Cara Mengesahkan WhatsApp tanpa Menggunakan Nombor Telefon anda

68

WhatsApp telah wujud selama bertahun-tahun dan masih popular sekarang seperti ketika ia mula-mula dilancarkan. Walaupun ia dimiliki oleh Facebook, ia telah berjaya mengekalkan kebebasannya dan tidak jatuh ke dalam tabiat penuaian data yang sama seperti pemiliknya.

Cara Mengesahkan WhatsApp tanpa Menggunakan Nombor Telefon anda

Satu perkara yang membimbangkan pengguna baharu ialah keperluan untuk menggunakan nombor telefon anda. Nampaknya WhatsApp menggunakan nombor telefon anda hanya untuk pengesahan. Jika atas sebab tertentu, anda tidak boleh menggunakan nombor telefon anda, masih terdapat cara anda boleh mengesahkan apl tersebut. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara mengesahkan WhatsApp tanpa nombor telefon itu.

Gunakan WhatsApp tanpa menggunakan nombor telefon anda

Apabila anda mula-mula memasang WhatsApp, anda akan disambut dengan skrin pengesahan telefon. Skrin ini meminta kedua-dua nombor telefon dan negara anda. WhatsApp kemudian akan menghantar kod ke telefon anda. Jika anda mendaftar pada peranti dengan nombor telefon yang digunakan untuk pengesahan, WhatsApp akan mengambilnya secara automatik dan mengesahkan telefon anda.

Jika ia tidak mengambil SMS secara automatik, anda hanya boleh memasukkan kod ke dalam apl dan anda akan didaftarkan. Ia adalah sistem mudah yang berfungsi dengan baik, walaupun kadangkala ia boleh menyusahkan.

Terdapat empat cara mudah untuk mendaftar WhatsApp tanpa menggunakan nombor telefon anda; anda boleh menggunakan perkhidmatan SMS dalam talian, talian tetap, Google Voice atau Skype, atau telefon berbayar atau nombor orang lain.

SMS dalam talian

Terdapat ratusan laman web SMS di internet hari ini. Sangat mudah untuk mencari pembekal SMS dalam talian dan menggunakan nombor itu untuk mengesahkan WhatsApp. Jika anda mempunyai nombor Skype dan kredit Skype, anda juga boleh menggunakannya. Eksport ialah contoh yang bagus dan menyediakan perkhidmatan yang boleh dipercayai yang membolehkan anda menghantar sehingga tiga teks dan menerima teks tanpa had semasa setiap sesi percuma. Hanya tambah nombor yang diberikan pada skrin pengesahan WhatsApp dan pantau laman web. Kod pengesahan WhatsApp akan tiba dalam masa satu atau dua minit. Sebaik sahaja ia berlaku, masukkan kod dan apl harus mengesahkan.

Talian tetap

Jika anda mempunyai talian tetap dan anda tidak keberatan memberikan nombor itu, itu juga sepatutnya berfungsi. Bergantung pada tempat tinggal anda, pembekal telefon anda harus mempunyai sistem yang akan membacakan SMS pada telefon talian tetap biasa anda. Kaedah ini jelas bergantung pada pembawa anda, tetapi kebanyakannya akan memilikinya kerana ia merupakan ciri kebolehaksesan.

Pilih negara dalam WhatsApp dan pastikan anda mengalih keluar “0” terkemuka daripada nombor telefon anda. WhatsApp akan menambahkan kod negara anda secara automatik dan anda boleh pergi. Anda sepatutnya menerima panggilan yang menyebut kod tersebut. Masukkan kod itu ke dalam apl dan anda telah didaftarkan.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pengesahan sandaran WhatsApp, yang melibatkan panggilan telefon. Ini adalah pilihan yang baik jika anda mempunyai talian tetap yang tidak mempunyai ciri kebolehaksesan yang disebutkan di atas. Minta apl menghantar pengesahan ke nombor talian tetap anda dan tunggu sebentar. Kemudian pilih pilihan untuk menerima panggilan. Sistem automatik akan menghubungi anda dan menyebut kod. Masukkan kod ke dalam apl dan sahkan. WhatsApp harus menerima kod itu, dan kemudian anda boleh pergi!

Google Voice atau Skype

Kedua-dua Google Voice dan Skype menyediakan nombor maya yang boleh anda gunakan dalam talian untuk membuat panggilan dalam rangkaian masing-masing dan keluar dari nombor tersebut untuk menghubungi mudah alih atau talian tetap. Jika anda sudah mempunyai ini, ini adalah cara yang cepat dan mudah untuk mendaftar WhatsApp tanpa nombor telefon anda.

Prosesnya adalah sama seperti untuk talian tetap di atas. Tetapkan kod negara anda dalam WhatsApp dan alih keluar “0” terkemuka daripada nombor Google Voice atau Skype anda. Buka aplikasi telefon masing-masing dan tunggu SMS sampai. Masukkan kod ke dalam WhatsApp, dan anda telah disahkan.

Saya telah mendaftarkan salinan WhatsApp saya bertahun-tahun yang lalu dengan nombor Skype, dan ia berfungsi dengan sempurna. Bersabar, kerana ia mengambil masa satu atau dua minit untuk nombor itu tiba, tetapi apabila ia sampai, pengesahan berlaku hampir serta-merta.

Gunakan telefon berbayar

Jika anda masih mempunyai telefon berbayar di mana anda berada, anda boleh menggunakan nombor dari sana untuk mendaftar WhatsApp. Menggunakan pilihan sandaran yang sama yang anda akan gunakan dengan talian tetap, anda boleh memasukkan nombor telefon berbayar, tunggu pengesahan SMS gagal, dan kemudian pilih untuk menerima panggilan.

Tidak baik melakukan ini di tempat yang sibuk kerana anda mungkin perlu menunggu sehingga sepuluh minit untuk pengesahan SMS gagal dan untuk pilihan hubungi saya muncul dalam WhatsApp. Sebaik sahaja ia berlaku, masukkan nombor telefon berbayar, terima panggilan, gunakan kod enam digit dan sahkan. Jika tiada telefon berbayar, anda boleh menggunakan mana-mana nombor telefon yang anda ada akses dengan hasil yang sama.

Itulah cara yang saya tahu untuk mengesahkan WhatsApp tanpa menggunakan nombor telefon bimbit anda. Tahu mana-mana orang lain yang berfungsi? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!