Cara Mengetahui Jika Orang Lain Menggunakan Akaun Instagram Anda

26

Instagram ialah rangkaian sosial yang popular dan salah satu pemain paling telus dalam permainan. Selain itu, ia mempunyai menu ringkas pada kedua-dua platform mudah alih dan web. Oleh itu, mengetahui sama ada seseorang melog masuk ke akaun anda, mengalih keluar mereka dan menetapkan semula kata laluan anda tidak sepatutnya mengambil masa lebih daripada beberapa minit. Artikel ini membantu anda mengenal pasti sama ada seseorang menggunakan akaun Instagram anda dan menerangkan cara mengendalikannya jika ia berlaku.

Cara Mengetahui Jika Orang Lain Menggunakan Akaun Instagram Anda

Lihat Log Masuk Aktif Terakhir pada Akaun Instagram Anda

Melihat log masuk aktif terakhir adalah satu cara untuk melihat sama ada sesiapa menggunakan akaun Instagram anda. Instagram membolehkan anda mencari semua maklumat log masuk penting dalam aplikasi dan di tapak rasmi. Anda tidak perlu melompat melalui gelung atau meminta dan memuat turun data profil untuk mengakses maklumat ini.

Melihat Log Masuk Instagram Terkini menggunakan Apl Mudah Alih pada Android/iPhone

Bahagian ini menggabungkan kedua-dua platform Android dan iPhone, kerana perbezaan dalam kedua-dua versi apl itu boleh diabaikan. Begini cara untuk melihat penggunaan aktif terakhir di Instagram menggunakan apl mudah alih. Ambil perhatian bahawa untuk tutorial ini, kami menggunakan iPhone.

 1. Lancarkan “apl Instagram” pada peranti anda. Jika perlu, log masuk. Jika tidak, anda boleh beralih ke langkah kedua.

 2. Ketik pada “ikon profil” anda di menu bawah. Ini akan membawa anda ke bahagian utama halaman profil anda.


 3. Selepas itu, ketik pada “ikon hamburger” (ikon Menu) berhampiran bahagian atas sebelah kanan skrin.


 4. Dalam menu sisi yang muncul, ketik pada “Tetapan.”


 5. Cari dan ketik pada “Keselamatan.”


 6. Seterusnya, ketik pada “Aktiviti Log Masuk.”


 7. Apabila skrin “Aktiviti Log Masuk” dibuka, Instagram memaparkan senarai lokasi dari mana anda log masuk ke akaun anda. Entri teratas dalam senarai mestilah peranti anda, yang akan mempunyai teg “Aktif sekarang”.

Melihat Log Masuk Instagram Terkini menggunakan Windows, Linux, Mac dan PC Lain

The versi web Instagram membolehkan anda melihat sejarah log masuk anda sama seperti aplikasinya. Begini cara mencarinya. Ambil perhatian bahawa langkah berikut adalah untuk pengguna PC dan macOS.

 1. Lancarkan “pelayar” pilihan anda dan pergi ke Instagramkemudian klik pada ikon profil anda di bahagian atas kanan tetingkap penyemak imbas.


 2. Klik pada “ikon roda gigi” (Tetapan) berhampiran bahagian atas skrin.


 3. Dalam menu yang muncul, pilih “Aktiviti Log Masuk.”


 4. Instagram kemudian menunjukkan kepada anda senarai yang mengandungi semua lokasi log masuk yang anda (atau orang lain) log masuk ke akaun anda. Hasil teratas akan mempunyai teg Active now di bawah lokasi. Ia mewakili peranti yang anda gunakan untuk log masuk.

Bagaimana untuk Log Keluar dari Instagram pada Semua Peranti

Log keluar daripada peranti yang anda tidak mahu pada profil anda adalah proses yang mudah. Ia hanya mengambil masa satu atau dua minit, dan anda boleh melakukannya dari dalam apl dan melalui tapak web rasmi platform. Anda tidak boleh log keluar daripada semua peranti sekaligus, tetapi anda boleh log keluar daripadanya berdasarkan aktiviti log masuk. Begini cara melakukannya.

Log Keluar dari Instagram pada Semua Peranti menggunakan Android atau iPhone

Mengalih keluar peranti yang tidak diingini berfungsi sama pada Android dan iOS/iPhone. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Lancarkan “apl Instagram” dan ketik “ikon profil” di bahagian bawah sebelah kanan.


 2. Ketik “Menu” (ikon hamburger) di bahagian atas sebelah kanan.


 3. Ketik pada “Tetapan” dalam senarai menu kiri.


 4. Pilih “Keselamatan.”


 5. Pilih “Aktiviti Log Masuk.”


 6. Dalam skrin “Aktiviti Log Masuk”, ketik “elipsis mendatar” (tiga titik mendatar) di sebelah peranti pertama yang anda mahu log keluar.


 7. Pilih “Log Keluar” betul-betul di bawah peta.


 8. Instagram akan memaparkan mesej Log keluar. Ia akan memberitahu anda bahawa apl itu telah mengelog anda (atau orang lain) daripada sesi yang dipersoalkan.

Dari sini, ulangi langkah di atas untuk setiap peranti log masuk. Setelah selesai, semua peranti akan dilog keluar. Proses di atas adalah membosankan, tetapi ia membantu jika penggodam log masuk ke akaun Instagram anda. Orang itu kekal log masuk, walaupun anda log keluar pada peranti anda melainkan anda menukar kata laluan anda. Dengan log keluar daripada semua peranti di Instagram, anda pada asasnya log keluar juga.

