Cara Menggunakan AirPods Pro Dengan Peranti Android

88

Memandangkan Apple mengeluarkan AirPods Pro, ramai orang percaya tunas Bluetooth wayarles ini tidak berfungsi dengan peranti Android. Walau bagaimanapun, ini jauh dari benar. Pengguna Android boleh menggunakan AirPods Pro dan membawa pengalaman mendengar mereka ke tahap yang baharu.

Cara Menggunakan AirPods Pro Dengan Peranti Android

Jika anda berminat untuk mempelajari cara menggunakan AirPods Pro dengan peranti Android, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan membincangkan cara memasangkan AirPods Pro anda dengan peranti Android anda dan menunjukkan kepada anda cara mengawalnya.

Menggunakan AirPods Pro Dengan Peranti Android

Jika anda mempunyai peranti Android, anda akan gembira mengetahui bahawa anda boleh menyambung dan menggunakan AirPods Pro anda dengannya.

Cara Memadankan AirPods Pro Dengan Peranti Android

Sebelum menggunakan AirPods Pro anda untuk mendengar muzik, podcast, rancangan TV, filem dan kandungan lain, anda perlu memasangkannya terlebih dahulu. Memandangkan peranti Android bukan milik ekosistem Apple, anda tidak boleh memasangkan AirPods Pro anda dengan hanya satu ketikan. Nasib baik, memasangkan tunas anda tidaklah rumit.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

  1. Dapatkan peranti Android anda dan pergi ke Tetapan.
  2. Buka “Sambungan” dan ketik “Bluetooth.” Nota: Tetapan ini mungkin berbeza-beza bergantung pada peranti Android anda. Anda mungkin melihat “Bluetooth” sebaik sahaja anda membuka tetapan, atau anda mungkin perlu menekan “Rangkaian” atau “Wayarles & Rangkaian” dahulu dan kemudian cari “Bluetooth.”
  3. Hidupkan Bluetooth anda dan pastikan peranti anda boleh ditemui.
  4. Ambil sarung pengecasan AirPods Pro anda dan bukanya. Tekan dan tahan butang di bahagian belakang dan tunggu sehingga penunjuk mula berkelip putih, bermakna tunas sedia untuk berpasangan.
  5. AirPods Pro kini sepatutnya muncul di bawah “Peranti yang tersedia” pada peranti Android anda. Ketik nama mereka dan sahkan proses dengan memilih “Pair” dalam kotak dialog. Anda juga akan diminta untuk mengesahkan sama ada anda membenarkan AirPods Pro mengakses kenalan dan sejarah panggilan anda.

Perlu diingat bahawa anda hanya perlu melengkapkan langkah ini sekali. Selepas AirPods Pro telah digandingkan dengan peranti Android anda, ia akan bersambung secara automatik sebaik sahaja anda mengeluarkannya daripada bekas pengecasnya.

Cara Mengawal AirPods Pro Dengan Peranti Android

Berikut ialah cara menggunakan AirPods Pro anda dan peranti Android anda untuk mengawal dan mempertingkatkan pengalaman mendengar anda.

Kawal Main Semula Muzik

Jika anda ingin mengawal main balik muzik, gunakan penderia daya. Penderia ini terletak pada batang setiap tunas dan bertindak balas dengan gerak isyarat yang berbeza. Tekan penderia sekali untuk bertukar untuk menjeda atau memainkan lagu anda, podcast, dsb. Jika anda menekan penderia dua kali, anda akan beralih ke lagu seterusnya dan jika anda menekannya tiga kali, anda akan kembali ke lagu sebelumnya .

Perlu diingat bahawa anda boleh menggunakan penderia daya pada salah satu daripada dua tunas untuk mengawal main balik muzik. Selain itu, tiada cara untuk menyesuaikan tetapan ini.

Tukar Antara Pembatalan Bunyi Aktif (ANC) dan Mod Ketelusan

AirPods Pro membolehkan anda memilih antara dua mod: Pembatalan Bunyi Aktif (ANC) dan Ketelusan. Mod ANC menyekat bunyi luar, manakala mod Transparency membenarkan bunyi luar masuk, membolehkan anda mendengar apa yang berlaku di sekeliling anda.

Anda boleh menukar antara dua mod ini dengan mudah terima kasih kepada penderia paksa. Apa yang anda perlu lakukan ialah tekan dan tahan salah satu penderia daya, dan anda akan mendengar bunyi apabila suis berlaku.

