Cara Menggunakan Alat Laluan dalam GIMP

31

Path Tool ialah salah satu pilihan penyuntingan imej GIMP yang paling berkuasa yang tersedia. Dengan alat ini, anda boleh membangunkan garis besar atau laluan yang boleh diedit dan tepat pada imej. Alat Laluan dengan berkesan menggantikan alat Pen yang terdapat dalam perisian penyuntingan lain, tetapi mempunyai beberapa helah tambahan. Apabila Alat Laluan dikuasai, anda boleh menghasilkan hasil yang profesional.

Cara Menggunakan Alat Laluan dalam GIMP

Dalam panduan ini, anda akan mengetahui cara menggunakan Alat Laluan dalam GIMP untuk hasil yang paling luar biasa.

Menggunakan Alat Laluan

Alat Laluan dalam GIMP membolehkan anda membuat garisan, lengkung dan bentuk, serupa dengan alat Pen dalam Photoshop. Walau bagaimanapun, ia juga menyokong pilihan yang kompleks dengan memilih berbilang titik atau mencipta lengkung Bezier. Sesiapa sahaja yang menggunakan Inkscape, Illustrator atau Alat Pen Photoshop mungkin tidak menghadapi kesukaran menggunakan alat Paths dalam GIMP.

Melukis Laluan

Menggunakan alat laluan untuk melukis laluan membolehkan anda mendapatkan pilihan yang tepat di sekeliling objek atau bentuk imej. Dengan cara ini, ia menjadi lebih mudah untuk menyingkirkan latar belakang. Inilah cara untuk melakukannya:

 1. Buka imej dengan pergi ke “Fail.” Di bawah bahagian ini, klik “Buka” dan pilih imej yang ingin anda kerjakan.
  • Jika anda ingin bermula dari awal, pilih “Fail” dan “Baharu”. Di sini, pilih saiz kanvas dan tetapan. Klik “OK” untuk mengesahkan.
 2. Tekan kekunci “B” untuk melancarkan alat “Laluan”. Sebagai alternatif, pergi ke bar alat dan pilih ikon “Laluan”. Ia ditunjukkan dengan garis putus-putus dan pen berhampiran alat teks,
  • Pilihan lain ialah melancarkan menu “Alat” dan pilih “Laluan.”
  • Setelah dilancarkan, alat laluan kelihatan pada panel kiri. Di sini, anda akan melihat mod reka bentuk, edit dan alih. Gunakan mod reka bentuk dalam kes ini. Ia ialah tetapan lalai Alat Laluan.
 3. Klik pada kanvas atau imej dan letakkan titik pertama. Jika berurusan dengan objek, pergi ke tepinya dan klik di suatu tempat. Untuk melukis, anda perlu mengklik pada tempat di mana lengkung atau garisan pertama dimaksudkan untuk bermula.
  • Setiap titik yang diletakkan boleh dicantumkan dengan yang lain dengan garisan atau segmen. Garisan ini mungkin melengkung atau lurus.
  • Apabila memilih objek, matlamat utama adalah untuk meletakkan mata di sekeliling perimeternya.
 4. Pilih lokasi untuk titik kedua. Apabila ia dibuat, ia akan bersambung dengan yang pertama mengikut segmen.
 5. Buat segmen melengkung dengan mengklik dan menyeret. Jika segmen seterusnya sepatutnya menjadi lengkung, anda boleh menetapkannya untuk mengikut arah tertentu itu. Anda perlu menggerakkan tetikus anda ke arah titik seterusnya. Klik dan seret kursor anda ke kanan untuk melengkungkan garis ke kiri atau kanan untuk melengkungkan garisan ke kanan.
  • Lengkung boleh diseret ke lengkung ke mana-mana arah yang dikehendaki untuk membungkus objek anda dengan baik. Ambil perhatian bahawa lengkung sentiasa terbentuk dalam arah bertentangan yang diseret.
  • Setelah butang tetikus dilepaskan, akan ada titik baharu dengan garis arah kuning yang menjejaki arah lengkung. Terdapat segi empat sama di hujung setiap garis arah dan ia dipanggil pemegang.
  • Pemegang boleh digerakkan untuk membentuk lengkung dengan tepat. Menahan “Shift” sambil menyeret pemegang memastikan lengkung anda simetri antara titik.
 6. Teruskan mengklik titik sehingga anda hampir dengan titik permulaan. Dengan cara ini, anda akan mengelilingi objek anda atau melukis bentuk di sekelilingnya.
  • Titik yang dicipta bergantung pada kerumitan objek yang dikendalikan. Anda mungkin memerlukan lebih banyak atau kurang mata untuk menghasilkan pilihan yang tepat.
  • Tekan pintasan Ctrl+Z pada Windows atau Command +Z pada Mac untuk membuat asal mana-mana mata yang diletakkan secara salah.
  • Apabila menambah mata, terdapat tanda “Tambah” kecil di penjuru kanan kursor. Tanda berubah semasa anda bekerja dengan Alat Laluan.
 7. Pilih kekunci “Ctrl” semasa mengklik pada titik mula. Ini harus menutup laluan dengan mencipta satu segmen akhir.

Gunakan Laluan untuk Membuat Pilihan

Anda boleh menggunakan laluan anda sebagai pilihan. Ini terpakai apabila anda ingin mewarna semula, melaraskan, menyalin atau mengekstrak kawasan yang anda pilih tanpa mengubah apa-apa lagi dalam imej anda.

