Cara Mengetahui jika Seseorang Menyekat anda di Snapchat

69

Snapchat ialah platform sosial yang membolehkan pengguna menghantar mesej antara satu sama lain dan menyiarkan klip video. Jika seseorang tidak membalas snap atau mesej anda, anda mungkin telah disekat.

Cara Mengetahui jika Seseorang Menyekat anda di Snapchat

Media sosial adalah tempat yang berubah-ubah. Orang ramai boleh bertindak di luar watak dan tanpa mempertimbangkan akibatnya. Kesan media sosial terhadap psikologi kita hanya dikaji dan difahami. Ia kini dikaitkan dengan kemurungan, kebimbangan, perasaan tidak mencukupi, dan lebih teruk.

Tiada apa-apa yang memburukkan perasaan negatif itu lebih daripada tidak berkawan atau disekat. Ia mencetuskan perasaan penolakan, yang boleh membawa kepada kesedihan atau kemarahan.

Adakah seseorang telah menyekat anda di Snapchat?

Disekat oleh orang rawak di media sosial adalah sebahagian daripada pengalaman menggunakan medium sedemikian dan tidak perlu dibimbangkan. Disekat oleh rakan atau ahli keluarga, bagaimanapun, adalah sesuatu yang lain. Rangkaian sosial tidak selalunya yang terbaik untuk memberitahu anda jika anda telah disekat kerana mereka tahu ia boleh menyebabkan anda tidak menggunakan rangkaian itu untuk seketika.

Akaun yang dipadamkan bertindak serupa dengan akaun yang menyekat anda. Terdapat cara untuk menentukan sama ada akaun ditutup atau dibuka tetapi tidak kelihatan kepada anda lagi.

Semak senarai kenalan Snapchat anda

Cara paling mudah untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat anda di Snapchat adalah dengan menyemak senarai kenalan anda. Jika mereka berada di sana satu minit dan pergi seterusnya, anda mungkin telah disekat. Anda juga mungkin telah dialih keluar sebagai kenalan, jadi pastikan anda menyemaknya juga.

Cari mereka dalam rangkaian Snapchat, jika anda dapat melihat dan menambahkannya semula, mereka mungkin telah mengalih keluar anda, tetapi tidak menyekat anda. Jika mereka adalah kawan, tanya mereka mengenainya. Jika tidak, sama ada kurangkan kerugian anda dengan orang yang tidak mahu anda, atau cuba tambahkan semula mereka dan lihat apa yang berlaku.

Semak cerita

Jika orang yang anda syak telah menyekat anda ialah pemuat naik yang prolifik, semak tab Cerita anda untuk melihat sama ada anda boleh melihat mana-mana bahan mereka. Jika anda fikir anda patut melihat sesuatu daripada mereka, tetapi tiada apa-apa, ini adalah petunjuk yang baik bahawa mereka telah menyekat anda. Ia tidak pasti dengan apa-apa tempoh, tetapi ia membayangkan bahawa ada sesuatu yang berlaku dengan hubungan antara anda berdua.

Cari nama mereka

Lakukan carian pantas untuk nama mereka, dan anda akan mengetahui dengan cepat jika mereka menyekat anda. Pergi ke Cerita dan tekan carian. Taipkan nama pengguna mereka.

Jika anda tidak disekat, nama mereka akan muncul dalam tetingkap carian. Jika nama itu tidak muncul, itu bermakna anda telah disekat atau mereka telah meninggalkan Snapchat sepenuhnya.

Jika anda melihat nama mereka, ketik tanda tambah di sebelahnya. Anda mungkin melihat mesej yang mengatakan, “Maaf, tidak dapat mencari nama pengguna itu.” Ini tidak normal dan boleh menjadi satu lagi petunjuk bahawa mereka menyekat anda.

Hantar mesej kepada mereka

Jika anda pernah bersembang dengan orang itu sebelum ini dan mempunyai sembang dalam senarai anda, cuba hantar mesej kepada mereka sekali lagi. Jika anda melihat sesuatu seperti Gagal menghantar mesej anda – Ketik untuk mencuba lagi, itu mungkin bermakna anda telah disekat.

Jika anda melihat Menunggu dan ikon kelabu dan bukannya biru atau merah jambu, maka anda telah dipadamkan daripada senarai kenalan mereka.

Gunakan akaun Snapchat yang berbeza

Satu lagi cara mudah untuk menyemak sama ada seseorang telah menyekat anda di Snapchat (atau mana-mana media sosial lain dalam hal itu) ialah menggunakan akaun lain dan lihat jika anda masih boleh melihatnya. Anda boleh meminta rakan mencari profil yang berkenaan dengan menggunakan akaun mereka.

Jika anda sudah mempunyai beberapa akaun Snapchat, teruskan dan tukar akaun dan cuba cari nama mereka. Jika anda menjumpai mereka pada akaun itu, tetapi bukan pada akaun utama anda, maka kemungkinan besar mereka telah menyekat akaun utama anda.

Teknik ini boleh gagal jika orang berkenaan sudah mengetahui akaun Snapchat kedua anda. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh membuat akaun baharu yang akan anda gunakan untuk melihat sama ada mereka sebenarnya telah menyekat anda. Jika anda tidak melihatnya pada mana-mana akaun, walaupun, termasuk yang baru anda buat, maka mereka mungkin baru sahaja memadamkan akaun Snapchat mereka.

