Cara Mengetahui jika Seseorang Mengintai Anda Di Instagram

106

Media sosial betul-betul begitu, sosial. Jika anda berada dalam talian, anda berada di mata umum, dan orang yang berminat dengan anda ialah kos menjalankan perniagaan dalam talian. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan antara melibatkan diri secara aktif dengan anda, ingin tahu dan memeriksa anda, dan mengintai.

Fikirkan seseorang sedang mengintai anda di Instagram? Fikirkan seseorang mungkin menyukai anda secara rahsia dan mengikuti anda dalam talian? Ingin tahu sama ada seseorang terlalu berminat dengan apa yang anda lakukan di media sosial?

Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk mengetahui sama ada seseorang sedang menonton tetapi tidak menarik atau hanya mengintai di Instagram anda.

Malangnya, pilihan anda terhad untuk mengetahui sama ada seseorang itu sentiasa melihat profil Instagram anda. Tidak banyak maklum balas daripada rangkaian sosial tentang perkara yang sedang berlaku, siapa yang melihat apa atau apabila seseorang melihat profil anda. Satu-satunya pilihan anda ialah Cerita Instagram yang, seperti nenek moyang Snapchatnya, memberitahu anda siapa yang melihatnya.

Instagram
Kredit: Instagram.com

Cerita Instagram: Satu-satunya Cara untuk Mengetahui Siapa yang Menonton

Cerita Instagram pada dasarnya adalah salinan Cerita Snapchat, dan ia berfungsi dengan cara yang hampir sama. Anda membuat siaran, menetapkannya sebagai Cerita, dan kemudian ia menjadi umum selama 24 jam sebelum ia hilang.

Anda memilih profil seseorang dalam apl untuk melihat cerita mereka, dan mereka melakukan perkara yang sama untuk melihat cerita anda. Sama seperti Snapchat, Cerita Instagram memberitahu anda siapa yang telah melihat Cerita anda.

 • Anda boleh meleret ke atas dari dalam salah satu Cerita Instagram anda sendiri untuk melihat siapa yang telah melihatnya.

Skrin menunjukkan nama pengguna setiap orang yang melihat Cerita di tangan. Walaupun tidak disahkan, ada yang percaya bahawa susunan nama yang dipaparkan menunjukkan kekerapan mereka melihatnya. Sudah tentu, Instagram tidak pernah mengesahkan ini, tetapi ia adalah teori yang menarik.

Pada asasnya, persinggahan pertama anda mestilah Cerita Instagram anda. Jika anda telah menerbitkan salah satu klip pendek, anda boleh melihat siapa yang menyemak kandungan anda.

Menangkap Stalker Instagram

Cerita Instagram adalah satu-satunya cara untuk mengetahui siapa yang terlibat dengan kandungan anda. Analitis Instagram memberitahu pemilik akaun profesional berapa ramai orang yang menonton, tetapi mereka tidak mendedahkan akaun yang melihat siaran anda. Jadi, terdapat satu kaedah penyelesaian yang telah kami hasilkan untuk memadamkan penguntit anda.

Apabila anda menyiarkan Cerita Instagram, anda mempunyai pilihan untuk menyembunyikannya daripada orang lain. Situasi ini berbeza daripada senarai “Rakan Karib” yang memaklumkan pengguna bahawa anda telah mengongsinya dengan orang tertentu.

Dengan mengandaikan anda mempunyai syak wasangka bahawa seseorang sedang mengintai kandungan anda, siarkan Cerita dan sembunyikannya daripada orang lain dalam senarai anda.

 • Sebelum menyiarkan Cerita anda, pergi ke Tetapan Cerita Instagram dan pilih pilihan untuk “Sembunyikan Cerita Daripada.” Pilih semua orang kecuali orang yang diminati. Melakukan ini bermakna mereka tidak akan tahu bahawa mereka adalah satu-satunya orang yang boleh melihat Cerita. Tetapan Cerita Instagram
 • Anda bukan sahaja akan melihat bahawa mereka melihatnya, tetapi jika anda menggunakan Analitis Instagram, anda juga boleh melihat peningkatan kiraan tontonan setiap kali mereka melakukannya. Jika mereka menonton Cerita beberapa kali, anda akan tahu bahawa mereka adalah mereka kerana mereka satu-satunya orang yang mempunyai akses kepadanya.