 1. Pergi ke bar alat “Laluan” di sebelah kiri.
 2. Pilih pilihan “Pilihan daripada Laluan”.
 3. Pergi ke menu “Pilih” untuk melaraskan pilihan anda.

Mencipta Ilustrasi

Jika anda ingin membuat ilustrasi, gunakan “Laluan Stroke” di panel kiri. Di sini, anda boleh menyesuaikan garis laluan. Ini caranya:

 1. Pilih “Stroke Path” untuk melancarkan kotak dialog.
 2. Masukkan lebar untuk garisan yang boleh disesuaikan.
 3. Pilih menu “Gaya Garisan” untuk memilih sebarang pilihan lain seperti yang dikehendaki.
 4. Pilih pilihan “Stroke dengan alat cat”, kemudian pilih alat jika anda mahu menggunakan berus cat, pensel atau sebarang alat lain. Tetapkan pilihan saiz sebelum meneruskan.
 5. “Emulate Brush Dynamics” mencipta garis yang kelihatan realistik. Ini adalah titik penting untuk lukisan seperti hidup itu.
 6. Untuk membuat baris, klik “Stroke.”

Mengedit Laluan

Apabila anda masih dalam mod reka bentuk, anda boleh mengalihkan titik dengan mengklik dan menyeretnya. Jika anda mahu berbilang mata dialihkan secara serentak, tahan kekunci “Shift” sambil mengklik pada setiap titik. Untuk mengalihkan semua titik yang dipilih, seret dan gerakkan salah satu daripadanya.

Dalam mod edit, titik seret melengkungkan segmen anda yang sebelumnya. Menggunakan mod edit dan reka bentuk membolehkan anda membuat banyak perubahan pada laluan anda. Walau bagaimanapun, setiap mod dilengkapi dengan ciri yang berbeza. Dalam mod edit, pengguna hanya mampu mengendalikan laluan sedia ada. Jika anda ingin membuat banyak perubahan sekaligus, mod reka bentuk adalah cara terbaik untuk dilakukan.

Tambah Mata Baharu

Titik baharu boleh ditambah dalam kedua-dua reka bentuk dan mod edit dengan menahan kekunci “Ctrl” (atau CMD) dan mengklik pada titik yang dikehendaki dalam segmen.

Garisan Lengkung dalam Segmen

Setelah laluan selesai, anda boleh melengkung segmen antara mana-mana dua titik. Semasa dalam mod reka bentuk, tuding kursor pada segmen anda. Perhatikan petak kecil yang berada di sebelah kursor anda berpusing untuk membentuk silang dengan anak panah. Anda kini boleh mengklik dan menyeret segmen sasaran ke arah yang anda mahukan. Jika ini dilakukan sambil menahan kekunci “Shift” ke bawah, lengkung simetri dibuat.

Laraskan Lengkung

Menukar arah lengkung melibatkan penyeretan pemegang pada mana-mana titik ke arah yang anda inginkan. Ciri ini berfungsi dalam kedua-dua mod edit dan reka bentuk.

 1. Pilih satu titik dan klik untuk menunjukkan pemegangnya.
 2. Seret mana-mana pemegang ke arah kedudukan yang anda mahu. Lengkung secara simetri dengan menahan butang “Shift”.
 3. Untuk mengalih keluar sebarang pemegang, klik padanya dan tahan butang “Shift+Ctrl”.

Padamkan Segmen

Segmen boleh dipadamkan dalam mod Edit sahaja. Ikuti langkah di bawah untuk menyelesaikan ini dengan jayanya:

 1. Dalam bar alat “Laluan”, buka pilihan “Edit”.
 2. Tahan kekunci “Shift”.
 3. Tuding pada segmen yang perlu dipadamkan.
 4. Tunggu tanda tolak muncul berhampiran kursor anda, kemudian klik. Ini memadamkan segmen.

Padamkan Mata

Terdapat keadaan di mana mata terlalu banyak dan anda memutuskan untuk memadamkan sebahagian daripadanya. Dalam kes sedemikian, anda harus pergi ke mod reka bentuk atau edit.

 1. Pilih titik yang anda mahu padamkan.
 2. Tekan “Shift+Ctrl” semasa mengklik pada titik itu.
  • Jika menggunakan mod edit, tekan butang “Shift” sambil mengklik titik.

Alihkan Mata dan Laluan

Penempatan semula unit adalah agak mudah. Anda boleh melakukannya dalam mod Reka bentuk. Idea umum ialah klik dan kemudian seret titik ke kedudukan yang diingini. Jika anda perlu mengalihkan lebih daripada satu titik sekaligus, tahan kekunci “Shift” sambil mengklik pada titik yang anda perlu alihkan kemudian seret.

Untuk mengalihkan keseluruhan laluan, pergi ke mod Alih dan pilihnya. Klik dan seret mana-mana titik pada laluan. Ini menggerakkan keseluruhan pilihan.

Manfaatkan sepenuhnya Alat Laluan dalam GIMP

Alat Laluan dalam GIMP boleh digunakan dalam beberapa cara, seperti membuat grafik vektor dan seni berus. Ini adalah salah satu alat yang paling mudah digunakan oleh pengguna GIMP. Anda boleh meletakkan seberapa banyak mata yang anda mahu dalam laluan, tetapi cuba sesedikit mungkin untuk mendapatkan hasil yang terbaik dan garis yang lebih jelas.

Adakah anda tahu cara lain Path Tool boleh digunakan dalam GIMP? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.