Cara Mengetahui Jika Seseorang Menyekat Anda dalam Messenger

121

Apabila anda cuba menghubungi seseorang di Messenger tanpa berjaya, salah satu sebab yang mungkin ialah anda telah disekat. Kesedaran itu tidak menyenangkan, jadi anda mungkin ingin mengesahkan bahawa ini adalah kesnya.

Cara Mengetahui Jika Seseorang Menyekat Anda dalam Messenger

Laman media sosial tidak memudahkan tugas ini. Ciri sekatan direka bentuk supaya ia tidak memaklumkan orang yang telah disekat tentang status baharu mereka. Menentukan sama ada anda telah disekat pada Messenger juga tidak semudah itu, tetapi terdapat beberapa tanda yang perlu diberi perhatian.

Begini cara untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda di Messenger dan semua yang anda perlu ketahui tentang topik tersebut.

Cara Fungsi Penyekatan Berfungsi pada Messenger

Mengetahui cara penyekatan berfungsi pada Messenger adalah penting dalam menentukan sama ada anda dipengaruhi oleh ciri ini.

Pada asasnya, apabila seseorang menyekat mesej dan panggilan daripada anda di Instagram atau Facebook, anda tidak akan dapat menghubungi orang itu di Messenger. Sebagai alternatif, mereka juga boleh menyekat anda terus pada Messenger. Ini berbeza daripada senario sebelumnya kerana ini tidak akan menyekat anda daripada berinteraksi dengan profil Facebook atau Instagram orang itu. Selain itu, ingat bahawa penyekatan berfungsi dalam dua cara: anda tidak akan dapat menghubungi orang lain, tetapi mereka tidak akan dapat menghantar mesej atau menghubungi anda melalui Messenger.

Jika anda tidak dapat menghubungi seseorang di Messenger, ini mungkin tidak bermakna mereka telah menyekat anda. Facebook juga mungkin menyekat aktiviti anda jika mereka percaya aktiviti itu bertentangan dengan piawaian komuniti mereka atau jika anda telah menghantar banyak mesej baru-baru ini. Sambungan Internet yang lemah, storan rendah dan kemas kini apl yang tertunggak juga boleh menyebabkan masalah dengan mesej keluar.

Tiada alat terbina dalam akan memberitahu anda sama ada seseorang telah menyekat anda pada Pengutus Mesej, jadi anda tidak akan 100% pasti bahawa perkara ini berlaku. Walau bagaimanapun, memerhatikan status mesej anda boleh menjadi petunjuk kukuh bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Semak di bawah untuk mengetahui perkara yang perlu diberi perhatian.

Cara Mengetahui Jika Seseorang Menyekat Anda pada Messenger pada iPhone

Ikut arahan di bawah untuk menentukan sama ada seseorang mungkin telah menyekat anda pada Messenger menggunakan apl iOS.

 1. Lancarkan anda Utusan aplikasi.
 2. Buka perbualan dengan orang yang anda syak telah menyekat anda.
 3. Taipkan mesej dan tekan butang hantar.

Bulatan kecil akan muncul di sebelah mesej, menunjukkan status semasanya. Jika sambungan Internet anda baik, bulatan kosong hendaklah mula-mula bertukar menjadi tanda semak dengan latar belakang putih, menunjukkan mesej telah dihantar. Kemudian, bulatan akan diisi, bermakna mesej telah dihantar. Bulatan yang masih putih boleh mempunyai dua punca utama:

 • Orang itu telah log keluar daripada akaun mereka.
 • Anda telah disekat.

Jika orang yang dimaksudkan ialah pengguna Facebook, pergi ke profil mereka untuk melihat sama ada mereka telah aktif baru-baru ini. Jika profil mereka menunjukkan bahawa mereka telah log masuk, mereka mungkin telah menyekat anda di Messenger.

Ingat bahawa ujian ini tidak akan berfungsi jika anda menghantar mesej kepada bukan rakan buat kali pertama. Mesej anda akan masuk ke dalam kotak permintaan mesej mereka dan ia tidak akan mempunyai resit sehingga mereka membalas.

Cara Mengetahui Jika Seseorang Menyekat Anda pada Messenger pada Peranti Android

Pengguna Android boleh menentukan sama ada mereka telah disekat oleh seseorang di Messenger dengan cara berikut.

 1. Buka Utusan aplikasi.
 2. Pilih perbualan anda dengan orang yang anda syak telah menyekat anda.
 3. Tekan butang “Anak Panah” untuk menghantar mesej kepada mereka.

Mula-mula, bulatan kosong akan muncul di sebelah mesej anda. Apabila tanda semak muncul dalam kalangan ini, mesej anda telah berjaya dihantar. Apabila mesej anda dihantar, kalangan akan diisi.

Jika latar belakang tanda semak kekal putih, orang itu sama ada telah log keluar daripada akaun mereka atau telah menyekat anda. Pergi ke Facebook mereka untuk mengesahkan yang mana satu kes itu. Jika profil Facebook mereka menunjukkan aktiviti baru-baru ini, mereka mungkin telah menyekat anda di Messenger.

