Cara menggunakan CrossOver untuk menggunakan Linux untuk menggunakan Windows pada OS Chrome 🤯

268
Penyerahan Chromebook Spin 13 AndroidPIT Acer
© NextPit

Kacau betul! Walau bagaimanapun, jika anda berminat untuk menggunakan perisian Windows pada ChromeOS, apl ini akan menjadikan hidup anda lebih mudah. Bayangkan anda boleh menggunakan perisian pengurusan syarikat anda, sudah tentu tidak tersedia di luar dunia Microsoft, pada Chromebook anda yang dipercayai dengan selamat sepenuhnya atau program profesional seperti Photoshop!

Berhenti, berhenti, berhenti! Sebelum anda terus ke bahagian komen, saya amat sedar bahawa untuk kebanyakan program yang pengguna gunakan setiap hari terdapat alternatif percuma, web, sumber terbuka dan/atau berbilang platform. Walau bagaimanapun, untuk sesetengah perisian, ini tidak berlaku. Di situlah CodeWeavers’ CrossOver masuk.

  • Acer Chromebook 315 hands-on: Pemproses AMD dan OS Chrome

Saya mencuba CrossOver pada Google Pixelbook dengan CPU Intel Core i5 dan 8GB RAM. Walau bagaimanapun, ia serasi dengan semua Chromebook dengan CPU Intel, sekurang-kurangnya 2GB RAM dan 200MB ruang kosong (ditambah satu ruang yang diperlukan untuk memasang pelbagai atur cara). Anda juga perlu mempunyai akses ke Gedung Google Play.

Papan kekunci AndroidPIT Acer Chromebook Spin 13

Produktiviti anda akan meroket! / © NextPit

Pintasan:

Bagaimanakah CrossOver berfungsi?

Ringkasnya (sangat pendek) aplikasi Android CrossOver menggunakan keserasian OS Chrome dengan sebahagian daripada kod Linux. OS Chrome adalah berdasarkan kernel ini (nadi sistem, bahagian kod yang bercakap terus dengan perkakasan), membenarkan CrossOver melaksanakan tahap keserasian Windows/Linux yang dipanggil Wine (Wine Is Not an Emulator).

Daripada mensimulasikan logik dalaman Windows sebagai mesin maya atau emulator, yang terakhir menterjemahkan panggilan API Windows ke dalam masa sebenar Panggilan POSIX, menghapuskan prestasi dan penalti memori daripada kaedah lain dan membolehkan anda menyepadukan aplikasi Windows dengan bersih ke dalam peranti anda.

asal wain

Wain dicipta untuk membolehkan perisian Windows dijalankan dalam persekitaran Linux. / © LinuxAndUbuntu

Memasang CrossOver pada OS Chrome

Sebelum anda boleh mula menggunakan perisian Windows pada Chromebook anda, anda pastinya perlu memasang CrossOver. Melakukannya sangat mudah, hanya pergi ke Gedung Google Play terus dari peranti anda dan pasang apl khusus. Itu sahaja!

Memasang program yang diketahui

Jelas sekali, anda tidak akan dibiarkan bersendirian dalam konfigurasi aplikasi dan dalam pemasangan perpustakaan atau kebergantungan yang diperlukan untuk pengendalian program yang anda ingin gunakan, sekurang-kurangnya tidak jika program ini dikenali oleh CrossOver yang dalam arkibnya mengandungi lebih daripada 13,000 nama dan konfigurasinya.

Untuk menyemak sama ada program yang anda akan pasangkan berada dalam senarai aplikasi yang diketahui, hanya mula menaip namanya dalam bar carian dalam CrossOver. Menu lungsur akan menunjukkan kepada anda beberapa cadangan, klik pada nama yang betul untuk bermula.

Tangkapan skrin 2019 06 03 pada 15.37.53

Mudah, kan? / © NextPit

Apl akan meminta anda memilih memori dalaman Chromebook anda untuk fail pemasangan Windows (biasanya dengan sambungan .exe) dan atur cara akan secara automatik mengkonfigurasi persekitaran maya yang sesuai untuk pengendaliannya dan akan membimbing anda dalam memasang semua yang diperlukan. Untuk sesetengah program, CrossOver sudah tahu secara automatik tempat untuk mencari dan memuat turun fail pemasangan untuk anda, yang sangat bagus!

Tangkapan skrin 2019 06 03 pada 15.41.36

Satu klik pada pemasangan dan anda sudah bersedia untuk pergi! / © NextPit

Kini anda hanya perlu mengikuti prosedur pemasangan klasik seperti yang anda lakukan pada PC Windows sebenar. Setelah selesai, dalam skrin utama CrossOver anda akan menemui ikon baharu yang mana anda boleh melancarkan program Windows.

Memasang program yang tidak diketahui

Jika program yang anda ingin cuba pasang tidak disenaraikan dalam senarai program yang serasi, anda akan melihat butang yang dipanggil “Pasang Aplikasi Tidak Tersenarai” dalam menu lungsur. Klik padanya untuk memulakan pemasangan.

Amaran: jika program tidak diketahui oleh CrossOver, ia mungkin tidak berfungsi dengan betul atau anda mungkin perlu mengkonfigurasi mesin maya yang diperlukan untuk menjalankannya secara manual!

Tangkapan skrin 2019 06 03 pada 15.43.23

Dengan mengklik pada teks biru anda boleh memasang program yang tidak terdapat dalam arkib CrossOver. / © NextPit

Anda kini akan diminta untuk memasukkan nama yang betul untuk program anda dan memilih fail pemasangan yang diperlukan daripada storan Chromebook anda.

Ia akan ditunjukkan pada skrin wizard Windows biasa untuk pemasangan program yang dipilih, di rumah CrossOver anda akan menemui ikon baharu dari mana anda boleh melancarkannya.

Memasang perpustakaan dan kebergantungan tambahan

Jika program anda memerlukan perpustakaan tambahan (cth. .NET Framework) untuk dipasang untuk permulaan, anda boleh melakukannya kemudian setelah program utama dipasang (atau anda boleh memulakan pemasangan daripada kebergantungan ini sebelum memasang program utama). Untuk memasang perisian baharu dalam persekitaran yang sama yang telah dibuat, klik sekali pada ikon program yang dipasang dan kemudian sekali lagi pada perisian yang sama di mana ia akan muncul perkataan “Urus Nama Program”.

Tangkapan skrin 2019 06 03 pada 15.44.38

Dalam kes saya, saya cuba memasang Arena Magic the Gathering (MTG). / © NextPit

Dalam skrin yang akan muncul, klik pada gear dan kemudian pada “Pasang Komponen”. Seperti sebelum ini, cari program tambahan yang anda perlukan dan teruskan dengan wizard pemasangan.

Tangkapan skrin 2019 06 03 pada 15.44.49

CrossOver agak intuitif. / © NextPit

Dari skrin pengurusan program anda juga boleh mengkonfigurasi Wine untuk hasil yang lebih baik, walau bagaimanapun, saya mengesyorkan laluan ini hanya kepada yang paling berpengalaman.

Tangkapan skrin 2019 06 03 pada 15.45.00

Kebanyakan kebergantungan yang anda perlukan disenaraikan. / © NextPit

Adakah anda juga perlu menggunakan program Windows pada peranti Chrome OS anda atau adakah anda telah menemui alternatif kepada segala-galanya? Beritahu kami!

Sumber:
wain, CrossOver