Kelantangan Kawalan

Pengguna iOS boleh mengawal tahap kelantangan AirPods Pro mereka dengan menghubungi Siri (pembantu maya Apple). Memandangkan peranti Android tidak mempunyai Siri, adalah mustahil untuk melaraskan tahap kelantangan menggunakan fon telinga. Sudah tentu, anda sentiasa boleh mengawalnya dengan kekunci kelantangan pada peranti Android anda.

Semak Tahap Bateri

Apabila anda menggunakan AirPods Pro dengan peranti iOS seperti iPhone atau iPad, anda boleh melihat tahap bateri melalui widget bateri. Selain itu, anda juga boleh bertanya kepada Siri tentang tahap bateri setiap putik. Malangnya, apabila anda memasangkan AirPods Pro dengan peranti Android, anda tidak dapat melihat baki bateri yang tinggal.

Jika anda ingin menyemak tahap bateri, anda perlu memasang apl pihak ketiga seperti CAPod. Apl ini membolehkan anda melihat tahap bateri, mendapatkan maklumat mengenai sambungan, mikrofon, sarung, dll. Ramai pengguna Android mendapati AirPods Pro mereka tidak bersambung secara automatik ke peranti mereka. Oleh itu, mereka perlu melakukan ini secara manual setiap kali mereka mahu menggunakan tunas. Aplikasi ini boleh membantu dengan itu juga.

Apakah Ciri Yang Anda Hilang Apabila Anda Menggunakan AirPods Pro Dengan Peranti Android?

Seperti yang dinyatakan, AirPods Pro direka oleh Apple dan ditujukan untuk produk Apple. Walaupun anda boleh memasangkannya dengan peranti Android, anda harus sedar bahawa anda tidak akan dapat menggunakan beberapa ciri yang tersedia untuk pengguna Apple. Inilah perkara yang anda akan terlepas apabila anda menggandingkan AirPods pro dengan peranti Android.

Pengesanan Telinga Automatik

AirPods Pro mempunyai ciri pengesanan telinga automatik, yang mengecam apabila anda meletakkan tunas di telinga anda. Terima kasih kepada ciri ini, AirPods Pro akan menjeda dan menyambung main semula apabila anda mengeluarkan salah satu tunas dari telinga anda dan menghentikan main semula jika anda mengalih keluar kedua-duanya.

Jika pilihan ini didayakan dan anda tidak memakai AirPods Pro, bunyi akan dimainkan secara automatik pada pembesar suara anda. Apabila pilihan dilumpuhkan, bunyi akan sentiasa dimainkan melalui tunas, walaupun semasa anda tidak memakainya.

Pilihan ini hanya tersedia pada peranti Apple. Apabila anda memasangkan AirPods Pro dengan peranti Android, anda tidak akan dapat menggunakan pengesanan telinga automatik. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya menjadi kelemahan. Ramai orang bersetuju bahawa ciri ini hanya mengganggu pengalaman mendengar mereka kerana ia menjeda main semula setiap kali mereka mahu melaraskan tunas mereka.

Audio Ruang

Ciri lain yang tidak tersedia apabila anda memasangkan AirPods Pro dengan peranti Android ialah audio spatial. Pilihan ini membolehkan tunas menjejaki pergerakan kepala anda dan melaraskan main balik audio supaya anda boleh menikmati pengalaman 360 darjah, seperti teater filem. Sebagai contoh, katakan anda sedang menonton filem pada iPhone atau iPad anda dan seseorang sedang berjalan di sepanjang bahagian kiri skrin. Jika audio spatial dihidupkan, anda boleh memusingkan kepala anda ke kiri, dan tapak kaki akan berbunyi seolah-olah berada di hadapan anda.

Ciri ini mungkin meningkatkan pengalaman anda, tetapi ia pastinya tidak penting.

Pengoptimuman Kawalan AirPods Pro

Jika anda memasangkan AirPods Pro dengan peranti Apple, anda boleh membuka Tetapan dan menukar kawalan lalai mengikut pilihan anda. Sebagai contoh, anda boleh memilih maksud menyentuh dan menahan penderia daya, perkara yang dilakukan oleh tunas apabila anda menekan penderia sekali, dua kali, dsb.

