Cara Menggunakan Bulatan untuk Mencari pada Samsung Galaxy S24 dan Google Pixel 8

9

Pernah bermimpi untuk mencari sesuatu pada skrin telefon anda dengan melukis isyarat semata-mata? Gerak isyarat Bulatan ke Carian Google membawakan tepat sekali, membolehkan anda mencari item pada skrin anda dengan pantas dengan gerak isyarat. Baca di bawah untuk mengetahui lebih lanjut tentang Bulatan untuk Carian dan cara menggunakannya.

Cara Menggunakan Bulatan untuk Mencari pada Samsung Galaxy S24 dan Google Pixel 8

Apakah Gerak Isyarat Bulatan Google untuk Mencari?

Seperti namanya, Bulatan ke Carian ialah cara baharu untuk mencari apa-apa yang muncul pada skrin telefon anda dengan gerak isyarat mudah: membuat bulatan, menconteng atau menyerlahkan.

Dengan Bulatan untuk Carian, anda boleh dengan cepat mengenal pasti objek dalam foto atau video, mencari teks atau mendapatkan jawapan yang berkaitan untuk item yang diminati. Contohnya, anda boleh melingkari atau menyerlahkan kasut dalam video YouTube untuk mengetahui jenamanya atau mencoret teks yang tidak diketahui untuk mengetahui maksudnya.

Selain itu, anda boleh mengezum ke skrin semasa anda dengan gerak isyarat dua jari untuk mengelilingi perkara yang anda perlukan untuk mencari dengan tepat. Ini boleh sangat membantu untuk menyerlahkan objek carian kecil untuk menjana hasil carian yang tepat.

Dalam banyak cara, Circle to Search ialah cara baharu untuk mencetuskan versi Google Lens yang dipertingkat untuk mencari objek pada skrin anda. Ia juga merupakan cara terbaik untuk melakukan carian imej terbalik di Instagram.

Buat masa ini, Circle to Search tersedia pada siri Google Pixel 8 Pro dan Samsung Galaxy S24. Pada Galaxy S24, pilihan yang berkaitan dengan gerak isyarat carian adalah di bawah Paparan > Bar Navigasi > Bulatan ke Carian.

Cara Menggunakan Bulatan untuk Mencari pada Android

Menggunakan ciri Bulatan untuk Carian ialah proses yang agak mudah. Inilah yang perlu anda ikuti:

 1. Tekan lama bar gerak isyarat navigasi atau butang rumah untuk mencetuskan Bulatan ke Carian.
 2. Skrin anda akan menunjukkan animasi berkilauan diikuti dengan cadangan untuk membulatkan, menyerlahkan atau ketik pada skrin untuk mencari.
  Mendayakan Bulatan untuk Carian
 3. Bulatkan atau serlahkan item minat anda.
  mengelilingi objek pada Samsung

 4. Jika anda gagal memasukkan objek dalam bulatan, anda boleh menyeret sudut segi empat tepat yang diserlahkan untuk memasukkan subjek dan menjana hasil carian. Jika objek carian kecil, zum masuk menggunakan gerak isyarat dua jari.
 5. Tarik ke atas tab hasil carian untuk melihat/memeriksa hasil carian anda.
  hasil carian untuk kalangan untuk dicari
 6. Tekan X di bahagian atas sebelah kiri untuk keluar dari tetingkap Bulatan untuk Carian setelah anda selesai mencari.

Anda boleh melaraskan kawasan carian yang diserlahkan dan mendapatkan hasil carian yang dikemas kini dalam masa nyata.

Untuk melihat sejarah carian Bulatan ke Carian anda, ketik menu tiga titik di bahagian atas sebelah kanan dan pilih pilihan Sejarah carian. Anda juga boleh mengosongkan sejarah carian 15 minit terkini anda dengan menekan pilihan Padam 15 Minit terakhir.

bulatan untuk mencari pilihan tambahan

Memadamkan sejarah carian Google anda pada Android atau Chrome juga akan mengosongkan sejarah Bulatan ke Carian anda.

Bagaimanakah Bulatan untuk Cari Berbeza Daripada Google Assistant?

Berbeza dengan Google Assistant, Circle to Search menyediakan pengalaman carian yang mengasyikkan tanpa memaksa anda beralih kepada apl lain. Ia menggunakan kuasa Google Lens untuk menyediakan hasil carian yang disesuaikan. Selain mencari, anda boleh menggunakan Bulatan untuk Cari untuk membeli-belah terus daripada hasil carian dengan mengelilingi item yang diminati.

Ciri ini juga merupakan anugerah untuk mencari makna perkataan yang sukar. Selain itu, anda boleh menambah pertanyaan anda dengan item yang dikelilingi untuk mendapatkan hasil carian yang lebih khusus yang dikuasakan oleh Generative AI. Sebagai contoh, anda boleh menyerlahkan item makanan atau bangunan pada skrin anda untuk bertanya mengapa ia begitu popular untuk mendapatkan jawapan yang tepat serta-merta. Ini akan membantu anda dengan cepat menguraikan pertanyaan yang kompleks kepada penyelesaian yang ringkas dan mudah difahami.

Dengan Bulatan ke Carian, anda boleh membandingkan dua pilihan dengan mudah tanpa meninggalkan skrin anda atau beralih kepada apl carian lain. Contohnya, anda boleh menyerlahkan/melingkari dua hotel dengan cepat pada skrin anda untuk mempelajari dan membandingkan rating, foto dan ulasan mereka tanpa meninggalkan apl.

Setelah anda selesai mencari, anda boleh kembali ke tempat anda bermula.

Bulatan ke Carian Meningkatkan Pengalaman Carian pada Android

Bulatan ke Carian ialah cara inovatif untuk mencari item pada skrin telefon anda. Walaupun pada masa ini ciri ini tersedia pada telefon Android premium terpilih seperti Galaxy S24 dan Pixel 8, ia boleh dilancarkan kepada lebih banyak peranti pada masa hadapan.

Buat masa ini, anda boleh menggunakan Google Lens untuk mencari atau mengenal pasti baka atau manusia anjing dan kucing.

Soalan Lazim

Model telefon manakah yang akan mempunyai ciri Circle to Search?

Setakat ini, hanya Samsung Galaxy S24 dan Pixel 8 akan mempunyai ciri tersebut.

Mengapakah Circle to Search tidak berfungsi?

Terdapat dua sebab utama ciri itu mungkin tidak berfungsi untuk anda. Mula-mula, anda mungkin perlu mendayakannya dalam tetapan (seperti yang dijelaskan di atas), atau anda tidak menekan lama bar navigasi (bar putih di bahagian paling bawah skrin anda).

Pastikan ciri didayakan dalam tetapan. Kemudian, tekan lama bar di bahagian bawah telefon anda untuk memastikan ia berfungsi dengan betul.