Malangnya, ini ialah cara terbaik yang kami tahu cara untuk melihat sama ada seseorang sedang mencari kandungan anda secara aktif untuk ditonton berulang kali atau tidak. Jika anda tidak mempunyai persediaan Analitis Instagram, ini hanya akan memberitahu anda jika mereka menontonnya.

Cara Lain untuk Menguji sama ada Seseorang Mengintai Anda di Instagram

Selain daripada menunjukkan siapa yang telah melihat Kisah Instagram anda, tiada cara lain untuk memberitahu perkara yang berlaku dalam apl. Snapchat menawarkan lebih banyak maklumat tentang siapa yang melakukan apa, tetapi Instagram tidak.

Jadi, jika tiada sesiapa meninggalkan komen atau berinteraksi dengan anda dengan cara lain, anda berada dalam kegelapan, atau adakah anda?

Menggunakan Apl Pihak Ketiga untuk Mengesan Penguntit Instagram

Terdapat banyak aplikasi pihak ketiga, sambungan penyemak imbas dan tapak web yang berjanji untuk menunjukkan kepada anda siapa yang melihat profil anda. Kebanyakan ini tidak berfungsi, manakala yang lain memerlukan akses kepada maklumat peribadi anda untuk tujuan jahat.

Walaupun mungkin terdapat beberapa sumber yang sah di luar sana, pengguna harus berhati-hati dengan bahaya menggunakan perkhidmatan sedemikian. Baca ulasan dan lakukan penyelidikan anda tentang pembangun sebelum mendaftar untuk apa-apa.

Mengendalikan Stalking di Instagram

Tidak banyak yang boleh anda lakukan jika anda fikir seseorang mengintai anda di Instagram. Selagi mereka tidak membuat ugutan atau serius mengganggu anda dalam apa jua cara, mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan di sisi undang-undang. Fakta ini adalah harga media sosial. Anda berada di luar sana untuk dilihat semua orang dan orang boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu dengan maklumat yang anda siarkan dalam talian.

Menukar Tetapan Privasi Instagram

Jika syak wasangka anda menjadi lebih baik daripada anda, anda boleh menukar beberapa tetapan privasi di Instagram untuk menghalang orang itu daripada mengikuti anda di rangkaian.

 1. Lancarkan Apl Instagram.
 2. Ketik pada ikon profil anda (tetapan) untuk membuka halaman profil anda.
 3. Sentuh ikon hamburger (menu) di bahagian atas sebelah kanan.
 4. Pilih Tetapan daripada menu dan kemudian pilih Privasi.
 5. Di bawah Privasi Akaun ke arah atas, togol pada Akaun Peribadi.

Akaun Peribadi hanya kelihatan kepada orang yang mengikuti anda. Orang yang ingin mengikuti anda akan menghantar permintaan, yang boleh anda terima atau tolak mengikut budi bicara anda. Tetapan ini menjadikan anda kurang kelihatan di Instagram dengan membenarkan anda memutuskan siapa yang dapat melihat profil dan siaran anda.

Menukar Status Aktiviti Instagram Anda

Selain melaraskan tetapan privasi, anda juga boleh mematikan status aktiviti anda untuk menghalang penguntit daripada melihat aktiviti anda.

 1. Buka Tetapan, kemudian Privasi di Instagram.
 2. Pilih Status Aktiviti dan togol Tunjukkan Status Aktiviti kepada matikan.

Langkah di atas menghalang sesiapa sahaja daripada melihat perkara yang anda lakukan di Instagram, tetapi ia juga menghalang anda daripada melihat status aktiviti orang lain. Ia adalah jalan dua hala.

Mengalih keluar Seseorang daripada Pengikut Instagram Anda

Jika anda mempunyai idea tentang siapa yang mengintai anda, anda boleh mengalih keluar mereka sebagai pengikut.

