Cara Menggunakan AI Saya dalam Snapchat

66

Aplikasi media sosial seperti Snapchat kini menjadi sebahagian daripada perlumbaan untuk mengintegrasikan kecerdasan buatan ke dalam sistem mereka. Chatbot Snapchat baharu yang dipanggil My AI ialah salah satu alat sedemikian yang boleh melakukan banyak perkara. AI saya sangat menyeronokkan dan mudah digunakan, daripada merancang makanan kepada berkongsi idea hadiah kepada menceritakan jenaka.

Cara Menggunakan AI Saya dalam Snapchat

Artikel ini berkongsi arahan langkah demi langkah tentang cara mengaktifkan dan menggunakan alat AI ini pada akaun Snapchat anda.

Cara Menggunakan AI Saya

Pada masa ini, chatbot mesra dan percubaan platform hanya tersedia untuk pelanggan Snapchat+. Jika anda bukan pelanggan Snapchat+, pertimbangkan untuk menjadi pelanggan jika anda ingin menggunakan ciri AI baharu ini.

Nota: Snapchat+ tersedia untuk peranti iPhone dan Android. Ia berharga $3.99 sebulan dan membenarkan akses kepada ciri lanjutan seperti tamat tempoh cerita yang lebih panjang, sempadan warna kamera, bunyi pemberitahuan tersuai dan banyak lagi.

Untuk pelanggan Snapchat+, alat AI Saya dihidupkan secara lalai. Anda hanya perlu membuka skrin Sembang anda untuk mengaksesnya. Ikut arahan di bawah:

 1. Buka apl Snapchat pada anda iPhone atau Android.
 2. Leret terus dari skrin Kamera anda.
 3. Cuba alat AI Saya dengan menghantar teks, soalan atau tugasan.

Jika anda baru sahaja melanggan Snapchat+ untuk tujuan menggunakan alat ini, anda mungkin perlu menunggu beberapa jam sebelum anda melihat AI Saya pada skrin Sembang anda. Sebaik sahaja ia dipasang, ia akan tersedia sebagai perbualan yang disematkan di atas skrin Sembang.

Berapa Lama Interaksi AI Saya Disimpan?

Interaksi AI saya tidak tamat tempoh. Ia akan disimpan dalam peti masuk Snapchat anda sehingga anda memadamkannya. Walau bagaimanapun, untuk memanfaatkan sepenuhnya manfaat pemperibadian alat, anda mungkin mahu menyimpan mesej yang lalu. Melakukannya akan membantu My AI mengetahui lebih lanjut tentang pilihan anda.

Memadam Data AI Saya

Snapchat+ membolehkan anda menyembunyikan mesej yang anda hantar ke My AI dalam masa 24 jam. Selain itu, anda boleh memadamkan sejarah sembang dengan mengikuti langkah di bawah:

 1. Klik pada ikon Profil anda daripada suapan Snapchat anda.
 2. Ketik ikon Gear dan buka Tetapan.
 3. Tatal ke “Kawalan Privasi.”
 4. Pilih “Kosongkan Data.”
 5. Tekan “Kosongkan Pertanyaan Sembang AI Saya.”
 6. Sahkan tindakan anda.

Langkah alternatif untuk memadam sembang AI Saya anda:

 1. Tekan ikon Profil dalam apl Snapchat.
 2. Ketik ikon Gear dan buka Tetapan.
 3. Tatal ke “Tindakan Akaun.”
 4. Tekan “Kosongkan Pertanyaan Sembang AI Saya.”
 5. sahkan.

Menghantar Maklum Balas untuk AI Saya

AI saya masih dalam peringkat awal pembangunan. Ia mungkin menawarkan jawapan separa atau berat sebelah dan kadangkala, anda tidak seharusnya bergantung pada nasihatnya. Syarikat itu telah menyatakan bahawa alat itu terdedah kepada halusinasi dan pengguna boleh menipunya untuk mengatakan apa-apa.