Menukar kawalan ini tidak boleh dilakukan apabila anda menggunakan AirPods Pro dengan peranti Android.

Cari Saya

Memandangkan AirPods Pro adalah wayarles, ia agak mudah hilang. Seperti peranti Apple yang lain, tunas ini bersambung ke rangkaian Cari Saya syarikat, membenarkan pengguna menjejaki lokasi mereka. Pengguna Apple juga boleh mendayakan pemberitahuan yang muncul apabila tunas terlalu jauh dari telefon mereka.

Malangnya, pilihan berharga ini tidak tersedia untuk pengguna Android.

Berapa Lama Bateri Bertahan pada AirPods Pro?

Jawapannya bergantung pada model AirPods Pro yang anda miliki.

Menurut pengilang, generasi pertama AirPods Pro boleh memberi anda sehingga 4.5 jam masa mendengar dengan sekali caj jika anda menghidupkan Pembatalan Bunyi Aktif atau Ketelusan. Jika anda melumpuhkan mod ini, anda boleh mendapatkan sehingga lima jam masa mendengar. Mengenai masa bercakap, anda akan mempunyai kira-kira 3.5 jam dengan sekali cas.

Apabila mengecas semula tunas dalam kes pengecasan wayarles, anda akan mendapat kira-kira 24 jam masa mendengar dan kira-kira 18 jam masa bercakap.

Jika anda mempunyai generasi kedua AirPods Pro, anda akan menikmati hayat bateri yang dipertingkatkan. Tunas ini menawarkan sehingga enam jam masa mendengar dengan satu caj apabila Pembatalan Bunyi Aktif atau Ketelusan didayakan.

Anda sentiasa boleh mengecas semula AirPods Pro anda dalam kes pengecasan wayarles mereka, dan ini akan memberikan anda sehingga 30 jam masa mendengar dan sekitar 24 jam masa bercakap.

Mengecas AirPods Pro selama lima minit memberi anda satu jam masa bercakap atau mendengar, tanpa mengira generasi yang anda miliki.

Soalan Lazim

Bolehkah anda menggunakan Google Assistant dengan AirPods Pro pada peranti Android?

Apabila disambungkan ke peranti Apple, AirPods Pro boleh digunakan untuk mencetuskan Siri. Tetapi Siri tidak tersedia pada peranti Android, jadi ramai orang tertanya-tanya sama ada boleh menggunakan Google Assistant dengan AirPods Pro.

Memandangkan tiada apl pendamping rasmi untuk menggunakan AirPods Pro pada peranti Android, anda mungkin berpendapat AirPods Pro tidak membenarkan akses kepada Google Assistant. Walau bagaimanapun, terdapat penyelesaian yang boleh mencetuskan Pembantu Google atau pembantu suara lain: apl pihak ketiga yang dipanggil Penolong Pencetus. Anda boleh memuat turun aplikasi ini dari Gedung Play. Setelah anda menyediakannya, anda boleh mencetuskan pembantu suara dengan memerah tunas.

Aplikasi ini juga boleh digunakan untuk menyemak tahap bateri.

Adakah semua AirPods Pro disertakan dengan sarung pengecasan wayarles?

ya. Memandangkan tiada cara lain untuk mengecasnya, anda tidak boleh membeli AirPods Pro tanpa sarung pengecasan wayarles.

Adakah AirPods Pro kalis air?

AirPods Pro adalah kalis air dan peluh, tetapi ia bukan kalis air. Ini bermakna anda sepatutnya bersenam dengan mereka atau memakainya semasa hujan, tetapi anda tidak boleh membilasnya di bawah singki atau mendedahkannya kepada banyak air.

Anda Pasti Menikmati Bunyi

Hanya kerana Apple mengeluarkan AirPods Pro tidak bermakna anda tidak boleh menggunakannya dengan peranti Android anda. AirPods Pro menawarkan kualiti bunyi yang luar biasa dan banyak ciri mudah yang menjadikannya salah satu tunas wayarles terbaik di pasaran. Walaupun benar anda tidak akan dapat menikmati semua ciri yang ditawarkan oleh tunas ini, anda masih boleh menikmati pengalaman mendengar yang menakjubkan.

Adakah anda pernah menggunakan AirPods sebelum ini? Adakah anda suka kualiti bunyi yang mereka sediakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.