Cara Menggabungkan Fail PowerPoint menjadi Fail Tunggal

93

Pembentangan PowerPoint adalah perkara biasa untuk banyak baris kerja, dan sering kali terdapat keperluan untuk menggabungkan slaid dan fail. Jika anda perlu menggunakan slaid daripada dua atau lebih persembahan PowerPoint untuk tugasan sekolah anda atau pembentangan pejabat, terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Anda boleh memasukkan slaid individu, mengimport keseluruhan pembentangan, atau hanya menggabungkan dua pembentangan.

Kami akan merangkumi semua yang anda perlu ketahui tentang menggabungkan fail PowerPoint dalam artikel ini.

Guna semula Slaid PowerPoint

Menggunakan semula slaid ialah cara paling mudah untuk memasukkan slaid daripada satu pembentangan dalam pembentangan yang lain. Dengan kaedah ini, anda boleh mengawal slaid yang anda tambahkan dan memilih tempat untuk memasukkannya. Berikut ialah cara kaedah slaid guna semula berfungsi.

 1. Lancarkan PowerPoint pada komputer anda, kemudian buka dokumen yang ingin anda tambahkan slaid.
 2. Cari tempat yang anda ingin tambahkan slaid atau slaid. Kemudian, klik antara dua slaid sedia ada.
 3. Klik tab Sisipkan Menu Utama.
 4. Selepas itu, klik pada ikon Slaid Baharu di sebelah kiri menu.
 5. Kemudian, klik Guna Semula Slaid.
 6. Kotak dialog Reuse Slides akan dibuka; klik butang Semak imbas. Jika anda menandai kotak di sebelah Simpan pemformatan sumber, slaid yang baru dimasukkan akan kekal seperti dalam pembentangan asal. Jika anda menyahtanda kotak, pemformatan mereka akan dilaraskan kepada yang dalam pembentangan utama.
 7. Masukkan slaid anda. Semak imbas pembentangan dan klik yang anda mahu tambahkan slaid daripadanya dan klik Buka.
  Tetingkap Penjelajah Fail PowerPoint
 8. Anda akan melihat lakaran kecil slaid yang tersedia. Semak imbas dan pilih yang anda ingin masukkan ke dalam dokumen utama anda. Anda boleh mengklik Sisipkan Semua Slaid untuk mengimport semua slaid daripada pembentangan luaran.
  Slaid PowerPoint - Sisipkan Semua Slaid
 9. Jika anda ingin membuang tema pembentangan utama anda memihak kepada tema dalam pembentangan luaran, anda harus memilih pilihan Guna Tema pada Semua Slaid apabila memilih slaid yang ingin anda masukkan.

Kaedah ini bagus jika anda ingin menambah satu atau dua slaid pada pembentangan utama anda. Selain itu, jika anda ingin menambah potongan-potongan daripada pelbagai pembentangan ke pembentangan utama anda, inilah caranya. Walaupun anda boleh memasukkan semua slaid daripada pembentangan luaran melalui kaedah ini, adalah lebih baik untuk mengambil laluan Insert Object untuk itu.

Gunakan Insert Object untuk Menggabungkan Fail PowerPoint

Kaedah objek sisip adalah pilihan terbaik anda jika anda ingin memasukkan semua slaid daripada pembentangan luaran dan menyimpan animasi dan peralihan di antaranya.

Perlu diingat bahawa sebaik sahaja anda memasukkan slaid ke dalam pembentangan baharu anda, ia tidak akan dipautkan ke fail asal. Oleh itu, sebarang perubahan yang anda buat pada fail asal tidak akan menjejaskan slaid yang anda masukkan ke dalam pembentangan utama anda. Sebaliknya, jika anda mengedit slaid dalam pembentangan utama anda, fail luaran yang anda salin slaid tersebut akan kekal tidak berubah.

Dengan itu, mari kita lihat bagaimana kaedah objek sisip berfungsi.

