Cara Mengetahui Sama ada Komputer Anda Menggunakan Pemacu Keras Biasa atau SSD

86

Anda mungkin ingin mengetahui jenis pemacu cakera yang komputer anda ada. Maklumat ini tidak tersedia hanya dengan melihatnya atau mengetahui pembuatan atau modelnya. Kedua-dua jenis pemacu melaksanakan fungsi yang sama, tetapi di situlah persamaan berakhir.

Cara Mengetahui Sama ada Komputer Anda Menggunakan Pemacu Keras Biasa atau SSD

Jika anda telah membeli komputer baru-baru ini tetapi tidak pasti komputer yang mana ada, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan membincangkan perbezaan antara cakera keras biasa dan SSD dan cara mengetahui yang mana satu pada komputer anda.

Perbezaan Antara HDD dan SSD

Perbezaan terbesar antara pemacu cakera keras (HDD) dan pemacu keadaan pepejal (SSD) ialah cara data disimpan dan diakses. Pemacu cakera keras melakukan ini dengan cakera berputar dan kepala baca/tulis boleh alih. Pemacu keadaan pepejal melakukan tugas yang sama tetapi melakukannya dengan cip memori.

HDD lebih perlahan daripada SSD. Oleh kerana bahagiannya yang bergerak, ia cenderung untuk gagal lebih daripada yang lain. Ini juga menjadikan mereka lebih rapuh. Walau bagaimanapun, HDD jauh lebih murah daripada SSD dan lebih baik untuk video, foto dan dokumen.

Sebaliknya, SSD lebih tahan lama dan lebih baik untuk komputer riba kerana ia tahan kejutan. Ia jauh lebih pantas daripada HDD dan lebih sesuai untuk menyimpan sistem pengendalian dan apl permainan. Selain itu, SSD jauh lebih kecil daripada HDD.

Bolehkah Komputer Mempunyai Kedua-dua HDD dan SSD?

Sesetengah komputer dan komputer riba di pasaran datang dengan kedua-dua HDD dan SSD, walaupun adalah lebih biasa untuk menaik taraf dan menambah yang anda tidak miliki. Mempunyai kedua-dua pemacu cakera keras dan pemacu keadaan pepejal membolehkan pengguna mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia.

Terdapat banyak faedah untuk memiliki komputer dwi-drive. Komputer anda akan berjalan dengan lebih cekap. Contohnya, anda boleh mengekalkan sistem pengendalian anda pada SSD anda, mengurangkan masa yang diperlukan untuk komputer atau komputer riba anda but. Pada masa yang sama, menyimpan fail video, foto dan dokumen pada cakera keras anda masuk akal kerana ini lebih sesuai di sini.

Cara Mengetahui sama ada Komputer Windows Anda Mempunyai HDD atau SSD

Adalah penting untuk mengetahui jenis pemacu komputer anda. Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk menyemak maklumat ini. Lihat kaedah berbeza di bawah untuk menyemak jenis pemacu anda.

Menggunakan Defrag

 1. Taip “defrag” dalam kotak carian Windows dan tekan “Enter.”
 2. Buka “Defragment & Optimumkan Pemacu.”
 3. Tetingkap baharu akan dibuka dengan senarai pemacu yang dipasang pada komputer anda. Lihat lajur “Jenis media”. Ia akan menyenaraikan jenis pemacu.

Menggunakan PowerShell

 1. Taip “PowerShell” dalam bar carian Windows.
 2. Buka “Windows PowerShell” di sebelah kiri tetingkap pop timbul.
 3. Apl Windows PowerShell akan dibuka. Dalam tetingkap baharu, taip “Get-PhysicalDisk | Format-Jadual -AutoSize”.
 4. Apl akan menjana senarai pemacu pada komputer anda. Lajur “Jenis media” akan menunjukkan sama ada anda mempunyai HDD atau SSD.

Cara Mengetahui sama ada Komputer Mac Anda Mempunyai Pemacu Keras atau SSD Biasa

Memeriksa jenis pemacu yang Mac anda miliki adalah lebih mudah daripada melakukannya pada PC Windows. Ia hanya memerlukan beberapa klik tetikus untuk mendapatkan jawapan anda. Untuk menyemak, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada “Logo Apple” di sudut kiri atas.
 2. Pilih “Tentang Mac Ini.”
 3. Tetingkap baharu akan dibuka. Ketik tab “Storan” di bahagian atas tetingkap.
 4. Anda akan melihat imej pemacu cakera di sebelah kiri. Ditulis di bawah ialah jenis pemacu yang anda miliki. Jika tertera “Storan Denyar,” itu bermakna ia mempunyai SSD.

Cepat Tentukan sama ada Komputer Anda Adalah HDD atau SSD

Mengetahui jenis pemacu storan yang dimiliki oleh komputer anda adalah sesuatu yang perlu diketahui oleh setiap pemilik. Anda boleh melihat yang mana satu yang anda miliki dengan mengklik ikon Apple pada Mac anda atau melihat maklumat pemacu anda pada PC Windows. Kedua-dua jenis pemacu melakukan perkara yang sama tetapi melaksanakan tugas secara berbeza. Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa komputer anda mempunyai kedua-duanya!

Adakah anda tahu jenis pemacu komputer anda? Adakah anda mengetahuinya dengan menggunakan kaedah yang diterangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.