Cara menggunakan dua akaun WhatsApp pada iPhone

109
Cara menggunakan berbilang akaun WhatsApp pada iPhone

Perkara yang perlu diketahui sebelum menggunakan dua akaun WhatsApp pada iPhone:

 • Anda tidak boleh mempunyai dua akaun WhatsApp pada nombor yang sama.
 • Dapatkan SIM aktif kedua pada iPhone anda atau simpan pada telefon lain yang berdekatan.

WhatsApp adalah antara aplikasi sembang paling popular di seluruh dunia. Ia sangat disukai sehingga anda berhubung dengan semua rakan, keluarga, dan juga rakan sekerja anda melaluinya. Oleh itu, anda mungkin mahukan dua akaun WhatsApp untuk iPhone memisahkan kehidupan peribadi dan profesional anda. Tetapi adakah itu mungkin? Ya, anda boleh membuat berbilang akaun di WhatsApp, tetapi ada tangkapan. Tetapi pertama, saya akan menerangkan cara menggunakan dua akaun WhatsApp pada iPhone.

Kelebihan mempunyai dua akaun WhatsApp pada iPhone

Kita semua tahu cara membuat dan menyediakan akaun di WhatsApp menggunakan satu nombor telefon. Tetapi bagaimana jika anda mempunyai eSIM lain pada iPhone anda dan mahu mempunyai WhatsApp untuk itu? Meta, per se, tidak membenarkan dua akaun secara serentak pada peranti yang sama. Selain itu, tidak seperti Android, anda tidak boleh membuat aplikasi klon atau ruang selari pada iPhone.

Akibatnya, satu-satunya penyelesaian untuk menyediakan 2 akaun WhatsApp pada iPhone ialah memasang WhatsApp Business. Ia adalah satu lagi versi WhatsApp percuma yang direka khusus untuk perniagaan. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh menggunakannya kerana ia melakukan aktiviti yang sama seperti WhatsApp dan termasuk beberapa ciri tambahan. Jadi, anda boleh memisahkan interaksi peribadi dan profesional anda.

Mempunyai berbilang akaun WhatsApp membolehkan lebih banyak produktiviti. Sebagai contoh, anda boleh membuat dan menghidupkan penapis Fokus untuk WhatsApp peribadi anda semasa di tempat kerja. Selanjutnya, anda boleh mematikan pemberitahuan daripada WhatsApp Business pada hujung minggu. Sekarang, mari kita ketahui cara menggunakan dua akaun WhatsApp pada iPhone.

Cara menggunakan WhatsApp Business untuk menyediakan akaun kedua

Jika anda belum berbuat demikian, langkah pertama ialah memuat turun WhatsApp dari App Store pada iPhone anda dan mendaftar akaun menggunakan nombor telefon utama anda. Selepas berjaya mencipta akaun WhatsApp pertama, nombor telefon anda terikat dengan akaun tersebut. Kemudian tiba masanya untuk menyediakan akaun WhatsApp kedua pada iPhone yang sama.

 1. Muat turun Perniagaan WhatsApp pada iPhone anda. Sementara itu, pastikan SIM kedua anda didayakan sebagai eSIM pada iPhone anda atau dimasukkan ke dalam telefon pintar lain yang anda ada. Ini penting kerana anda akan mendapat OTP untuk log masuk ke WhatsApp Business ke nombor tersebut.
 2. Selepas pemasangan berjaya, lancarkan Perniagaan WhatsApp dan pilih Setuju & Teruskan.
 3. Memandangkan anda sudah mempunyai akaun WhatsApp, ia kini akan bertanya kepada anda sama ada anda mahu terus menggunakan nombor telefon yang sama untuk WhatsApp Business. Ketik Gunakan nombor lain untuk membuat akaun WhatsApp kedua.
 4. Sekarang taip OTP yang anda dapat pada nombor lain untuk mengesahkan pendaftaran anda.
 5. Ketik Selesai di penjuru kanan sebelah atas.
 6. Jika sebelum ini anda mempunyai WhatsApp pada nombor itu, anda boleh memilih untuk Memulihkan Sejarah Sembang daripada sandaran iCloud dan ketik Seterusnya. Jika tidak, pilih Langkau.
 7. Kemudian taip nama anda dan tetapkan imej profil.
 8. Di bawah itu, terdapat pilihan untuk menetapkan kategori Perniagaan anda. Pilih Bukan perniagaan dan ketik Selesai.
 9. Ikut arahan, tetapkan pilihan anda dan pilih Seterusnya.
 10. Ketik Teruskan jika anda menerima pop timbul (nama tidak mematuhi peraturan).
 11. Akhir sekali, pilih Bukan Sekarang.

