Cara Menggunakan Folder Pintar dalam Apple Notes pada iPhone, iPad dan Mac

18

Jika anda menggunakan Apple Notes untuk mencatat nota penting dan tidak penting, ia mungkin telah terkumpul ke tahap yang mencabar untuk menjejaki atau mengurusnya. Anda boleh menyelesaikan masalah ini menggunakan Folder Pintar, yang secara automatik mengumpulkan nota anda ke dalam kategori tertentu.

Cara Menggunakan Folder Pintar dalam Apple Notes pada iPhone, iPad dan Mac

Jika anda tidak tahu cara menggunakan Folder Pintar, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan membimbing anda tentang cara menggunakan Folder Pintar dalam Apple Notes pada iPhone, iPad dan Mac anda untuk menyusun nota anda dengan berkesan.

Apakah Folder Pintar dalam Apple Notes?

Folder Pintar muncul pada folder Apple Notes anda sebagai ikon gear. Mereka menonjol bukan sahaja untuk penampilan mereka tetapi juga untuk fungsi mereka, kerana mereka lebih daripada folder biasa. Folder Pintar boleh menyusun nota anda menggunakan syarat yang ditetapkan. Mereka menggunakan penapis tag(#) bersama-sama penapis lain seperti tarikh dibuat, tarikh diedit, dikongsi dan lampiran untuk membolehkan ini.

Sebagai contoh, katakan anda kerap mengambil nota berkaitan makanan. Anda boleh membuat Folder Pintar bernama Makanan dan menambah tag seperti #sayur, #lemak, #protein dan #minuman. Pada kali seterusnya anda membuat nota baharu dan menggunakan teg #fats (dalam tajuk atau teks kandungan), ia secara automatik pergi ke Folder Pintar Makanan.

Sila ambil perhatian bahawa teg dalam Apple Notes mestilah tidak mempunyai ruang di antaranya. Jadi, anda boleh menggunakan satu perkataan atau berbilang perkataan tanpa ruang. Anda boleh menggunakan tanda sempang (-) atau garis bawah (_) untuk menyertai berbilang perkataan.

Apple Notes anda yang dilindungi kata laluan juga akan dikategorikan secara automatik dalam Folder Pintar apabila anda menggunakan teg yang sesuai.

Cara Membuat Folder Pintar dalam Apple Notes pada iPhone dan iPad

Untuk mencipta Folder Pintar dalam Apple Notes pada iPhone atau iPad anda, lakukan perkara berikut:

 1. Buka apl Nota dan pergi ke Folder.
 2. Pilih ikon Folder dengan tanda tambah di sudut kiri bawah untuk mencipta folder baharu.
  Apl Nota iOS; butang folder baharu
 3. Taip nama folder anda dan pilih Jadikan Folder Pintar. Halaman akan dibuka di mana anda mesti memilih kriteria untuk mengkategorikan nota anda. Semua penapis akan disenaraikan dengan ikon dan nama mereka.
  Apl Nota iOS; buat butang folder pintar
 4. Di bahagian atas, anda akan temui Sertakan nota yang sepadan dengan penapis. Ketik menu lungsur antara padanan dan penapis.
 5. Pilih Semua untuk mengkategorikan nota anda berdasarkan semua penapis yang disenaraikan atau Sebarang untuk memilih beberapa penapis. Dalam kes ini, mari kita anggap penapis utama anda ialah Teg.
 6. Ketik Teg (penapis pertama dalam senarai). Ketik menu Jatuh turun di sebelah kanan dengan perkataan Mati.
  Apl Nota iOS; menu lungsur turun, tanda nama dimatikan.
 7. Ini menggesa anda untuk menentukan teg anda. Anda mempunyai empat pilihan: Sebarang Teg, Sebarang Teg Terpilih, Semua Teg Terpilih dan Tiada teg. Dalam kes ini, katakan anda memilih Mana-mana Teg Terpilih untuk memaparkan nota dengan teg yang ditentukan.
 8. Pilih tanda Tambah di bawah Teg. Taip teg yang anda mahu gunakan dan klik Tambah. Ulangi proses untuk menambah lebih banyak teg, diikuti dengan Selesai apabila selesai.
  Apl Nota iOS; Butang tambah tag.
 9. Pergi ke penapis lain di bawah penapis teg yang anda mahu gunakan. Dari menu Dropdown di sebelah kanan, tetapkan kriteria khusus.
 10. Setelah selesai, Folder Pintar dengan nama pilihan anda akan muncul dalam senarai folder.
  Apl Nota iOS; folder pintar disenaraikan.

Jika anda membuat nota yang sepadan dengan penapis folder ini, ia akan disimpan secara automatik di sini.

