Cara Mengetahui Jika Seseorang Melihat Video TikTok Anda

106

Jika anda kerap menyiarkan kandungan pada platform sosial berasaskan video seperti TikTok, menjejaki siapa yang menonton video tertentu dalam akaun anda mungkin diperlukan untuk mengekalkan pertumbuhan dan penglibatan yang mencukupi.

Cara Mengetahui Jika Seseorang Melihat Video TikTok Anda

Malangnya, anda tidak dapat menjejaki pengguna tertentu yang melihat video atau profil anda di TikTok. Dahulu terdapat penyelesaian yang membolehkan anda melihat orang yang melawat profil anda untuk mendapatkan idea tentang siapa yang terlibat dengan video anda, tetapi itu tidak lagi tersedia.

Walau bagaimanapun, tidak seperti laman web lain yang ingin anda percayai, ciri tontonan video juga tidak lagi terdapat dalam TikTok—ia telah dialih keluar daripada apl pada awal tahun 2020 atas sebab yang tidak diketahui. Pemilik TikTok tidak pernah mengumumkan pengalihan keluar fungsi paparan, dan mereka juga tidak menjelaskan mengapa mereka melakukannya. Oleh itu, kami hanya boleh membuat spekulasi tentang sebab mereka mengalih keluar ciri tersebut.

Sokongan teknikal mungkin memberitahu anda buat sementara waktu mereka mengalih keluar tontonan video atau fungsi paparan profil semasa mereka membuat perubahan dan mengemas kini fungsi. Namun, anda tidak boleh sentiasa mengikut apa yang anda dengar atau baca, terutamanya jika titik hubungan adalah pembekal pihak ketiga yang bekerja untuk TikTok.

Berita baiknya ialah tiada siapa yang dapat mengetahui sama ada anda sedang melihat kandungan mereka, malah anda tidak perlu menyekat mereka untuk menghalang mereka daripada melihatnya! Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa ciri itu boleh muncul secara ajaib suatu hari nanti tanpa anda ketahui.

Di luar keupayaan untuk melihat orang yang menonton video atau profil anda secara khusus, anda boleh menggunakan alat analitik yang berguna yang lain untuk mengekalkan profil TikTok yang sihat dan berkembang serta membuat perubahan agar sesuai dengan pengikut saluran anda dengan lebih baik. Kaedah ini melibatkan beberapa langkah, termasuk menukar akaun anda kepada akaun “Pro” dan pergi ke halaman Analitis untuk melihat dan menganalisis statistik anda.

Cara Melihat sama ada Seseorang Melihat Video TikTok Anda

Walaupun anda tidak akan melihat senarai penonton tertentu, terdapat cara untuk menyimpulkan siapa yang menonton video anda. Sebagai contoh, cara terbaik untuk melihat siapa yang melihat salah satu TikToks anda adalah dengan menyemak bahagian Aktiviti. Dari sini, anda boleh melihat semua aktiviti yang berkaitan dengan akaun anda, termasuk orang yang berinteraksi dengan video anda dengan menyukainya atau mengulasnya. Walau bagaimanapun, ia tidak akan menunjukkan kepada anda setiap orang yang melihatnya. Malangnya, ini tidak membantu dengan penguntit, tetapi terdapat beberapa ciri TikTok asli untuk membantu anda menganalisis jangkauan anda. Itu tidak bermakna anda tidak boleh mengawal siapa yang menonton video TikTok anda.

Cara Melihat Pandangan TikTok Anda

Walaupun anda tidak dapat memeriksa semua pengguna yang telah melihat video anda, anda masih boleh menjejaki tontonan video anda. Menjejaki paparan siaran anda adalah perlu jika anda ingin menjadi viral di TikTok. Walaupun semua video muncul di halaman “Untuk Anda”, TikTok menentukan video yang lebih muncul melalui algoritma kompleks yang mempertimbangkan bilangan tontonan berbanding suka dan komen.

Anda boleh mengikuti tontonan video anda dengan mudah melalui halaman profil anda. Ikuti sahaja arahan ini:

 1. Lancarkan aplikasi “TikTok” dan ketik ikon “Saya” di bahagian bawah sebelah kanan skrin. Anda akan mencapai skrin profil anda.
 2. Pilih ikon “Garis Masa” (6 baris menegak) di bawah butang “Edit Profil” untuk pergi ke video anda jika anda belum berada di sana.
 3. Walaupun anda tidak dapat melihat siapa yang melihat siaran anda, anda akan melihat bilangan tontonan di sudut kiri bawah setiap video yang disiarkan. Ini ialah penunjuk berharga tentang daya tarikan video anda dan popularitinya.

