Cara Mengeringkan Port Pengecasan iPhone Anda

26

Kelembapan dan cecair boleh menjadi hukuman mati untuk telefon pintar anda. Jika port pengecasan iPhone anda kelihatan lemah selepas anda mengalami tumpahan tidak sengaja atau kemalangan hujan, anda telah datang ke tempat yang betul untuk membetulkannya. Panduan ini membincangkan cara bagus untuk mengeringkan port pengecasan iPhone anda supaya anda boleh mengecasnya semula dalam masa yang singkat.

Cara Mengeringkan Port Pengecasan iPhone Anda

Cara Mengeringkan Port Pengecasan iPhone Anda

Apabila iPhone anda mengesan kelembapan atau cecair dalam port pengecasannya, ia memberi amaran kepada anda dengan amaran “Cecair Dikesan dalam Penyambung Kilat/USB-C” atau “Pengecasan Tidak Tersedia”. Ralat ini boleh menghalang iPhone anda daripada menambah baterinya, yang boleh menjengkelkan, terutamanya apabila anda tergesa-gesa.

iPhone yang lebih baharu adalah kalis air, jadi terdapat sedikit kemungkinan kerosakan cecair. Namun, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan dan keringkan port pengecasan iPhone anda secepat mungkin. Mesej ralat kelembapan pada iPhone

Sebelum anda memulakan penyelesaian masalah, mulakan semula iPhone anda secara paksa untuk memastikan ralat tidak dicetuskan oleh gangguan. Jika ralat berterusan, cabut semua kabel yang disambungkan untuk memastikan tiada litar pintas.

Gunakan Kain Lembut dan Tidak Berbulu

Langkah pertama untuk mengeringkan port pengecasan iPhone anda ialah membersihkannya dengan kain kering, lembut dan tidak berbulu (contohnya kain kanta). Melakukan ini akan menyerap semua kelembapan berlebihan. Pastikan kain tidak berbulu untuk mengelakkan zarah halus terkumpul di dalam slot, memburukkan keadaan.

Juga, elakkan memasukkan sebarang objek logam asing ke dalam port semasa membersihkan untuk mengelakkan kerosakan penyambung. Waranti standard Apple tidak melindungi kerosakan yang tidak disengajakan, dan anda mungkin perlu membayar caj pembaikan jika anda belum membeli AppleCare+.

Gunakan Gerakan Tekan Ke Bawah untuk Mengeluarkan Cecair Berlebihan

Jika iPhone anda basah, menggoncangnya secara rawak tidak akan membantu. Pegang iPhone anda tegak (dengan port pengecasan menghadap ke bawah) dan ketuknya dengan kuat pada tangan anda untuk membiarkan titisan air yang berlebihan meluncur keluar dari port pengecasan. Melakukan ini juga akan menghalang air daripada bergerak ke atas komponen dalaman peranti anda, kerana graviti akan terus menolaknya ke bawah dengan setiap paip.

Ulangi proses beberapa kali sehingga titisan air berhenti keluar dari port pengecasan.

Simpan Peranti di Tempat Kering Dengan Aliran Udara

Setelah anda mengelap port pengecasan dan mengeluarkan lebihan titisan cecair, letakkannya dalam persekitaran yang lapang untuk mempercepatkan penyejatan. Elakkan meniup udara terus ke dalam port pengecasan atau menyimpannya di bawah cahaya matahari langsung. Yang pertama mungkin menolak kelembapan jauh ke dalam telefon anda, manakala yang kedua hanya akan meningkatkan suhu komponen dalaman, menyebabkan kerosakan kekal.

Anda juga boleh meletakkannya di bawah kipas penyejuk, tetapi pastikan aliran udara tidak mengenai soket pengecasan anda secara langsung. Elakkan menggunakan udara termampat atau blower untuk mencipta aliran udara langsung.

Gunakan Paket Gel Silika

contoh paket gel silika

Paket gel silika adalah penyerap lembapan yang sangat baik. Ia selalunya disertakan dalam pembungkusan barangan elektronik, kasut, beg tangan atau ubat-ubatan. Setiap paket mengandungi zarah berbutir yang boleh menyerap sejumlah besar cecair dalam ruang tertutup.

Dapatkan beberapa peket gel silika dan bungkusnya dengan iPhone anda dalam kotak atau beg boleh kedap. Biarkan ia tanpa pengawasan selama sekurang-kurangnya 24 jam dan semak semula kemudian untuk memastikan port pengecasan telah kering.

Selain itu, sebaiknya elakkan menggunakan beras untuk menyerap lembapan kerana zarah halusnya mungkin masuk ke dalam iPhone anda, mewujudkan isu yang tidak diduga.

