Cara Mengetahui Siapa yang Menggodam Telefon Anda

93

Kebanyakan orang menyimpan harta karun maklumat peribadi pada telefon mereka, daripada e-mel dan mesej di media sosial kepada butiran perbankan yang sensitif. Akibatnya, pelakon berniat jahat sering menyasarkan peranti ini untuk menjejaskan privasi anda atau menyalahgunakan identiti anda.

Cara Mengetahui Siapa yang Menggodam Telefon Anda

Data sensitif anda boleh menarik ramai orang, daripada mereka yang anda kenali kepada penjenayah siber. Atas sebab ini, sukar untuk mengetahui siapa yang berada di sebalik penggodaman telefon. Namun, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengetahui siapa yang menggodam telefon anda.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Mengetahui Siapa yang Menggodam Telefon Anda

Pada masa kini, kebanyakan serangan siber bermotifkan keuntungan kewangan. Semasa serangan ini, penggodam biasanya bergantung pada perisian hasad untuk mengeksploitasi kelemahan keselamatan dalam sistem pengendalian anda atau apl yang anda muat turun. Selepas menggunakan perisian hasad untuk melanggar keselamatan, mereka boleh menjual bukti kelayakan anda di web gelap, mendapat akses kepada akaun kewangan anda atau menyimpan data sensitif anda untuk wang tebusan.

Dalam beberapa kes yang melampau, telefon anda boleh digodam oleh seseorang dalam hidup anda yang ingin memantau pergerakan dan tindakan anda atau mengakses maklumat peribadi anda.

Untuk mengecilkan senarai suspek anda, anda harus menentukan cara telefon anda telah terjejas. Inilah yang perlu dilakukan.

Semak Senarai Apl Anda

Apl ialah salah satu saluran yang paling biasa untuk penggodam mendapatkan kawalan ke atas telefon anda. Jadi, anda harus segera menyemak senarai apl anda jika peranti anda telah bertindak pelik.

Jika anda melihat mana-mana apl yang anda tidak ingat muat turun, anda harus mencarinya dalam talian dan menyemak ulasannya. Ulasan mungkin menyebut aktiviti yang mencurigakan, mengesahkan apl itu adalah asas untuk penggodaman. Jika anda tidak melihat sebarang apl luar biasa, anda harus menjalankan imbasan keselamatan. Sesetengah perisian hasad direka untuk mengelakkan pengesanan, jadi anda mungkin tidak dapat mencarinya sendiri.

Penggodam jarang menyasarkan anda secara peribadi apabila menjangkiti telefon anda dengan perisian hasad. Sebaliknya, mereka mengedarkan perisian hasad secara rawak, berniat untuk mengikis sebanyak mungkin data daripada seramai mungkin orang. Akibatnya, anda tidak akan bernasib baik untuk mengetahui siapa yang menggodam telefon anda secara khusus.

Walau bagaimanapun, jika apl yang mencurigakan itu adalah perisian pengintip komersial, kemungkinan besar anda boleh mengetahui siapa di sebalik penggodaman itu. Malangnya, apl itu sendiri tidak akan banyak membantu. Apl ini biasanya melindungi identiti penggodam dengan tidak menghantar maklumat yang ditangkap terus kepada mereka. Akibatnya, butiran individu yang memasang perisian pengintip tidak disimpan di mana-mana pada peranti yang dijangkiti.

Tetapi, sekiranya perisian pengintip dipasang terus pada telefon pintar anda, penggodam perlu mempunyai akses fizikal kepada peranti anda. Maklumat ini boleh membantu anda membuat senarai suspek dan menentukan siapa yang akan mendapat manfaat daripada menanam perisian pengintip pada telefon pintar anda. Ingat bahawa apl ini mengambil sedikit masa untuk dipasang, jadi pertimbangkan orang yang boleh mengakses telefon anda untuk masa yang singkat.

Semak Bil Telefon Anda

Jika bil telefon anda menyenaraikan caj untuk teks yang anda tidak pernah hantar, telefon anda mungkin telah dijangkiti oleh perisian hasad. Jenis perisian hasad ini direka bentuk untuk menjana pendapatan bagi penjenayah siber dengan memaksa telefon anda menghantar dan menerima teks kadar premium.