Katakan anda tidak berpuas hati dengan bilangan tontonan. Dalam kes itu, anda boleh menggunakan helah tertentu seperti menggunakan hashteg yang berkaitan, mengambil kesempatan daripada aliran semasa, memastikan video anda menarik, dsb.

Melihat Analitis Saluran TikTok Anda

Jika anda ingin melihat statistik dan analitis saluran anda kerana mengenal pasti penonton tidak lagi dapat dilakukan, ikut arahan di bawah.

 1. Ketik pada ikon “Saya”.
 2. Ketik “elipsis menegak” (tiga titik menegak) di penjuru kanan sebelah atas untuk mengakses tetapan profil anda.
 3. Cari dan ketik “Alat Pencipta” dalam menu.
 4. Seterusnya, pilih “Analitik.”
 5. Jika anda belum mengaktifkan Analitis sebelum ini, anda perlu menekan butang yang tertera “Hidupkan”.

Halaman analitik menawarkan anda pelbagai maklumat, memberikan pandangan tentang pelbagai bahagian akaun TikTok anda.

 1. Semak tab “Ikhtisar” untuk melihat paparan sejarah dan pengikut.
 2. Semak tab “Kandungan” untuk melihat gambaran keseluruhan tentang prestasi kandungan anda.
 3. Semak tab “Pengikut” untuk melihat cerapan tentang orang yang mengikuti anda.

Mengapa Analitis TikTok Sangat Penting?

Melayani kandungan anda kepada khalayak anda adalah sangat penting, kerana ini boleh bermakna perbezaan antara memperoleh dan kehilangan pengikut. Walaupun sebagai pencipta kecil dan baru di TikTok, adalah bijak untuk memerhatikan analitis anda supaya anda dapat melihat video anda yang mana mempunyai penglibatan terbaik, jenis kandungan yang berfungsi dengan baik pada profil anda, siapa dan di mana khalayak anda, dan banyak lagi. Anda tidak dapat melihat siapa yang melihat siaran TikTok anda, tetapi anda boleh melihat jumlahnya.

Melayani kandungan anda kepada khalayak anda dengan melakukan lebih banyak perkara yang berkesan sentiasa merupakan strategi yang gagal untuk mengembangkan TikTok anda mengikut profil impian anda.

Menyekat Pengguna

Satu lagi aspek malang dalam taktik pengurusan pengguna TikTok ialah anda boleh menonton video TikTok tanpa log masuk. Ini bermakna pengguna lain masih boleh menonton video anda walaupun anda menyekatnya. Walau bagaimanapun, anda boleh menukar privasi untuk menunjukkan hanya pengikut anda.

 1. Ketik pada pilihan “Profil” di sudut kanan bawah.
 2. Ketik pada “Tetapan & Privasi.”
 3. Pilih “Privasi.”
 4. Togol suis di sebelah “Akaun Persendirian”.

Jika anda tidak mahu orang lain melihat video anda, anda boleh mematikan Jahitan, Duet dan Muat Turun. Melumpuhkan pilihan ini menjadikan video anda lebih selamat.

Berhati-hati dengan Video Awam

Walaupun mempunyai banyak tontonan menarik dan mungkin berasa baik, memastikan kandungan anda sesuai dan selamat sentiasa penting. Menyiarkan kandungan yang tidak sesuai boleh menyebabkan video anda dialih keluar dan profil anda dilarang.

Jika anda menyiarkan video yang anda tidak mahu sesiapa sahaja melihatnya, mungkin lebih bijak untuk menukar profil anda kepada peribadi dan mengehadkan orang yang boleh mengikuti anda. Walau bagaimanapun, jika anda mencari kandungan yang menyeronokkan dan mesra keluarga untuk disiarkan, pertimbangkan untuk melakukan salah satu daripada banyak perkara Cabaran TikTok kepada kembangkan peminat anda.

Soalan Lazim TikTok Views

Bolehkah saya melihat siapa yang melihat profil TikTok saya?

Malangnya tidak. TikTok pernah menunjukkan kepada kami siapa yang melihat profil kami di bahagian Aktiviti. Walau bagaimanapun, ciri tersebut telah dialih keluar dan satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada seseorang sedang melihat profil anda adalah jika mereka menyukai beberapa video dalam masa yang singkat (bermaksud mereka menatal video anda dan menyukainya).

Bolehkah saya melihat siapa yang melihat video saya apabila ia berduet atau dijahit?

Malangnya, anda tidak akan menerima sebarang pemberitahuan tentang aktiviti pada video berduet atau berjahit (selain jika video itu telah dijahit atau berduet). Pada asasnya, versi baharu video anda ini adalah milik pengguna lain.

Anda hanya boleh melihat siapa yang mengulas pada video, bukan siapa yang suka atau menontonnya.