Cara Menggunakan FaceTime pada Apple TV 4K dan Mengubah iPhone menjadi Webcam

30
Sambungkan FaceTime iPhone Apple TV 3
© Apple

FaceTime ialah aplikasi panggilan video dan persidangan rasmi Apple yang tersedia pada iPhone, iPad dan MacBook. Tahun ini, Apple mendayakan ciri pada skrin besarnya, membolehkan untuk memindahkan panggilan video daripada iPhone atau iPad dan menukar telefon bimbit itu kepada kamera web khusus untuk Apple TV. Berikut ialah panduan langkah demi langkah tentang cara menggunakan FaceTime pada Apple TV 4K anda.

Apple menambah FaceTime pada Apple TV 4K melalui tvOS 17, yang merupakan versi terkini sistem pengendaliannya untuk kotak teratas TVnya. Apa yang lebih hebat ialah ciri ini disepadukan dengan iPhone dan iPad untuk Kamera Kesinambungan, jadi anda tidak perlu membeli kamera web berasingan apabila menggunakan FaceTime pada Apple TV.

 • Baca juga: Apple TV terbaik untuk dibeli pada 2023

Apakah yang anda perlukan sebelum menggunakan FaceTime pada Apple TV 4K?

Memandangkan Apple TV 4K tidak disertakan dengan kamera, anda memerlukan kamera yang menyokong ciri Kamera Kesinambungan atau untuk menggunakan iPhone atau iPad sebagai kamera web. Yang terakhir ini juga memanfaatkan beberapa ciri pada peranti mudah alih Apple seperti Center Stage yang melaraskan dan menyorot bingkai secara automatik apabila membuat panggilan video atau persidangan.

 • Jangan terlepas: Cara menggunakan SharePlay pada FaceTime

Pada masa yang sama, kedua-dua kotak TV dan iPhone/iPad perlu menjalankan perisian terbaharu mereka. Ini bermakna Apple TV 4K perlu dikemas kini kepada tvOS 17 terkini dan iPhone atau iPad masing-masing harus menjalankan iOS 17 atau iPadOS 17. Pada masa ini, versi beta awam sistem pengendalian ini boleh diakses.

Bagaimana untuk menggunakan FaceTime pada Apple TV?

Sebelum menggunakan FaceTime pada Apple TV 4K, anda perlu menyediakan TV dengan akaun Apple anda. Selain itu, anda perlu menyambungkan TV ke rangkaian Wi-Fi yang sama seperti iPhone atau iPad.

Terdapat dua cara anda boleh menggunakan FaceTime pada Apple. Kaedah pertama dan mungkin lebih banyak ialah dengan memulakan panggilan pada iPhone atau iPad dan kemudian memindahkannya ke Apple TV 4K.

Imej daripada acara Apple yang menunjukkan cara menyambungkan FaceTime pada iPhone ke Apple TV anda

Mulakan panggilan FaceTime pada iPhone anda dan alihkannya ke ‘Ruang Tamu’! / © Apple

Beginilah cara anda boleh memulakan panggilan FaceTime daripada iPhone atau iPad anda:

 1. Buka apl FaceTime pada iPhone atau iPad anda.

 2. Pilih kenalan atau kumpulan untuk memulakan panggilan video.
 3. Tetingkap pop timbul akan muncul jika Apple TV 4K dikesan.
 4. Ketik butang Alih untuk menyerahkan panggilan ke TV.

 5. Letakkan iPhone atau iPad anda dalam dirian di mana kamera belakang menghadap ke luar.
 6. Ketik Langkau langkah ini pada telefon bimbit anda untuk meneruskan sesi panggilan video.

Membuat panggilan terus dari Apple TV 4K anda juga disokong. Walau bagaimanapun, anda masih perlu memasang Kamera Kesinambungan atau menggunakan iPhone sebelum menggunakan fungsi ini.

Imej daripada acara Apple yang menunjukkan cara menyambungkan FaceTime pada iPhone ke Apple TV anda

Dengan ciri Kesinambungan, anda boleh memulakan panggilan FaceTime pada iPhone anda dan kemudian menukarnya ke Apple TV anda. / © Apple

Berikut ialah cara membuat panggilan menggunakan Apple TV 4K anda:

 1. Buka apl FaceTime pada papan pemuka Apple TV melalui alat kawalan jauh Siri atau iPhone.

 2. Pilih Apple ID yang hendak digunakan daripada TV anda.
 3. Ketik butang Terima pada iPhone atau iPad.
 4. Letakkan iPhone atau iPad anda pada dirian.
 5. Tekan butang main/jeda pada alat kawalan jauh untuk meneruskan.
 6. Mulakan panggilan video dengan memilih kenalan atau mencari dengan menekan ikon tambah (+).

Terdapat gerak isyarat dan ciri untuk dipilih apabila anda berada dalam sesi. Contohnya, anda boleh menghantar reaksi dengan membuat gerak isyarat yang akan digunakan pada bingkai anda. Selain itu, anda juga boleh menghidupkan mod Potret untuk menyesuaikan atau menambah kesan pada latar belakang.

Model Apple TV manakah yang serasi dengan panggilan video FaceTime?

Antara beberapa model Apple TV yang berbeza, FaceTime pada skrin besar hanya serasi dengan kotak TV Apple yang sedia 4K dan bukan dengan mana-mana model HD. Ini bermakna panggilan video disokong untuk Apple TV 4K generasi pertama (2017), Apple TV 4K generasi ke-2 (2021) dan Apple TV 4K generasi ke-3 (2022).

 • Apple TV 4K (2017)
 • Apple TV 4K (2021)
 • Apple TV 4K (2022)

Itu sahaja! Adakah anda menggunakan FaceTime pada iPhone anda dan peranti Apple yang lain? Adakah anda ingin mencuba aplikasi FaceTime untuk Apple TV 4K? Pukul kami dengan pemikiran anda.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya