Cara Menggunakan Ciri Dipertingkat Messenger

38

Anda pasti menikmati kemudahan menghantar teks dengan Perkhidmatan Pesanan Ringkas (SMS). Tetapi apabila keperluan untuk komunikasi yang dipertingkatkan meningkat dengan kemajuan teknologi, SMS menjadi sangat singkat. Anda memerlukan lebih banyak ciri untuk memadankan mesej anda dengan aliran digital semasa. Di situlah Enhanced Messenger masuk.

Cara Menggunakan Ciri Dipertingkat Messenger

Artikel ini menyemak ciri Pengutus Dipertingkat untuk menunjukkan kepada anda cara ia dapat memenuhi keperluan pemesejan anda yang tidak dipenuhi melalui SMS.

Ciri Dipertingkat Messenger

Perkhidmatan Pemesejan Dipertingkat (EMS) banyak meminjam daripada SMS. Kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama iaitu menghantar mesej daripada seseorang kepada orang lain. Walau bagaimanapun, EMS menggunakan Rich Communication Service (RCS), teknologi pemesejan yang sederhana. Ia menawarkan lebih banyak ciri untuk membolehkan anda membuat mesej yang disesuaikan dengan pengguna akhir. Ia juga membantu menjadikan pemesejan lebih menarik.

Tetapi RCS hanya tersedia pada peranti Android. iOS masih belum menerimanya. Sebaliknya, iOS menggunakan iMessage, yang menyokong ciri serupa yang terdapat dalam Pemesejan Dipertingkat.

Kedua-duanya kekurangan ciri interaktif kerana iOS hanya berfungsi pada peranti Apple dan RCS pada peranti Android. Apabila anda menghantar mesej yang dipertingkatkan daripada peranti Apple ke peranti Android atau sebaliknya, mesej itu muncul sebagai teks biasa.

Ciri Pengutus Dipertingkat untuk Android

Sebelum melihat ciri, mari kita bincangkan cara mengaktifkan Pemesejan Dipertingkat. Anda akan menemui pilihan pada peranti yang menjalankan Android 4.4 KitKat atau lebih baru. Secara lalai, pemesejan RCS dimatikan. Begini cara untuk mengaktifkannya:

 1. Buka apl mesej anda dan klik “menu tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik “Tetapan.”
 3. Apabila tetingkap tetapan dibuka, cari “sembang RCS” dan ketik padanya.
 4. Dayakan togol untuk pemesejan RCS.

Beberapa ciri Pemesejan Dipertingkat yang anda akan mempunyai akses untuk memasukkan:

Penyulitan Akhir-Akhir

Apabila menggunakan RCS, keselamatan berada di hadapan dan tengah. Anda tidak perlu risau tentang orang lain yang mengakses mesej anda semasa penghantaran. Malah pembekal perkhidmatan tidak dapat melihat mesej anda. Ini membantu menghantar maklumat sensitif yang anda tidak akan hantar menggunakan SMS biasa.

Penyulitan hujung ke hujung aktif secara lalai dan anda boleh mengetahui sama ada perbualan anda disulitkan. Apabila menaip mesej, semak sepanduk dengan kunci yang tertera “Berbual dengan [name of the recipient]. Selain itu, butang hantar dan cap masa akan mempunyai kunci.

Jika perbualan anda tidak disulitkan dan RCS anda aktif, semak dengan penerima jika mereka telah mengaktifkan RCS.

Sembang Kumpulan

Pemesejan Dipertingkat memudahkan kerjasama dengan pasukan. Anda boleh membuat kumpulan dan menghantar mesej disulitkan hujung ke hujung. Tetapi agar sembang kumpulan berfungsi pada Android Messenger, ahli mesti mengaktifkan ciri sembang yang dipertingkatkan. Anda boleh membuat kumpulan menggunakan langkah berikut:

 1. Lancarkan apl messenger anda dan klik “Ikon sembang baharu” di bahagian bawah sebelah kanan skrin.
 2. Ketik “Buat kumpulan” di bahagian atas.
 3. Klik bahagian “Kepada” dan pilih daripada kenalan anda orang yang ingin anda tambahkan pada kumpulan. Setelah anda selesai, klik “Seterusnya”.

Masukkan nama kumpulan dan ketik “Seterusnya” untuk membuka sembang. Apabila anda menghantar teks, semua orang akan melihat semua mesej dan dapat membalas.

Semua kumpulan anda pergi ke senarai perbualan anda. Anda boleh membuka kumpulan dan membuat perubahan mengikut kehendak anda. Anda boleh mengedit nama kumpulan, menambah lebih ramai ahli atau mengalih keluar ahli.

Penghantaran dan Penerimaan

Anda boleh mengaktifkan penghantaran dan resit jika anda ingin mengetahui sama ada rakan dan keluarga anda telah menerima mesej anda. Masa mereka menerima dan membaca mesej anda dipaparkan di bawah mesej teks. Walau bagaimanapun, ini berfungsi jika anda (penghantar) dan penerima telah mengaktifkan sembang RCS dan membaca resit.

