Cara Menggunakan Dropbox Smart Sync

27

Ciri Penyegerakan Pintar Dropbox akan mengosongkan ruang berharga pada cakera keras anda. Dengan menyimpan fail anda dalam talian, anda kemudian akan dapat memadamkannya daripada komputer anda.

Cara Menggunakan Dropbox Smart Sync

Nasib baik, ini adalah proses yang agak mudah merentas semua peranti yang paling popular. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu tahu tentang cara menggunakan Dropbox Smart Sync.

Cara Menggunakan Dropbox Smart Sync

Kebanyakan orang ingin mengosongkan sedikit ruang pada komputer mereka dan menjadikannya berjalan lebih lancar, bukan? Nah, dengan Smart Sync, anda bukan sahaja boleh menyimpan fail anda dalam talian dan mendapatkan sedikit ingatan, tetapi rakan usaha sama boleh melihat fail dalam talian juga. Begini caranya untuk Pintar Sync fail anda.

Untuk Windows dan Mac:

  1. Buka Penjelajah Fail anda (untuk pengguna Mac, ini akan menjadi Pencari anda) dan cari folder Dropbox yang dibuat semasa Dropbox mula-mula dipasang.
  2. Cari fail yang ingin anda muat naik dan klik kanan.
  3. Klik pilihan “Buat dalam talian sahaja.”

Setelah diklik, ikon awan yang dikelilingi oleh kelabu akan muncul di sebelah fail yang dipilih dan fail itu akan dialih keluar daripada cakera keras anda.

Untuk Android dan iOS:

  1. Buka apl Dropbox.
  2. Dari sana, cari folder atau fail yang perlu anda muat naik.
  3. Klik “⋮”, yang akan memberi anda pilihan lanjut.
  4. Matikan “Jadikan tersedia di luar talian.”

Setelah fail disimpan, ia akan ditunjukkan sebagai “dalam talian sahaja.” Ini bermakna anda tidak boleh membuat sebarang perubahan pada dokumen, tetapi anda masih boleh melihatnya. Setelah fail dibuka, anda boleh membuat perubahan seperti biasa, tetapi ia akan mula menggunakan ruang pada komputer anda.

Ikon di sisi fail juga akan menunjukkan tanda putih pada latar belakang hijau. Apabila anda selesai mengerjakan fail anda, jadikannya “dalam talian sahaja” sekali lagi menggunakan langkah di atas untuk menuntut semula memori.

Penyegerakan Terpilih

Terdapat satu lagi pilihan yang tersedia melalui Dropbox yang dipanggil Selective Sync. Perbezaan utama antara kedua-duanya ialah Penyegerakan Selektif hanya akan membenarkan anda memuat naik folder lengkap, bukan fail individu. Selain itu, anda tidak dapat melihat fail dalam talian sahaja pada komputer anda yang telah disimpan dalam folder Dropbox anda.

Ikon Lain

Terdapat beberapa lagi ikon yang akan anda temui di Dropbox:

Bulatan anak panah putih pada latar belakang biru = Sync in Progress

Ikon ini akan muncul apabila fail sedang dimuat naik ke Dropbox tetapi masih dikemas kini.

Palang putih pada latar belakang merah = Ralat Penyegerakan

Ikon ini akan muncul apabila fail tidak dapat dimuat naik ke Dropbox. Ini mungkin atas beberapa sebab, dan artikel ini akan memberi anda beberapa penyelesaian untuk dicuba di bawah.

Tanda hijau pada latar belakang putih = Tersedia

Ikon ini akan muncul di sebelah folder anda apabila ia telah dibuka melalui folder Dropbox.

Tolak putih pada latar belakang kelabu = Fail Diabaikan

Ikon ini akan muncul di sebelah fail yang belum dimuat naik ke akaun Dropbox anda tetapi boleh ditemui dalam folder Dropbox komputer anda.

Penyelesaian masalah

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, isu utama yang dialami kebanyakan pengguna dengan Dropbox ialah fail mereka tidak dimuat naik dengan betul. Ini akan dilambangkan dengan ikon “Ralat Penyegerakan”, salib putih pada latar belakang merah.

Berikut adalah beberapa pilihan yang boleh membetulkan masalah.

Tutup Aplikasi Lain

Mungkin terdapat keadaan apabila Dropbox tidak akan dapat memuat naik fail kerana ia dibuka dan digunakan dalam apl lain. Semak apa yang anda telah buka dan tutup apa yang tidak perlu. Cuba buka semula fail dalam Dropbox untuk melihat sama ada ia telah menyelesaikan isu tersebut.

Dapatkan Versi Terkini

Jika peranti yang anda gunakan Dropbox pada masa ini tidak mengemas kini aplikasi secara automatik, anda mungkin menjalankan versi sebelumnya yang tidak lagi berfungsi dengan betul.

Namakan semula Fail Anda

Bergantung pada peranti anda, jika nama fail anda mempunyai aksara khas, ia tidak akan dapat dimuat naik. Cuba namakan semula fail anda menggunakan perkataan dan nombor jika boleh. Perkara lain yang perlu diingat semasa menamakan fail anda: Anda hanya dibenarkan 260 aksara. Mana-mana yang lebih besar dan Dropbox tidak akan menerima muat naik.

Juga, berhati-hati dengan menambah ruang tambahan pada penghujung nama fail. Walaupun mudah dilakukan, terutamanya jika ia adalah tugas salin-tampal, Dropbox akan menolak fail tersebut.

Akses Luar

Memandangkan orang yang berbeza boleh berkongsi folder dan fail yang sama di Dropbox, ada kemungkinan orang lain mungkin telah mengalihkan atau memadamkan fail tersebut. Log masuk ke apl desktop untuk menyemak perubahan terakhir yang dibuat. Jika yang paling teruk telah berlaku dan folder anda telah dipadamkan, versi percuma Dropbox boleh memulihkannya selama 30 hari. Versi berbayar mempunyai keupayaan untuk mendapatkan semula fail dari enam bulan yang lalu.

Semak Masa dan Tarikh

Dropbox tidak akan memuat naik fail jika peranti yang anda gunakan mempunyai tarikh atau masa yang salah. Sesetengah peranti masih perlu ditukar secara manual setiap musim bunga dan musim luruh. Semak tetapan anda dan pastikan ia menunjukkan masa yang betul untuk menolak pilihan ini.

Capai Awan

Dropbox telah diiktiraf sebagai salah satu penyedia storan awan terbaik yang tersedia. Dengan keupayaan untuk menyepadukan Google Workspace dan Microsoft Office, ia merupakan pilihan terbaik untuk perniagaan dan individu. Smart Sync, walaupun tidak tersedia dengan versi percuma, adalah cara yang bagus untuk mengosongkan ruang komputer yang sangat diperlukan itu dan membenarkan rakan dan rakan sekerja berinteraksi dengan dokumen anda pada masa yang sama.

Pernahkah anda menggunakan Dropbox Smart Sync? Apakah pengalaman anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.