Cara Menggabungkan Tangkapan Skrin menjadi Satu PDF

100

Terdapat lebih daripada beberapa cara untuk menggabungkan tangkapan skrin menjadi satu PDF. Kaedah mungkin berbeza jika anda menggunakan Mac atau PC, tetapi hasil akhirnya adalah sama. Anda mendapat satu fail PDF yang boleh dihantar melalui e-mel dengan mudah, dikongsi melalui aplikasi pemesejan atau dimuat naik ke awan. Selain itu, anda boleh mencetak dokumen jika anda memerlukan salinan fizikal.

Cara Menggabungkan Tangkapan Skrin menjadi Satu PDF

Nasib baik, mencipta satu PDF daripada tangkapan skrin anda bukanlah sains roket. Apl macOS asli, tapak web pihak ketiga tertentu dan perkhidmatan awan membolehkan anda mendapatkan fail PDF anda dengan cepat. Bahagian berikut akan memberi anda panduan terperinci tentang cara melakukannya, jadi mari kita selami.

Windows

Memandangkan tiada alat asli untuk mencipta PDF daripada tangkapan skrin pada PC, pengguna Windows perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga atau perkhidmatan dalam talian.

Alat TinyWow

Alat TinyWow ialah alat PDF dalam talian percuma (antara alat lain) yang telah dibangunkan oleh pasukan dalaman kami. Hanya muat naik fail pdf anda ke kami buat pdf daripada imej, dan klik butang Cipta PDF untuk memulakan pemprosesan. Fail anda sepatutnya sedia untuk dieksport dalam masa beberapa saat dan kemudian anda boleh memuat turun fail pdf yang baru digabungkan dengan mudah.

Berikut adalah panduan ringkas.

  1. melawat TinyWow.com menggunakan pelayar kegemaran anda.
  2. Cari “Tukar JPG kepada PDF” daripada senarai.
  3. Klik “Muat naik dari PC atau Mudah Alih” atau seret imej yang ingin anda tukar.
  4. Penukaran hanya akan mengambil masa beberapa saat. Klik butang “Muat turun” untuk menyimpan fail anda.

Dokumen Google

Kaedah ini menghasilkan hasil yang agak berbeza daripada sebelumnya, tetapi anda masih boleh menggabungkan tangkapan skrin menjadi satu PDF. Buka dokumen Google baharu dan seret dan lepaskan tangkapan skrin anda ke halaman. Di sini anda boleh mengubah saiz imej dan mendapatkan dua atau lebih untuk dimuatkan pada satu halaman.

Jika anda memerlukan PDF untuk pembentangan atau mesyuarat perniagaan, kaedah Google Docs adalah bagus kerana anda juga boleh menambahkan anotasi pada tangkapan skrin anda. Apabila anda selesai memuat naik dan mengedit tangkapan skrin, klik Fail dalam bar menu, pilih “Muat Turun Sebagai,” dan klik “Dokumen PDF (.pdf).”

Fail PDF meletakkan tangkapan skrin pada latar belakang dokumen putih, manakala latar belakang mungkin kelihatan hitam atau grafit dengan kebanyakan kaedah lain. Walau bagaimanapun, ini hanya soal estetika dan ia tidak memberi sebarang perbezaan kepada format fail sebenar atau kualitinya.

MacOS

Tindakan Pantas

Tindakan Pantas telah diperkenalkan dengan macOS 10.14 (Mojave) dan ia direka untuk membantu anda membuat perubahan pantas pada fail. Tidak perlu mengakses apl untuk mengubah fail dan ciri ini berfungsi dengan dokumen, imej dan kebanyakan jenis fail lain pada Mac anda.

Untuk menggabungkan tangkapan skrin menjadi satu PDF, cari fail imej yang ingin anda tambahkan dan pilih kesemuanya. Anda boleh memilih secara pukal dengan tetikus/pad jejak anda atau klik pada tangkapan skrin sambil menahan kekunci Cmd.

Klik kanan pada salah satu tangkapan skrin yang dipilih (ketik dua jari pada pad jejak) dan navigasi ke Tindakan Pantas. Pilih “Buat PDF” dan voila, anda mempunyai satu fail PDF daripada tangkapan skrin.

Buat PDF

Nota: Kaedah ini mengekalkan resolusi asli imej/tangkapan skrin anda. Berdasarkan saiz dan resolusi, setiap imej berada pada halaman berasingan dalam dokumen PDF.

Pratonton

Terdapat juga pilihan untuk membuat PDF daripada apl Pratonton asli. Kaedah ini berfungsi pada Mojave dan versi macOS lain, jadi anda boleh menggunakannya jika anda belum mengemas kini Mac anda.

Pilih tangkapan skrin anda, klik kanan pada satu, pergi ke “Buka Dengan,” dan pilih Pratonton (ia adalah pilihan pertama di bahagian atas submenu). Tangkapan skrin akan muncul dalam Pratonton dan anda boleh menyeretnya ke atas atau ke bawah untuk meletakkannya semula. Sebaik sahaja anda berpuas hati dengan susunan itu, klik pada Fail dan pilih “Eksport sebagai PDF.”

Eksport sebagai PDF

Petua Pakar

Jika anda perlu memasukkan sejumlah besar tangkapan skrin, sebaiknya letakkannya dalam satu folder. Sebagai contoh, tajuk imej tangkapan skrin1, tangkapan skrin2, tangkapan skrin3 dan seterusnya, mengikut tertib yang anda mahu gunakan dalam PDF.

Pilih semua fail, klik kanan, dan pilih “Folder Baharu dengan Pilihan”, kemudian buka folder itu dalam Pratonton. Dengan cara ini tangkapan skrin secara automatik muncul dalam susunan yang anda mahu.

Putaran

Apabila anda mengambil tangkapan skrin pada telefon anda ia mungkin kelihatan mengiring atau terbalik dalam Pratonton. Untuk membetulkan ini, pilih tangkapan skrin dan klik pada butang Putar dalam bar alat Pratonton (betul-betul di atas imej).

Putar