Cara menggunakan iPhone anda untuk menjalani gaya hidup sihat pada tahun 2023

77
Cara menggunakan iPhone anda untuk menjalani gaya hidup sihat

Teknologi diperkenalkan untuk menjadikan kehidupan seharian lebih mudah, tetapi ia juga telah dikritik kerana menjadi sumber gangguan dan mengurangkan produktiviti. Akibatnya, ramai (termasuk saya) menghabiskan sebahagian besar hari mereka merenung tanpa henti pada segi empat tepat yang mereka pegang. Tidakkah anda fikir sudah tiba masanya untuk mengubah gaya hidup ini, membentuk tabiat yang lebih baik, dan menjejaki kesihatan mental, emosi dan fizikal anda menggunakan iPhone?

Terdapat pelbagai aplikasi dan perkhidmatan yang boleh anda terokai dalam iPhone dan App Store. Saya telah mengatur kesemuanya dan akan menerangkan cara anda boleh memanfaatkan iPhone anda sepenuhnya untuk menjalani gaya hidup sihat.

Bagaimanakah iPhone boleh membantu anda menjalani gaya hidup yang lebih sihat?

iPhone atau mana-mana teknologi lain di luar sana mula diperkenalkan untuk meningkatkan gaya hidup manusia, tetapi selama bertahun-tahun, ia akhirnya menjadi sebaliknya. Ramai orang ingin menyingkirkan gajet mereka dan detoks daripada gaya hidup semasa mereka, tetapi itu tidak berlaku seperti yang dikehendaki.

Sebab utama ialah kebanyakan kerja dan komunikasi kami berlaku melalui iPhone, dan yang paling penting, sukar untuk mengubah tabiat yang telah kami kembangkan. Tetapi mari kita berhenti seketika dan fokus pada realiti. Anda tidak perlu berhenti menggunakan iPhone anda untuk mengelakkan ketoksikan moden.

Masih terdapat banyak apl di App Store yang boleh membantu anda meningkatkan gaya hidup anda kepada sesuatu yang lebih baik.

9 Petua untuk menjalani gaya hidup sihat menggunakan iPhone

Memandangkan kita telah memutuskan untuk menggunakan iPhone untuk memperbaiki gaya hidup kita dan mengarahkannya kepada yang sihat, mari lihat beberapa petua dan kiat untuk memperbaikinya.

1. Tambahkan maklumat perubatan penting pada Skrin Kunci iPhone

Kehidupan tidak dapat diramalkan. Walaupun kita semua ingin perkara buruk tidak berlaku, itu tidak bermakna anda tidak perlu bersedia, kerana kami tidak tahu bila perkara buruk mungkin berlaku dan jika seseorang kebetulan memeriksa telefon anda untuk membantu anda, dengan menambahkan perkara penting maklumat perubatan ke Skrin Kunci anda, anda boleh mendapatkan bantuan yang diperlukan tidak lama lagi.

Edit maklumat dalam ID Perubatan anda pada iPhone

2. Tambah Kenalan Kecemasan untuk Pemberitahuan Automatik

Bercakap tentang peristiwa yang tidak dijangka, anda boleh menambahkan kenalan kecemasan pada iPhone dan Apple Watch anda supaya mudah untuk memaklumkan mereka dan mendapatkan bantuan apabila sesuatu berlaku.

Letakkan kenalan kecemasan pada iPhone melalui aplikasi Kesihatan

3. Sediakan apl Kesihatan

iPhone anda disertakan dengan apl Kesihatan yang boleh membantu dan menjaga anda jika anda boleh memberikan maklumat yang betul. Aplikasi ini akan membantu anda untuk mengesan kesihatan anda serta membantu anda meningkatkan gaya hidup anda dengan cara yang lebih baik. Kami sudah mempunyai panduan terperinci tentang cara menyediakan apl Kesihatan, jadi anda tidak akan menghadapi sebarang masalah mengurus apl tersebut.

Bermula dengan ID Perubatan pada apl Kesihatan iPhone

4. Berkongsi rekod kesihatan dengan orang rapat dan doktor

Dengan menyediakan kesihatan anda, anda juga boleh berkongsi rekod kesihatan anda dengan orang dan doktor kegemaran anda supaya mereka dapat mengetahui keadaan anda dan berada di sisi anda apabila anda tidak sihat.

5. Sediakan peringatan ubat

Walaupun mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya, adalah wajar untuk terjejas oleh penyakit dan pulih daripadanya. Anda perlu mengambil ubat anda pada masa yang sesuai. Dalam kes itu, anda harus menggunakan bantuan iPhone anda untuk menetapkan peringatan ubat.