Namun begitu, ingat bahawa menghantar mesej kepada seseorang yang bukan rakan anda di Facebook akan mengarahkan mesej anda ke dalam kotak permintaan mereka terlebih dahulu dan tidak akan menunjukkan resit. Oleh itu, ini bukan cara yang baik untuk menentukan sama ada anda telah disekat oleh pengguna yang anda tidak pernah bercakap dengan sebelum ini.

Cara Mengetahui Jika Seseorang Menyekat Anda pada Messenger pada PC

Anda juga boleh menggunakan Messenger pada PC untuk menyiasat sama ada seseorang telah menyekat anda. Ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke Utusan laman web dan log masuk.
 2. Cari perbualan dengan orang yang anda percaya telah menyekat anda.
 3. Hantar satu mesej.

Sekarang, lihat bulatan penunjuk status mengikut mesej anda. Bulatan kosong akan mempunyai tanda semak di tengah apabila mesej anda dihantar, dan latar belakang tanda semak akan diisi sebaik sahaja mesej itu dihantar. Ini biasanya mengambil masa beberapa saat.

Jika mesej anda masih dihantar tetapi tidak dihantar, salah satu penjelasan yang mungkin ialah orang yang anda hantar mesej telah log keluar. Pergi ke profil Facebook mereka untuk melihat sama ada mereka telah aktif baru-baru ini. Jika anda telah mengesahkan bahawa mereka tidak log keluar daripada akaun mereka, mesej anda mungkin tidak dihantar kerana mereka telah menyekat anda.

Nota: Ujian ini tidak akan berfungsi jika anda menghantar mesej kepada bukan rakan buat kali pertama. Resit dilumpuhkan dalam permintaan mesej sehingga ia diterima.

Bolehkah Anda Mengetahui Jika Seseorang Menyekat Anda di Messenger Tanpa Sebenarnya Menghantar Mesej?

Tiada cara yang boleh dipercayai untuk mengetahui sama ada anda telah disekat pada Messenger. Pada masa lalu, makluman di bahagian bawah sembang Facebook Messenger mengatakan “Anda tidak boleh membalas perbualan ini” jelas menunjukkan bahawa satu pihak telah menyekat pihak yang lain. Ciri ini tidak tersedia dalam versi baharu Messenger.

Walau bagaimanapun, jika orang ini ialah pengguna Facebook, anda boleh cuba berinteraksi dengan profil mereka untuk melihat sama ada mereka telah menyekat anda di Facebook, yang secara automatik menyekat anda di Messenger juga.

 1. Pergi ke Facebook dan log masuk.
 2. Cari profil pengguna menggunakan ikon “Cari” di penjuru kiri sebelah atas.

Jika anda tidak menemui profil mereka, anda perlu mengesahkan bahawa profil itu masih wujud. Minta rakan untuk mencari mereka atau log keluar dari Facebook anda dan google nama mereka. Mereka telah menyekat anda di Facebook dan Messenger jika profil mereka dipaparkan.

Cara Mengetahui Jika Seseorang Menyekat Anda di Messenger (tetapi Bukan Facebook)

Jika seseorang menyekat anda di Facebook, anda tidak akan dapat menghubungi mereka di Messenger. Walau bagaimanapun, menyekat seseorang secara terus pada Messenger juga boleh dilakukan, yang menyebabkan akses anda ke Facebook mereka tetap utuh. Walaupun seseorang menyekat anda di Messenger, anda masih boleh berinteraksi dengan profil mereka.

Jalankan ujian pada Messenger untuk mengetahui sama ada anda disekat.

 1. Buka apl Messenger untuk iOS atau Androidatau pergi ke Utusan laman web.
 2. Buka perbualan dengan orang yang ingin anda uji.
 3. Hantar mesej kepada mereka dan perhatikan penunjuk status yang mengatakan “Tidak dapat menghantar”.

Jika bulatan penunjuk status di sebelah mesej anda diisi dalam masa beberapa saat, mereka telah menerima mesej anda dan anda tidak disekat. Jika bulatan kekal putih dengan tanda semak di tengah, mesej anda telah dihantar tetapi tidak dihantar. Ini mungkin bermakna orang itu telah menyekat anda.

Seterusnya, pergi ke Facebook dan cari profil pengguna ini. Jika profil mereka tidak muncul, mereka sama ada telah memadamkannya atau mereka telah menyekat anda. Jika akaun itu kelihatan seperti biasa, anda belum disekat oleh orang ini di Facebook. Walau bagaimanapun, jika mereka telah aktif di platform ini baru-baru ini, mereka sepatutnya menerima mesej anda. Oleh itu, mereka mungkin telah menyekat anda di Messenger.

Pergi ke Bahagian Bawah Soalan

Adalah perkara biasa untuk mengesyaki bahawa anda telah disekat apabila anda tidak dapat menghubungi orang tertentu di Messenger. Walaupun ciri blok apl ini adalah bijak, beberapa petunjuk kecil boleh mengesahkan syak wasangka anda.

Adakah anda menemui jawapan kepada soalan anda dalam panduan ini? Adakah anda mengetahui sebarang tanda lain yang mungkin bermakna anda disekat pada Messenger? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.