Cara Mengetahui Versi Android Telefon Anda Dijalankan

104

Versi Android baharu selalunya datang dengan faedah yang ketara dari segi prestasi, keselamatan dan responsif. Penggunaan kuasa yang lebih baik dan operasi yang lebih pantas juga merupakan bahagian penting dalam persamaan. Atas sebab ini dan banyak sebab lain, adalah penting untuk memastikan telefon anda dikemas kini kepada versi terkini.

Cara Mengetahui Versi Android Telefon Anda Dijalankan

Tetapi apa yang berlaku apabila anda hanya mahu menyemak versi Android semasa anda sebelum melakukan kemas kini atau membeli alat baharu? Maklumat ini sangat mudah, tetapi tidak selalu mudah, untuk dicari. Artikel ini telah membantu anda. Kami menyediakan langkah terperinci tentang cara menyemak versi Android semasa anda dalam beberapa saat sahaja.

Peranti Android Generik

Sebelum kita mula, anda harus mengetahui beberapa maklumat umum tentang cara Android menamakan versi perisiannya, supaya anda tahu perkara yang perlu dicari.

Dulu ada nama panggilan manis seperti Pie atau Marshmallow. Versi yang lebih terkini kebanyakannya mempunyai nama yang lebih generik, seperti Android 10, Android 11 dan sebagainya.

Anda biasanya boleh mencari maklumat tentang versi Android anda dengan menavigasi ke Tetapan dan memasuki halaman maklumat Perisian. Berikut ialah arahan terperinci, langkah demi langkah tentang cara melakukan ini pada telefon Android anda.

 1. Buka apl Tetapan pada Android anda. Ia adalah yang kelihatan seperti ikon gear.
 2. Ketik pada bahagian “Perihal telefon” atau “Perihal peranti”. Untuk sesetengah versi, anda harus tatal ke separuh kedua skrin untuk mencari pilihan ini.
 3. Jika anda tidak melihat mana-mana daripada dua pilihan di atas, tekan “Sistem” dahulu, kemudian ulangi Langkah 2.
 4. Navigasi ke bahagian “Versi Android” atau “Maklumat Perisian”.
 5. Cari bahagian “Versi Android”. Nama versi dan nombor akan dipaparkan di sini.

Ambil perhatian bahawa pada sesetengah Android, sistem akan menunjukkan kepada anda nama versi di atas bahagian “Perihal” dalam Langkah 2.

Samsung

Semua telefon Samsung dijalankan pada sistem Android. Sama seperti pengeluar telefon pintar lain, Samsung biasanya menerima satu peningkatan sistem utama setiap tahun. Jika anda tidak pasti tentang versi tepat yang anda gunakan pada masa ini, anda boleh menyemaknya dengan cepat dengan mengikuti langkah di bawah.

 1. Leret ke atas daripada skrin utama telefon Samsung anda.
 2. Ketik pada apl “Tetapan” yang kelihatan seperti ikon gear. Anda juga boleh mencari apl ini pada senarai apl anda.
 3. Tekan ikon “Cari” di bahagian atas menu. Ia adalah ikon kecil tepat di atas gambar profil anda.
 4. Cari kata kunci berikut: “Maklumat perisian.”
 5. Tekan bahagian “Maklumat perisian” yang muncul dalam hasil carian.
 6. Halaman baharu akan dipaparkan dengan maklumat asas tentang nama model telefon anda, nombor dan banyak lagi. Tatal ke bawah jika perlu dan ketik “Maklumat perisian” sekali lagi.
 7. Baca maklumat tentang versi Android anda dalam bahagian “Versi Android”.

Senarai Versi

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, banyak versi Android tidak mempunyai nombor sebagai sebahagian daripada namanya. Mereka dinamakan sempena hidangan manis. Walaupun ini adalah corak penamaan biasa untuk versi Android awal, yang lebih baharu (bermula dari 10 dan ke atas) tidak lagi mengikut sistem penamaan lama.

Adalah penting untuk anda mengetahui versi tepat sistem anda sekiranya anda ingin menghubungi sokongan, memuat turun apl atau melihat cara anda boleh mengemas kini peranti pintar anda.

Nota Penting: Semasa mengemas kini telefon atau tablet anda, pastikan peranti anda boleh menyokong versi baharu. Kadangkala peranti lama hanya dihasilkan untuk menerima begitu banyak kemas kini dan kekurangan perkakasan untuk menyokong peningkatan terkini.

Jika anda ingin mengetahui nombor versi Android anda, anda boleh mencari maklumat di bawah. Kami memasukkan versi bermula dari yang tertua hingga yang terbaru.

 • Versi 4.0-4.04: Sandwic Ais Krim
 • Versi 4.1-4.3.1: Kacang Jeli
 • Versi 4.4-4.4.4 dan 4.4W-4.4W.2: Kit Kat
 • Versi 5.0: Lollipop
 • Versi 6.0: Marshmallow
 • Versi 7.0: Nougat
 • Versi 8.0: Oreo
 • Versi 9.0: Pai
 • Versi 10.0: 10
 • Versi 11.0: 11
 • Versi 12.0: 12
 • Versi 13.0: 13

Pada masa artikel ini ditulis, Android 13 baru sahaja dikeluarkan dan mungkin tidak tersedia untuk semua peranti. Setakat ini, telefon Google Pixel (Pixel 4 dan lebih baharu) adalah satu-satunya yang boleh menguji sistem pengendalian baharu sebelum sampai kepada pengeluar telefon lain.

Ketahui Versi Android Anda Dengan Mudah

Mempelajari tentang versi tepat Android anda datang dengan banyak faedah. Anda boleh mendapatkan bantuan yang lebih baik daripada sokongan pelanggan, memuat turun apl yang sesuai atau mendapatkan peningkatan yang lebih baik. Mempelajari maklumat penting ini bukan sains roket.

Dengan hanya beberapa ketikan di hujung jari, anda boleh mencari data yang anda perlukan dalam apl Tetapan telefon anda. Mudah-mudahan, kami telah menjawab semua soalan anda mengenai topik tersebut.

Versi Android yang mana telefon pintar anda dijalankan? Atas sebab apakah anda perlu mencari maklumat ini? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.