Apabila memulangkan berbilang item, anda akan mendapat dua pakej berdasarkan bilangan item yang anda pulangkan. Kedua-dua pakej satu dan dua akan mengandungi berbilang item dan anda boleh memilih lokasi pemulangan berasingan untuk setiap pakej. Selain itu, adalah penting untuk memastikan bahawa semua item yang disenaraikan berada dalam pakej yang betul. Sebagai contoh, jangan imbas semua item dan letakkannya dalam satu pakej jika anda mempunyai kod QR untuk dua pakej.

Ia juga penting untuk diingat bahawa sesetengah item pemulangan tidak perlu dibungkus atau dilabel. Anda hanya boleh membawa item yang berkaitan ke drop-off Amazon yang sesuai, mengimbas kod QR anda, dan menunjukkan kepada atendan item yang dikembalikan. Apabila memulangkan peranti elektronik, pastikan maklumat peribadi anda dipadamkan daripada peranti tersebut.

Memulangkan Item yang Dibeli Dari Amazon Global Store

Untuk sebarang pemulangan ke Amazon Global Store, anda akan menerima label pemulangan UPS prabayar, yang membolehkan anda memulangkan sebarang item ke lokasi penghantaran UPS yang paling sesuai untuk anda. Malangnya, jika Kedai Global tidak tersedia untuk pemulangan prabayar, anda perlu memulangkan item anda dengan kos anda sendiri. Anda boleh melakukan ini melalui sistem yang boleh dikesan di mana-mana pembawa yang anda pilih.

Amazon secara automatik membayar balik sekurang-kurangnya $20 untuk sebarang perbelanjaan pos pemulangan apabila menerima objek yang dikembalikan. Jika perbelanjaan ini melebihi $20, hubungi perkhidmatan pelanggan Amazon untuk mendapatkan bayaran balik penuh mengenai baki jumlah perbelanjaan. Jika item yang dipulangkan rosak, cacat atau tidak betul, anda akan menerima bayaran balik keseluruhan perbelanjaan pos, termasuk deposit yuran import selepas pemulangan diproses.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa masa yang diperlukan untuk item yang dikembalikan untuk sampai ke Amazon adalah sekitar 25 hari. Selepas itu, dua hari bekerja diperlukan untuk pemprosesan bayaran balik, dan jumlah bayaran balik mengambil masa sekurang-kurangnya tiga hingga lima hari bekerja untuk memasuki akaun anda.

Item Yang Tidak Boleh Dipulangkan ke Amazon

Terdapat item tertentu yang anda tidak boleh kembali ke Amazon selepas membeli. Ini terdiri daripada item yang berbahaya untuk dipulangkan, kepada produk dan kad digital. Selain itu, peranti tidak boleh dikembalikan selepas ia melepasi tanda 30 hari dari masa ia dihantar.

Item yang tidak boleh dipulangkan ialah:

Barangan Berbahaya

 • Apa-apa sahaja yang dikategorikan sebagai bahan berbahaya
 • Objek mudah terbakar

Peranti

 • Sebarang elektronik seperti komputer riba, Kindle atau komputer meja tidak boleh dikembalikan 30 hari selepas hari ia dihantar

Produk Digital

 • Sebarang bahan perisian yang boleh dimuat turun
 • Sebarang langganan dalam talian yang telah digunakan atau diakses

Kad Dibeli

 • Sebarang kad hadiah yang dibeli
 • Kad prabayar yang digunakan untuk permainan

Lain-lain

 • Item yang tidak mempunyai UPC atau kod sirinya
 • Barangan runcit, atau apa-apa sahaja daripada Amazon Fresh
 • Pembelian barang kemas tertentu
 • Serangga hidup

Soalan Lazim

Adakah saya perlu membayar yuran apabila memulangkan item ke Amazon?

Tidak, anda tidak perlu membayar sebarang bayaran apabila memulangkan barang. Walau bagaimanapun, jika anda telah menerima bayaran balik anda dan masih belum memulangkan item tertentu, anda perlu membayar yuran. Selain itu, jika anda memulangkan item bayaran balik dan masih menerima e-mel yang memaklumkan anda untuk membayar caj atau mengembalikannya, maka anda boleh menghubungi Amazon dan mereka akan membalikkan pembayaran apabila item pemulangan diproses di pihak mereka.

Apakah yang berlaku jika saya tersilap memulangkan item kepada Amazon?

Item yang dihantar secara tidak sengaja kepada Amazon sama ada akan didermakan atau dikitar semula. Mereka tidak menyimpan item ini, jadi jika anda telah menghantar item yang salah secara tidak sengaja, anda harus segera menghubungi khidmat pelanggan. Amazon tidak menjamin bahawa item itu akan ditemui. Selain itu, anda tidak akan menerima sebarang pampasan untuk item tidak sengaja yang dikembalikan kepada Amazon.

Dipulangkan dan Dipulangkan

Anda tidak perlu lagi bimbang tentang menyimpan produk yang anda tidak berpuas hati atau menerima kehilangan wang yang dibelanjakan untuk membelinya. Nasib baik, Amazon menawarkan pulangan kumpulan untuk item tertentu, jadi anda hanya perlu melalui proses bayaran balik sekali dan anda akan mendapat wang anda kembali secepat mungkin. Ingat bahawa item tertentu tidak boleh dipulangkan dan item lain yang hanya boleh dipulangkan dalam masa 30 hari selepas penghantaran.

Adakah anda menggunakan satu atau dua kod QR semasa memulangkan produk yang dibeli oleh Amazon? Apakah pengalaman anda tentang item yang dibayar balik? Adakah anda berpuas hati dengan proses tersebut dan adakah anda menerima bayaran balik anda tepat pada masanya? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.