Cara Menggunakan Alat Gunting dalam Illustrator

116

Illustrator ialah perisian pilihan untuk pereka grafik, ilustrator dan sesiapa sahaja yang mencipta sebarang jenis kandungan visual seperti buku, risalah, majalah, maklumat grafik dan banyak lagi. Artis yang bergantung pada program ini boleh mencapai hampir semua jenis reka bentuk yang boleh dibayangkan.

Cara Menggunakan Alat Gunting dalam Illustrator

Tetapi mereka yang baru bermula mungkin mengalami kesukaran menjejaki beberapa ciri asas, dan atas sebab yang kukuh. Illustrator mempunyai keluk pembelajaran yang agak tajam, dan memerlukan masa untuk menavigasi semua yang ditawarkannya.

Khususnya, alat Scissors adalah salah satu ciri yang kelihatan sukar untuk digunakan pada mulanya tetapi sebenarnya adalah sekeping kek untuk dikendalikan. Jika anda keliru tentang cara memanfaatkan sepenuhnya ciri ini, kami sedia membantu anda. Anda akan menemui arahan langkah demi langkah terperinci di bawah.

Apakah Alat Gunting dalam Illustrator?

Alat Scissors ialah ciri berguna yang membolehkan pereka grafik memisahkan elemen atau laluan pada kanvas mereka pada titik penambat tertentu atau sepanjang segmen.

Apabila anda memotong sekeping kertas menggunakan gunting dunia sebenar, anda bermula dari satu titik dan berakhir pada yang lain. Ini dipanggil titik permulaan dan penamat anda. Tetapi daripada memotong kertas sepenuhnya dengan gunting sebenar, Illustrator hanya memerlukan anda untuk menentukan dua mata yang anda ingin potong.

Sama ada anda mahu memadamkan laluan, membelah bentuk kepada separuh, membuka laluan tertutup atau membelah sebarang objek dan bentuk, alat ini boleh membantu.

Menggunakan Alat Gunting dalam Illustrator

Alat Scissors boleh diakses dalam dua cara:

 • Menggunakan jalan pintas
 • Menggunakan palet sebelah kiri

Jalan pintas untuk alat Scissors dalam Illustrator ialah kekunci “C”. Anda boleh sama ada menekan butang “C” pada papan kekunci anda atau ikuti langkah di bawah untuk pengaktifan:

 1. Ketik dan tahan alat Pemadam yang terletak di tengah-tengah palet alat di sebelah kiri anda.
 2. Tekan alat Scissor yang terletak di dalam alat Pemadam.

Potong Objek Mudah Dengan Alat Gunting dalam Illustrator

Memotong objek dalam Illustrator agak mudah. Sudah tentu, tindakan menjadi lebih rumit semakin kompleks objek. Tetapi sebaik sahaja anda telah mengaktifkan alat Gunting dalam Illustrator menggunakan langkah di atas, langkah seterusnya ialah memilih laluan yang anda ingin belah.

 1. Klik pada titik laluan yang anda ingin belah pada objek.
 2. Pilih titik penambat atau laluan yang muncul selepas membelah untuk mengubah suai objek.

Itu sahaja! Menggunakan alat Scissors dalam Illustrator untuk memotong objek adalah mudah.

Contoh

Sekarang mari kita menggambarkan arahan di atas dengan contoh asas.

Bayangkan melukis bulatan pada kanvas Illustrator anda. Apabila anda menggunakan alat Scissors untuk memotong bulatan, ia akan mencipta dua titik akhir.

Anda boleh menggunakan alat Pemilihan Terus dari menu sebelah kiri (atau kekunci pintasan “A”) untuk mengalihkan titik secara bebas atau membawa laluan ke titik utama seterusnya.

Anda juga boleh menyertai laluan potong (separuh daripada bulatan, contohnya) menggunakan pintasan “Arahan” + “J”. Untuk objek mudah seperti bulatan, permukaan yang tinggal akan diisi secara automatik dengan warna. Untuk objek kompleks, ini jelas tidak akan berlaku.

Memotong Teks Dengan Alat Gunting dalam Illustrator

Alat Scissors dalam Illustrator hanya berfungsi untuk titik penambat dan laluan. Jika anda cuba menerapkannya pada teks langsung, anda akan mendapati ia tidak berfungsi. Untuk membuat ini mungkin, anda perlu menggariskan ujian terlebih dahulu. Tetapi ini sama sekali bukan tugas yang rumit untuk diselesaikan. Malah, memotong teks menggunakan alat Scissors dalam Illustrator tidak jauh berbeza dengan memotong objek.

