Cara menggunakan ciri Kolab Instagram pada iPhone

23
Cara menggunakan ciri Kolab Instagram pada iPhone

Adakah anda seorang pengaruh yang sedang berkembang, atau adakah anda suka mencipta kandungan unik dengan rakan di Instagram? Jika ya, saya amat mengesyorkan menggunakan ciri Kolab baharu Instagram. Ini semua tentang membuat siaran yang menarik bersama-sama dengan rakan Instagrammer. Di sini, saya akan meneroka apakah ciri Kolab di Instagram, faedahnya dan cara menggunakannya dengan cekap.

Apakah siaran Kolab Instagram?

Ciri Kolab Instagram membolehkan dua akaun berkongsi siaran suapan atau Reel. Apabila anda memuat naik siaran, anda mesti menambah akaun kolaborator lain. Dalam kes ini, pengepala siaran akan menyertakan nama kedua-dua akaun dan pengikut kedua-duanya boleh melihat siaran tersebut.

Oleh itu, kedua-dua rakan usaha sama akan mendapat kredit untuk sebarang paparan, suka dan ulasan yang diterima oleh siaran kerjasama. Selain itu, anda boleh berinteraksi dengan komuniti masing-masing. Jadi, ini adalah kaedah yang hebat untuk syarikat kecil, jenama dan penyedia kandungan mempromosikan diri mereka di Instagram.

Cara menggunakan ciri Collab dalam Instagram pada iPhone

Anda mesti mempunyai profil awam untuk menambah rakan usaha sama pada siaran Instagram. Untuk itu,

 1. Pergi ke profil Instagram anda → Ketik menu hamburger.
 2. Pilih Tetapan dan privasi → Privasi akaun.

  ketik menu hamburger, ketik tetapan dan privasi, ketik privasi akaun dalam instagram

 3. Togol matikan Akaun peribadi → Ketik Tukar kepada awam.

  matikan akaun peribadi, ketik tukar kepada awam dalam instagram

Ini akan membolehkan sesiapa sahaja melihat siaran anda dan mengikuti akaun anda. Sekarang, mari kita lihat cara menggunakan ciri Kolab di Instagram.

 1. Buka Instagram → Ketik ikon profil.
 2. Ketik tanda tambah → Pilih mana-mana jenis siaran.
  Di sini, saya telah memilih Post.
 3. Pilih imej siaran daripada galeri anda → Ketik Seterusnya.

  ketik ikon profil, ketik tanda tambah, pilih siaran, pilih imej, ketik seterusnya dalam Instagram

 4. Edit imej mengikut keutamaan anda atau langkau ia → Ketik Seterusnya.
 5. Pilih Tag orang → Jemput rakan usaha sama.
 6. Taip nama akaun → Pilih akaun daripada senarai carian.

  ketik tanda nama orang, ketik jemput kolaborator, cari akaun dalam Instagram

 7. Letakkan tag di lokasi yang dikehendaki → Ketik Selesai.
 8. Ketik Kongsi.

  ketik selesai, ketik kongsi dalam instagram

Siaran akan dikongsi pada suapan anda. Tetapi ingat, akaun yang ditag mesti menerima permintaan kerjasama untuk berkongsi siaran pada suapan mereka. Jika anda memadamkan siaran itu, ia akan dialih keluar daripada suapan kolaborator.

Selain itu, tiada cara untuk menjemput rakan usaha sama di Instagram selepas membuat siaran. Oleh itu, pastikan anda menambah akaun yang betul sebagai rakan usaha sama sebelum memuat naik siaran.

Cara menerima atau menolak permintaan Kolab Instagram pada iPhone

Jika seseorang menambahkan anda sebagai kolaborator pada siaran mereka, anda mesti menyemaknya dahulu dan kemudian menerima permintaan Collab. Selepas itu, ia akan dikongsi pada suapan anda dan pengikut anda boleh melihat siaran tersebut.

 1. Buka Instagram → Ketik ikon utusan.
 2. Permintaan Collab akan dihantar sebagai DM daripada akaun tersebut.
  Jika anda tidak mengikuti kolaborator, ia akan berada dalam Permintaan.
 3. Ketik Lihat Permintaan → Semak → Terima.

  ketik permintaan lihat, ketik semakan, ketik terima di Instagram

Itu sahaja! Anda akan ditambah sebagai rakan usaha sama, dan nama akaun anda akan ditunjukkan dalam pengepala siaran.

Jika anda tidak mahu menerima permintaan kerjasama, ketik Tolak dalam pop timbul Semakan. Selain itu, anda boleh menahan permintaan siaran kerjasama dengan memilih Bukan Sekarang. Kemudian anda boleh menerima atau menolaknya.

Faedah menggunakan ciri Kolab Instagram

Siaran Kolab ialah pendekatan yang cepat dan praktikal untuk meningkatkan jangkauan khalayak untuk siaran anda, yang mungkin menghasilkan kelebihan berikut:

 • Tingkatkan keterlihatan: Siaran Kolab membolehkan anda berkongsi imej dan gulungan dengan pengikut pengarang bersama anda dan khalayak anda. Jadi, ia meningkatkan bilangan orang yang melihat siaran anda.

