Cara Menggunakan Bekas Pemindahan di Starfield

13

Bahagian penting dalam perjalanan antara bintang anda di Starfield ialah keseronokan membina pos di dunia asing. Sumber yang boleh anda kumpulkan dari pangkalan ini adalah penting dalam membuat, membina dan menaik taraf peralatan anda. Untuk menyelaraskan pengumpulan sumber pangkalan anda menjadi satu titik akses mudah, Starfield memberikan anda Kontena Pemindahan, yang kemudiannya boleh memindahkan bahan ke kapal anda.

Cara Menggunakan Bekas Pemindahan di Starfield

Malangnya, Starfield tidak memberikan arahan yang jelas tentang cara menyediakan dan menggunakannya. Seperti banyak ciri dalam Starfield, antara muka yang mengelirukan dan kekurangan gesaan boleh menjadikan tugas mudah ini sangat mengelirukan. Biarkan artikel ini menjadi panduan anda dalam menyediakan Bekas Pemindahan anda dan memanfaatkannya sepenuhnya.

Menyediakan Bekas Pemindahan

Bergantung pada tempat anda meletakkan pos anda, anda akan mempunyai akses kepada pelbagai bahan mentah yang boleh anda tuai, walaupun semasa anda berada jauh menerokai bintang. Bekas Pemindahan membolehkan anda mengakses sumber ini, serta sebarang storan yang telah anda sediakan, melalui satu menu. Setelah ditubuhkan, anda juga boleh memindahkan sumber dengan mudah antara kontena dan pegangan kargo.

Anda hanya boleh mempunyai satu Bekas Pemindahan setiap pos, dan penempatan adalah sangat penting. Ingat keperluan ini:

 • Bekas pemindahan mestilah dalam lingkungan pos luar anda. Had ini ditunjukkan oleh bulatan kuning yang muncul dalam Mod Binaan.
 • Bekas Pemindahan anda mesti berada dalam jarak 250 meter dari kapal angkasa anda untuk membolehkan pemindahan sumber ke tempat simpanan kargo kapal anda.
 • Bekas Pemindahan mesti disambungkan kepada pengekstrak sumber dan bekas penyimpanan, dan semua pengekstrak mesti dihidupkan.

Sebuah Bekas Pemindahan akan dikenakan bayaran lapan Besi, lima Tungsten dan empat Pelincir. Sebaik sahaja anda memasang ini, anda boleh pergi. Untuk membina Bekas Pemindahan anda, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Semasa berada di luar pos anda, tekan kekunci F atau butang LB (bergantung pada platform anda) untuk mengaktifkan pengimbas.
 2. Semasa pengimbas aktif, tekan R (PC) atau X (Xbox) untuk memasuki Mod Binaan.

 3. Bekas Pemindahan terletak dalam tab Storan. Pilihnya daripada menu dan letakkannya
  di suatu tempat di pos anda. Tekan kekunci E atau butang A untuk meletakkannya.
 4. Bekas Pemindahan anda hendaklah diletakkan pada peta. Untuk memindahkannya, hanya tekan E atau A sekali lagi.

Dengan Kontena Pemindahan anda diletakkan, ia perlu dipautkan kepada bekas penyimpanan atau pengekstrak jika anda mahu sumber dipindahkan ke kapal anda secara automatik. Begini cara melakukan ini:

 1. Alihkan watak anda ke bekas storan atau pengekstrak sumber dan tekan F atau LB untuk membuka Mod Binaan. Sebagai alternatif, anda boleh membuka Mod Binaan dalam pandangan mata untuk melihat semua bangunan anda dengan lebih mudah.
 2. Pilih bekas storan atau pengekstrak dengan menekan kekunci “E” atau butang “A”.
 3. Tekan E atau A sekali lagi untuk mencipta Pautan Output. Ia akan muncul sebagai garis merah. Jika pengekstrak sumber anda menyuap ke dalam bekas storan, kemudian pilih bekas storan itu untuk mencipta Pautan Output.
 4. Seret Pautan Output anda ke Bekas Pemindahan dan tekan kekunci E atau butang A untuk menetapkannya.
 5. Sumber anda kini harus disuap terus ke dalam Bekas Pemindahan anda.

Walaupun sistem Pautan Output mungkin kelihatan mengelirukan pada mulanya, ia sangat mudah apabila anda memahami prinsip asasnya. Pemindahan sumber ialah jalan sehala. Pepejal, cecair dan gas tersebut hanya boleh mengalir dari satu bangunan ke bangunan lain, dan tidak pernah mundur. Jadi, walaupun anda boleh mengosongkan bekas storan anda ke dalam Bekas Pemindahan, ia tidak akan dapat membalas budi.

Menggunakan Kontena Pemindahan Dengan Kapal Anda

Kapal anda perlu berada dalam lingkungan Kontena Pemindahan untuk membolehkan tetingkap pemindahan. Apa-apa sahaja di luar julat 250 meter tidak akan mencukupi. Lebih-lebih lagi, anda tidak akan dapat mendaratkan kapal anda berdekatan dengan Kontena Pemindahan anda setiap kali anda mendarat. Jadi, daripada perlu memindahkan Bekas Pemindahan dalam Mod Binaan setiap kali anda melawat, anda amat disyorkan agar membuat pelaburan dan membina pad pendaratan.

