Cara menggunakan aplikasi Jurnal iOS 17 pada iPhone

29
Cara menggunakan aplikasi Jurnal iOS 17 pada iPhone

Dengan iOS 17.2, Apple menyertakan aplikasi Jurnal yang ditunggu-tunggu. Dan memandangkan ia baharu, anda mungkin tertanya-tanya cara menggunakannya, tetapi jangan risau. Dalam panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda apakah apl Jurnal iOS 17 dan cara menggunakannya pada iPhone anda.

Apakah apl Jurnal dalam iOS 17?

Apl Jurnal dalam iOS 17.2 membolehkan anda membuat dan mengedit entri jurnal yang termasuk teks, foto, muzik, rakaman audio dan banyak lagi. Apabila anda membandingkannya dengan apl jurnal lain di App Store, Jurnal bukan sekadar tempat untuk menulis fikiran anda.

Ketik Teruskan, Hidupkan Cadangan Jurnal

Selain itu, Journal disepadukan dengan pembelajaran pada peranti iPhone untuk memberikan cadangan yang diperibadikan untuk pengalaman jurnal terbaik. Selain itu, apl Jurnal menyokong Face ID atau Touch ID, bermakna anda tidak perlu risau tentang seseorang yang mengintip entri jurnal anda.

Apl Jurnal iOS 17 menawarkan pelbagai ciri, dan berikut ialah senarai ringkasnya:

 • Anda mendapat gesaan menulis berdasarkan aktiviti harian anda, foto, muzik dan banyak lagi, dan anda boleh memilih daripadanya untuk memberi anda permulaan awal untuk penulisan anda.
 • Jurnal membolehkan anda menanda buku entri tertentu untuk mencarinya kemudian dengan cepat.
 • Anda boleh menyimpan detik yang dicadangkan atau menambahkannya daripada apl berbeza seperti muzik, podcast, tapak web, artikel berita dan banyak lagi melalui helaian perkongsian untuk ditulis kemudian.
 • Anda menetapkan jadual untuk mengingatkan anda tentang jurnal, seperti pada permulaan atau penghujung hari. Ini akan membantu mewujudkan tabiat yang konsisten.

Apl Jurnal kini tersedia pada iPhone yang menjalankan iOS 17.2 Beta 1, dan beta dan keluaran awam akan menyusul dalam minggu-minggu akan datang. Tambahan pula, Apple mengeluarkan API Cadangan Jurnalnya untuk pembangun pihak ketiga untuk mendayakan cadangan Jurnal dalam apl mereka.

Memandangkan anda telah memahami segala-galanya tentang apl Jurnal pada iOS 17, anda boleh mula membuat entri. Ikut arahan ini untuk membuat entri dalam apl Jurnal.

Cara membuat entri dalam aplikasi Jurnal pada iPhone

 1. Buka apl Jurnal pada iPhone anda.
 2. Ketik butang Tambah (+) di bahagian bawah.
 3. Pilih daripada Momen yang disyorkan atau pilih pilihan Kemasukan Baharu.
  • Halaman penulisan baharu akan dibuka di mana anda boleh mula menulis entri. Anda juga boleh memasukkan foto daripada pustaka/kamera, menambah nota suara dan lokasi pada entri anda.
 4. Selepas menulis, ketik Selesai untuk menyimpan entri anda.

  Ketik ikon (+), Kemasukan Baharu, Selesai

Edit, Penanda Halaman atau Padam entri

 1. Selepas menyimpan, anda akan melihat entri anda pada halaman utama apl Jurnal.
 2. Anda boleh menekan dan menahan atau ketik ikon tiga titik di sebelah entri untuk mengedit, menanda halaman atau memadam entri.

  Ketik ikon tiga titik dalam jurnal yang disimpan

Bagaimana untuk mengunci aplikasi Jurnal pada iPhone

Sebaik sahaja anda mula membuat entri dalam apl Jurnal pada iPhone anda, anda mungkin tidak mahu sesiapa melihat entri peribadi anda. Nasib baik, Apple memberi kami pilihan untuk mengunci Jurnal menggunakan Face ID atau Touch ID.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Pilih Jurnal.
 3. Ketik pilihan Jurnal Kunci → Masukkan Kod Laluan anda apabila digesa.
 4. Dayakan pilihan Kunci → Masukkan Kod Laluan anda sekali lagi jika digesa.

  Ketik Jurnal, Kunci Jurnal, Togol pada Kunci

Setelah selesai, Face ID atau Touch ID akan didayakan pada iPhone anda. Selain itu, anda akan melihat pilihan Memerlukan Kod Laluan, yang membolehkan anda menetapkan tempoh, selepas itu apl Jurnal mengunci sendiri.

Mulakan jurnal dengan aplikasi Jurnal hari ini!

Menulis jurnal ialah tabiat yang sangat baik yang membolehkan anda menghidupkan semula kenangan harian anda. Dan apl iOS 17 Journal daripada Apple adalah satu langkah ke arah yang betul, membolehkan orang ramai membina tabiat yang baik. Jika anda tidak mahu menjalankan iOS 17.2 Beta dan masih mahu membuat jurnal, anda boleh memilih satu daripada senarai aplikasi jurnal terbaik kami untuk iPhone.

Saya harap anda memahami cara apl Jurnal iOS 17 berfungsi dan cara membuat entri dan mengunci apl melalui panduan ini. Walau bagaimanapun, saya masih belum menemui keupayaan penuh apl Jurnal, jadi pantau panduan ini semasa saya mengemas kininya.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan butang Tindakan pada iPhone 15 Pro dan Pro Max
 • Cara menyembunyikan ikon loceng senyap pada iPhone 15 Pro dan Pro Max
 • Bagaimana untuk menukar foto biasa kepada mod potret pada siri iPhone 15

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.