Cara Menggunakan Apl Tunai – Panduan Pemula

122

Apl Tunai telah menjadi salah satu kaedah pembayaran peer-to-peer yang paling popular di AS. Ini tidak mengejutkan kerana aplikasi berguna ini membolehkan anda menghantar dan menerima wang dalam beberapa klik sahaja. Selain transaksi wang, Aplikasi Tunai menawarkan lebih banyak pilihan, menjadikannya kedai sehenti untuk semua keperluan perbankan anda.

Cara Menggunakan Apl Tunai - Panduan Pemula

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan Apl Tunai dan temui beberapa faedah yang disediakan oleh apl itu.

Menggunakan Apl Tunai – Beberapa Petua

Berita baiknya ialah anda tidak perlu sangat mahir teknologi untuk menguasai Aplikasi Tunai. Ia mempunyai antara muka yang bersih dan intuitif, yang menjadikannya sangat mesra pemula. Di samping itu, apl itu tidak dipenuhi dengan pilihan yang menghalang anda daripada mencari perkara yang anda perlukan. Semua pilihan yang diperlukan dipaparkan dengan kemas pada halaman pendaratan, membolehkan sebarang proses perbankan diselesaikan dalam beberapa minit sahaja.

Sebelum mempelajari cara menggunakan aplikasi, anda harus menyediakannya pada telefon pintar anda. Aplikasi ini tersedia di Stor aplikasi dan juga Kedai mainan. Muat turun apl dan ikut arahan pada skrin untuk memasangnya pada peranti mudah alih anda. Setelah pemasangan selesai, tiba masanya untuk membuat akaun.

Cara Membuat Akaun Apl Tunai

Mendaftar untuk akaun Apl Tunai adalah mudah dan hanya memerlukan maklumat asas. Anda tidak perlu memasukkan maklumat perbankan anda semasa membuka akaun. Walau bagaimanapun, memautkan akaun bank anda adalah penting untuk menggunakan kebanyakan ciri apl.

Berikut ialah cara untuk membuat akaun Apl Tunai baharu:

 1. Lancarkan Apl Tunai.
 2. Masukkan nombor telefon atau alamat e-mel anda.
 3. Taipkan kod yang dihantar ke telefon atau e-mel anda.
 4. Secara pilihan, pautkan akaun bank anda kepada apl dengan memasukkan maklumat kad debit anda.
 5. Buat $Cashtag.
 6. Masukkan kod pos anda.

$Cashtag ialah nama pengguna Apl Tunai yang anda perlukan untuk menghantar dan menerima pembayaran. Selepas mencipta pengecam unik ini, apl akan menjana URL secara automatik. Rakan, keluarga dan pelanggan anda boleh menggunakan URL ini untuk membuat pembayaran peribadi dan selamat ke akaun anda.

Terdapat beberapa peraturan yang anda mesti patuhi semasa memilih $Cashtag anda:

 • Ia mesti mengandungi sekurang-kurangnya satu huruf.
 • Ia mestilah tidak lebih daripada 20 aksara.
 • Anda tidak boleh menggunakan apostrof.

Ingat untuk memilih dengan bijak, kerana anda hanya boleh menukar $Cashtag anda dua kali. Anda harus memikirkan dua nama padat kerana anda dibenarkan bertukar-tukar pada bila-bila masa.

Setelah akaun anda dibuat, anda sudah bersedia untuk menerima pembayaran. Tetapi jika anda ingin membayar untuk produk dan perkhidmatan, anda perlu menambah wang pada akaun anda.

Cara Menambah Wang ke Akaun Apl Tunai Anda

Selepas akaun Apl Tunai anda telah dipautkan ke kad debit anda, menambah wang adalah dengan mengetik beberapa butang.

Langkah pertama ialah melawati tab Baki di sudut kiri bawah skrin anda. Jika anda menambah wang buat kali pertama, tab akan ditandakan dengan ikon rumah kecil. Sebagai alternatif, tab akan menandakan baki semasa anda jika sudah ada wang dalam akaun anda.

