Cara Mengenalpasti Model dan Tahun TV Hisense

101

Setiap TV Hisense mempunyai nombor model, tetapi kebanyakan orang tidak tahu apa itu atau cara mencarinya. Jika TV Hisense anda rosak atau anda mengalami masalah teknikal, anda memerlukan nombor model TV anda untuk menghubungi sokongan pelanggan. Begitu juga, jika anda ingin menggantikan sebahagian daripada TV anda, anda perlu mengetahui model yang tepat dan tahun pengeluarannya.

Cara Mengenalpasti Model dan Tahun TV Hisense

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mencari nombor model TV Hisense anda dan tahun ia dibuat. Kami juga akan membimbing anda melalui proses mentafsir nombor model TV anda.

Cara Mencari Model dan Tahun TV Hisense Anda

Terdapat banyak sebab mengapa anda perlu mengetahui nombor model TV Hisense anda dan tahun ia dihasilkan. Contohnya, jika TV anda berhenti berfungsi atau memaparkan gangguan, anda mungkin terpaksa menghubungi sokongan pelanggan. Mereka tidak akan dapat membantu anda melainkan anda mengetahui nombor model TV anda yang tepat.

Anda juga mungkin perlu mencari nombor model TV anda untuk menyemak perlindungan jaminannya. Apatah lagi, jika anda ingin menjual TV anda, anda perlu menyenaraikan nombor model, nombor siri dan berapa umur TV dalam iklan.

Nombor model harus ditulis di suatu tempat pada pembungkusan asal, tetapi kebanyakan orang membuang kotak yang dimasukkan ke dalam TV sebaik sahaja mereka membongkarnya. Pada sesetengah TV Hisense, anda sebenarnya boleh mencari nombor model di belakang TV anda. Perlu ada pelekat di bahagian bawah bahagian belakang TV.

Sekiranya pelekat itu tiada, atau jika ia telah pudar dari semasa ke semasa, anda boleh mengetahui model TV Hisense anda dan tahun dengan cara yang berbeza. Inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Hidupkan TV Hisense anda.
  2. Tekan butang “Menu” pada alat kawalan jauh anda.
  3. Pilih “Tetapan” pada senarai pilihan.
  4. Navigasi ke “Sistem” pada bar sisi kiri.
  5. Teruskan ke “Maklumat Sistem.”
  6. Pergi ke pilihan “Perihal”.
  7. Cari nombor model dan nombor siri pada halaman ini.

Perlu diingat bahawa terdapat perbezaan antara nombor model TV dan nombor siri. Dua TV Hisense boleh mempunyai nombor model yang sama jika ia dikeluarkan dan dijual di rantau yang sama. Walau bagaimanapun, setiap TV Hisense mempunyai nombor siri yang unik.

Nombor model akan ditulis sebagai “NO MODEL”, manakala nombor siri hanya disingkatkan kepada “SN”, dan ia biasanya di bawah nombor model. Pada sesetengah TV, nombor model hanya akan dirujuk sebagai “M/N.”

Anda boleh menggunakan nombor model untuk mencari TV Hisense anda dan mendapatkan maklumat lanjut dalam talian. Manual pengguna dalam talian juga kadangkala tersedia jika anda mempunyai nombor model.

Jika anda menemui nombor model di belakang alat kawalan jauh TV anda, ini bukan nombor model yang anda perlukan. Ia adalah nombor model alat kawalan jauh, jadi ia tidak akan banyak digunakan.

Cara Memahami Model dan Tahun TV Hisense Anda

Bergantung pada pengeluar TV, nombor model ditulis dengan cara yang berbeza. Untuk TV Hisense, nombor model terdiri daripada huruf dan nombor, dengan tahun pembuatan ditambahkan pada kod.

Sebagai contoh, katakan TV Hisense anda mempunyai nombor model berikut: “Hisense55H9050E.” Rentetan teks ini mungkin kelihatan rawak, tetapi ia boleh memberitahu anda tahun berapa TV itu dibangunkan, berapa inci ukuran skrin, model tepatnya dan butiran lain. Mari kita pecahkannya.

Selepas “Hisense”, anda boleh melihat nombor “55”, mewakili saiz skrin dalam inci. Huruf “H” yang berikut memberitahu kami tempat TV itu dihasilkan. “H” bermaksud ia dibuat di China, “E” bermaksud ia dari Eropah, “P” ia dibuat di Australia, “J” bermaksud Jepun dan sebagainya.

Mengikuti huruf “H” ialah nombor “9”, mewakili siri TV Hisense anda. Nombor selepas itu, atau dalam kes ini “050,” ialah reka bentuk TV.

Akhirnya, surat di hujung menunjukkan tahun berapa TV Hisense dibuat. Dalam kes ini, kami mempunyai “E”, yang bermaksud 2018. Huruf abjad menjadi mundur selepas tahun pengeluaran. Untuk lebih tepat, “D” ialah 2017, “C” ialah 2016, “B” ialah 2015 dan “A” ialah 2014. Model yang lebih baharu ditandakan dengan huruf “F” untuk TV yang dibuat pada 2019 dan “G” untuk tahun 2020.

Perlu diingat bahawa nombor model ini hanya digunakan untuk TV Hisense yang dijual di AS, Kanada dan Australia. Model yang dijual di Eropah dilabel menggunakan kod yang berbeza.

Cari Nombor Model TV Hisense Anda dan Tahun dalam Beberapa Saat

Daripada membongkok ke belakang untuk mengetahui nombor model dan tahun pengeluaran Hisense TV anda, panduan ini akan membantu anda mencarinya dengan beberapa tekan butang. Sebaik sahaja anda mencari nombor model TV anda, anda juga akan tahu cara untuk mentafsir kod dan menentukan tahun ia dihasilkan. Jangan lupa untuk menyemak bahagian belakang TV terlebih dahulu, kerana nombor model mungkin tertulis di sana.

Pernahkah anda cuba mencari nombor model TV Hisense anda? Bagaimana anda menemuinya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.