Menghantar maklum balas ialah cara yang baik untuk memberitahu pembangun tentang ketidakkonsistenan atau gangguan. Ia juga membantu menjadikan pengalaman lebih disesuaikan untuk keperluan anda.

Anda boleh menghantar maklum balas kepada pasukan pembangun dengan mengikuti langkah mudah di bawah:

 1. Buka sembang dengan bot.
 2. Tekan lama pada sebarang respons daripada bot.
 3. Tekan “Serahkan Maklum Balas.”
 4. Kongsi perkara yang anda ingin perbaiki tentang jawapan itu atau pengalaman keseluruhan.

Cara Nyahsemat AI Saya Dari Suapan Sembang

Jika anda tidak memerlukan AI Saya atau ingin mengehadkan penggunaannya, anda boleh menyahsematnya daripada suapan Sembang anda. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka apl Snapchat anda.
 2. Pergi ke sistem pengurusan Snapchat+.
 3. Matikan togol di sebelah “AI Saya.”

Ambil perhatian bahawa mengikut langkah ini tidak akan mengalih keluar alat daripada skrin Sembang anda. Untuk mengalih keluar AI Saya daripada bahagian Sembang, ikut langkah berikut:

 1. Buka skrin Sembang anda dengan meleret terus dari skrin Kamera.
 2. Tekan dan tahan alat AI Saya.
 3. Tekan “Tetapan Sembang.”
 4. Pilih “Kosongkan daripada Suapan Sembang.”

Sebagai alternatif, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Klik pada ikon Profil anda daripada suapan Snapchat anda.
 2. Pergi ke Tetapan.
 3. Tatal ke bahagian “Kawalan Privasi”.
 4. Tekan “Kosongkan Data.”
 5. Tekan “Kosongkan Perbualan.”
 6. Pilih “X” di sebelah alat AI untuk mengalih keluarnya daripada suapan Sembang anda.

Apa Yang Boleh Buat AI Saya?

AI saya ialah teman peribadi anda. Bercakap dengan bot tidak berbeza dengan berbual dengan mana-mana rakan lain yang anda ada di Speechify. Anda boleh meminta nasihat bot, mendapatkan idea hadiah, merancang makanan, mencadangkan idea aktiviti dan banyak lagi.

Anda boleh memberikan bot My AI nama tersuai atau menyesuaikan kertas dinding sembangnya, sama seperti mana-mana pengguna Snapchat yang lain. AI saya berfungsi lebih baik apabila anda menggunakannya. Cara apl dibina membolehkan bot menyusun respons yang lebih berkaitan berdasarkan keperluan dan pilihan anda.

Dari satu cara, AI Saya boleh menghubungkan anda dengan orang yang anda sayangi dengan menjawab soalan dan berkongsi idea.

AI saya juga cukup baik dalam jenaka dan boleh menawarkan cadangan permainan pada platform; namun, ia masih tidak boleh mengambil bahagian dalam mereka. Beberapa permainan berasaskan teks yang boleh anda mainkan dengan bot di dalam sembang termasuk trivia, 21 soalan dan kebenaran dan keberanian.

Bagaimanakah Data AI Saya Dikongsi?

AI saya menggunakan interaksi anda dengan bot sebagai sumber data utamanya. Ia juga mengingati lokasi anda mengikut bandar. Data ini digunakan untuk meningkatkan pengalaman anda dengan apl atau produk Snap lain (terutamanya Iklan) untuk mencipta pengalaman yang lebih diperibadikan.

Adakah AI Saya Menjadi Percuma?

Bukan pelanggan kerap bertanya sama ada alat AI Saya akan tersedia untuk semua pengguna Snapchat. Matlamat syarikat adalah untuk menjadikan My AI tersedia untuk semua pengguna, menurut Ketua Pegawai Eksekutif Evan Spiegel.

Perbezaan Antara ChatGPT dan AI Saya

AI saya dibawa ke Snapchat oleh Open AI dan alat ChatGPT mereka yang terkenal. Penyepaduan ChatGPT ke dalam Snapchat membolehkan anda meneroka salah satu alat AI yang paling popular di pasaran dengan harga langganan Snapchat.