 1. Pilih Profil anda di Instagram.
 2. Ketik pada Pengikut di bahagian atas.
 3. Pilih butang Alih Keluar di sebelah pengikut yang ingin anda alih keluar.

Jika anda telah menetapkan profil Instagram anda kepada peribadi, orang ini tidak lagi akan melihat apa-apa yang anda lakukan pada akaun anda, selagi mereka bukan pengikut. Mereka mungkin masih melihat ulasan atau suka anda pada siaran orang lain, tetapi mereka tidak akan melihat apa-apa yang anda siarkan sendiri.

Menukar Akaun Instagram Anda kepada Peribadi

Akaun Instagram peribadi merendahkan faktor penglibatan media sosial tetapi juga menawarkan sedikit perlindungan. Anda boleh cuba menjadikan akaun anda peribadi selama sebulan atau dua dan kemudian menjadikannya terbuka semula. Kemungkinannya, sesiapa yang mengintai anda akan bosan pada masa itu dan teruskan—mungkin.

Soalan Lazim Privasi Instagram

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang mengawal semula privasi anda di Instagram.

Apakah yang boleh saya lakukan jika seseorang membuat ugutan di Instagram?

Jika seseorang telah mengancam anda melalui komen atau mesej langsung, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengambil tangkapan skrin. Ramai profesional mengesyorkan agar anda mengelak daripada bertindak balas kepada seseorang yang bermusuhan di media sosial, tetapi menangkap imej kandungan dengan nama pengguna mereka akan membantu anda bergerak ke hadapan.

Anda boleh melaporkan pengguna kepada Instagram dengan mengklik pada menu tiga titik pada profil mereka atau melawati tapak web sokongan Instagram (di sinilah tangkapan skrin itu dimainkan. Jika ancaman itu cukup teruk, atau anda rasa ia sah, ia mungkin idea yang baik untuk menghubungi pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang tempatan anda.

Adakah terdapat cara untuk mengetahui sama ada akaun palsu mengikuti saya?

Sesetengah pengguna ingin mengintai akaun anda tanpa nama. Mungkin anda telah menyekat seseorang, atau anda belum menerima permintaan ikutan daripada orang yang anda kenali. Malangnya, Instagram tidak akan memberitahu anda sama ada akaun itu palsu atau siapa yang menciptanya. Tetapi, anda boleh menggunakan alasan deduktif untuk mengesan akaun Instagram yang tidak sah dengan lebih baik.

Tanda pertama bahawa profil Instagram adalah palsu ialah nama pengguna. Orang yang membuat profil palsu untuk tujuan mengintai mungkin meninggalkan petunjuk tentang siapa mereka dalam nama pengguna, atau mereka tidak akan berusaha untuk melakukannya. Tatal senarai Pengikut anda untuk melihat nama pengguna yang tidak digabungkan.

Satu lagi petanda bahawa profil Instagram tidak diperbaharui ialah kekurangan siaran yang diterbitkan. Walaupun sesetengah pengguna tidak banyak berinteraksi, kebanyakannya akan mengikuti orang lain, mempunyai pengikut atau menerbitkan kandungan. Akaun Instagram tanpa tulang sudah pasti mencurigakan.

Akhir sekali, beberapa penguntit Instagram akan membuat akaun yang meniru profil rakan anda. Lihat senarai Pengikut anda untuk sebarang akaun berulang. Jika anda mempunyai lebih daripada seorang pengikut yang nampaknya adalah orang yang sama, satu akaun mungkin penguntit.

Fikiran Akhir

Instagram boleh menjadi aplikasi yang sangat baik untuk berkongsi foto dan video dengan rakan, keluarga dan pengikut anda, tetapi ia bukan aplikasi terbaik untuk mereka yang mengambil berat tentang privasi dalam talian mereka.

Seperti sedia ada, tiada cara yang tulen untuk mengetahui sama ada sesiapa mengintai anda di Instagram. Oleh itu, seperti yang sepatutnya anda gunakan semasa menggunakan mana-mana platform media sosial, sentiasa berhati-hati dengan apa yang anda siarkan.