Cara menggunakan gerak isyarat ketik dua kali pada Apple Watch Siri 9 dan Ultra 2

35
Gunakan gerak isyarat ketik dua kali pada Apple Watch Siri 9 dan Ultra 2

Apple Watch sudah mempunyai keupayaan yang sangat baik dan membolehkan anda menggunakannya secara berbeza. Walau bagaimanapun, kebanyakannya melibatkan penggunaan tangan anda yang lain untuk mengawal Apple Watch, tetapi bagaimana jika ia sibuk dengan sesuatu yang lain? Apple memperkenalkan ciri Ketik dua kali dengan Apple Watch Series 9 dan Ultra 2 untuk mengatasi isu ini.

Gerak isyarat ketik dua kali membolehkan anda melakukan kebanyakan tindakan harian padanya tanpa menyentuh paparan. Untuk mencetuskan ketik dua kali, anda hanya perlu mengetik jari telunjuk dan ibu jari dua kali dengan cepat. Untuk butiran lanjut tentang ciri berguna ini (secara literal), teruskan membaca.

Perkara yang boleh anda lakukan dengan gerak isyarat ketik dua kali pada Apple Watch Series 9 dan Watch Ultra 2

Ketik dua kali bertindak sebagai butang utama untuk kebanyakan apl dalam Apple Watch Siri 9 dan Ultra 2.

  • Contohnya, anda boleh menggunakan fungsi Ketik dua kali untuk menghentikan pemasa dalam apl Pemasa, main/jeda muzik dalam apl Muzik, terima/tamatkan panggilan, tunda penggera dan banyak lagi.
  • Selain itu, ketik dua kali daripada muka jam akan melancarkan Tindanan Pintar dan anda boleh terus mengetik dua kali untuk menatal melalui Tindanan Pintar.
Hidupkan Gerak Isyarat Dwiketik dengan Apple Watch Siri 9

Gerak isyarat ketik dua kali bergantung pada Enjin Neural dalam set cip S9, yang menggunakan pecutan, giroskop dan penderia jantung optik dengan algoritma pembelajaran mesin baharu. Algoritma mengesan pergerakan pergelangan tangan kecil dan perubahan dalam aliran darah apabila anda mencetuskan gerak isyarat Ketik dua kali untuk ketepatan yang lebih baik dan kurang pencetus tidak sengaja.

Ciri ini hanya terdapat pada Apple Watch Series 9 dan Apple Watch Ultra 2 dan akan tersedia pada Oktober 2023 dengan kemas kini perisian untuk watchOS 10.

Gerak isyarat ketik dua kali ialah cara terbaik untuk terus menggunakannya untuk tindakan kecil apabila tangan anda sibuk dengan perkara lain. Selain gerak isyarat Ketik dua kali baharu, Apple turut memperkenalkan pelbagai ciri baharu pada Apple Watch Series 9 dan Apple Watch Ultra 2.

Baca lebih lanjut:

  • Cara menggunakan butang Tindakan pada iPhone 15 Pro dan Pro Max
  • Muat turun kertas dinding iPhone 15 dan 15 Pro dalam 4k (Percuma)

Profil Pengarang


Sajid

Sajid ialah graduan Kejuruteraan Elektronik dan Komunikasi yang suka menulis tentang teknologi. Dia amat berminat untuk menulis tentang Android, iOS, Mac dan Windows. Anda akan mendapati dia menonton Anime atau Marvel apabila dia tidak menulis.