Gunakan Dehumidifier

Seperti namanya, penyahlembap ialah perkakas untuk mengurangkan kelembapan di udara anda. Jika anda mempunyai satu, anda boleh meletakkan iPhone basah anda dekat dengan dehumidifier untuk mengeringkan port pengecasan anda. Walau bagaimanapun, proses itu mungkin mengambil masa beberapa jam dan kecekapannya bergantung sepenuhnya pada saiz ruang di mana telefon anda berada.

Tinggikan iPhone Anda

Selain peralatan elektrik dan paket gel silika, anda boleh mempercayai graviti untuk mengeringkan port pengecasan iPhone anda. Lekatkan iPhone anda pada kedudukan menegak supaya graviti boleh menarik titisan air yang berlebihan dan kelembapan daripada port pengecasan.

Sila ambil perhatian bahawa teknik ini mungkin mengambil masa sehingga beberapa hari untuk mengeringkan port pengecasan iPhone anda sepenuhnya.

Tunggu Dengan Sabar

Kesabaran anda memainkan peranan penting dalam kejayaan semua kaedah penyelesaian masalah di atas. Jika anda panik dan menghidupkan iPhone anda berulang kali kerana bimbang, anda mungkin menyebabkannya kerosakan kekal atau tidak boleh diperbaiki.

Skrin berkabus, audio tersekat dan penyambung pengecasan yang rosak ialah beberapa contoh biasa kerosakan air kekal pada iPhone. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menunggu lebih lama untuk memastikan semua kelembapan telah kering.

Perkara yang Perlu Dielakkan Semasa Mengeringkan Port Pengecasan iPhone Anda

Kami mengesyorkan anda mengelakkan kesilapan berikut untuk memaksimumkan kejayaan menyelamatkan iPhone anda semasa mengeringkan port pengecasannya:

  • Jangan letakkan iPhone anda di dalam beg beras untuk mengeringkan kelembapan. Bijirin halus akan masuk ke dalam peranti anda dan mendatangkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan.
  • Elakkan menggunakan pengering rambut untuk menyejat lembapan dalam peranti anda. Aliran udara panas pengering rambut boleh memanaskan iPhone anda, mengaktifkan ciri pengecasan gagal-selamat, yang menghalang peranti daripada mengecas pada suhu tinggi.
  • Jangan gunakan tin mampat untuk meniup udara ke dalam port pengecasan basah. Ia boleh dengan cepat menolak kelembapan lebih jauh ke dalam iPhone anda.
  • Elakkan daripada menggunakan objek tajam seperti pin ejektor SIM, pencungkil gigi atau sapu kapas untuk membersihkan bahagian dalam port pengecasan. Ia mungkin merosakkan pin penyambung secara kekal.
  • Jangan gunakan Emergency Override untuk mengecas iPhone anda jika anda telah mengesan kelembapan dalam portnya.

Mengakhiri

Ketidakupayaan untuk mengecas iPhone anda selepas ia basah secara tidak sengaja adalah tidak kurang daripada mimpi ngeri. Syukurlah, anda boleh menggunakan langkah di atas untuk menyelesaikan semua ralat berkaitan kelembapan dan mengecas semula iPhone anda semula. Jika tiada apa-apa yang berlaku, anda boleh menjadualkan janji temu di Apple Store terdekat anda untuk mendiagnosis dan membaikinya.

Selain itu, jangan lupa untuk menyemak kabel pengecasan iPhone anda dan bata kuasa untuk memastikan ia berfungsi dengan baik.

Setelah iPhone anda berjalan dengan betul, anda mungkin ingin mengetahui cara mendayakan Perlindungan Peranti Dicuri padanya untuk keselamatan tambahan.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya tahu jika port pengecasan iPhone saya rosak?

Kelembapan boleh merosakkan port pengecasan anda secara kekal. Jika anda telah mencuba kaedah di atas dan telefon anda masih membuang kod ralat apabila anda memasangkannya atau tidak mengecas langsung, kerosakan itu mungkin teruk. Anda boleh terus mencuba mengeringkannya atau hubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan lanjut.

Adakah telefon saya ok selepas saya mengeringkannya?

Jika telefon anda dicas dengan betul selepas mengeringkannya, kemungkinan anda berada dalam keadaan jernih. Walau bagaimanapun, kelembapan boleh menghakis port pengecasan dari semasa ke semasa. Jika anda mula menghadapi masalah kemudian, mungkin sudah tiba masanya untuk mendapatkan port pengecasan atau telefon baharu.