Cara Menggunakan Gmail Tanpa Nombor Telefon

119

Jika anda ingin membuat akaun Gmail baharu, Google mungkin meminta anda nombor telefon untuk pengesahan masa hadapan. Pilihan ini mudah dilangkau pada masa lalu, tetapi Google menjadikannya lebih sukar untuk dicari. Jika anda tidak mahu Google memilikinya, anda tidak mempunyainya, atau mungkin anda tidak mahu berkongsi nombor telefon anda, anda mungkin sedang mencari cara lain untuk membuat akaun.

Nasib baik, masih terdapat banyak cara untuk memintas menggunakan nombor telefon untuk membuat akaun Gmail baharu.

Nota: Kaedah di bawah telah diuji pada November 2022, dan kami dapat membuat akaun Gmail tanpa nombor telefon pada peranti Android 11 dan iPhone/iOS 15.1. Oleh itu, adalah mungkin!

Bagaimana Saya Boleh Membuat Akaun Gmail Tanpa Pengesahan?

Terdapat pelbagai cara anda boleh membuat akaun Gmail tanpa pengesahan, daripada menggunakan Android atau iOS kepada mana-mana penyemak imbas pada PC atau komputer riba. Salah satu cara paling mudah untuk melakukan ini ialah melalui apl Gmail kerana tidak kira bagaimana anda mendaftar, anda boleh menarik diri daripada memberikan nombor telefon untuk pengesahan.

Perlu diingat bahawa walaupun langkah ini berfungsi, kadangkala, apabila anda log masuk ke komputer lain atau jika anda log masuk buat kali kedua, apl akan meminta nombor telefon anda. Untuk mengelakkan perkara ini, tambahkan e-mel lain untuk pengesahan sebelum anda log masuk semula, supaya ia boleh meminta e-mel itu, kemudian anda boleh pergi!

Apabila semuanya gagal, anda boleh menggunakan perisian penipuan nombor telefon. Dengan cara ini, Gmail mempunyai nombor telefon yang bukan milik anda, tetapi nombor itu hanya bagus untuk masa yang terhad.

Di bawah ialah langkah yang boleh anda gunakan untuk mendaftar Gmail tanpa nombor telefon.

Buat Gmail tanpa Nombor Telefon pada Peranti iPhone atau iOS Anda

Jika anda mempunyai iPhone, anda boleh membuat akaun Gmail baharu melalui menu “Tetapan” telefon tanpa menggunakan nombor telefon.

 1. Pergi ke apl “Tetapan” dari skrin utama.
 2. Pilih “Mel” daripada senarai.
 3. Ketik pada “Akaun.”
 4. Pilih “Tambah Akaun.”
 5. Pilih “Google” daripada senarai.
 6. Dalam pop timbul kebenaran, pilih “Teruskan” untuk membenarkan “Tetapan” menggunakan google.com untuk log masuk.
 7. Ketik pada “Buat akaun” jika tiada Gmail sudah wujud pada iPhone anda. Jika tidak, anda akan melihat dan perlu memilih “Gunakan akaun lain” dan kemudian pilih “Buat akaun”.
 8. Buat akaun Google/Gmail baharu anda dengan mengisi nama, nama pengguna dan kata laluan anda, kemudian ketik “Seterusnya.”
 9. Pada skrin alu-aluan, langkau nombor telefon tetapi pastikan anda menambah alamat e-mel pemulihan. Anda tidak mahu tersekat kemudian apabila anda tidak dapat mengakses akaun baharu anda. Isikan tarikh lahir dan jantina anda, kemudian ketik “Seterusnya.”
 10. Ketik pada “Saya setuju” pada skrin “Privasi dan Syarat”, atau pilih “Lagi pilihan” dahulu.
 11. Ketik pada “Benarkan” dalam skrin kebenaran iOS untuk membenarkan akses kepada akaun Google anda.
 12. iOS kini memuatkan skrin “Gmail” di mana anda boleh mematikan perkongsian mel, kenalan, kalendar dan nota Google anda. Ketik pada “Simpan” di penjuru kanan sebelah atas.

Buat Akaun Gmail tanpa Nombor Telefon menggunakan Android

—Kemas kini sedang dijalankan—

Walaupun langkah untuk pengguna Android agak membosankan, proses itu memberi anda pilihan untuk melangkau menambah nombor telefon anda semasa membuat akaun, selagi anda tahu di mana untuk mencarinya. Inilah yang perlu dilakukan:

Nota: Langkah-langkah melalui tetapan mungkin berbeza-beza bergantung pada pengilang telefon anda. Jika anda buntu, ketik ikon carian dan taip “Akaun”.

