Cara Mengetahui Bila Seseorang Terakhir Aktif di Instagram

80

Instagram ialah salah satu daripada beberapa rangkaian sosial yang memberitahu orang apabila kali terakhir anda dilihat pada apl. Ia juga menunjukkan apabila anda berada dalam talian, semasa anda menaip dan sebagainya. Anda boleh melihat bila rakan anda terakhir di Instagram, dan mereka boleh melihat bila anda terakhir di sana juga. Bergantung pada keutamaan keselamatan anda, ini mungkin satu rahmat atau kelemahan kepada aplikasi Instagram.

Terdapat beberapa sebab anda mungkin ingin melihat status ‘Aktif Terakhir’ pada profil orang lain. Ia adalah ciri yang membolehkan anda mengetahui sama ada seseorang tersedia untuk mesej atau mungkin membalas. Jika anda ingin menuntut nama pengguna Instagram yang tidak aktif, status ini boleh memberikan anda cerapan yang sangat diperlukan tentang akaun tersebut.

Apakah Last Active di Instagram?

‘Terakhir aktif’ termasuk dalam baris resit baca untuk privasi dan kemudahan komunikasi. Ia adalah ciri terbina dalam yang memberi pengguna cerapan tentang pemesejan dan aktiviti dalam talian orang lain.

Dengan status ‘aktiviti terakhir’, anda boleh melihat rakan dalam talian, bila mereka terakhir dalam talian, dan jika mereka memuat naik sesuatu yang baharu.

Terakhir Dilihat di Instagram

Anda hanya boleh melihat status terakhir dilihat pada akaun:

 • Orang yang mengikuti anda
 • Orang yang pernah anda hantar mesej langsung

Jika anda tidak memenuhi kriteria ini, anda tidak akan dapat melihat bila seseorang terakhir kali berada dalam talian.

Status aktif akan dipaparkan dalam beberapa cara yang berbeza. Jika anda melihat titik hijau di sebelah nama pengguna dan profil mereka: mereka berada dalam talian pada masa itu. Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan pemesejan Instagram untuk mendapatkan maklumat tentang bila akaun atau pengguna terakhir dalam talian.

Hanya orang yang anda ikuti boleh melihat data ini. Ia adalah satu perbezaan yang kecil tetapi satu yang penting kerana ia membolehkan satu kesamaan kawalan ke atas siapa yang melihat apa.

Cara Melihat ‘Last Seen’ di Instagram

Untuk melihat status aktif terakhir pengguna lain ikut arahan ini:

 1. Buka Instagram dan pilih ikon kapal terbang kertas di bahagian atas sebelah kanan untuk mengakses Peti Masuk anda.
 2. Semak di sebelah setiap urutan mesej untuk melihat bila orang yang anda hantar mesej terakhir di Instagram.

Status ini bukan dalam masa nyata tetapi dikemas kini setiap beberapa minit. Jadi jika ia mengatakan seseorang terakhir kali berada dalam talian 6 minit yang lalu, ia boleh menjadi apa-apa dari 5 hingga 10 minit, tetapi masa yang diberikan adalah hampir.

Matikan Last Seen dalam Instagram

Jika anda ingin menyembunyikan status aktif anda di Instagram, anda boleh. Mereka yang melawat DM atau profil anda tidak akan dapat melihat penunjuk utama yang telah kami bincangkan dengan mematikan status aktif anda.

Ini nampaknya satu mekanisme untuk menghalang anda daripada mengintai dan melihat apa yang orang lain lakukan tanpa perlu mendedahkan apa-apa sendiri. Saya fikir ini adalah sistem yang adil dan menggalakkan orang ramai untuk bersikap terbuka seperti yang mereka boleh sambil masih menawarkan peluang untuk menjadi peribadi apabila perlu.

Untuk mematikan Last Seen, lakukan ini:

 1. Buka Instagram dan ketik pada ikon profil di sudut kanan bawah.
 2. Ketik tiga garisan menegak di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Ketik pada Tetapan, kemudian Privasi.
 4. Ketik pada pilihan berlabel Status Aktiviti.
 5. Togol Tunjukkan Status Aktiviti kepada Mati.

Dengan melakukan ini, anda juga akan mematikan keupayaan anda untuk melihat status aktif terakhir orang lain juga. Jika ada seseorang, khususnya, anda lebih suka menyembunyikan maklumat ini daripada, anda boleh menggunakan pilihan menyekat Instagram.

Walaupun anda pernah menerima mesej langsung pada masa lalu, mereka tidak akan dapat melihat maklumat profil anda, termasuk status terakhir anda dilihat.

Mengapa Saya Tidak Dapat Melihat Status Aktif Terakhir Seseorang?

Jika anda pernah berkomunikasi atau mengikuti seseorang di Instagram sebelum ini, namun anda tidak dapat melihat status terakhir dilihat mereka, mungkin terdapat beberapa sebab.

