Cara Mengenalpasti Lagu daripada Video YouTube

20

Ramai yang bertanya, “Apakah nama lagu ini?” Persoalannya telah wujud sejak muzik bermula. Anda mendengar sesuatu yang anda suka, dan lebih daripada segala-galanya, anda ingin tahu cara mendengarnya semula.

Jika anda menonton strim muzik atau video dengan muzik latar belakang di YouTube dan anda bernasib baik, pemuat naik mungkin telah menambahkan senarai runut yang dicap masa. Jika mereka belum melakukannya, bagaimanakah anda mengenal pasti lagu daripada video YouTube?

Bukan mudah untuk mengenal pasti lagu daripada video YouTube, tetapi anda mempunyai pelbagai kaedah untuk dicuba. Kesemuanya memerlukan beberapa kemahiran detektif, jadi bersihkan kaca pembesar anda dan mulakan kerja!

Semak Penerangan Video

Kebanyakan pencipta kandungan yang berpengalaman akan menambahkan sama ada senarai lagu atau kredit muzik pada penerangan video mereka. Jika anda bernasib baik dan anda menonton video yang betul, anda juga mungkin menemui cap masa hiperpautan, jadi anda boleh melompat terus ke sekeliling video untuk mencari teg yang betul. Anda juga akan mempunyai cap masa hiperpautan supaya anda boleh pergi ke lagu itu dan melihat sama ada ia betul.

Semak Komen

Jika tiada senarai lagu atau sebarang maklumat tentang lagu dalam keterangan, semak ulasan. Anda mungkin bukan satu-satunya yang ingin mengetahui lagu tertentu dalam video YouTube. Tatal ke bawah dan baca ulasan dan lihat jika orang lain bertanya tentang muzik tertentu. Walaupun pemuat naik tidak menjawab, kadangkala peminat yang membantu memberikan jawapan.

Cari Lirik

Jika anda masih ingat beberapa lirik (jika ada), masukkannya ke dalam enjin carian untuk melihat apa yang muncul. Terdapat laman web khusus yang menawarkan senarai lagu, termasuk Lirik.com, Lyricsworld.comatau Cari Muzik Mengikut Lirik. Google sedikit bercampur-baur apabila membawa balik hasil untuk lirik. Kadangkala ia mendapat tempat jawapan, dan pada masa lain, ia membawa kembali hasil yang kelihatan rawak.

Gunakan Apl untuk Mengenalpasti Lagu daripada YouTube

Jika tiada pilihan mudah berfungsi, anda boleh menggunakan apl pihak ketiga untuk membantu anda mengenal pasti lagu tersebut. Jika anda menggunakan mudah alih, Shazam ialah apl yang digunakan untuk mengenal pasti muzik yang anda dengar.

  1. Pasang Shazam jika anda belum memilikinya.
  2. Mainkan lagu di latar belakang dengan Shazam mendengar, dan ia sepatutnya dapat mengenal pastinya.

Jika anda pengguna Chrome, alat tambah yang dipanggil “Muzik AHA – Pengecam Muzik” sangat pandai melakukan kerja yang serupa dengan Shazam, tetapi ia melakukannya dari penyemak imbas anda. Terdapat aplikasi lain yang tersedia dalam penyemak imbas lain atau sebagai perkhidmatan dalam talian.

Kenal pasti Lagu Video YouTube menggunakan Google

Begitu juga, anda juga boleh menggunakan Apl Google

  1. Buka apl Google.

  2. Sekarang, ketik pada mikrofon dalam bar Carian.

  3. Sekali lagi, bersenandung, bersiul, atau mainkan lagu yang ingin anda kenal pasti.

Anda juga boleh melakukan perkara yang sama menggunakan halaman utama Google.

Gunakan Audiotag.info dan Pautan YouTube Terus

Pilihan aplikasi web lain ialah perkhidmatan yang dipanggil Audiotag.info. Laman web ini adalah perkhidmatan percuma yang telah wujud selama hampir sedekad.

Untuk menggunakan Audiotag.info, ikut langkah berikut:

  1. Salin URL video daripada YouTube, kemudian tampalkannya ke dalam kotak URL. Salin cap masa di mana audio berada dan tampalkannya ke dalam kotak masa kecil di sebelah kanan.
  2. Pilih Analisis URL dan biarkan Audiotag melalui prosesnya.

  3. Jika semuanya berjalan lancar, anda akan mendapat lagu yang dikenal pasti dengan betul. Terdapat laman web lain seperti ini, jadi jika anda tidak suka rupa yang ini, cuba yang lain.

Tanya Orang Rambang

Jika semuanya gagal, tapak seperti “Lagu Zat apa?” ialah tempat yang berguna untuk dilawati jika anda perlu mengenal pasti lagu daripada video YouTube. Ia adalah tapak pilihan manusia yang anda memuat naik klip lagu dan orang lain cuba mengenalinya. Ia berbaloi untuk dicuba jika tiada apa-apa lagi yang berkesan!

Mengakhiri

Sebagai penutup, mengenal pasti lagu yang digunakan di YouTube mungkin mencabar, tetapi terdapat banyak cara dan pilihan untuk melakukannya. Dalam sesetengah kes, anda mungkin tidak mendapat jawapan serta-merta, tetapi kemungkinan besar anda akan mendapat jawapan. Pilihan di atas ialah beberapa cara yang baik untuk mengenal pasti lagu daripada video YouTube untuk membantu anda memulakan pengembaraan lirik anda!

Adakah anda mempunyai sebarang pengalaman, soalan atau petua yang berkaitan dengan mengenal pasti lagu daripada video YouTube? Tinggalkan komen di bahagian bawah.