Cara menggunakan ChatGPT pada iPhone dan Apple Watch: Panduan lengkap

87
Cara menggunakan ChatGPT pada iPhone dan Apple Watch

Kemajuan teknologi yang pesat telah membolehkan kami mengakses alat yang berkuasa. Tidak, saya tidak merujuk kepada Siri tetapi kepada alat carian perbualan viral, ChatGPT. Dengan bantuan iPhone dan Apple Watch anda, kini anda boleh menyepadukan model bahasa canggih ke dalam kehidupan harian anda dengan mudah. Panduan ini menunjukkan kepada anda cara menggunakan ChatGPT dengan iPhone dan Apple Watch anda, supaya anda boleh menikmati teknologi yang menakjubkan ini sepenuhnya.

Apakah itu ChatGPT?

ChatGPT ialah chatbot yang dibangunkan oleh OpenAI dan dikeluarkan pada 2020. Elon Musk dan Sam Altman mengasaskan syarikat terkenal pada 2015 yang mencipta alat AI DALL-E, yang menjana imej daripada teks. Matlamat utama membangunkan ChatGPT adalah untuk menjana respons seperti manusia supaya ia boleh digunakan sebagai alat perbualan.

Anda boleh memanggilnya model bahasa AI yang dibina pada seni bina transformer dan dikuasakan oleh algoritma pembelajaran mendalam. Ia boleh menerangkan corak bahasa dan menjana respons yang koheren dan sesuai mengikut konteks.

Walau bagaimanapun, aspek alat yang paling menarik ialah format dialognya, yang membolehkan anda mengambil susulan untuk soalan yang ditanya sebelum ini, menukar carian kepada mod perbualan. Satu lagi aspek yang menarik dalam model bahasa AI ialah ia menerima maklum balas apabila berhadapan dengan fakta yang salah, tetapi ia tidak dapat memahami akibat atau implikasi maklum balas tersebut.

Adakah ChatGPT percuma untuk digunakan?

 • Versi percuma: Walaupun chatbot tersedia secara percuma untuk pengguna biasa, syarikat itu melaburkan sejumlah besar $3 juta setiap bulan untuk memastikan ia berfungsi. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakannya secara berlebihan, anda mungkin melebihi had penggunaan dan menerima pemberitahuan yang menyatakan, “terlalu banyak permintaan dalam satu jam.” Had ini disediakan untuk memastikan ciri tersebut boleh memberi perkhidmatan kepada semua pengguna.

 • Versi berbayar: Untuk memenuhi keperluan pengguna, syarikat itu telah melancarkan perkhidmatan langganan yang dipanggil ChatGPT Plus, yang bermula pada $20 sebulan. Versi ini menyediakan perkhidmatan seperti penyelesaian pertanyaan pantas, akses keutamaan kepada ciri terkini dan, yang paling penting, akses semasa waktu sibuk.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa langganan berbayar pada masa ini hanya tersedia kepada pelanggan di Amerika Syarikat melalui sistem jemputan. Anda sepatutnya menerima e-mel dalam peti masuk anda jika anda menyertai senarai menunggu di sana. Selain itu, OpenAI merancang untuk mengembangkan akses kepada langganan berbayar ke lebih banyak wilayah tidak lama lagi.

Cara menggunakan ChatGPT pada iPhone

Ikut arahan terperinci yang disediakan di bawah untuk mencapai dengan mudah menggunakan ChatGPT pada iPhone anda, yang menjadikan prosesnya mudah dan tidak menyusahkan.

Akses ChatGPT pada iPhone anda daripada penyemak imbas

 1. Lancarkan penyemak imbas pada iPhone anda. Saya menggunakan apl Chrome.
 2. Menuju ke laman web ChatGPT.
 3. Log masuk atau daftar ke akaun ChatGPT anda.

