Cara Mengetahui Siapa yang Nyahikut Akaun di Twitter

112

Menyedari bahawa anda telah kehilangan pengikut Twitter rasanya tidak menyenangkan, tidak kira betapa biasa perkara itu. Kemahuan pengikut media sosial adalah mustahil untuk dijejaki atau difahami sepenuhnya. Jika anda mempunyai akaun Twitter yang aktif, melihat perubahan ini mungkin kelihatan normal sehingga satu tahap.

Cara Mengetahui Siapa yang Nyahikut Akaun di Twitter

Tetapi jika tiba-tiba anda kehilangan lebih ramai pengikut daripada biasa, anda mungkin mahu menyiasat perkara itu dengan lebih lanjut. Akaun spam Twitter bukanlah masalah baru, dan pembangun kadangkala membersihkan platform, mengakibatkan pengikut berkurangan.

Tetapi bagaimana anda boleh memastikan bahawa penyahikut yang dimaksudkan adalah bot atau spam? Alat pihak ketiga seperti Circleboom boleh membantu.

Memahami Peraturan Twitter

Jika anda mendapat pengikut di Twitter, pemberitahuan tiba di skrin utama anda dan membawa berita baik kepada anda. Walau bagaimanapun, anda tidak akan menerima pemberitahuan khusus jika seseorang mengklik butang “Nyahikuti” itu. Oleh itu, anda mungkin hanya menyedari bahawa anda telah kehilangan pengikut apabila bilangan mereka berkurangan dengan ketara.

Tetapi tidak menerima pemberitahuan tentang berhenti mengikuti mungkin terdengar munasabah. Lagipun, itu menjadikan keadaan agak janggal untuk semua orang. Mungkin anda boleh menyemak alat asli Twitter untuk melihat siapa yang telah berhenti mengikuti anda. Malangnya, itu juga tidak akan berfungsi, kerana Twitter tidak menawarkan perkhidmatan sedemikian kepada pengguna. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda kehabisan pilihan.

Sesetengah apl pihak ketiga akan memberikan maklumat yang tepat ini. Anda akan melihat senarai lengkap orang yang telah berhenti mengikuti anda baru-baru ini. Tetapi selalunya, apl ini menimbulkan beberapa soalan privasi dan mungkin bukan yang paling selamat untuk digunakan. Jika anda ingin melindungi privasi dalam talian anda, terdapat hanya dua cara selamat untuk menyemak siapa yang menyahikut anda di Twitter.

Kaedah 1 – Semak Akaun Twitter Secara Manual

Pilihan ini akan berfungsi dengan baik hanya jika anda mempunyai sangat sedikit pengikut dan mengetahui kebanyakan mereka dengan nama. Jika anda masih ingat seseorang mengikuti anda dan berinteraksi dengan mereka di Twitter, anda boleh mencari akaun mereka pada senarai “Pengikut”.

Ini caranya:

 1. Pergi ke Twitter dan log masuk ke akaun anda.
 2. Klik pada “Profil,” diikuti dengan “Pengikut” di bawah foto profil anda.
 3. Tatal senarai dan cari akaun tertentu.

Sekali lagi, ini agak tidak cekap jika anda mempunyai lebih daripada 100 pengikut atau tidak mencari akaun tertentu. Oleh itu, anda mungkin lebih baik mencuba pendekatan yang berbeza.

Kaedah 2 – Gunakan Alat Pengurusan Twitter Circleboom

Circleboom adalah lebih daripada penjejak nyahpengikut asas. Ia membantu anda mengesan akaun tidak aktif dan spam serta membolehkan anda membina kehadiran Twitter yang lebih kukuh.

Sebagai perisian yang mematuhi Twitter, Circleboom adalah lebih daripada senarai pengguna Twitter yang telah berhenti mengikuti anda secara langsung. Ia menawarkan alat dan metrik analisis praktikal untuk membantu anda mencapai matlamat media sosial anda.

Oleh itu, anda boleh menggunakan Circleboom untuk melihat akaun yang anda ikuti tetapi tidak mengikuti anda kembali dan mungkin mengetahui sama ada sesetengah daripada mereka adalah penyahikut baru-baru ini.

Cara Melihat Siapa Yang Tidak Mengikuti Anda Kembali di Twitter

Menggunakan Circleboom adalah menyeronokkan dan mudah kerana platform ini mempunyai antara muka yang mesra pengguna. Anda boleh membuat akaun anda dalam beberapa minit dan menyambungkannya ke akaun Twitter anda.