Malangnya, anda mungkin tidak akan dapat mengetahui dengan tepat siapa yang menggodam telefon anda kerana serangan ini jarang disasarkan. Walau bagaimanapun, anda boleh menghentikan caj ini dengan salah satu daripada cara berikut:

  • Tekskan “STOP” ke nombor yang tidak dikenali.
  • Hubungi pembawa sel anda untuk menyekat nombor tersebut.
  • Jalankan apl keselamatan untuk mencari dan mengalih keluar perisian hasad.

Semak Senarai Panggilan Anda

Jika bil telefon dan senarai apl anda tidak mendedahkan apa-apa yang luar biasa, halakan siasatan anda ke senarai panggilan anda. Pastikan anda tidak menjawab sebarang panggilan rawak kebelakangan ini kerana ini boleh digunakan untuk menggodam maklumat anda atau merakam suara anda.

Sekali lagi, serangan ini dilakukan secara rawak, jadi anda mungkin tidak akan dapat menentukan penggodam yang tepat.

Jejaki Semula Aktiviti Dalam Talian Anda

Penipuan pancingan data ialah satu lagi cara biasa penggodam mendapatkan akses kepada maklumat peribadi anda. Walaupun hampir mustahil untuk meneka siapa di sebalik penipuan ini, anda boleh melaporkannya kepada pembawa sel anda dan menyekatnya.

Walaupun anda tidak dapat mengenal pasti siapa yang bertanggungjawab untuk serangan itu, anda biasanya boleh menentukan sama ada anda telah menjadi mangsa pancingan data. Hanya jejak semula aktiviti dalam talian anda dan semak sama ada anda telah mengklik pada pautan yang mencurigakan dalam mesej teks, e-mel atau pop timbul yang tidak dijangka.

Penipuan ini biasanya menggunakan kata-kata emosi, menjadikan anda mengklik pautan untuk mendapatkan maklumat lanjut tanpa memikirkan kemungkinan akibatnya. Jadi, cari mesej yang mengandungi perkataan yang menimbulkan panik diikuti dengan pautan.

Pertimbangkan Kali Terakhir Anda Menggunakan Wi-Fi Awam

Kedua-dua tempat liputan awam dan yang dilindungi kata laluan menawarkan pelbagai cara untuk orang yang mempunyai niat jahat untuk melakukan serangan penggodaman besar-besaran. Katakan telefon anda telah menunjukkan isu selepas anda log masuk ke tempat liputan Wi-Fi awam yang tidak selamat. Dalam kes itu, seseorang mungkin telah mengikis maklumat sensitif anda.

Semak Keselamatan Akaun iCloud Anda

Jika anda pengguna iPhone, anda harus berhati-hati dengan keselamatan iCloud anda. Lagipun, log masuk iCloud yang retak boleh membolehkan sesiapa sahaja mengakses foto dan perisian pengintip anda untuk memantau panggilan, mesej dan lokasi peranti anda.

Akaun iCloud dengan kata laluan yang lemah dan tiada pengesahan dua faktor boleh dilanggar dengan mudah oleh perisian pemecah kata laluan. Atur cara ini digunakan untuk meneka beratus-ratus kata laluan biasa ke akaun pelanggaran besar-besaran. Dengan kata lain, mereka tidak menyasarkan anda secara peribadi.

Walau bagaimanapun, keselamatan iCloud yang lemah juga boleh membenarkan sesiapa sahaja yang mengenali anda meneka e-mel dan kata laluan anda, terutamanya jika anda menggunakan kombo yang sama merentas berbilang tapak web.

Untuk menentukan pelakunya, anda harus menghubungi Apple dan meminta mereka memberikan butiran akses kepada akaun anda. Butiran ini biasanya mengandungi alamat IP yang boleh anda gunakan untuk mengenal pasti penggodam.

Tetapkan Perangkap untuk Penggodam

Jika anda mengesyaki seseorang cuba menggodam telefon anda, anda boleh memerangkapnya dan menangkap mereka secara kasar. Sebagai alternatif, perangkap ini akan bertindak sebagai penghalang dan menghalang seseorang daripada cuba menyusup telefon pintar anda.

Apl seperti Certo Mobile Security membenarkan iOS dan Android pengguna untuk mengambil gambar senyap individu yang cuba menggodam telefon mereka. Ciri ini akan dicetuskan apabila seseorang memasukkan kata laluan yang salah beberapa kali atau cuba mengalihkan telefon.

Cara Mengelakkan Digodam Lagi

Selepas menentukan siapa yang bertanggungjawab menggodam telefon anda, anda harus memastikan anda tidak perlu melalui proses yang menekan ini lagi. Berhati-hati dengan tindakan digital anda ialah cara untuk melindungi telefon anda dan, dengan itu, maklumat peribadi anda.

