Cara menggunakan ciri kamera Samsung Galaxy S21 Baharu

74
Skrin kamera Samsung Galaxy S21 Ultra NextPit
© NextPit

Pandangan pengarah, kunci zum baharu dan RAW 10-bit – ini adalah beberapa ciri kamera yang agak menarik yang anda akan dapati pada Samsung Galaxy S21 yang dilancarkan baru-baru ini. Ya, kami tahu ini bukan ciri baharu sepenuhnya dan telah ditemui pada pendahulunya, namun, saya masih ingin mengambil peluang ini untuk menerangkan beberapa ciri kamera menarik Galaxy S21, Galaxy S21+ dan Galaxy S21 Ultra ini dengan lebih besar. terperinci dalam panduan ini.

Tanpa berlengah lagi, mari kita menyelami terus ciri-cirinya. Sila ambil perhatian bahawa ciri ini tersedia pada ketiga-tiga model dalam barisan Galaxy S21 semasa. Selain menawarkan kamera yang lebih berkuasa, Galaxy S21 Ultra menawarkan kelebihan yang ketara dari segi kualiti dan fleksibiliti yang lebih besar dari segi fungsi.

Kandungan

 1. Snap Video 8K
 2. Ambil Tunggal
 3. Pandangan Pengarah
 4. Zum Angkasa dengan Kunci Zum
 5. 10 Bit RAW & HDR10+

Semua ciri ini berasal dari aplikasi kamera prapasang Samsung. Tidak perlu dikatakan, anda akan menemui ciri tambahan seperti Mod Malam atau Mod Potret pada telefon bimbit itu sendiri, tetapi saya telah memutuskan untuk menumpukan pada ciri yang hanya boleh anda temui pada peranti ini.

Snap Video 8K

Mari mulakan dengan ciri Snap Video 8K! Ini pada asasnya hanyalah fungsi eksport untuk bingkai yang telah anda rakam dalam video 8K. Oleh itu, jangkakan resolusi rakaman 7,680 x 4,320 piksel akan dipisahkan – yang secara kasarnya bersamaan dengan 33 megapiksel yang mengagumkan. Jika dibandingkan dengan imej HD Penuh atau 4K yang dieksport, anda boleh menukar peleraian imej selepas itu tanpa mengalami sebarang kehilangan yang serius secara terperinci.

Untuk menggunakan ciri ini, anda perlu melancarkan mod video dalam apl kamera terlebih dahulu. Lihat prosedur seterusnya dalam imej berikut:

Snap Video Samsung Galaxy S 21 8K

Dalam mod 8K, anda boleh mengeksport foto pada 33 megapiksel / © NextPit

 • Pilih entri 8K / 24 dalam bahagian resolusi video (hanya untuk kamera utama)
 • Teruskan dan rakam video subjek anda
 • Pergi ke video yang dirakam dalam galeri, mainkan semula dan jeda pada saat yang dikehendaki.
 • Pilih imej tunggal terbaik melalui bar main balik video
 • Ketik pada ikon tangkapan skrin di penjuru kiri sebelah atas dan foto 8K akan muncul dalam galeri anda

Ambil perhatian bahawa kadar bingkai untuk video 8K adalah terhad kepada 24 bingkai. Oleh itu, Galaxy S21 mungkin meningkatkan masa pendedahan setiap bingkai sehingga 1/30 saat. Oleh itu, anda harus menggunakan snap video 8K dalam cahaya sebanyak mungkin. Ini kerana semakin lama masa pendedahan, semakin tinggi risiko mengalami gerakan kabur, yang kelihatan sangat hodoh terutamanya dengan bingkai tunggal yang dieksport.

Ambil Tunggal

Dalam mod “Single Take”, model Galaxy S21 baharu mampu merakam imej dengan jarak fokus dan video berbeza pada kelajuan berbeza secara serentak. Ini membolehkan anda merakam subjek selama maksimum 15 saat, menukar sudut dan tunggu seketika apabila imej berkumpul. Dalam apl Galeri, anda boleh memilih daripada pelbagai imej dan video yang dibuat dalam Single Take.

Samsung Galaxy S21 Ambil Tunggal 1

Ciri “Single Take” membolehkan anda menukar panjang fokus selepas itu, antara lain / © NextPit

 • Pergi ke item menu “Single Take” dalam apl kamera
 • Pilih berapa lama anda mahu tangkapan itu
 • Tangkap video subjek selama maksimum 15 saat
Samsung Galaxy S21 Single Take 2

Galaxy S21 kemudiannya akan membuat gambar dan video secara automatik daripada rakaman / © NextPit

 • Sekarang pergi ke galeri dan ketik pada “Single Take” untuk memilih salah satu gambar atau video.