 1. Lancarkan PowerPoint dan buka pembentangan utama.
 2. Masukkan slaid baharu. Padamkan kotak teks, kerana ia sepatutnya kosong sepenuhnya.
 3. Klik tab Sisipkan dalam Menu Utama.
 4. Klik ikon Objek.
 5. Anda akan melihat kotak dialog Sisipkan Objek. Di sana, anda harus memilih pilihan Cipta daripada fail. Anda boleh memasukkan alamat dokumen ke dalam kotak teks dan tekan Enter atau klik butang Semak Imbas.
 6. Semak imbas persembahan luaran yang anda ingin masukkan ke dalam persembahan utama anda dan klik dua kali padanya.
 7. Seterusnya, anda hanya akan melihat slaid pertama pembentangan yang diimport. Walaupun anda tidak dapat melihatnya pada masa ini, slaid yang tinggal ada di bawah.
  Slaid Ujian PowerPoint - Sisipkan Objek
 8. Regangkan objek yang dimasukkan agar sesuai dengan saiz slaid pembentangan utama anda untuk mengelakkan perubahan dalam saiz slaid sebaik sahaja anda memainkan pembentangan. Slaid Ujian PowerPoint - Objek Dimasukkan

Selepas anda berjaya memasukkan keseluruhan objek ke dalam pembentangan utama anda, anda boleh melaraskan dan mengubahnya untuk memastikan ia berjalan lancar.

Gabungkan Dokumen PowerPoint

Akhir sekali, anda boleh memilih untuk menggabungkan sepenuhnya dua persembahan PowerPoint menjadi satu. Begini cara kaedah ini berfungsi:

 1. Buka PowerPoint dan buka pembentangan utama.
 2. Klik bahagian Semakan Menu Utama.
 3. Klik butang Bandingkan; anda akan menemuinya di bahagian Bandingkan.
 4. Semak imbas pembentangan yang anda ingin gabungkan dengan pembentangan utama anda dan pilihnya dengan mengklik dua kali padanya.
 5. Setelah penggabungan selesai, anda akan melihat anak tetingkap Semakan di sebelah kanan pembentangan yang digabungkan.
 6. Dalam bahagian Perubahan Persembahan, anda akan melihat perbezaan antara pembentangan dan memilih perubahan yang anda mahu simpan dan yang anda mahu buang. Slaid PowerPoint - Perubahan Persembahan
 7. Bahagian Perubahan Slaid memaparkan perbezaan antara slaid individu bagi kedua-dua pembentangan. Pilih tetapan yang anda mahu simpan untuk versi akhir.

Seret dan Lepaskan Slaid PowerPoint

Salah satu cara yang lebih mudah untuk menggabungkan dua pembentangan ialah menggunakan kaedah drag-and-drop. Jika anda mempunyai dua pembentangan berasingan dan ingin menjadikannya satu, atau jika anda sedang mengusahakan projek kumpulan, anda boleh menggabungkannya menggunakan fungsi ini.

 1. Buka kedua-dua pembentangan pada PC atau Mac anda, dan pastikan anda meminimumkan program PowerPoint supaya anda boleh melihat kedua-duanya pada masa yang sama.
 2. Menggunakan tetikus anda, tekan lama slaid yang anda perlukan untuk bergerak dan lepaskan slaid ke tempatnya yang sepatutnya. Anda mungkin perlu melakukan ini untuk setiap slaid; Syukurlah, anda juga boleh mengklik slaid pertama yang anda mahu, tahan kekunci Shift, dan kemudian klik pada slaid terakhir untuk memilih semuanya dan bergerak dengan sewajarnya. Slaid PowerPoint - Seret dan Lepas
 3. Lokasi slaid akan diserlahkan dengan garis merah. Slaid PowerPoint - Slaid ditambahkan pada PowerPoint

Untuk menjadikan perkara lebih mudah, pembentangan akhir anda akan dikemas kini secara automatik kepada reka bentuk dokumen penerima. Sudah tentu, anda sentiasa boleh mengemas kini reka bentuk keseluruhan dokumen dengan menggunakan fungsi Reka Bentuk di bahagian atas pembentangan anda.

Fikiran Akhir

Kaedah yang diterangkan dalam artikel ini akan membantu anda meningkatkan kemahiran PowerPoint anda ke peringkat seterusnya. Anda akan dapat menggabungkan dan menggabungkan pembentangan anda seperti profesional dalam beberapa minit sahaja. Setelah anda mengetahui helah PowerPoint ini, anda boleh menghabiskan masa anda di tempat lain dengan lebih baik.