Cara Mengetahui Siapakah Pemanggil Tidak Dikenali

91

Jika anda kerap menerima panggilan yang tidak diingini daripada nombor yang tidak dikenali, anda mungkin kecewa dan mencari cara untuk menghentikannya.

Cara Mengetahui Siapakah Pemanggil Tidak Dikenali

Malangnya, kerana anda tidak tahu rupa nombor itu, anda tidak boleh menyekatnya. Jadi apakah pilihan anda?

Artikel ini menunjukkan kepada anda semua yang anda perlu ketahui untuk mengetahui siapa pemanggil yang tidak dikenali itu.

Bagaimana Pemanggil Menyembunyikan Nombor Telefon Mereka?

Pertama, bagaimanakah orang ini menyembunyikan nombor telefon mereka apabila mereka menghubungi anda?

Sesiapa sahaja boleh menyembunyikan nombor mereka kerana ciri Tiada ID Pemanggil. Apabila anda membuat panggilan jenis ini, anda muncul sebagai Pemanggil Tidak Diketahui. Apa yang diperlukan hanyalah memasukkan beberapa digit.

Masukkan *67 sebelum nombor yang ingin anda hubungi. Tindakan ini akan menyekat ID pemanggil anda secara automatik. Nombor yang anda dail akan kelihatan seperti ini: *67-555-555-0000.

Ciri Tiada ID Pemanggil biasanya digunakan untuk menghalang penjejakan; namun, sesetengah orang menyalahgunakannya untuk gangguan dan aktiviti haram yang lain. Itulah sebabnya anda perlu belajar cara membuka kedok nombor pemanggil.

Bahagian berikut menunjukkan kepada anda cara mendedahkan pemanggil yang tidak dikenali.

Tiada ID Pemanggil

Cara Mengetahui Siapakah Pemanggil Tidak Dikenali

Mengetahui siapa pemanggil yang tidak dikenali boleh membolehkan anda menyekat mereka dan berhenti menerima panggilan mereka yang tidak diingini. Berikut ialah beberapa kaedah berbeza yang boleh anda gunakan untuk mengenal pasti pemanggil yang tidak dikenali.

1. Hubungi Syarikat Telefon Anda

Memandangkan syarikat telefon mempunyai rekod panggilan anda sebelum ini, mereka biasanya menyediakan perkhidmatan ID Pemanggil Tanpa Nama kepada pelanggan mereka. Bergantung pada pembawa anda, anda boleh mengaktifkan perkhidmatan *57. Kod bintang ini mendedahkan nombor telefon yang tidak diketahui dan mungkin butiran kecil lain.

Malangnya, bukan setiap pembawa menyokong fungsi ini, dan mereka yang sering mengenakan bayaran setiap kali anda menggunakannya. Jika kaedah di bawah tidak berfungsi untuk anda, hubungi pembawa telefon anda untuk mengetahui sama ada *57 ialah pilihan untuk mendedahkan pemanggil yang tidak dikenali. Tetapi, adalah penting anda mendail kod bintang terus selepas panggilan tanpa nama.

2. Gunakan TrapCall

TrapCall ialah salah satu perkhidmatan yang paling boleh dipercayai untuk membuka topeng dan menyekat nombor yang tidak diketahui.

TrapCall

Apl TrapCall membenarkan penggunanya untuk:

 • Buka topeng sebarang nombor telefon.
 • Buka topeng nama, alamat dan foto pemanggil dengan Tiada ID Pemanggil dihidupkan.
 • Letakkan nombor ini pada senarai hitam supaya apabila mereka memanggil semula, mereka akan mendengar mesej yang memberitahu mereka bahawa nombor anda telah diputuskan sambungan atau tidak dalam perkhidmatan.
 • Gunakan penyekatan panggilan spam automatik.
 • Gunakan rakaman panggilan masuk.
Log masuk TrapCall

Apa yang anda perlu lakukan untuk menggunakan TrapCall ialah melanggan perkhidmatan dengan mendaftar di laman web rasmi. Selepas itu, anda mengaktifkan perkhidmatan pada telefon bimbit anda. Proses ini biasanya berlangsung sekitar 5 minit dan agak mudah.

Selepas menyediakan TrapCall, anda perlu menolak apabila anda menerima panggilan Tiada ID Pemanggil. Selepas itu, TrapCall mengubah hala nombor ke sistem mereka, membuka topeng pemanggil dan menghantar pemberitahuan kepada anda dengan nombor tepat dan beberapa maklumat tambahan.