Satu perkara yang perlu diambil perhatian tentang kaedah ini ialah walaupun kaedah ini akan memberitahu anda jika seseorang telah menyekat anda, ia tidak memberi anda lesen untuk memintas disekat. Jika seseorang telah menyekat anda, membuat akaun kedua untuk mencuba dan menghantar mesej kepada mereka mungkin bukan cara terbaik untuk menangani situasi tersebut.

Ia sentiasa lebih baik untuk bercakap dengan orang itu, secara bersemuka. Dengan sopan, untuk melihat sebab mereka mungkin menyekat anda. Jangan sekali-kali pergi keluar dari cara anda untuk mengganggu seseorang, walaupun; terutamanya selepas mereka menyekat anda.

Semak sebelum bertindak balas

Jika anda mengesyaki seseorang telah menyekat anda pada Snapchat, jangan lepaskan pemegangnya dengan segera. Semak fakta anda sebelum bertindak balas. Orang itu mungkin telah meninggalkan Snapchat sama sekali. Semakin ramai orang beralih daripada media sosial, dan mereka mungkin salah seorang daripada mereka. Mereka juga mungkin telah akaun mereka digodam, ditutup, atau sesuatu yang lain mungkin telah berlaku sepenuhnya.

Sebelum bertindak balas, tanya rakan sama ada mereka boleh melihat orang itu. Tonton mereka jika anda boleh. Jika mereka dapat melihat orang itu tetapi anda tidak dapat melihatnya, kemungkinan besar mereka telah menyekat anda. Jika mereka tidak dapat melihatnya sama ada, mungkin ada lebih banyak cerita.

Semak untuk melihat sama ada seseorang mengikuti anda di Snapchat

Mengetahui sama ada seseorang telah mengikuti anda di Snapchat adalah lebih muktamad dan mudah digunakan daripada cuba melihat sama ada seseorang telah menyekat anda atau tidak. Diikuti adalah perkara yang positif, jadi semua rangkaian sosial ingin menggalakkan gelung maklum balas positif itu. Itulah sebabnya sentiasa lebih mudah untuk mengetahui perkara positif (seperti siapa yang telah mengikuti anda) daripada perkara negatif (yang telah menyekat anda).

Untuk mengetahui sama ada seseorang mengikuti anda di Snapchat:

  1. Cari nama mereka dalam apl.

  2. Pilih dan tahan nama pengguna mereka sehingga menu muncul.

  3. Daripada menu timbul, ketik pada gambar profil mereka.

  4. Ini akan membawa anda ke halaman profil mereka, seperti yang dilihat di bawah. Jika pengguna itu mengikuti anda kembali, anda akan melihat Snapcore mereka seperti yang ditunjukkan oleh anak panah merah. Jika tidak, anda hanya boleh melihat nama pengguna mereka.

Ia tidak semestinya sesuatu yang buruk jika seseorang tidak mengikuti anda kembali; ini hanya bermakna bahawa mereka masih belum memahaminya. Mereka mungkin tidak menggunakan rangkaian seperti yang anda lakukan, atau mereka mungkin sibuk.

Cuba berhubung dengan orang di luar media sosial jika anda mempunyai sebarang soalan sebenar tentang status persahabatan anda. Jika mereka tidak menjawab teks anda, anda akan mendapat jawapan sama ada mereka telah menyekat anda atau tidak.

Soalan Lazim

Adakah Snapchat memberitahu anda jika anda telah disekat?

Tidak. Anda tidak akan menerima makluman jika anda telah disekat, jadi anda perlu menyemak cadangan yang disenaraikan di atas untuk membuat kesimpulan. Jika anda tidak melihat sebarang maklumat tentang profil yang anda minati selepas konflik, maka anda mungkin telah disekat.

Bolehkah saya menyekat seseorang di Snapchat yang telah menyekat saya?

Tidak. Anda tidak akan dapat melihat profil mereka jadi anda tidak akan mempunyai pilihan u0022Blocku0022 daripada profil mereka. Jika anda tidak mahu orang lain mempunyai pilihan untuk menyahsekat anda, anda perlu menyemak profil mereka secara berkala dan berbuat demikian jika ia muncul semula. Nasib baik, Snapchat memberi amaran kepada anda jika pengguna lain menambahkan anda kembali. Jika orang yang telah menyekat anda berubah fikiran, anda akan melihat pemberitahuan itu, kemudian anda boleh menyekat mereka sendiri.

Bolehkah saya melaporkan seseorang yang menyekat saya?

Anda boleh melawat Sokongan Snapchat laman web dan failkan laporan terhadap pengguna lain. Anda memerlukan beberapa maklumat, jadi adalah idea yang baik untuk mendapatkan tangkapan skrin (walaupun mereka akan mendapat makluman) jika anda ingin memfailkan laporan.

Saya bercakap dengan seseorang, dan kini profil mereka telah hilang. apa dah jadi?

Jika anda telah bertemu seseorang di Snapchat dan anda sedang berbual dengan mereka, maka entah ke mana mereka telah hilang, kemungkinan besar Snapchat telah mengalih keluar profil tersebut. Sama ada kerana melanggar Syarat Perkhidmatan atau kerana ia sebenarnya akaun spam, Snapchat akan menarik akaun yang mencurigakan. Ini tidak bermakna orang itu menyekat anda (terutamanya jika perbualan yang anda lakukan adalah menyenangkan) walaupun apl itu mungkin bertindak seperti anda telah disekat.