Cara Mengetahui jika Seseorang Menyemak Lokasi Anda di Snapchat

91

Snap Map ialah ciri Snapchat yang membolehkan anda melihat lokasi rakan anda dan berkongsi lokasi anda juga. Pasti, ciri itu kedengaran hebat, tetapi mungkin ada kalanya anda ingin memastikan lokasi anda peribadi atau mahu ciri Snapchat dimatikan untuk anak anda.

Malangnya, tiada cara untuk melihat siapa yang telah melihat lokasi Snapchat anda, tetapi anda sekurang-kurangnya boleh menyembunyikan atau mengawal perkara yang dilaporkan oleh Snapchat kepada orang lain.

Apabila Peta Snap pertama kali keluar, sesetengah pengguna agak kecewa tentang pelanggaran privasi mereka yang dianggap, tetapi Snapchat mengurangkan kebimbangan tersebut dengan menambah baik tetapan privasinya.

Untuk mengawal perkara yang dilaporkan oleh Snapchat untuk lokasi anda, anda mempunyai tiga pilihan:

  • Anda boleh menggunakan Peta Snap dengan tetapan privasi dihidupkan untuk berkongsi lokasi atau perjalanan anda.
  • Anda boleh memintas sepenuhnya ciri dan tidak membenarkannya berjalan sama sekali.
  • Anda boleh menipu apl supaya ia melaporkan lokasi palsu.

Cara Melaraskan Privasi Peta Snap

Walaupun Peta Snap membenarkan anda berkongsi lokasi anda dengan rakan anda dan melihat lokasi rakan anda semasa mereka membuka apl, anda mungkin mahu mengawal siapa yang melihatnya, jika ada. Untuk mengakses tetapan privasi Peta Snap, ikut langkah berikut:

  1. Ketik simbol Peta di bahagian bawah sebelah kiri skrin.
  2. Ketik simbol Tetapan di penjuru kanan sebelah atas skrin.
  3. Hidupkan Mod Hantu untuk menyembunyikan lokasi anda daripada orang lain, atau pilih siapa yang boleh melihat lokasi anda dengan memilih Rakan Saya, Rakan Saya, Kecuali, atau Rakan Ini Sahaja.

Snapchat: Siapa Boleh Melihat Pilihan Lokasi Saya Diterangkan

  • Rakan Saya: Terus terang, orang yang telah anda isytiharkan sebagai rakan anda boleh melihat pergerakan anda dengan tetapan ini.
  • Rakan Saya, Kecuali…: Tetapan ini membenarkan keseluruhan senarai rakan anda, tolak individu bermasalah yang anda tidak mahu jemput ke parti Peta Snap anda.

  • Hanya Rakan Ini …: Tetapan ini membolehkan anda memilih rakan untuk berkongsi lokasi anda.

Pilihan ini memudahkan untuk menyembunyikan lokasi anda pada setiap masa atau memutuskan siapa yang boleh melihat lokasi anda pada Peta Snap mereka.

Adakah Snapchat Memberitahu Anda Apabila Seseorang Menyemak Lokasi Anda?

Jawapan untuk ini adalah sedikit lebih rumit daripada yang anda fikirkan. Snapchat tidak memberitahu anda apabila seseorang melihat lokasi anda menggunakan Peta Snap, tetapi ia menunjukkan lokasi semua orang apabila membuka Peta Snap daripada kamera. Oleh itu, sukar untuk Snapchat memaparkan siapa yang telah melihat lokasi anda.

Tambahan pula, wapabila anda membuka aplikasi, lokasi anda akan dikemas kini secara automatik. Selepas kira-kira lima hingga enam jam membiarkan apl itu tidak dibuka, profil anda akan dialih keluar daripada peta. Itulah banyak data untuk diproses secara global.

Nasib baik, anda boleh menyemak lokasi seseorang pada peta melalui Peta Snap dan profil pengguna Snap. Snapchat memang mempunyai ciri yang dipaparkan apabila seseorang bergerak dari satu lokasi ke lokasi lain. Untuk melakukan ini, Snapchat menggunakan masa dan jarak untuk mengira sama ada mereka bergerak dengan kereta atau kapal terbang. Manuver “licik” ini memberitahu anda lokasi mereka jika mereka mempunyai Kad Perjalanan berfungsi dengan menganggapnya sebagai Cerita—lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah.

Dalam Snapchat, anda boleh melihat Peta Snap.

Dalam profil pengguna, anda boleh melihat Kad Perjalanan.

Ciri Perjalanan Snapchat

Ciri perjalanan ini dilihat secara bebas dengan memilih kad perjalanan dari bahagian bawah paparan, yang menunjukkan garis putus-putus dari tempat asal ke lokasi baharu orang itu.

Apabila anda melihat kad perjalanan, orang yang perjalanannya anda jejaki tidak mendapat makluman atau diberitahu secara langsung. Walau bagaimanapun, pada paparan profil di dalam Snapchat, jika anda menatal ke bahagian bawah, anda akan melihat bahawa Snapchat melayan pergerakan anda seperti Cerita, bermakna anda dapat melihat siapa yang melihat aktiviti khusus anda pada peta. Mengklik pada penyenaraian menunjukkan siapa yang melihat tempat anda pergi.