Cara Membuat Folder Pintar dalam Apple Notes pada Mac

Ikuti langkah ini untuk mencipta Folder Pintar pada Mac anda:

 1. Pergi ke Launchpad anda dan klik Apple Notes untuk membukanya.
 2. Pada bar sisi kiri, tatal ke bawah dan klik Folder baharu.
  Apl Nota MacOS; buat folder baharu.
 3. Dua pilihan muncul. Ketik Folder Pintar. Ini membawa anda ke halaman lain.
 4. Taip nama folder anda dalam slot nama. Juga, pastikan kotak di sebelah Make into Smart Folder ditandakan.
  Apl Nota MacOS; menyunting kriteria teg
 5. Pergi ke Sertakan padanan nota dan klik menu lungsur turun. Pilih Semua untuk mengkategorikan nota anda berdasarkan semua penapis atau Sebarang untuk memilih penapis yang anda inginkan.
 6. Ketik Teg untuk memaparkan empat pilihan penapis teg. Pilih kriteria anda dan taipkan teg anda dalam medan di sebelah kanan.
  Apl Nota MacOS; buat folder pintar
 7. Klik tanda Tambah (+) di sebelah kanan setelah anda selesai menambah teg.
 8. Pilih menu Jatuh turun di sebelah Teg untuk memaparkan penapis lain. Sediakan kriteria untuk setiap satu daripada menu lungsur dan klik Ok apabila anda selesai.
  Apl Nota MacOS; tag yang membolehkan
 9. Folder Pintar anda muncul dalam bar sisi di sebelah kiri. Apabila anda membuat nota yang memenuhi syarat penapis yang ditentukan untuk Folder Pintar ini, ia akan disimpan secara automatik di sini.

Anda boleh mempelajari beberapa pintasan papan kekunci Apple Notes yang berguna untuk mempercepatkan mencipta nota baharu dan Folder Pintar.

Cara Menukar Folder Biasa Menjadi Folder Pintar dalam Apple Notes

Apl Nota Apple mempunyai banyak ciri, termasuk keupayaan untuk menukar folder biasa anda kepada Folder Pintar. Walau bagaimanapun, ini adalah proses sehala, bermakna anda tidak boleh menukar Folder Pintar kembali kepada folder biasa. Jadi, apabila memilih untuk menukar folder biasa anda, ketahui bahawa ia adalah proses yang kekal.

Selain itu, anda hanya boleh menukar folder mudah. Tidak mustahil untuk menukar folder dengan subfolder, nota berkunci dan folder kongsi.

Begini cara anda menukar folder biasa kepada Folder Pintar dalam Apple Notes pada iPad dan iPhone:

 1. Buka Apple Notes dan pergi ke folder yang ingin anda tukar.
 2. Ketik ikon Ellipses di sebelah kanan untuk membuka lebih banyak pilihan.
  Apl Nota iOS; menukar atau membatalkan.
 3. Tatal ke bawah dan klik Tukar kepada Folder Pintar.
 4. Ketik Tukar untuk mengesahkan atau Batal untuk membatalkan.
  Apl Nota iOS; lebih banyak pilihan.
 5. Jika anda memilih untuk menukar, semua nota anda pergi ke Folder Pintar dengan teg nama folder biasa.

Jika anda menggunakan Mac, lakukan perkara berikut:

 1. Buka Apple Notes anda dan pergi ke folder yang ingin anda tukar.
 2. Tuding pada folder dan klik ikon Ellipses yang muncul di sebelah kanan.
  Apl Nota MacOS; menukar atau membatalkan.
 3. Tatal ke bahagian bawah pilihan dan klik Tukar kepada Folder Pintar. Sebagai alternatif, klik kanan folder yang ingin anda tukar dan pilih Tukar kepada Folder Pintar.
 4. Klik Tukar pada mesej pop timbul yang muncul.
  Apl Nota MacOS; lebih banyak pilihan.
 5. Folder anda akan ditukar menjadi Folder Pintar, dan nota mendapat teg nama folder.

Susun Nota Anda Secara Automatik Dengan Folder Pintar

Perkara yang menarik tentang Folder Pintar dalam Apple Notes ialah ia meringankan beban menyusun nota anda secara manual. Apa yang anda perlukan ialah menetapkan kriteria untuk mengkategorikan nota anda. Kemudian, semua nota berkaitan anda secara automatik pergi ke Folder Pintar yang sama. Ini menjadikannya mudah untuk mendapatkan semula, walaupun anda menggunakan iPhone, iPad atau Mac. Anda juga boleh mengakses Apple Notes pada PC Windows untuk mengakses semua nota penting anda.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya menamakan semula atau mengedit Folder Pintar?

Untuk menamakan semula Folder Pintar dan mengedit penapis: Ketik Edit Folder Pintar dan masukkan nama baharu dalam medan nama. Untuk mengedit penapis, ketik Edit Folder Pintar dan klik Urus Folder Pintar. Laraskan penapis anda dan klik Selesai.

Bagaimanakah cara mengisih Folder Pintar saya mengikut kriteria tertentu?

Mengisih nota anda dalam format tertentu: Walaupun anda tidak boleh memasukkan kriteria pengisihan anda, anda boleh mencari kaedah pengisihan yang berbeza dengan mengklik Isih mengikut. Anda boleh mengumpulkan nota pintar anda mengikut tarikh dengan mengklik Kumpulan mengikut tarikh.

Bagaimanakah saya melihat nota saya sebagai lakaran kenit dan bukannya senarai?

Untuk melihat nota anda sebagai lakaran kenit dan bukannya senarai, cuma lakukan perkara berikut: Klik Lihat sebagai Galeri dan pilih Lakaran kecil.