Terdapat beberapa langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Pastikan teks pada kanvas anda digariskan. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan pintasan “Arahan” + “Shift” + “O”. Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke “Jenis”, kemudian “Buat Garis Besar.” Teks kini akan menjadi titik utama yang boleh anda gunakan dan edit.
 2. Aktifkan alat Scissors dengan menekan pintasan “C” atau membukanya dari tetingkap palet sisi.
 3. Pilih titik pada teks yang ingin anda potong. Ingat bahawa anda kini boleh mengklik mana-mana titik teks kerana ia digariskan dan mempunyai titik utama. Zum masuk jika anda tidak melihat mata sauh dengan betul.
 4. Lukiskan garisan ke segmen seterusnya untuk menentukan elemen yang akan dipotong daripada teks. Anda perlu membuat lebih daripada satu titik penambat untuk teks dipotong. Untuk membelah huruf sepenuhnya, tambahkan empat mata sauh.
 5. Main-main dengan alat sehingga anda mendapatkan semua elemen dipotong daripada teks.

Ambil perhatian bahawa jika anda mengetik bahagian isi surat, tiada apa yang berlaku. Anda mesti menekan titik sauh atau laluan untuk memotong teks.

Selepas memotong surat, anda mungkin melihat garisan antara empat titik utama. Anda boleh menggunakan “Alat Pemilihan Langsung” untuk mengalih keluarnya:

 1. Tekan “Alat Pemilihan Langsung” pada bar alat anda.
 2. Klik pada baris yang ingin anda alih keluar.
 3. Tekan kekunci “Padam” pada papan kekunci anda untuk mengeluarkannya.
 4. Secara bergantian, gerakkan mata sauh anda untuk mencipta kesan yang diingini.

Itu sahaja!

Jika anda menggunakan paparan garis besar (“Arahan” + “Y”), anda kini boleh melihat bahawa titik akhir yang anda potong daripada teks tidak disambungkan, tetapi sebenarnya laluan terbuka.

Latihan – Potong Segiempat tepat dalam Ilustrator

Memandangkan anda telah menguasai cara menggunakan alat Gunting dalam Illustrator, berikut ialah latihan mudah yang anda boleh cuba untuk menguji kemahiran anda. Jika anda tidak pernah menggunakan alat Scissors sebelum ini, anda mahu bermula daripada objek mudah seperti bulatan atau segi empat tepat dan beralih kepada reka bentuk yang lebih kompleks kemudian.

Dalam latihan di bawah, kita akan memotong segi empat tepat.

 1. Buka apl Illustrator pada peranti anda.
 2. Lukiskan segi empat tepat pada kanvas. Anda boleh menggunakan alat segi empat tepat untuk ini.
 3. Jadikan “Isi” ditetapkan kepada “Tiada”, manakala “Stroke” harus diwarnakan. Anda boleh menggunakan kiub warna di bahagian bawah bar alat untuk ini.
 4. Pilih alat Scissors dari bar alat. Pastikan anda memilih segi empat tepat semasa berbuat demikian. Dalam sesetengah versi Illustrator, alat Scissors akan terletak di dalam alat Pemadam atau Pisau, jadi semak bahagian tersebut juga.
 5. Pukul satu titik segi empat tepat dengan alat Scissors. Anda kini telah memotong laluan dan segi empat tepat anda tidak mempunyai bentuk tertutup lagi.
 6. Seterusnya, klik pada alat anak panah putih.
 7. Pilih kawasan kosong pada kanvas supaya anda boleh nyahpilih segi empat tepat.
 8. Tekan segmen garisan berhampiran potongan dan seret garisan itu.

Pada ketika ini, anda akan dapat melihat laluan yang anda potong. Anda kini boleh mengembangkan perkara yang anda pelajari untuk memotong objek lain dalam Illustrator.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara mengaktifkan alat gunting dalam Illustrator?

Anda boleh mengaktifkan alat Scissors dengan mudah dalam Illustrator dengan mengklik pada ikon Gunting yang terletak di sekitar tengah palet alat anda di sebelah kiri skrin. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pintasan “C” untuk membuka alat Scissors.

Mengapa Illustrator tidak membenarkan saya memilih laluan yang saya potong?

Ini boleh berlaku dalam program apabila anda memotong teks yang digariskan dengan alat Gunting, kemudian pilih teks tersebut menggunakan alat Pemilihan. Memilih huruf dengan alat ini akan memilih keseluruhan huruf, bukan laluan yang dipisahkan. Penyelesaian di sini ialah memilih laluan dengan Alat Pemilihan Arah sebaliknya.

Menguasai Alat Scissors dalam Illustrator

Alat Scissors mungkin kelihatan seperti ciri yang rumit pada mulanya. Tetapi ini hanya benar sehingga anda dapat berlatih memotong laluan anda sendiri pada objek mudah. Apabila anda membiasakan diri dengan pergerakan itu, anda akan mendapati lebih mudah untuk memotong bentuk, teks dan elemen lain reka bentuk anda yang lebih kompleks.

Ingat bahawa anda sentiasa boleh mengakses alat Scissors dari palet alat sebelah kiri atau menggunakan pintasan “C” pada papan kekunci anda. Dan pastikan anda menetapkan kanvas anda kepada “digariskan” jika anda ingin memotong teks.

Adakah latihan dalam artikel ini membantu anda memahami dengan lebih baik cara alat Scissors berfungsi? Objek kompleks manakah yang akan anda potong seterusnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.