Log Keluar dari Instagram pada Semua Peranti menggunakan Windows, Mac, Linux dan Chromebook

Berikut ialah cara untuk menyingkirkan penggodam atau peranti yang tidak diingini pada akaun Instagram anda menggunakan tapak web rasmi pada Mac, Linux, Windows atau mana-mana PC/komputer riba lain.

 1. Lancarkan penyemak imbas kegemaran anda dan pergi ke Tapak rasmi Instagram. Log masuk jika perlu.


 2. Klik pada “ikon Tetapan” (ikon Cog) di bahagian atas skrin.


 3. Pilih “Tempat anda log masuk” daripada menu yang muncul.


 4. Dalam senarai yang memaparkan semua lokasi log masuk yang anda (atau orang lain) log masuk ke akaun anda, klik pada anak panah menghala ke bawah di sebelah entri yang ingin anda alih keluar.


 5. Instagram akan menunjukkan kepada anda anggaran lokasi, masa, tarikh log masuk dan platform yang digunakan.


 6. Pilih butang “Log Keluar” di bawah entri. Instagram harus memaparkan mesej “Sesi Log Keluar” pada skrin. Pilih “OK” untuk mengesahkan.

Itu sahaja! Anda harus mengulangi proses untuk semua entri yang boleh dipersoalkan dalam senarai. Alih keluar semua entri yang kelihatan mencurigakan.

Tukar Kata Laluan Instagram Anda untuk Log Keluar dari Semua Peranti

Cara terpantas tetapi lebih menyusahkan untuk mengosongkan semua peranti log masuk daripada Instagram ialah menukar kata laluan anda. Proses ini memaksa semua peranti untuk log masuk semula, tetapi ini bermakna anda perlu melakukan perkara yang sama pada setiap peranti, itulah sebabnya ia dianggap menyusahkan. Sudah tentu, pengguna mana-mana log masuk yang mencurigakan tidak akan mengetahui kata laluan baharu anda dan tidak boleh log masuk semula. Oleh itu, usaha ini amat berbaloi!

Setakat 6 Februari 2022, tindakan ini telah diuji pada berbilang peranti (Android, iPhone, Windows 10) dan masih berfungsi, tetapi tidak ada jaminan bahawa ia akan kekal untuk berbuat demikian. Oleh itu, uji dahulu untuk melihat sama ada peranti anda log keluar secara automatik. Berikut ialah cara menukar kata laluan Instagram anda.

Tukar Kata Laluan Instagram Anda menggunakan Android, IPhone atau Peranti Mudah Alih Lain

 1. Lancarkan “apl Instagram” pada telefon anda dan pergi ke profil anda dengan mengetik “ikon profil” anda.

 2. Ketik pada “ikon hamburger” (Menu).


 3. Pilih “Tetapan” dari bahagian atas menu.


 4. Seterusnya, pilih “Keselamatan.”


 5. Ketik pada “Kata Laluan.”


 6. Masukkan kata laluan semasa anda dalam kotak teks atas. Selepas itu, masukkan yang baru dan kemudian masukkan semula.


 7. Ketik pada “ikon tanda semak” untuk menyimpan perubahan.

Tukar Kata Laluan Instagram Anda menggunakan Windows, Mac, Linux atau PC Lain

Berikut ialah cara menukar kata laluan anda melalui tapak web rasmi:

 1. Lancarkan “pelayar” pilihan anda dan pergi ke Tapak rasmi Instagram. Klik pada “ikon profil” anda.


 2. Klik pada “Seting cog.”


 3. Pilih entri “Tukar Kata Laluan” daripada menu pop timbul.


 4. Masukkan kata laluan lama anda dan taipkan kata laluan baharu anda dalam medan yang diperlukan. Klik pada butang “Tukar Kata Laluan”.

Soalan Lazim Log Masuk Instagram

Adakah Instagram memberitahu anda tentang log masuk baharu?

Malangnya, jawapan untuk ini ialah Instagram tidak selalu memberitahu anda apabila seseorang log masuk ke akaun anda. Baca lebih lanjut mengenai pemberitahuan log masuk Instagram.

Walau bagaimanapun, Instagram mempunyai bahagian di bawah “Tetapan Privasi” yang menyenaraikan sebarang makluman atau mesej daripada platform media sosial. Selagi anda mempunyai akses kepada akaun anda, pergi ke tetapan anda dan ketik pada “Keselamatan,” kemudian ketik pada “E-mel daripada Instagram.” Jika terdapat sebarang log masuk yang luar biasa, mereka harus disenaraikan di sini.

Adakah Instagram menawarkan pengesahan dua faktor?

ya. Pergi ke “Tetapan Privasi” dan hidupkan ciri tersebut. Walaupun Instagram tidak akan menghantar e-mel kepada anda jika seseorang cuba log masuk, anda akan mendapat kod pengesahan log masuk jika seseorang cuba mengakses akaun anda.

Tanpa kod yang betul, pengguna lain tidak boleh mengakses akaun anda. Pastikan anda memastikan maklumat akaun anda dikemas kini. Jika tidak, anda mungkin menghadapi masalah cuba mendapatkan akses.

Apakah yang boleh saya lakukan jika seseorang merampas akaun saya sepenuhnya?

Anda tidak bernasib baik jika anda tidak dapat mengakses akaun anda kerana seseorang telah menukar maklumat log masuk. Mula-mula, pergi melalui pemilihan tetapan semula kata laluan, walaupun ia mungkin kelihatan sia-sia. Bergantung pada tetapan Instagram anda, anda mungkin menerima mesej tetapan semula kepada e-mel yang anda miliki. Seterusnya, hubungi Pasukan Sokongan Instagram untuk bantuan.