Berikut ialah beberapa amalan keselamatan yang boleh membantu anda mengurangkan dengan ketara peluang untuk digodam.

Elakkan Muat Turun Apl Sketchy

Sebelum memuat turun sebarang apl, pastikan anda menyemak ulasan dan tentukan sama ada apl itu bereputasi. Jika anda meragui keselamatan apl itu sedikit pun, sebaiknya jangan memasangnya.

Elakkan Jailbreak Telefon Anda

Jailbreaking membolehkan anda memuat turun aplikasi dari kedai aplikasi tidak rasmi. Walau bagaimanapun, ia juga menyebabkan anda terdedah kepada digodam dalam dua cara.

Pertama, aplikasi tidak rasmi mungkin dijangkiti perisian hasad atau perisian pengintip, membolehkan penggodam mengakses data peribadi anda. Kedua, jailbreaking akan menghalang anda daripada menerima patch keselamatan dalam kemas kini OS terkini, yang juga melemahkan keselamatan telefon anda.

Pantau Telefon Anda Setiap Masa

Akses fizikal ialah cara terpantas untuk penggodam menjejaskan telefon anda. Atas sebab ini, mengekalkan telefon anda pada setiap masa akan memastikan ia selamat.

Dayakan Penjejakan Peranti Hilang

Jika anda kehilangan jejak telefon anda di khalayak ramai, penjejakan peranti yang hilang akan menjadi penyelamat. Ia akan membantu anda mencari telefon anda sebelum ia dicuri atau ditanam dengan perisian hasad. Bergantung pada peranti anda, anda mungkin memasang apl penjejakan asli. Jika tidak, anda boleh menemui banyak apl pihak ketiga untuk menambah ciri ini.

Gunakan Langkah Keselamatan Telefon

Walaupun seseorang berjaya mendapatkan telefon anda, jangan mudahkan kerja mereka. Anda hendaklah sentiasa menggunakan kunci kod laluan untuk telefon anda. Selain itu, anda tidak boleh menggunakan kod laluan yang mudah diteka. Ini melibatkan hari lahir anda atau tarikh penting lain dan kata laluan lalai seperti “1234” atau “0000.” Sebaik-baiknya, kata laluan harus mengandungi huruf, nombor dan simbol.

Dayakan Pengesahan Dua Faktor

Pengesahan dua faktor menambah lapisan keselamatan tambahan pada telefon anda, sekali gus menyukarkan penggodam untuk mengakses peranti dan akaun dalam talian anda.

Bergantung pada telefon anda, anda boleh memilih antara beberapa pilihan untuk pengesahan. Pilihan paling selamat ialah menggunakan sesuatu yang anda miliki secara fizikal, seperti kunci USB, cap jari atau ID muka. Walaupun orang ramai kerap menggunakan teks dan e-mel untuk pengesahan, ini boleh dipintas dengan mudah melalui penggodaman seperti pertukaran SIM.

Pastikan Semua Apl Kemas Kini

Malah apl yang dipercayai boleh dieksploitasi oleh penggodam jika tidak dikemas kini dengan kerap. Lagipun, kemas kini biasanya datang dengan pembetulan yang bertujuan untuk menangani pepijat dan kelemahan keselamatan.

Elakkan Menggunakan Wi-Fi Awam

Anda tidak boleh log masuk ke Wi-Fi awam melainkan anda mempunyai perlindungan rangkaian peribadi maya (VPN). VPN akan menyulitkan data anda supaya tiada penonton yang tidak diingini dapat melihatnya.

Tetap Berwaspada

Tiada siapa yang mahu individu yang tidak dibenarkan melihat maklumat peribadi mereka, terutamanya dengan pelbagai cara mereka boleh menyalahgunakan data kritikal ini. Oleh itu, memberi perhatian kepada keselamatan mudah alih adalah penting untuk melindungi privasi dan identiti anda.

Walaupun anda menjadi mangsa hack, bertindak pantas adalah penting. Gunakan kaedah yang digariskan dalam artikel ini untuk mengetahui siapa yang bertanggungjawab terhadap serangan itu. ia akan menjadi lebih mudah untuk mengambil langkah yang perlu untuk menghapuskan ancaman.

Adakah telefon anda pernah digodam? Adakah anda mengetahui siapa yang bertanggungjawab? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.