 • Orang yang anda minati mungkin tidak mengikuti anda – kerana kami hanya dapat melihat status untuk mereka yang kami ikuti, perkara yang sama berlaku kepada orang lain.
 • Anda tidak pernah mengadakan perbualan peribadi dengan mereka – Jika anda tidak diikuti oleh seseorang dan anda tidak pernah mengadakan perbualan DM dengan mereka, anda tidak akan dapat melihat maklumat ini.
 • Mereka telah mematikan status aktif terakhir mereka – Dengan mengandaikan anda memenuhi kriteria yang disenaraikan di atas, jika anda masih tidak dapat melihat status mereka, ini berkemungkinan kerana mereka telah mematikannya.
 • Pengguna telah menyekat anda – Yang ini mudah dikesan kerana anda tidak akan melihat profil Instagram mereka lagi.

Memahami sebab di sebalik ketidakupayaan anda untuk melihat status akaun yang terakhir dilihat akan memberi anda cerapan tentang cara membetulkannya. Anda sentiasa boleh bertanya kepada orang yang anda berkomunikasi sama ada mereka telah mematikan status tersebut.

Sesetengah pengguna telah menjelaskan isu selepas kemas kini. Tidak pernah didengar bahawa pepijat akan menjejaskan ciri ini. Jika ini berlaku, anda sentiasa boleh menunggu atau menghubungi sokongan Instagram.

Terakhir Dilihat & Privasi

Sesetengah pengguna Instagram mengambil berat tentang privasi, sementara yang lain menikmati ciri tersebut. Status itu mempunyai beberapa faedah.

Pertama, Instagram hanya menunjukkan status terakhir dilihat kepada orang yang anda ikuti atau menghantar mesej, dan bukan orang lain. Pengikut rawak anda tidak akan dapat melihatnya melainkan anda mengikuti mereka kembali. Jika anda tidak mahu individu melihat apabila anda berada dalam talian, jangan ikuti mereka.

Kedua, ia meredakan beberapa kebimbangan yang datang dengan media sosial. Iaitu respon yang tertangguh. Terdapat ramai pengguna Instagram di luar sana yang akan mula panik atau marah jika anda tidak membalas DM atau mesej dalam masa 30 saat. Menunjukkan kepada mereka bahawa anda tidak berada dalam talian sejak semalam adalah cara yang ideal untuk mengelakkan kejanggalan ini.

Ketiga, jika anda menggunakan Instagram untuk perniagaan atau promosi, bertindak balas dengan cepat juga penting di sana. Dengan jelas untuk melihat bahawa anda tidak berada dalam talian sepanjang hari akan membantu mengurus jangkaan sesiapa sahaja yang ingin bercakap dengan anda tanpa menyebabkan mereka menganggap anda mengabaikan mereka.

Sudah tentu, terdapat kes untuk melepaskan TMI dengan membenarkan Instagram memberitahu orang yang anda ikuti semasa anda berada dalam talian. Berbanding dengan maklumat yang kami relakan keluarkan tentang lokasi dan aktiviti kami di rangkaian sosial dan fakta anda boleh mengawal siapa yang melihatnya menafikan banyak perkara ini. Selain itu, anda boleh melumpuhkannya pada bila-bila masa anda mahukan sedikit masa bersendirian.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mengetahui sama ada seseorang mematikan status aktiviti mereka?

Sudah tentu, ia akan menjadi pelanggaran privasi jika Instagram memberitahu anda seseorang mematikan status aktiviti mereka, jadi syarikat telah memilih untuk tidak memberitahu pengguna lain apabila seseorang mengambil kesempatan daripada pilihan itu. Jika anda ingin tahu sama ada seseorang yang anda ikuti tidak mempunyai hubungan, apa yang anda perlu lakukan ialah menghantar mesej kepada mereka. Walaupun ia tidak mudah, jika status rakan anda tidak menunjukkan mereka berada dalam talian, teruskan dan hantar mesej kepada mereka. Jika pilihan ‘Dilihat’ muncul, ia berada dalam talian. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti jika seseorang tidak mahu mendedahkan aktiviti dalam talian mereka.

Sejauh manakah ketepatan status aktiviti Instagram?

Status aktiviti Instagram adalah serupa dengan GPS dan ciri dalam talian lain yang membantu anda menjejaki aktiviti orang lain. Bermakna ia cacat dalam erti kata. Sebagai contoh, sesetengah pengguna menerima pemberitahuan “seseorang sedang menaip” Snapchat apabila rakan mereka hanya membuka mesej. Sebab penyelewengan ini pada Snapchat adalah kerana apl itu direka untuk mengambil ciri dan tingkah laku tertentu yang menganggap anda berada dalam talian. Jadi, seorang rakan mungkin telah membuka Instagram, kemudian beralih kepada apl lain atau mengunci telefon mereka dan memasukkannya ke dalam poket mereka, yang bermaksud mereka tidak aktif secara teknikal pada apl itu. Secara keseluruhannya, status aktiviti di Instagram nampaknya agak tepat, tetapi sentiasa ada ruang untuk ralat.