 4. Jika anda membuat akaun baharu, anda perlu memberikan maklumat yang diperlukan.
 5. Ketik kotak di bahagian bawah skrin dan taip soalan anda.
 6. Tekan ikon Hantar.

  Gunakan ChatGPT pada iPhone terus dari penyemak imbas

tahniah! Anda kini akan menerima jawapan menyeluruh untuk pertanyaan anda. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa seberapa tepat dan teliti anda menerangkan pertanyaan anda akan menentukan ketepatan dan tahap perincian jawapan.

Gunakan apl Bing yang dikuasakan oleh ChatGPT

 1. Muat turun dan lancarkan Apl Bing pada iPhone anda.
 2. Log masuk dengan akaun outlook anda.
  Begini cara anda boleh menukar kata laluan Outlook anda jika anda terlupa.
 3. Ketik ikon Bing baharu di bar navigasi bawah.
 4. Ketik kotak Tanya saya apa-apa.
 5. Tulis masalah anda secara terperinci → tekan ikon hantar.

Anda kini akan menerima respons yang diperlukan. Selain itu, apl itu juga termasuk beberapa ciri yang menarik, seperti keupayaan untuk menyesuaikan respons anda dengan memilih pilihan Lebih Kreatif, Lebih Seimbang atau Lebih Tepat. Tambahan pula, daripada menaip, anda boleh bertanya soalan anda menggunakan ciri interaksi suara.

Gunakan Pintasan untuk ChatGPT untuk Apple Watch

ChatGPT tidak serasi secara langsung dengan Apple Watch anda. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengakses perkhidmatannya melalui penyelesaian yang bijak.

Ia merupakan proses 4 peringkat yang bermula dengan mendapatkan Kunci API dan kemudian mengkonfigurasi pintasan pada iPhone anda yang disegerakkan dengan Apple Watch. Jangan risau; cuma ikut panduan kami, dan anda boleh pergi!

Dapatkan kunci API daripada OpenAI

Setelah anda berjaya mendaftar untuk akaun OpenAI, ikut langkah di bawah pada iPhone atau Mac anda.

 1. Navigasi ke Halaman Kunci API dan log masuk atau daftar untuk akaun anda.
 2. Tatal ke bawah dan pilih pilihan Cipta kunci rahsia baharu di bawah bahagian Kunci API.
 3. Salin Kunci API yang muncul, memastikan anda menyimpannya di tempat yang selamat.

  Dapatkan kunci API daripada OpenAI

Nota: Pastikan anda menyalin kunci API pada kali pertama, kerana OpenAI tidak akan memaparkannya lagi.

Konfigurasikan pintasan ChatGPT pada iPhone

 1. Dapatkan salah satu daripada yang berikut: Pintasan untuk ChatGPT (Sederhana) atau API dosa pintar.
 2. Ketik + Tambah Pintasan.
 3. Pilih ikon tiga titik pada pintasan ChatGPT.

  Tambahkan pintasan ChatGPT pada iPhone

 4. Tatal ke bawah ke bahagian Teks dan tampal kunci API yang anda hasilkan menggunakan tapak web OpenAI.
 5. Cari dan ubah suai teks yang dipaparkan dalam bahagian Minta Teks untuk menunjukkan teks itu apabila ciri itu digunakan.
 6. Pilih Selesai di penjuru kanan sebelah atas.

  Konfigurasikan pintasan ChatGPT pada iPhone

Tukar Siri anda kepada Super ChatGPT

 1. Cari apl Pintasan pada iPhone anda.
 2. Tekan dan tahan pintasan ChatGPT.
 3. Pilih Namakan semula daripada senarai.
 4. Masukkan nama yang anda mahu gunakan pintasan sebagai. Saya akan memanggilnya Super ChatGPT.
 5. Ketik Selesai.

  Tukar Siri anda kepada Super ChatGPT

Selepas mengkonfigurasi, ketik pada pintasan untuk menjalankannya, dan ciri itu akan memaparkan teks yang anda tentukan apabila digunakan. Untuk mengetepikan pop timbul, hanya taip OK dan tekan butang Selesai.