Setelah anda menemui tab Baki, ikuti langkah ini untuk menambahkan wang ke akaun Apl Tunai anda:

 1. Ketik butang “Tambah Tunai” di sudut kiri bawah baki semasa anda.
 2. Gunakan papan kekunci untuk memasukkan jumlah yang dikehendaki.
 3. Tekan butang “Tambah” hijau di bahagian bawah.

Jumlah wang yang telah anda tambahkan akan segera tersedia dan anda boleh menggunakannya untuk membuat pembayaran pertama anda.

Cara Menghantar Pembayaran dalam Apl Tunai

Menggunakan Apl Tunai untuk menghantar wang kepada rakan atau perniagaan adalah semudah mengeluarkan dompet anda. Malah, apl itu tiba di halaman yang membolehkan anda memasukkan jumlah yang ingin anda hantar dengan segera.

Walau bagaimanapun, tidak perlu melancarkan semula apl untuk mencapai halaman pendaratan ini. Anda hanya boleh mengetik tanda $ di bahagian bawah skrin untuk memulakan pembayaran. Dari sana, ikuti langkah ini untuk melengkapkan proses:

 1. Masukkan jumlah yang anda ingin hantar.
 2. Ketik butang “Bayar” di bahagian bawah sebelah kanan skrin.
 3. Taip alamat e-mel penerima, nombor telefon atau $Cashtag dalam medan “Kepada”.
 4. Terangkan tujuan pembayaran dalam medan “Untuk”.
 5. Pilih pilihan “Tunai” di sebelah “Hantar sebagai.”
 6. Tekan butang “Bayar” di bahagian atas sebelah kanan.

Penerima akan menerima bayaran dengan segera.

Cara Meminta Pembayaran dalam Apl Tunai

Mengapa menghantar mesej kepada setiap rakan dengan jumlah yang mereka perlu berikan untuk hiburan malam yang menyeronokkan apabila anda boleh meminta jumlah wang menggunakan Apl Tunai? Proses mudah ini akan menghilangkan banyak kerumitan, menjadikannya lebih mudah untuk semua pihak yang terlibat.

Meminta pembayaran dalam Apl Tunai hampir sama dengan menghantar satu.

 1. Lancarkan Apl Tunai atau ketik tanda “$” jika anda sudah menggunakannya.
 2. Taipkan jumlah yang anda ingin minta.
 3. Tekan “Permintaan” di sudut kanan bawah skrin.
 4. Masukkan nombor telefon, alamat e-mel atau $Cashtag pengirim dalam medan “Kepada”.
 5. Secara pilihan, tulis untuk tujuan pembayaran tersebut.
 6. Tekan butang “Permintaan” di penjuru kanan sebelah atas.

Sebaik sahaja pihak lain menerima permintaan anda, dana akan tersedia dalam akaun Apl Tunai anda. Dari situ, anda boleh memilih untuk menyimpannya untuk pembayaran masa hadapan atau memindahkannya ke akaun bank anda, dengan berkesan menunaikannya.

Cara Mengeluarkan Tunai dalam Aplikasi Tunai

Mendepositkan wang daripada aplikasi ke akaun bank anda ialah proses mudah yang menawarkan dua pilihan mengenai kelajuan transaksi. Berikut ialah cara untuk mengeluarkan wang dalam Apl Tunai:

 1. Tekan tab “Baki” di sudut kiri bawah skrin.
 2. Ketik butang “Tunai Keluar” di sebelah pilihan “Tambah Tunai”.
 3. Menggunakan peluncur, pilih jumlah wang yang anda ingin keluarkan daripada akaun Apl Tunai anda.

Selepas memilih jumlah, dua butang akan muncul di bahagian bawah skrin anda:

 • Standard
 • segera

Jika anda memilih pilihan Standard, anda akan mengelak daripada membayar yuran untuk tunai keluar. Walau bagaimanapun, ia akan mengambil masa beberapa hari sebelum wang itu sampai ke akaun anda. Tarikh yang tepat akan ditunjukkan dalam kurungan di sebelah nama pilihan.