Masukkan Nama ubat dalam apl Kesihatan pada iPhone

6. Sediakan Pintasan Bertenang & Peringatan Tidur untuk tidur yang lebih nyenyak

Selama ini, saya bercakap tentang bagaimana keadaan boleh menjadi buruk dan apakah langkah yang boleh anda ambil untuk mencegahnya. Sekarang, mari kita lihat beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan kejadian malang yang lebih pasti berlaku.

Kita akan mulakan dengan tidur. Ramai di antara kita bersalah menggunakan telefon pintar pada waktu malam walaupun mengetahui ia membahayakan tidur kita. Anda mungkin berfikir bahawa ia boleh membantu anda mendapat tidur yang lena. Tetapi, kawan saya, saya minta maaf untuk memberitahu anda; ia tidak akan.

Melihat skrin anda pada waktu malam selama berjam-jam selepas seharian bekerja keras akan memberi tekanan pada mata anda serta otak anda. Selesaikan masalah ini dengan menyediakan masa Bertenang pada iPhone anda dan menukar tabiat.

7. Jejaki senaman & aktiviti menggunakan iPhone

Sebaik sahaja anda mula mempunyai jadual tidur, anda akan mempunyai lebih banyak tenaga apabila anda bangun daripada berasa letih. Dengan itu, bagaimana pula dengan menetapkan matlamat kecergasan dan berusaha ke arah itu? Pada pendapat saya, anda harus menggunakan Apple Watch anda untuk menjejaki aktiviti anda.

Walaupun anda tidak memilikinya, anda boleh menggunakan mana-mana jam tangan lain atau semak daripada iPhone anda dengan mudah untuk menjejaki aktiviti anda. Untuk menjejaki senaman dan aktiviti anda menggunakan Apple Watch, anda perlu menyediakan apl kesihatan dahulu dan kemudian:

 1. Buka apl Kesihatan.
 2. Ketik Penyemak Imbas → pilih Aktiviti.

  Jejaki aktiviti menggunakan iPhone

Di sini, anda boleh menjejaki aktiviti harian anda, termasuk Langkah, Jarak Berjalan+Lari, Ringkasan aktiviti dan banyak lagi.

8. Dayakan Fokus untuk mengurangkan tekanan

Selain daripada tidur dan senaman yang baik, untuk menjalani kehidupan yang baik, anda juga perlu bekerja dengan baik untuk memastikan aliran tunai berjalan lancar. Dan untuk itu, anda perlu fokus. Terima kasih kepada pembangun yang baik di Apple, anda sudah boleh menggunakan mod Fokus.

Selain daripada tujuan rasmi, anda juga boleh membuat Fokus tersuai untuk majlis tertentu yang menyesuaikan semua pemberitahuan yang anda boleh terima daripada apl dan kenalan serta banyak pilihan lain.

9. Tetapkan had masa untuk aplikasi ketagihan

Selain daripada Fokus, anda juga boleh menghalang masa skrin apl tertentu pada iPhone anda dengan menetapkan Masa Skrin. Apabila dihidupkan, ia akan menghalang anda daripada terus menggunakan apl apabila anda melintasi masa tertentu.

Tetapkan Had Apl pada iPhone

Apl iPhone terbaik untuk menjadikan kehidupan seharian lebih mudah

Selain daripada semua petua dan petua yang saya nyatakan di sini, berikut adalah beberapa cadangan aplikasi yang saya ada untuk anda memudahkan kehidupan seharian.

 • Apl kesihatan iPhone terbaik
 • Apl kaunter Kalori terbaik untuk iPhone

Apl iPhone terbaik untuk mengurangkan tekanan kehidupan kerja

Seperti yang saya nyatakan, anda memerlukan keseimbangan kerja-kehidupan yang betul untuk memastikan persekitaran kerja yang bebas tekanan. Cadangan apl berikut juga akan membantu anda menjadi lebih produktif dan dengan itu cemerlang di tempat kerja anda.

 • Apl pembantu peribadi untuk iPhone
 • Apl penjejak masa terbaik untuk iPhone dan iPad
 • Apl produktiviti terbaik untuk iPhone dan iPad

Semoga hidup bahagia dan sihat!

Ini adalah keinginan setiap orang yang tinggal di luar sana. Tetapi atas sebab tertentu, kita biasanya terjebak dengan perkara yang berbeza dalam hidup dan akhirnya lupa untuk mengambil berat tentang diri kita sendiri. Saya juga menghadapi isu ini dan ingin membuat perubahan padanya serta membantu rakan pembaca juga. Jadi jika anda mempunyai sebarang cadangan atau pertanyaan, sila beritahu saya.

Baca lebih lanjut:

 • Apl kesihatan terbaik untuk Apple Watch
 • Cara menggunakan ECG pada Apple Watch: Panduan lengkap
 • Cara menggunakan penjejakan Zon Kadar Jantung pada Apple Watch