Anda mungkin mempunyai peluang untuk menguji alat ChatGPT. Jika ya, ambil perhatian bahawa AI Saya tidak mempunyai fungsi yang sama seperti ChatGPT. Alat Snapchat menggunakan teknologi yang sama tetapi lebih terhad dalam memberikan jawapan.

Alat My AI mematuhi garis panduan keselamatan dan kepercayaan Snapchat dan tidak boleh memberikan jawapan yang melibatkan makian, kandungan seksual eksplisit atau politik. AI saya juga tidak menulis esei akademik.

Satu lagi perbezaan utama ialah My AI melayan alat seperti persona. Alat ini mempunyai halaman profilnya sendiri seperti pengguna lain pada aplikasinya. Idea di sebalik My AI ialah menjadi rakan baharu dalam senarai Snapchat anda yang boleh anda berseronok. Ia tidak dimaksudkan untuk menjadi enjin carian anda.

Kepantasan ialah faedah penting My AI. Walaupun ChatGPT mengambil beberapa saat untuk menjana respons, AI Saya melakukannya dalam sekelip mata.

Syarikat memperhalusi AI Saya setiap hari berdasarkan jawapan dan maklum balas pengguna. Alat ini akan menjadi lebih berorientasikan kepada platform media sosial daripada ChatGPT, yang mempunyai penggunaan yang meluas.

Skop kes penggunaan ChatGPT yang lebih luas menjadikannya ciri yang lebih maju sesuai untuk kegunaan peribadi dan komersial. AI saya, sebaliknya, direka untuk kegunaan peribadi sahaja.

Soalan Lazim

Apakah AI Saya pada Snapchat?

AI saya ialah chatbot kecerdasan buatan baharu yang tersedia untuk pengguna Snapchat+. Bot menggunakan enjin ChatGPT untuk menghiburkan pengguna, menjawab soalan, merancang perjalanan dan menawarkan nasihat. Walau bagaimanapun, alat itu masih dalam pembangunan, dan jawapannya tidak boleh diambil pada nilai muka.

Adakah terdapat AI pada Snapchat?

Ya, terdapat AI pada Snapchat. Platform baru-baru ini memperkenalkan alat AI baharu yang dipanggil My AI. Alat My AI adalah berdasarkan Open AI’s ChatGPT dan berfungsi sebagai teman Snapchat fiksyen. Anda boleh bertanya soalan, mendapatkan nasihat mesra, dan idea resipi, atau bermain permainan berasaskan perkataan.

Bagaimana untuk mendapatkan AI Saya pada Snapchat?

Ciri AI Saya tersedia secara lalai untuk pengguna Snapchat+. Jika anda belum berbuat demikian, daftar untuk pelan langganan dan anda akan menemui alat AI Saya apabila anda meleret terus dari skrin Kamera anda dalam apl iOS atau Android.

Adakah AI Saya percuma?

AI saya ialah ciri terbina yang tersedia untuk semua pelanggan Snapchat+. Langganan Snapchat+ berharga $3.99 sebulan, dan ia termasuk akses kepada banyak ciri lanjutan lain pada platform. Sebagai pelanggan Snapchat+, anda tidak perlu membayar tambahan untuk menggunakan My AI.

Menikmati Manfaat AI Saya

AI saya boleh dikatakan antara penambahan paling hebat pada senarai ciri Snapchat+. Ia menawarkan pengalaman pengguna serba baharu yang boleh menyelesaikan masalah, berkongsi idea, merancang acara dan pelbagai perkara lain. Walau bagaimanapun, seperti alat pintar lain dalam talian, gunakan My AI secara sederhana. Ingat bahawa alat itu masih dalam mod pembangun dan jawapannya kadangkala boleh berat sebelah.

Mudah-mudahan, langkah di atas telah menjawab semua soalan anda tentang cara menggunakan AI Saya pada Snapchat. Bagaimanakah anda mencari alat baharu setakat ini? Apakah beberapa kes penggunaan untuk alat yang anda cuba? Kongsi pendapat dan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.