Berikut ialah cara untuk mengaktifkan resit baca:

 1. Buka apl pemesejan anda dan klik menu “Tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Klik “Tetapan” dan ketik “Sembang RCS.”
 3. Tatal ke bawah dan dayakan togol untuk “Hantar resit baca.”

Apabila resit hantar aktif, orang lain juga boleh melihat apabila anda menerima dan membaca mesej mereka.

Penunjuk Menaip

Dengan penunjuk menaip aktif, anda boleh mengetahui bila seseorang akan menghantar sesuatu dengan cara anda. Apabila mereka menaip, tiga titik melantun muncul di sudut kiri bawah skrin. Anda perlu mendayakan ciri ini daripada tetapan seperti berikut:

 1. Buka apl pemesejan anda dan ketik menu “Tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Klik “Tetapan” dan ketik “Sembang RCS.”
 3. Hidupkan togol untuk “Tunjukkan penunjuk menaip.”

Balasan Pintar

Berdasarkan perbualan anda, anda menerima cadangan balasan yang boleh anda ketik dan hantar dengan segera. Cadangan ini berguna jika anda tidak mempunyai masa untuk menaip balasan atau tidak dapat menghasilkan balasan yang betul. Tetapi anda harus berhati-hati apabila menggunakan balasan pintar kerana ia mungkin memberikan cadangan di luar topik.

Untuk mendayakan balasan pintar, ikut langkah ini:

 1. Buka apl mesej anda dan klik menu “Tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik “Tetapan.”
 3. Klik “Cadangan dalam sembang.”
 4. Dayakan togol untuk “Balasan pintar” dan “Tindakan yang dicadangkan.”

Kandungan Media Kaya

Menggunakan teks sahaja untuk berkomunikasi menjadikan perbualan membosankan dan kurang menarik. Tetapi dengan RCS didayakan, perbualan anda akan menjadi lebih rancak. RCS menggunakan Wi-Fi atau data mudah alih untuk berkongsi kandungan media seperti video, imej, GIF, pelekat dan audio. Selain itu, anda boleh berkongsi fail seperti PDF dan dokumen.

Untuk berkongsi kandungan media kaya:

 1. Ketik ikon “Tambah” (+) di sebelah kiri kotak mengarang. Tetingkap dengan pelbagai pilihan muncul.
 2. Klik “Fail.” Penjelajah fail dibuka untuk membantu anda menavigasi tempat anda telah menyimpan media anda.
 3. Pilih media anda dan ketik “Tambah” untuk melampirkannya pada mesej anda.

Lihat dan Karang Teks melalui Komputer

Jika anda menghabiskan sebahagian besar masa anda pada desktop anda, ciri ini mungkin mudah. Ia memberi anda akses kepada apl mesej anda daripada pelayar web pada komputer anda menggunakan kod QR.

 1. Buka “Google Web untuk mesej” untuk mencari a kod QR.
 2. Buka apl mesej anda dan ketik menu “Tiga titik” di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Klik “Gandingan peranti.”
 4. Imbas kod QR, dan anda akan mendapat akses kepada mesej anda.

Perbezaan Antara Android Enhanced Messenger dan iMessage

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, peranti iOS tidak menggunakan RCS. Sebaliknya, mereka menggunakan protokol sembang iMessaging untuk meningkatkan SMS. Kedua-duanya serupa dalam banyak aspek. Sebagai contoh, iMessage mempunyai semua ciri di atas tersedia dalam RCS. Walau bagaimanapun, kedua-duanya berbeza dalam cara berikut:

 • iMessage hanya untuk peranti Apple: Anda hanya boleh menggunakan iMessage pada iPhone, iPad, Mac dan Apple Watch. Sebaliknya, RCS tersedia untuk semua peranti Android, tanpa mengira pengeluar.
 • Kesan skrin: iMessage mempunyai kesan skrin seperti laser, kesan kebakaran dan lampu sorot yang tidak terdapat dalam RCS.
 • Penyepaduan apl: iMessage disepadukan dengan apl Apple lain seperti Siri dan iCloud. Sebaliknya, RCS tidak menyepadukan apl Android lain.
 • Kemas Kini: Apabila iMessage mendapat kemas kini, anda mengemas kini perisian telefon anda. Anda tidak boleh mengemas kini telefon anda untuk RCS, tetapi anda boleh mengemas kini apl pemesejan anda daripada Gedung Play.

Terokai Ciri Pengutus Dipertingkat

Anda boleh mengakses ciri Pemesejan Dipertingkat sama ada anda menjalankan peranti Android atau iOS. Walaupun Pemesejan Dipertingkat memerlukan internet, ia boleh menjadikan interaksi anda lebih menyeronokkan daripada SMS biasa. Dengan menerima teknologi terkini, anda boleh menjadikan pemesejan lebih mudah berbanding sebelum ini.

Adakah anda masih menggunakan SMS tradisional dalam komunikasi anda? Adakah anda fikir Enhanced Messenger ialah pilihan yang lebih baik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.