Begini cara ia berfungsi:

 1. Pergi ke rasmi Circleboom laman web.
 2. Pilih “Bermula” dari sudut kanan atas skrin.
 3. Daripada menu lungsur, pilih “Alat Pengurusan Twitter.”
 4. Masukkan alamat e-mel yang disambungkan ke akaun Twitter anda dan buat kata laluan.

Papan pemuka Circleboom akan memaparkan statistik secara automatik daripada akaun Twitter anda. Anda akan melihat graf berkenaan rakan yang tidak aktif dan terlalu aktif serta alatan organisasi yang boleh membantu anda mengurus tweet anda.

Langkah seterusnya ialah menyemak senarai semua orang yang anda ikuti tetapi mereka tidak mengikuti anda kembali.

Ini adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Gerakkan kursor ke sebelah kiri skrin.
 2. Apabila panel muncul, navigasi ke “Bulatan.”
 3. Pilih pilihan “Tidak Mengikuti Belakang”. Anda akan melihat ikon “thumbs down” di sebelahnya.

Pengguna premium akan mempunyai senarai lengkap semua orang yang mereka ikuti tetapi jangan mengikuti mereka kembali. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan akaun percuma, anda hanya akan melihat 20 akaun. Setiap akaun yang disenaraikan menunjukkan nama pengguna, bilangan tweet yang telah mereka siarkan, tarikh penyertaan mereka, dan bilangan pengikut dan rakan mereka.

Berita baiknya ialah anda boleh menapis sedikit hasil. Sebagai contoh, anda boleh menyemak “Sembunyikan profil yang saya lawati dengan menggunakan alat The Circle dalam [x] hari” kotak. Bilangan hari berkisar antara 10 hingga 180, yang boleh membantu anda mengecilkan hasil carian.

Selain itu, anda boleh mengecualikan atau memasukkan akaun yang disahkan. Ini adalah ciri praktikal jika anda mengikuti ramai selebriti di Twitter yang mungkin tidak mengikuti anda kembali sekarang, anda mengharapkan mereka menjadi salah seorang pengikut anda.

Bagaimana Maklumat Ini Membantu

Senarai orang yang tidak mengikuti anda kembali Circleboom tidak memberitahu anda jika orang yang anda tidak ikuti telah menyahikuti anda.

Anda tidak akan belajar jika pengikut yang anda tidak tahu telah memutuskan untuk berhenti membaca tweet anda. Walau bagaimanapun, jika anda dan akaun lain mengikuti satu sama lain dan kini berada dalam senarai “Tidak Mengikuti Balik”, ini bermakna mereka pasti menyahikuti anda.

Tetapi mungkin yang lebih penting, senarai akaun Twitter ini mungkin memberitahu anda siapa orang yang anda ikuti yang mungkin memerlukan perhatian tambahan. Anda juga mungkin mahu menyahikuti sebahagian daripada mereka juga.

Begini caranya:

 1. Entri “Tidak Mengikuti Balik” mempunyai butang “Lawati” merah di sebelah nama mereka.
 2. Apabila anda mengklik butang, tetingkap baharu terbuka, menunjukkan profil akaun Twitter itu.
 3. Anda boleh mengklik butang “Nyahikut” pada profil mereka dan menyelesaikan proses tersebut.

Perlu diingat bahawa Twitter tidak membenarkan kempen mengikuti dan menyahikut secara besar-besaran. Oleh itu, Circleboom tidak berbuat demikian, kerana ia memastikan pengguna tidak menjejaskan akaun mereka dan dilarang daripada Twitter.

Menjejaki Pengikut Twitter Anda

Jika anda kehilangan pengikut Twitter, mungkin anda tertanya-tanya mengapa perkara itu berlaku. Biasanya, akaun Twitter yang tidak aktif kehilangan pengikut dengan cepat. Jadi, jika anda tidak menulis tweet, bilangan pengikut mungkin menurun. Sebab lain mungkin termasuk bahawa anda adalah orang yang tidak mengikuti balik apabila orang lain mengikuti anda.

Tetapi terdapat juga masalah rawak, kerana kehilangan dan memperoleh pengikut di Twitter tidak semestinya masuk akal. Tetapi dengan Circleboom, alat pengurusan Twitter yang boleh dipercayai, anda boleh mendapatkan pandangan berharga tentang perubahan pada akaun Twitter anda.

Adakah anda kehilangan pengikut Twitter baru-baru ini? Mengapa anda fikir ia berlaku? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.