Pad pendaratan akan menyediakan titik sentuh yang berterusan untuk kapal anda, dan anda boleh mempunyai bekas Pemindahan berdekatan, sedia untuk dihidangkan. Untuk membina pad pendaratan:

 1. Masukkan Mod Binaan di pos anda.
 2. Navigasi ke tab Pelbagai dan pilih mana-mana pad pendaratan.
 3. Tuding pad pendaratan di atas tempat yang sesuai dan tekan kekunci E atau butang A untuk membinanya.
 4. Kapal anda kini akan mendarat dan berlepas di tempat ini setiap kali anda melawat.

Memandangkan Kontena Pemindahan anda dipautkan sepenuhnya kepada semua sumber anda dan berada dalam jangkauan kapal anda, akhirnya tiba masanya untuk mula meraih ganjaran dari pos luar anda. Cara anda memindahkan sumber ke kapal anda bergantung pada tempat anda berada.

Memindahkan Daripada Inventori Anda

Cara paling mudah untuk memindahkan sumber anda adalah melalui inventori anda. Anda boleh memindahkan sama ada dari kapal anda atau semasa di pos. Untuk membuat ini:

 1. Buka menu melalui kekunci Tab (PC) atau butang Menu (Xbox).
 2. Pilih kuadran kiri bawah untuk membuka menu Kapal anda.
 3. Pilih pilihan Pegangan Kargo untuk memaparkan storan semasa kapal anda.
 4. Ketik butang Inventori, kemudian ketik butang atau kekunci yang sama sekali lagi untuk memaparkan menu pos luar.
 5. Anda boleh sama ada memilih tab Sumber atau Semua untuk menapis melalui sumber yang tersedia pada masa ini.
 6. Pilih sumber yang anda inginkan dan pilih sama ada anda mahu memindahkan sebahagian atau semua ke kapal anda.

Menambah Sumber Terus ke Inventori Anda

Jika anda ingin menambahkan sumber terus ke inventori watak anda, maka anda boleh pergi ke Bekas Pemindahan dan mengumpul seberapa banyak sumber yang anda perlukan atau yang dibenarkan oleh pegangan kargo anda. Proses ini akan sama seperti membuka mana-mana bekas dalam permainan.

Menghubungkan Pos Luar

Jika lompat planet untuk mengumpul semua sumber anda semakin membosankan, maka Starfield juga menawarkan pilihan untuk memautkan berbilang pos bersama untuk akses sumber yang lebih mudah. Untuk berbuat demikian, anda perlu membina Pautan Kargo di kedua-dua pos luar dan menghubungkan satu dengan yang lain. Pautan ini ialah pemindahan sehala dan berfungsi sama seperti Pautan keluaran, hanya pada jarak yang lebih besar.

Pos luar dalam sistem suria yang sama boleh dipautkan oleh Pautan Kargo, yang terdapat dalam tab Pelbagai pada menu Bina. Walaupun mereka akan memberikan anda 20 Besi, 12 Aluminium, dua Berilium dan dua Wayar Sifar, mereka tidak memerlukan bahan api untuk diselenggara.

Jika anda memerlukan pautan antara bintang, maka Pautan Kargo – Sistem Antara yang lebih mahal akan menjadi pilihan anda. Ia berharga 20 Besi, 12 Aluminium, tiga Tolok Reaktif, dan Geganti Comm untuk disediakan. Di samping itu, anda perlu membekalkan lima bekas Helium-3 untuk berfungsi sebagai bahan api untuk memastikan pautan berjalan.

Setelah Pautan Kargo anda disediakan, anda kemudian boleh memautkan Pautan Kargo pos utama anda ke Bekas Pemindahan yang anda ingin kumpulkan semua sumber. Ini akan menjimatkan masa anda melompat planet dan juga bermakna kadar pengumpulan sumber yang lebih tinggi secara menyeluruh.

Lebih Kepintaran, Lebih Banyak Sumber

Memastikan aliran sumber yang diperkemas adalah kunci untuk meluangkan lebih banyak masa mengembara bintang dan kurang masa melawat setiap pengekstrak sumber yang anda miliki. Walaupun menyediakan Kontena Pemindahan mungkin kelihatan menakutkan dan mengelirukan pada mulanya, setelah anda memahami asasnya, anda akan dapat membawa sumber berbilang sistem ke kapal anda tanpa perlu meninggalkannya.

Selagi anda ingat untuk membina Kontena Pemindahan anda berdekatan dengan kapal anda dan memautkan semua titik sumber dengan betul, anda akan mendapat manfaat dari pos anda dalam masa yang singkat.

Berapa banyak pos yang telah anda bina dan adakah anda memautkannya? Apakah sumber paling penting yang anda kumpulkan dari penempatan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.