Mod ini amat berguna apabila anda hanya mempunyai masa yang singkat dengan subjek. Terima kasih kepada Single Take, anda boleh mengubah komposisi, panjang fokus dan gaya pada masa yang akan datang.

Pandangan Pengarah

Jika anda mempunyai sedikit masa tambahan semasa merakam video, maka anda harus biasa dengan ciri Paparan Pengarah. Pada asasnya, ini ialah mod penangkapan yang menunjukkan kepada anda imej pemidang tilik langsung daripada semua kamera – serentak. Anda juga boleh menangkap video swafoto dan rakaman kamera utama pada masa yang sama, ihsan dari Paparan Pengarah.

Paparan Pengarah Samsung Galaxy S 21

Dalam mod “Paparan Pengarah”, anda boleh memerhatikan sesuatu melalui pratonton langsung kamera tiga / © NextPit

 • Pergi ke menu “Lagi” dalam apl kamera
 • Pilih “Paparan Pengarah”
 • Di sebelah kanan skrin, anda kini boleh melihat pratonton langsung bagi setiap kamera
 • Ikon di penjuru kiri sebelah atas membolehkan anda mengawal cara imej swafoto dipaparkan
 • Nota: Walaupun imej swafoto juga boleh dilihat, hanya satu jarak fokus dirakam pada satu masa

Zum ruang dengan kunci zum

Anda sudah mengetahui tentang ciri Space Zoom daripada telefon pintar Samsung terdahulu, contohnya, Galaxy S20 Ultra atau Note 20 Ultra. Walau bagaimanapun, apa yang dipanggil “kunci zum” adalah tambahan baharu kepada Galaxy S21. Galaxy S21 memfokuskan pada subjek dengan cara yang agak bijak dan dengan itu berjaya menghalang sebarang jenis gegaran apabila anda semua dizum keluar. Apabila menukar fokus subjek anda, subjek sebelumnya “melekat” sedikit di tengah-tengah gambar.

Kunci Zum Samsung Galaxy S21

Kunci zum baharu / © NextPit

 • Leret ke bawah pada pilihan zum dalam pratonton imej untuk mengakses ciri zum ruang
 • Sekarang fokus pada subjek yang diingini dan ketik pada paparan untuk seketika
 • Kini subjek harus kekal berpusat dan stabil

Zoom-Lock tidak semestinya memastikan anda mendapat foto yang lebih baik, tetapi tangkapan standard zum angkasa distabilkan. Walau bagaimanapun, ciri ini agak praktikal untuk memilih subjek. Jika anda suka memerhati burung atau ingin menangkap kapal terbang, maka fungsi ini mempunyai kegunaannya.

Video RAW & HDR10+ 10-bit

Saya ingin bercakap tentang format atau “standard”, dalam model Galaxy S21 baharu, secara ringkas di sini. Hanya kedalaman bit dalam format RAW yang baharu, tetapi untuk mendapatkan foto dan video yang lebih baik, anda harus mengetahui tentang format RAW 10-bit dan rakaman video dalam HDR10+.

Apabila merakam dengan RAW 10-bit, Galaxy S21 menyimpan data sensor mentah sebagai tambahan kepada tangkapan JPEG (atau HEIF) daripada kamera. Walaupun maksimum 256 nilai warna bagi setiap piksel boleh disimpan dengan 8 bit, kami melihat pada 1,024 nilai warna dengan 10 bit. Oleh itu, imej secara teori boleh mengandungi lebih daripada 1 bilion warna dan bukannya hanya di bawah 16.7 juta warna. Walau bagaimanapun, anda perlu “membangunkan” imej RAW dalam program pemprosesan imej selepas menangkapnya, sambil bersedia untuk mengalami kehilangan kualiti yang kurang ketara semasa pemprosesan.

Samsung Galaxy S21 HDR Gif

Artifak paling ketara apabila mengezum masuk dengan Galaxy S21 / © NextPit

Piawaian HDR10+ membolehkan anda menangkap tangkapan kontras dan kecerahan yang lebih tinggi semasa merakam video. Standard ini dibangunkan oleh Samsung dan Amazon Video dan disokong oleh TV UHD pengeluar sendiri, antara lain. Jika anda memiliki TV sedemikian, sebaiknya rasai sendiri perbezaannya. Walau bagaimanapun, saya menemui banyak artifak semasa mencubanya – dan ini adalah sesuatu yang akan saya siasat lebih lanjut untuk semakan saya.

Adakah anda mempunyai sebarang soalan yang belum dijawab tentang ciri kamera Galaxy S21, S21+ dan S21 Ultra? Jika ya, tulis kepada saya dalam komen dan saya akan cuba untuk membersihkan sebarang kekaburan dalam artikel ini!