Oleh itu, walaupun anda tidak dapat melihat semua orang yang melihat lokasi anda pada Peta Snap, anda boleh melihat orang yang telah melihat perjalanan anda baru-baru ini, sama ada melompat dari bandar ke bandar atau terbang di tengah-tengah dunia.

Menjadi Licik pada Peta Snap

Berikut ialah beberapa teknik yang boleh anda gunakan untuk memaparkan lokasi Peta Snap anda tetapi tidak memberikan lokasi sebenar anda. Helah ini bagus jika anda ingin mengekalkan privasi anda tanpa kelihatan seperti anda menyembunyikan sesuatu. Sangat mudah untuk melupakan bahawa Snapchat (atau mana-mana apl penjejakan geo lain) tidak tahu di mana anda berada. Ia hanya tahu di mana telefon anda berada.

Jika anda tidak mempunyai telefon pembakar tetapi mempunyai komputer, anda boleh memasang salah satu daripada banyak emulator Android pada peranti anda dan menjadikannya sebagai pangkalan utama Snapchat anda. Ia akan menunjukkan kepada anda selamat dan sihat di rumah sepanjang malam selagi anda membiarkan emulator berjalan dengan Snapchat terbuka. Lihat artikel TechJunkie ini di emulator Android terbaik untuk Windows 10 untuk memulakan.

Satu lagi cara untuk menipu Peta Snap adalah untuk menipu lokasi telefon anda menggunakan perisian. Baca bahagian kami tentang cara menipu penapis lokasi dan Snapchat menipu lokasi anda dalam Snapchat untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang itu!

Pilihan di atas sesuai untuk memintas ciri lokasi Peta Snap tanpa mendayakan Mod Hantu.


Sebagai penutup, jika privasi adalah keutamaan untuk anda, tiada cara untuk mengetahui sama ada seseorang menyemak lokasi anda melalui ciri Snap Map yang kontroversi. Jika anda ingin melindungi perjalanan dan ulang-alik anda, pilihan anda ialah mendayakan Mod Hantu.

Jika anda tidak mempunyai rakan yang tidak selamat atau tidak kisah orang mengetahui di mana anda berada pada bila-bila masa anda menggunakan Snapchat, Peta Snap boleh menjadi ciri menyeronokkan yang meningkatkan kebolehan perkongsian sosial Snapchat.

Sebaliknya, jika anda tidak mahu dijejaki dan dipetakan setiap kali anda mengambil gambar, ia mungkin tidak begitu hebat.

Jika ini kedengaran seperti anda, pastikan anda mencuba salah satu kaedah yang dibincangkan dalam artikel ini untuk menyembunyikan atau memalsukan lokasi anda apabila menggunakan Snapchat. Jika tidak, lokasi anda di luar sana untuk dilihat oleh mana-mana rakan!

Soalan Lazim Lokasi Snapchat

Snapchat sangat menyeronokkan, tetapi penting juga untuk anda mengetahui segala-galanya tentang melindungi diri anda. Berikut ialah beberapa lagi jawapan kepada soalan anda tentang Snapchat.

Jika saya menyekat seseorang, adakah mereka akan melihat lokasi saya?

Apabila anda menyekat pengguna lain, mereka tidak dapat melihat lokasi anda. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna telah menyatakan bahawa mereka masih dalam senarai orang yang dapat melihat lokasi mereka selepas mengalih keluar seseorang. Jika anda tidak mahu seseorang menyemak lokasi anda, sebaiknya alih keluar mereka daripada senarai ‘Rakan Kecuali…’ dalam Peta Snap.

Adakah Peta Snap selamat?

Peta Snap hanya selamat seperti pengguna di belakang tetapan. Kenyataan ini bermakna bahawa ia boleh menjadi sangat tidak selamat jika anda berkongsi lokasi anda dengan sesiapa sahaja dan semua orang yang ingin melihatnya. Sudah tentu, anda ingin mempamerkan Bitmoji anda dan semua ciri hebat yang disertakan dengannya, tetapi sangat tidak selamat untuk berkongsi dengan semua orang. Jika anda menggunakan ciri Mod Hantu atau berkongsinya dengan hanya beberapa individu yang dipercayai, anda sepatutnya baik-baik saja.

Sejauh manakah tepat Snapchat Snap Maps?

Terdapat banyak perdebatan mengenai ketepatan Peta Snap dan untuk alasan yang baik. Lokasi yang tepat bergantung pada banyak faktor sehingga ia boleh dikesan pada satu minit dan 2-3 batu seterusnya. Jika anda cuba menggunakan Peta Snap untuk menjejak lokasi orang lain (seperti memerhatikan kanak-kanak atau rakan apabila mereka keluar untuk temu janji buta), sebaiknya gunakan Life360 atau Cari Rakan Saya. Jika seseorang kelihatan berada di tempat lain selain dari tempat yang mereka katakan, bawalah dengan sebutir garam. Peta Snap tidak seratus peratus tepat sepanjang masa dan ia bukan apl yang direka untuk penjejakan lokasi.