Cara Menggunakan Gear ODM dalam Fortnite

29

Senjata ODM telah mendapat populariti yang ketara dalam dunia “Fortnite” kerana prestasinya yang unik dan tiada tandingan. Sama ada anda ingin melompat atau menghayun pada sasaran anda, gear ODM memberikan anda kelebihan yang baik terhadap musuh anda melalui mobilitinya yang tiada tandingannya. Ia juga memberi anda keupayaan untuk melompat masuk dan keluar dari pertempuran seperti yang dikehendaki.

Cara Menggunakan Gear ODM dalam Fortnite

Tambahan terbaharu kepada permainan ini termasuk bilah yang dibina pada gear OGM untuk membantu anda memberikan serangan maut ke atas musuh dan akhirnya memenangi pertempuran diraja Fortnite.

Walaupun peralatan tempur mitos baharu ini boleh terbukti sukar difahami, sebaik sahaja anda memilikinya, menguasainya harus menjadi objektif utama anda. Dalam artikel ini, anda akan mempelajari semua yang anda perlu tahu tentang cara menggunakan gear ODM.

Menggunakan Gear ODM untuk Berayun

Salah satu cara paling berkesan anda boleh menggunakan gear ODM ialah dengan melancarkan serangan udara. Gerakan udara ini boleh membantu anda menangani kerosakan maut kepada musuh anda dalam Fortnite. Begini cara anda boleh menggunakannya untuk berayun jika bermain pada PC:

 1. Ketik pada kekunci “E” untuk melengkapkan gear ODM anda.
 2. Pilih arahan “Grapple” yang terletak di sebelah kiri skrin anda.
 3. Cari bulatan penuh pada skrin. Jika ada, tekan lama butang tetikus kiri untuk melepaskan cangkuk grapple. Tetapi jika terdapat tanda “X” pada skrin, anda tidak boleh mengaktifkan gear untuk bergerak ke arah yang dipilih.
 4. Gerakkan tetikus anda untuk membantu anda berayun sambil “Grapple” menarik anda ke sasaran yang diingini.
 5. Aktifkan arahan “Lompat” apabila anda mahu melumpuhkan hayunan.

Menggunakan ODM Gear untuk Menyerang

Mengaktifkan arahan serangan menggunakan gear ODM ialah pilihan terbaik yang boleh anda gunakan untuk memusnahkan musuh anda. Anda sentiasa boleh melompat kembali ke udara dan bergelut di mana-mana permukaan atau berlegar di langit sebelum melakukan serangan berbahaya yang lain. Mana-mana strategi yang anda pilih, langkah-langkah di bawah akan membantu anda memberikan serangan padu ke atas musuh pada PC:

 1. Lengkapkan peralatan ODM anda.
 2. Pilih pilihan “Tuding/Serang” yang muncul di sebelah kiri skrin anda.
 3. Tahan butang kanan tetikus sambil menghala ke arah musuh.
 4. Pada masa yang sama klik pada butang kiri tetikus untuk melepaskan kawalan dan arahan serangan ke atas sasaran.
 5. Anda akan terbang ke arah sasaran dan membolehkan tebasan pedang, diikuti dengan lambungan ke belakang yang mengagumkan.

Proses ini berbeza-beza jika anda bermain permainan pada konsol:

 • Jika anda bermain di Xbox: Perintah yang sesuai untuk serangan pada Xbox ialah “LT”.
 • Untuk pengguna PlayStation: Tekan lama L2/LT untuk menuding dan tahan R2/RT untuk menyerang.

Jika anda ingin terbang, halakan sasaran yang anda inginkan dan tekan lama butang tetikus klik kiri. Harap maklum bahawa ini mungkin memerlukan beberapa percubaan. Tetapi, dengan latihan yang konsisten, anda akan dapat melancarkan serangan tebas pedang yang sempurna ke atas musuh anda.

Cara Memukul Tengkuk Menggunakan Gear ODM

Jika anda ingin mendapatkan alat penuaian serangan Titan, anda perlu tahu cara menggunakan gear ODM anda dengan baik apabila anda memilih untuk menyerang. Anda perlu menyasarkan tengkuk Titan untuk menyelesaikan cabaran pencarian ini dengan jayanya. Ini penting dalam membantu anda membuka kunci Eren Jaeger dalam Fortnite. Begini cara anda boleh melaksanakan tugas ini dengan jayanya:

 1. Cari sasaran Titan anda.
 2. Berhati-hati bertujuan untuk tengkuk (belakang leher) dan klik kanan pada tetikus anda untuk melepaskan cangkuk grapple.
 3. Kawal arah hayunan anda menggunakan kayu arah dan halakan ke bahagian atas badan sasaran Titan anda.
 4. Klik kiri semasa anda hampir mendekati tengkuk Titan sambil masih membidiknya.
 5. Pukul tengkuk dan selesaikan cabaran pencarian.