 • Tarik lebih ramai pengikut: Memandangkan siaran anda akan dibentangkan kepada lebih ramai orang, anda akan menarik pengikut baharu. Selain itu, lebih banyak perniagaan atau pencipta kandungan mungkin menjemput anda untuk bekerjasama.

 • Tingkatkan penglibatan: Lebih ramai orang akan terlibat dan berinteraksi dengan siaran Kolab anda kerana keterlihatan yang meningkat. Jadi, siaran ini akan menjana lebih banyak suka, komen dan perkongsian.

 • Pemasaran yang berkesan: Bekerjasama dengan pemberi pengaruh khusus boleh membantu syarikat menjangkau khalayak baharu yang mungkin berminat dengan barangan atau perkhidmatan mereka. Jadi anda boleh berinteraksi dengan bakal peminat.

 • Tiada lagi kandungan pendua: Di Instagram, penglibatan yang dikongsi adalah pengubah permainan. Anda boleh menjimatkan masa dengan menyiarkan sekali dan bukannya menerbitkan siaran yang sama merentas beberapa profil.

 • Kawalan bersama: Kerjasama membolehkan anda mempunyai kawalan bersama ke atas siaran Instagram anda. Anda boleh membalas pertanyaan dan ulasan dari satu lokasi. Selain itu, pantau metrik untuk melihat prestasi siaran Kolab anda tanpa bertanya kepada pencipta kandungan.

 • Sinergi kreatif: Menggabungkan perspektif dan gaya unik anda boleh menghasilkan kandungan yang luar biasa. Kerjasama membawa idea baharu, konsep inovatif dan pendekatan yang pelbagai, memikat pengikut anda.

Cara kreatif untuk menggunakan siaran Kolab Instagram

Kini setelah anda tahu cara membuat dan menerima permintaan Kolab, mari kita terokai cara kreatif untuk memaksimumkan ciri Kolab Instagram.

 • Kerjasama influencer: Kira-kira 49% pelanggan mempercayai nasihat influencer. Jadi, bekerjasama dengan pencipta kandungan khusus untuk menyemak produk atau perkhidmatan anda. Ia boleh meningkatkan pendedahan dan kredibiliti jenama anda dengan ketara.

 • Cerapan di sebalik tabir: Bekerjasama dengan rakan sekerja dan ahli pasukan untuk menawarkan gambaran tentang proses kerja, acara atau aktiviti harian anda. Ia membantu khalayak anda berhubung dengan anda dengan lebih mendalam.

 • Sesi Soal Jawab: Berkongsi dengan pakar industri atau rakan pencipta untuk menjalankan sesi Soal Jawab kolaboratif. Jawab soalan daripada khalayak gabungan anda untuk memberikan pandangan yang berharga.

 • Kerjasama bercerita: Bekerjasama dengan pencipta lain untuk menceritakan kisah yang memikat melalui siaran Kolab anda. Jadi, kedua-dua pencipta mendapat manfaat daripada gabungan tera siaran.

 • Hadiah: Hadiah ialah cara yang hebat untuk melibatkan diri dengan perniagaan, pencipta dan pengikut lain. Selain itu, anda boleh menjemput pengikut anda sebagai rakan usaha sama untuk mempamerkan hadiah mereka.

 • Promosikan akaun lain: Anda boleh mempromosikan silang mereka kepada pelbagai khalayak jika anda mempunyai banyak profil. Oleh itu, anda boleh menarik perhatian dengan cepat ke akaun anda yang lain tanpa promosi yang berlebihan.

 • Manfaatkan kandungan yang dijana pengguna: Siaran Kolab berguna untuk menyertakan khalayak anda dalam kandungan Instagram untuk perniagaan anda. Anda boleh berkongsi ulasan pelanggan atau siaran penghargaan daripada pengikut anda dengan mudah.

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak boleh menjemput rakan usaha sama di Instagram?

Anda mesti menukar akaun Instagram peribadi anda kepada akaun awam untuk mendapatkan ciri Kolab. Selain itu, anda tidak boleh menjemput mana-mana akaun yang telah mengehadkan pilihan penandaan.

Mengapa saya tidak dapat melihat ciri Kolab di Instagram?

Dengan akaun awam, jika anda tidak dapat melihat ciri Kolab, kemas kini apl Instagram dan cuba lagi. Selain itu, pergi ke Tetapan dan privasi → Ketik Teg dan sebutan → Pilih Benarkan teg daripada semua orang dan Benarkan sebutan daripada semua orang.

Berapa ramai pengikut yang anda perlukan untuk bekerjasama?

Tiada kriteria untuk menggunakan ciri Kolab di Instagram.

Maksimumkan capaian Insta anda dengan siaran Kolab!

Ciri Kolab Instagram membolehkan pencipta kandungan dan perniagaan bekerjasama dan membuat siaran yang menarik. Dengan menggunakan ciri ini dengan berkesan, anda boleh mengembangkan jangkauan anda, meningkatkan penglibatan dan memanfaatkan khalayak baharu. Apakah pendapat anda tentang ciri berpotensi ini? Beritahu saya dalam komen di bawah.

Terokai lagi…

 • Cara menggunakan aplikasi Instagram Threads pada iPhone: Panduan muktamad

 • Cara membuat dan menggunakan saluran Siarkan dalam Instagram pada iPhone

 • Petua untuk menggunakan Instagram pada iPhone seperti profesional

Profil Pengarang


Ava

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.