Itu sahaja! Anda kini mempunyai akaun WhatsApp kedua yang berbeza sepenuhnya daripada akaun utama anda. Anda boleh mula menghantar dan menerima mesej, membuat panggilan WhatsApp dan membuat kumpulan.

Gunakan Messenger Duo untuk WhatsApp pada iPhone

Nota: Kaedah ini hanyalah penyelesaian, dan anda memerlukan dua peranti dengan akaun Whatsapp yang berbeza.

Terdapat banyak aplikasi dwi messenger di App Store yang boleh anda gunakan sebagai alternatif untuk mendaftar untuk WhatsApp Business.

 1. Muat turun Messenger Duo untuk WhatsApp apl pada iPhone anda.
 2. Selepas pemasangan berjaya, buka aplikasi. Ia akan menunjukkan kod QR yang serupa dengan WhatsApp Web.
 3. Dapatkan peranti anda yang lain → buka WhatsApp → pergi ke Tetapan.
 4. Selepas itu, untuk menyambungkan iPhone anda, pilih Pautkan Peranti dan imbas kod. Voila!

  Messenger Duo untuk WhatsApp

Begitulah cara anda boleh menambah berbilang akaun WhatsApp pada iPhone anda.

Dual Messenger

Apl ini serupa dengan Messenger Duo. Di sini juga anda perlu mengimbas kod QR WhatsApp Web. Jadi, anda boleh menggunakan dua akaun WhatsApp pada iPhone anda. Selain itu, ia membolehkan anda mematikan muat turun gambar automatik WhatsApp, menyembunyikan Last Seen, menukar nombor telefon anda tanpa kehilangan mesej, dsb. Selain itu, anda boleh menggunakan Dual Messenger ini untuk Instagram, Facebook, Telegram, dsb.

Kelemahan utama apl pihak ketiga ini ialah jumlah iklan. Walau bagaimanapun, UI Messenger Duo untuk aplikasi WhatsApp jauh lebih sesuai untuk peranti mudah alih berbanding kebanyakan apl pemesejan lain yang tersedia di App Store.

Soalan Lazim

S. Bolehkah anda mempunyai dua akaun WhatsApp dengan satu nombor telefon?

Malangnya, menggunakan dua akaun WhatsApp yang disambungkan secara serentak ke nombor telefon yang sama adalah mustahil. Jika anda cuba mendaftarkan nombor WhatsApp anda untuk WhatsApp Business, apl lama akan memutuskan sambungan nombor anda. Dan semua data dan sembang anda akan dipindahkan ke WhatsApp Business.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Anda kini boleh mempunyai dua akaun WhatsApp dengan selamat pada iPhone anda tanpa mengambil risiko keselamatan menggunakan apl pihak ketiga. Selain itu, WhatsApp sentiasa berkembang. Meta baru-baru ini melancarkan ciri pautan panggilan WhatsApp untuk menjadualkan panggilan video dan suara untuk kumpulan. Semak lebih banyak petua menarik mengenai Whatsapp di bawah.

Terokai lagi…

 • Bagaimana untuk memindahkan data WhatsApp dari Android ke iPhone
 • 25+ Petua dan Trik WhatsApp yang Hebat untuk iPhone
 • 9 Cara untuk menyelesaikan masalah penyambungan semula WhatsApp pada iPhone