Jika anda ingin menjadi sebahagian daripada Rejimen Pengakap dalam “Attack on Titan”, peralatan ODM tersedia untuk memenuhi semua jangkaan anda. Pakar “Fortnite” akan tahu bahawa jika anda ingin memusnahkan Titan, tengkuk mereka adalah yang anda sasarkan. Cuba menggunakan gear lain selain ODM apabila cuba memukul tengkuk Titan hanya boleh gagal. Gear ODM adalah muslihat yang paling pasti.

Memahami ODM Gear

Terdapat pelbagai perkara yang perlu diketahui tentang gear ODM untuk menguasai sepenuhnya alat pakar ini. Ia bukan sahaja akan membantu meningkatkan keyakinan anda semasa serangan, tetapi anda juga akan dapat mengetahui apabila ia kehabisan jus. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diberi perhatian tentang gear ini:

 • Anda sentiasa boleh jatuh ke bawah apabila menggunakan gear ODM. Anda tidak akan mengalami sebarang kecederaan selagi anda mengalaminya. Jika anda menyentuh tanah apabila menggunakan gear ODM, anda perlu menunggu sehingga ia dicas semula sebelum melancarkan serangan baharu.
 • Keupayaan gear ODM untuk membolehkan anda melayang di udara sebelum melancarkan serangan adalah yang membezakannya daripada senjata lain dalam permainan Fortnite. Fakta bahawa bilah dimasukkan ke dalam gear juga merupakan tambahan yang menarik.
 • Gear ODM perlu dicas semula di antara penggunaan. Apabila staminanya berkurangan, gear ODM perlu disejukkan. Ia akan kembali ke inventori dan kelihatan dikelabukan. Ikon kecil berwarna hijau akan muncul di penjuru kanan sebelah bawah skrin anda untuk menunjukkan bahawa gear sedang menyejuk. Anda perlu menunggu simbol seperti balang diisi sebelum menggunakan gear ODM semula.
 • Gear ini tidak kekal selama-lamanya. Anda sentiasa boleh melihat ke sudut kanan bawah skrin untuk menilai hayat peralatan ODM anda. Terdapat bar yang dipaparkan dengan ikon gear di sebelahnya yang membantu anda memberitahu peratusan hayatnya. Ia akan terus berkurangan apabila anda terus menggunakan gear. Setelah habis, peralatan akan merosot dan hilang daripada inventori anda. Kemudian tiba masanya untuk memburu peralatan ODM baharu.

Soalan Lazim

Berapa laju gear ODM?

Menurut buku Titan “The Science of Attack”, dianggarkan gear bergerak pada 227mph.

Berapa lama anda boleh menggunakan gear ODM sebelum ia memerlukan masa bertenang?

Jika anda terus melancarkan serangan ke atas musuh, gear hanya boleh berjalan selama kira-kira lima minit maksimum. Tetapi, jika anda menggunakannya dengan berhati-hati, seperti yang dinasihatkan, ia boleh bertahan sehingga satu jam.

Apakah maksud ODM dalam peralatan Fortnite ODM?

Ia adalah akronim untuk gear Mobiliti Omni-directional.

Di lokasi manakah gear ODM muncul di Fortnite?

Walaupun gear ODM diberikan status kelangkaan mitos dalam permainan, ia muncul di beberapa lokasi. Anda boleh menemui peralatan ODM sebagai rampasan tanah di Dataran Anvil atau Citadel, dalam peti unik, atau dalam loker Rejimen Pengakap kayu.

Adakah gear ODM senjata paling berkuasa di Fortnite?

Jawapan untuk ini mungkin berbeza-beza bergantung pada serangan yang ingin anda lakukan. Tetapi Heavy Sniper Rifle dan Kinetic Blade adalah pesaing yang ganas.

Naik Tangga Fortnite Menggunakan Gear ODM

Anda memerlukan peralatan ODM untuk menyelesaikan beberapa cabaran pencarian dalam “Fortnite.” Itulah sebabnya mempelajari cara menggunakan senjata ini adalah penting jika anda ingin cemerlang dan berjaya. Namun, anda perlu menerapkannya secara strategik dan menyimpannya untuk serangan yang lebih serius.

Keupayaan untuk berlegar di langit sebelum melancarkan serangan dan merobek musuh dengan bilah terbina dalam, adalah strategi yang sangat dialu-alukan dalam pertempuran kuasa ini. Tetapi jangan terlalu keras pada diri sendiri jika anda tidak mendapatnya pada percubaan pertama. Amalan yang konsisten akan membuatkan anda selaras dengan gear ODM dalam masa yang singkat.

Jadi, apakah perasaan anda tentang pengenalan gear ODM? Adakah anda fikir Pisau Kinetik dan Senapang Sniper Berat boleh menandinginya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.