TrapCall berfungsi pada kedua-dua peranti telefon pintar Android dan iPhone. Malangnya, perkhidmatan ini tidak tersedia di mana-mana sahaja di luar Amerika Syarikat.

TrapCall menawarkan pilihan percubaan percuma. Anda boleh mengujinya dengan mendaftar di sini.

Menyekat Panggilan yang Tidak Diingini

Nasib baik, pengeluar telefon bimbit telah memudahkan untuk menyekat pemanggil yang tidak dikenali menggunakan pilihan terbina dalam. Walau bagaimanapun, ingat bahawa ramai penipu cuba menggunakan nombor yang berbeza setiap kali.

Sekat Panggilan Tidak Diingini pada iPhone (iOS 13 atau lebih baru)

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Tatal ke bawah dan ketik pada Telefon.
 3. Togol Senyapkan Pemanggil Tidak Diketahui kepada kedudukan Hidup.

Sekat Panggilan Tidak Diingini pada Android:

 1. Buka Pendail pada Peranti Android anda.
 2. Ketik menu elipsis menegak (tiga titik menegak) di sebelah kanan apl.
 3. Pilih Tetapan.
 4. Ketik Sekat Nombor.
 5. Togol Sekat Pemanggil Tidak Diketahui ke kedudukan Hidup.

Sekat Nombor Khusus

Sebaik sahaja anda mengetahui nombor pemanggil yang tidak dikenali, anda boleh menyekatnya dengan mudah dengan menggunakan ciri telefon pintar anda.

Cara Menyekat Nombor Tertentu pada iPhone

Pengguna Apple iPhone boleh menyekat panggilan dengan mudah dengan mengikuti arahan ini:

 1. Buka Panggilan Terkini pada iPhone anda dan tatal ke nombor yang anda ingin sekat.
 2. Ketik i dengan bulatan di sekelilingnya di sebelah kanan nombor.
 3. Tatal ke bawah dan pilih Sekat Pemanggil.
 4. Sahkan bahawa anda ingin menyekat nombor dengan mengetik Sekat Kenalan.

Sebaik sahaja ini berlaku, pemanggil hanya akan menerima mesej yang menyatakan bahawa anda tidak menerima panggilan atau sesuatu yang serupa.

Cara Menyekat Nombor Tertentu pada Android

Arahan Android berbeza-beza bergantung pada pembuatan, model dan versi perisian, tetapi arahan itu sepatutnya hampir sama untuk kebanyakan telefon.

 1. Lancarkan pendail telefon.
 2. Ketik pada nombor telefon yang terdapat dalam tab “Terbaharu” log panggilan anda.
 3. Klik i dengan bulatan di sekelilingnya.
 4. Ketik Sekat di bahagian bawah skrin.
 5. Pilih Sahkan.

Walaupun anda telah menyekat nombor yang sedang memanggil, pengguna nombor itu tidak akan tahu. Mereka akan menerima mesej yang serupa dengan telefon yang terputus sambungan.

Soalan Lazim

Berikut ialah beberapa maklumat lanjut untuk membantu anda memahami pemanggil yang tidak dikenali dengan lebih baik.

Bolehkah pembekal telefon saya memberitahu saya siapa pemanggil yang tidak dikenali itu?

Malangnya, pembekal tidak dapat memberitahu anda nama pemanggil yang tidak dikenali. Jika tidak, privasi pengguna dan pemanggil yang sah boleh dilanggar. Sama ada anda menghubungi pembekal telefon bimbit anda atau pembekal talian tetap anda, anda tidak boleh mendapatkan maklumat ini daripada pembawa kerana mereka juga tidak menjejaki pemanggil yang tidak dikenali.

Adakah panggilan tidak diketahui berbahaya?

Walaupun kebanyakan panggilan telefon yang anda terima adalah jinak dan tidak lebih daripada gangguan, seseorang harus berhati-hati terhadap sebarang panggilan yang tidak diketahui. Sudah tentu, anda tidak sepatutnya menjawab panggilan ini sama sekali. Keadaan ini disebabkan oleh penipu, dan nombor yang anda tidak dapat lihat mungkin dari kawasan antarabangsa, yang bermaksud pembawa anda akan mengenakan bayaran yang tinggi kepada anda untuk menjawab. Selain itu, jika pemanggil adalah tulen dan maklumat itu penting, mereka akan meninggalkan mesej.