Sebagai alternatif, anda boleh memilih pilihan Segera. Pilihan ini adalah jelas; ia akan memindahkan wang serta-merta tetapi anda akan membayar yuran kecil yang diserlahkan dalam kurungan di sebelah pilihan. Yuran akan diambil daripada jumlah yang anda pilih untuk dihantar, jadi pastikan anda mengambil kiranya terlebih dahulu.

Setelah anda memilih pilihan pilihan anda, ketik butang hijau Selesai untuk memuktamadkan pemindahan.

Cara Membayar Balik Wang dalam Apl Tunai

Bukan perkara luar biasa bagi anda untuk mengubah fikiran anda tentang pembayaran atau menerima wang secara tidak sengaja. Atas sebab itu, pembangun aplikasi menyertakan pilihan untuk membayar balik pembayaran dengan cepat.

 1. Tekan tab “Aktiviti” (ikon jam) di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 2. Cari pembayaran yang ingin anda bayar balik dan klik padanya.
 3. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Pilih pilihan “Bayar Balik”.
 5. Klik “OK” untuk mengesahkan tindakan.

Cara Membatalkan Pembayaran dalam Apl Tunai

Malangnya, memandangkan pembayaran Apl Tunai adalah serta-merta, ia jarang boleh dibatalkan dengan cukup pantas. Jika anda menyedari kesilapan anda dengan serta-merta, pergi ke tab Aktiviti anda, kerana mungkin masih terdapat pilihan Batal.

Jika anda tidak melihat pilihan itu, satu-satunya kemungkinan yang tinggal ialah meminta penerima mengembalikan wang anda.

Cara Menggunakan Kad Tunai Apl Tunai

Walaupun anda sentiasa boleh memautkan kad debit sedia ada anda ke akaun Apl Tunai anda, apl itu menawarkan anda kemungkinan menerima Kad Tunai. Ini ialah kad debit Visa yang boleh anda gunakan untuk membayar barangan dan perkhidmatan daripada baki Apl Tunai anda, dalam talian dan di kedai.

Menggunakan Kad Tunai berbanding kad debit biasa datang dengan pelbagai faedah. Apabila menggunakan Kad Tunai, anda boleh:

 • Pilih reka bentuk unik untuk kad anda, termasuk tandatangan dan emoji anda
 • Sekat pedagang tertentu daripada mengecaj kad anda
 • Akses penyata akaun anda
 • Bayar dengan Apple atau Google Pay
 • Dapatkan pulangan tunai di kedai yang menawarkannya
 • Simpan wang dari yuran ATM

Jika anda menyukai apa yang ditawarkan oleh Kad Tunai, anda boleh memesannya dengan cepat menggunakan aplikasinya. Kad Tunai adalah percuma; anda hanya perlu berumur 18 tahun ke atas dan sahkan akaun Apl Tunai anda untuk layak menerima kad tersebut.

Berikut ialah cara untuk memesan Kad Tunai Apl Tunai:

 1. Ketik “Kad Tunai” di sebelah tab “Baki” di sudut kiri bawah skrin.
 2. Tekan butang “Dapatkan Kad Tunai Percuma”.
 3. Tekan “Teruskan.”
 4. Ikut arahan pada skrin untuk memuktamadkan proses.

Selepas memesan Kad Tunai anda, ia akan tiba dalam masa 10 hari perniagaan. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menunggu penghantaran untuk mula menggunakan kad anda. Anda boleh menambahkannya pada Apple atau Google Pay serta-merta atau menggunakan butiran kad yang dipaparkan dalam tab Kad Tunai.

Bank Bersaiz Poket

Apabila teknologi berkembang, perbankan fizikal hampir menjadi usang. Dengan apl pembayaran rakan ke rakan seperti Apl Tunai menjadikan pemindahan wang sangat cepat dan mudah, anda tidak perlu pergi ke mana-mana untuk membuat atau menerima pembayaran. Memandangkan anda telah melihat betapa mudahnya menggunakan Apl Tunai, anda mungkin akan menyertai berjuta-juta orang yang telah menggunakan apl itu sebagai kaedah pembayaran pilihan mereka.

Pernahkah anda menggunakan aplikasi pembayaran rakan ke rakan? Apakah kaedah pembayaran kegemaran anda setakat ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.