 1. Buka “Tetapan” pada peranti Android anda dan ketik pada “Akaun.” Sesetengah pengguna mungkin melihat “Akaun & Sandaran.”
 2. Ketik pada “Urus Akaun” jika pilihan muncul. Jika tidak, langkau ke “Langkah 3.”
 3. Tatal ke bawah dan ketik “Tambah Akaun.”
 4. Pilih “Google.”
 5. Ketik “Buat Akaun” kemudian pilih “Untuk diri saya sendiri” jika ia muncul.
 6. Masukkan “Nama Pertama” dan “Nama Keluarga”, kemudian ketik “Seterusnya.”
 7. Pilih “Bulan,” “Hari,” “Tahun” dan “Jantina” kelahiran anda.

 8. Anda kini akan melihat halaman Tambah Nombor Telefon. Tatal ke bawah.
 9. Ketik Langkau untuk memintas memasukkan nombor telefon.
 10. Terima Terma & Syarat. Kemudian, ketik Seterusnya untuk melengkapkan persediaan.
 11. gfdsagdfagdsfg
 12. fdgshfgdhfdgh
 13. gfdsAFSADF

Kini, akaun Google baharu anda tanpa nombor telefon akan muncul dalam Tetapan Akaun peranti anda.

Selepas ini, anda tidak perlu menambah sebarang maklumat lanjut. Anda boleh menggunakan e-mel baharu anda dan anda tidak perlu mengesahkan sebarang nombor telefon asalkan anda menambahkan e-mel pengesahan/alamat Gmail semasa pendaftaran.

Soalan Lazim

Privasi adalah penting, terutamanya apabila membuat akaun Google baharu. Teruskan membaca untuk jawapan kepada soalan lazim kami.

Bolehkah anda menggunakan Nombor Telefon Yang Sama untuk Berbilang Akaun Gmail?

ya. Jika anda mendaftar menggunakan nombor telefon sebenar, anda boleh menggunakannya beberapa kali untuk mendaftar untuk akaun Gmail yang berbeza. Jika anda menggunakan salah satu taktik palsu yang telah kami senaraikan di atas, anda mungkin tidak dapat menggunakan nombor telefon itu beberapa kali.

Adakah nombor telefon diperlukan untuk menyediakan akaun Gmail?

Tidak. Kerana Google membenarkan pengguna yang lebih muda membuat akaun e-mel, mereka tidak memerlukan nombor telefon. Anda mungkin perlu membuat alamat e-mel kedua untuk kod pengesahan dan melindungi akaun anda, yang boleh anda lakukan semasa proses persediaan atau daripada Tetapan sebaik sahaja akaun anda dibuat.

Bolehkah saya melindungi alamat e-mel saya tanpa nombor telefon?

Sudah tentu! Tetapi, anda memerlukan alamat e-mel kedua yang juga selamat untuk melindungi akaun anda dengan betul. Anda juga boleh meminta kod pengesahan dan menyimpannya dengan selamat untuk log masuk ke peranti yang tidak diketahui. Akhir sekali, jika anda menggunakan alamat e-mel pada peranti dan cuba log masuk dengan peranti baharu, Google akan menghantar gesaan akses akaun kepada peranti dengan akaun Gmail anda.

Mengapa semua ini tidak berfungsi untuk saya?

Mula-mula, pastikan anda telah mengikuti langkah di atas dengan teliti dan memeriksa pilihan pada setiap halaman untuk Langkau menambah nombor telefon. Kandungan telah dikemas kini beberapa kali apabila perubahan berlaku.

Seterusnya, terdapat sedikit kemungkinan bahawa VPN aktif boleh membuatkan Google menganggap anda bot dan, oleh itu, menghalang anda daripada membuat akaun.

Bolehkah saya masih menggunakan nombor telefon tetapi menggunakannya untuk Berbilang Akaun Gmail?

ya. Jika anda mendaftar menggunakan nombor telefon sebenar, anda boleh menggunakannya beberapa kali untuk mendaftar untuk akaun Gmail yang berbeza. Jika anda cuba menggunakan nombor palsu/tempoh, anda mungkin tidak dapat menggunakan nombor telefon itu beberapa kali, jika sama sekali sejak Google menangkap nombor palsu.