Cara menggunakan Google Assistant pada jam pintar anda

103
AndroidPIT jam tangan huawei philips hue 5814
© NextPit

Google Assistant ada di mana-mana. Dan jika anda boleh bercakap dengannya pada telefon pintar atau pembesar suara pintar anda… mengapa anda tidak boleh melakukannya pada jam tangan pintar anda? Selain itu, Google Assistant sentiasa menjadi lebih bijak. Ia kini boleh memahami bahasa Inggeris, Perancis, Jerman, Hindi, Itali, Jepun, Korea, Portugis dan Sepanyol. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui sebelum anda mula bercakap dengan jam tangan anda.

 • Jam tangan pintar Android terbaik 2018: yang manakah sesuai untuk anda?
 • Petua untuk meningkatkan hayat bateri pada jam tangan pintar Android anda

Beberapa bulan yang lalu, Google ingin menukar sistem pengendalian jam pintarnya dan mencipta Wear OS dengan niat untuk mengejar Apple, peneraju pasaran semasa. Salah satu tiang sistem pengendalian baharu ialah penyepaduan Google Assistant. Google ingin membiasakan penggunanya menggunakan pembantu dan memasukkannya ke dalam kehidupan seharian mereka. Tetapi bagaimana anda mengkonfigurasinya dan untuk apa anda boleh menggunakannya?

 • Cara mengawal mentol lampu Philips Hue anda dari pergelangan tangan anda

Akses terus

AndroidPIT jam tangan huawei philips hue 5826

Anda boleh mengkonfigurasi Google Assistant dengan mudah pada jam tangan pintar anda. / © NextPit

Keperluan untuk menggunakan Google Assistant

Anda memerlukan yang berikut untuk bermula:

 • Apl Wear OS.
 • Akaun Google pada jam tangan pintar anda. Jika anda belum memautkannya, pergi ke Tetapan > Tambah akaun > Akaun > Tambah Akaun Google.
 • Jam pintar anda dikonfigurasikan dalam salah satu bahasa yang dinyatakan di atas.
 • Mempunyai sambungan internet pada jam tangan anda.

Dua cara untuk menggunakan Google Assistant

Terdapat dua cara asas untuk menggunakan Google Assistant:

 1. Tekan dan tahan butang kuasa. Anda akan segera melihat mesej “Helo, bagaimana saya boleh membantu anda?”. Anda kemudian boleh bertanya soalan anda. Pada sesetengah model, anda boleh mengakses pembantu dengan meleret jari anda dari kiri ke kanan.
 2. Konfigurasikannya untuk membalas arahan “Ok Google”. Dengan skrin dihidupkan, leret ke bawah dari bahagian atas skrin. Pergi ke Tetapan > Pemperibadian > dan hidupkan pengesanan “Ok Google”. Kini apabila anda ingin bertanya sesuatu kepada pembantu, anda boleh melakukannya dengan menyebut dua perkataan ajaib ini, tanpa menekan sebarang butang sama sekali. Anda harus ambil perhatian bahawa fungsi ini menggunakan lebih sedikit bateri daripada pendahulunya.
AndroidPIT montblanc sidang kemuncak 9784

Montblanc mempunyai beberapa model jam tangan pintar yang paling elegan di pasaran. / © NextPit

Perkara yang boleh anda tanyakan kepada Pembantu Google

Anda mungkin sudah biasa dengan Google Assistant, tetapi ia merupakan apl yang berkembang dan lebih banyak keupayaan digabungkan setiap hari. Berikut adalah beberapa yang paling berguna:

 • Maklumat semasa: “Bagaimana keadaan lalu lintas?”, “Bagaimana saya boleh pergi ke tempat kerja dengan basikal?”, “Adakah esok akan hujan?”
 • Hubungi: “Hubungi Ibu”, “Hantar e-mel kepada Diane”. Tindakan ini akan dilakukan melalui telefon pintar anda melainkan anda mempunyai jam tangan yang serasi dengan LTE, seperti Huawei Watch 2.
 • Tanya Google: “Bagaimanakah anda mengucapkan terima kasih dalam bahasa Korea?”, “Siapakah yang memenangi pingat emas lompat jauh di Sukan Olimpik 92?”
 • Semua jenis tugas: “Tetapkan penggera pada pukul 8 pagi”, “Buat tempahan untuk malam ini”, “Ingatkan saya untuk mencuci pakaian saya apabila saya pulang ke rumah”, “Buat nota yang mengatakan: beli susu”. Untuk tindakan terakhir ini, anda perlu mempunyai Simpan apldi mana nota ini akan disimpan.
Emporio Armani 09

Talian jam tangan pintar Armani. / © NextPit

Google Assistant mampu melakukan semua ini dan banyak lagi daripada jam tangan pintar anda. Dah cuba ke belum?