Nota: Anda mesti menjalankan pintasan pada iPhone anda sekurang-kurangnya sekali sebelum mencuba perkara yang sama pada Apple Watch.

Gunakan ChatGPT pada Apple Watch

 1. Anda perlu memanggil Siri terlebih dahulu dan menyebut “Jalankan Super ChatGPT” [your designated shortcut name].
 2. Sekarang, anda akan diminta untuk mod input. Anda boleh memilih daripada Menaip atau Mengimlak.
 3. Kemudian berikan input anda atau tanya soalan anda.
 4. Bot kemudian akan meminta kebenaran untuk menyambung ke pelayan ChatGPT → ketik Benarkan.

Itu sahaja! Kini, anda akan menerima jawapan yang komprehensif. Anda perlu melalui kerumitan ini sekali sahaja; siarkan itu, ChatGPT akan sentiasa bersedia untuk anda.

Apakah batasan ChatGPT?

 • Walaupun kebanyakannya menjawab dengan tepat, ia tidak selalu memahami konteks perbualan.
 • Kadangkala, ia menghasilkan tindak balas yang berat sebelah.
 • Ia tidak dapat merumuskan penaakulan atau pemikiran untuk menyokong responsnya kerana ia bergantung pada data yang ada.
 • Bot mungkin memberikan respons yang tidak sesuai, tidak sensitif atau menyinggung perasaan dalam situasi tertentu.
 • Alat itu pada masa ini mengehadkan pengetahuannya kepada perkara yang dilancarkan atau dinyatakan pada tahun 2021 pada masa penulisan.

Soalan Lazim

Adakah ChatGPT tersedia dalam semua bahasa?

Walaupun fakta bahawa ChatGPT telah dilatih dalam beberapa bahasa, ia masih belum tersedia dalam kesemuanya. Bahasa Inggeris ialah bahasa yang paling biasa digunakan dalam ChatGPT.

Bagaimanakah ChatGPT menjana respons?

Proses pembelajaran mesin yang dikenali sebagai model bahasa generatif bertanggungjawab untuk respons cemerlang ChatGPT. Seni bina rangkaian saraf digunakan untuk melatih chatbot pada set data teks yang besar, membolehkannya memahami konteks pertanyaan dan menjana respons yang relevan dan koheren.

Bolehkah ChatGPT memahami sindiran dan jenaka?

Walaupun model bahasa AI boleh memahami sindiran dan jenaka, sifat bernuansa dan kontekstual bentuk komunikasi ini mungkin mengehadkan keupayaannya. Tambahan pula, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa respons chatbot sentiasa neutral kerana ia direka untuk memberikan jawapan yang tidak berat sebelah.

Adakah ChatGPT sentiasa tepat?

Tidak, ChatGPT tidak selalunya tepat kerana jawapannya banyak dipengaruhi oleh cara pertanyaan tertentu diungkapkan dan jawapan yang diberikan oleh chatbot kadangkala sudah lapuk. Sehingga berita ini ditulis, ia hanya mempunyai maklumat sehingga tahun 2021.

Adakah ChatGPT penukar permainan?

ChatGPT memerlukan penambahbaikan yang ketara untuk menjadi penukar permainan sebenar seperti Siri kesayangan kami atau apl AI yang lain. Pada pendapat saya, bot perlu mengembangkan pangkalan pengetahuannya supaya ia boleh memasukkan maklumat terkini. Saya mengalu-alukan maklum balas anda tentang topik ini dan ingin mendengar pendapat anda tentang model bahasa AI yang popular.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan Siri pada Apple Watch
 • Apl pembantu peribadi pintar terbaik untuk iPhone
 • Apakah Pengecasan Tenaga Bersih pada iPhone dan cara ia berfungsi