Cara Menggunakan AirPlay Dari Mac ke Skrin TV

91

Jika anda menggunakan Mac anda untuk menstrim filem kegemaran anda, anda mungkin mahu melihatnya pada skrin yang lebih besar. Mungkin anda ingin mengadakan malam wayang dengan keluarga atau sahabat handai, tetapi komputer riba anda terlalu kecil atau komputer anda tidak berada di tempat yang selesa.

Cara Menggunakan AirPlay Dari Mac ke Skrin TV

Nasib baik, anda boleh menggunakan AirPlay untuk melihat perkara yang ada pada Mac anda pada skrin TV. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara melihat apa-apa yang terdapat pada skrin Mac anda dan mencerminkannya pada TV anda.

Cara Menggunakan AirPlay Dari Mac ke Skrin TV

Tiada cara yang lebih baik untuk menonton filem penstriman kegemaran anda selain dalam keselesaan rumah anda sendiri. Walaupun menonton filem dan video bagus pada Mac anda, pengalaman itu lebih baik apabila ditonton pada skrin TV anda.

Dengan menggunakan teknik yang dipanggil pencerminan, anda boleh melihat apa sahaja yang terdapat pada skrin Mac anda pada TV anda. Apa yang diperlukan ialah sambungan Wi-Fi dan TV yang serasi dengan AirPlay. Begini caranya:

  1. Menggunakan menu di bahagian atas skrin anda, pilih ikon “Pusat Kawalan”.
  2. Dari tetingkap Pusat Kawalan, klik pada “Screen Mirroring.”
  3. Pilih nama peranti yang ingin anda paparkan (contohnya, Apple TV.)

Setelah anda memilih peranti itu, skrin Mac anda akan dicerminkan. Apabila anda selesai membuat pencerminan, berikut ialah cara untuk melumpuhkan AirPlay:

  1. Kembali ke tetingkap “Pusat Kawalan” dan ketik “Pencerminan Skrin.”
  2. Menggunakan menu lungsur, pilih “Keutamaan Paparan.”
  3. Dari tetingkap pop timbul, klik “Putuskan sambungan” dan kemudian “Selesai.”

Itu sahaja yang ada. Dengan hanya beberapa klik atau ketik, anda boleh menggunakan AirPlay untuk memaparkan perkara yang terdapat pada skrin Mac anda pada TV pintar anda. Melumpuhkan ciri ini adalah sama mudah.

Keperluan untuk AirPlay berfungsi pada TV Anda

Terdapat hanya beberapa keperluan untuk AirPlay berfungsi pada TV anda. Nasib baik, jika anda tidak mempunyai Apple TV, ia juga akan berfungsi pada peranti lain. Untuk memastikan anda boleh mencerminkan skrin Mac anda ke TV pintar anda, inilah semua yang anda perlu tahu.

Pastikan TV Pintar Anda Serasi dengan AirPlay

Kebanyakan TV pintar adalah serasi dengan AirPlay. Banyak model mempunyai tetapan lalai kilang mereka dengan AirPlay dihidupkan. TV Roku dan beberapa peranti penstriman lain juga serasi dengan AirPlay. Semak dokumentasi peranti anda untuk melihat sama ada ia juga serasi dengan AirPlay.

Sambungan Rangkaian

Untuk penggunaan yang lancar, anda mahu Mac dan TV pintar anda disambungkan ke rangkaian wayarles yang sama. Bagi kebanyakan pengguna, ini mungkin sudah disediakan. Jika Mac dan TV pintar anda menggunakan rangkaian yang berbeza, sebaiknya sambungkannya ke rangkaian wayarles yang sama.

Kemas kini Perisian TV Pintar Anda

Untuk AirPlay berfungsi pada tahap terbaik, anda harus menyemak secara berkala untuk kemas kini pada perisian TV anda. Memastikan perisian anda dikemas kini akan memberikan pengalaman tontonan yang terbaik. Semak dokumentasi TV pintar anda untuk cara mengemas kini perisian.

Soalan Lazim

AirPlay tidak berfungsi. Apa patut saya buat?

Kadangkala, anda mungkin menghadapi masalah mendapatkan AirPlay untuk mencerminkan daripada Mac anda ke TV pintar anda. Syukurlah, isu ini biasanya mudah diselesaikan. Berikut ialah beberapa perkara yang anda boleh cuba untuk memastikan ia berfungsi dengan betul:

• Pastikan Mac dan TV pintar anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama

• Mulakan semula kedua-dua Mac dan TV pintar anda

• Pastikan TV pintar anda serasi dengan AirPlay

• Matikan dan mulakan semula Wi-Fi

Bolehkah saya hanya menggunakan AirPlay pada Mac saya untuk dipaparkan pada skrin TV?

Anda tidak terhad kepada menggunakan Airplay daripada Mac anda sahaja. Anda boleh menggunakannya untuk mencerminkan skrin peranti anda pada TV serasi AirPlay anda dengan iPhone, MacBook atau iPad.

TV pintar saya serasi dengan AirPlay tetapi ia tidak berfungsi. Bagaimanakah saya boleh membetulkannya?

Jika anda pasti bahawa TV pintar anda serasi dengan AirPlay tetapi ia tidak dicerminkan daripada Mac anda, sebab yang paling mungkin ialah ia tidak didayakan pada TV anda. Pergi melalui pilihan menu TV anda dan cari tetapan AirPlay. Bergantung pada antara muka pengguna TV anda, anda biasanya hanya perlu menetapkannya kepada “didayakan” atau “dihidupkan”.

Pergi Dari Skrin Mac Anda ke TV Anda dalam Hanya Beberapa Klik

AirPlay ialah cara terbaik untuk beralih daripada skrin kecil kepada paparan skrin besar. Menggunakan Wi-Fi, Mac dan TV pintar, anda boleh dengan mudah mencerminkan perkara yang ada pada skrin Mac anda dan menontonnya pada TV anda. Persediaan hanya beberapa klik sahaja lagi. Ambil perhatian bahawa anda tidak memerlukan Apple TV untuk menggunakan AirPlay. Kebanyakan TV pintar adalah serasi dengan AirPlay.

Pernahkah anda menggunakan AirPlay untuk mencerminkan Mac anda kepada TV pintar? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.